Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Simson s51 brak biegów


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Simson s51 brak biegów
Autor
Wiadomość
.:::KAMIL:::.
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 2

Post#1 Post autora tematu 17 Cze 2009 16:36   

Simson s51 brak biegów


Witam !!!
Mam pewien problem z biegami w moim simsonie. Jak dam jedynkę albo inny bieg to mi to mi nie chce jechać tak jakby coś w środku nie przeskakiwalo. Jak dam jedynkę puszcze sprzęgło dam gazu to licznik idzie do góry a simson nie ruszy jakby był na luzie. Dlaczego tak się dzieję ??
Powrót do góry
   
Batman191
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 49
Miasto: Białystok

Post#2 18 Cze 2009 22:02   

Re: Simson s51 brak biegów


Załóż łańcuch :D licznik w simsonie napędzany jest przez tryb zdawczy. A jeżeli licznik działa to znaczy że tryb zdawczy się obraca a z nim zębatka, czyli wszystko wskazuje że zleciał Ci łańcuch :P hehe
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 18 Cze 2009 22:02   



Powrót do góry
   
slawussnew
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Mar 2009
Posty: 117
Miasto: Łuków/Role

Post#3 29 Cze 2009 11:53   

Re: Simson s51 brak biegów


ale się uśmiałem przecież to słychać jak łańcuch spadnie i trze o osłonkę
Powrót do góry
   
rocketboy94
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Gru 2008
Posty: 222
Miasto: Ogrodzieniec

Post#4 29 Cze 2009 15:12   

Re: Simson s51 brak biegów


Właśnie - co do łańcucha.
Myślę, że "automat" do zmiany biegów wysiadł.
Przypuszczam, że powinieneś go wymienić.
Ale na 100 % pewien nie jestem.
Jeśli to nie pomorze zobacz czy coś się nie poprzestawiało w środku silnika ale to dużo roboty jest.
Powrót do góry
   
slawussnew
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Mar 2009
Posty: 117
Miasto: Łuków/Role

Post#5 29 Cze 2009 15:52   

Re: Simson s51 brak biegów


Ale chłopie biegi ma licznik mu wskazuje prędkość tylko nie jedzie to albo mu pękł łańcuch albo po prostu spadł
Powrót do góry
   
rumcajsy
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 25
Miasto: Puławy

Post#6 29 Cze 2009 16:26   

Re: Simson s51 brak biegów


.:::KAMIL:::. napisał:
Witam !!!
Mam pewien problem z biegami w moim simsonie. Jak dam jedynkę albo inny bieg to mi to mi nie chce jechać tak jakby coś w środku nie przeskakiwalo. Jak dam jedynkę puszcze sprzęgło dam gazu to licznik idzie do góry a simson nie ruszy jakby był na luzie. Dlaczego tak się dzieję ??


Do takich objawów pasują tylko dwie rzeczy... Tak jak poprzednicy zauważyli wcześniej - zerwany łańcuch, albo uszkodzenie gumy w tylnym kole przenoszącej napęd z zębatki na koło.
Jeżeli z łańcuchem jest wszystko OK, to zdejmij tylne koło i sprawdź tę gumę.
Powrót do góry
   
rocketboy94
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Gru 2008
Posty: 222
Miasto: Ogrodzieniec

Post#7 29 Cze 2009 18:39   

Re: Simson s51 brak biegów


Ja proponowałbym dalej zobaczyć "automat" do zmiany biegów.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 29 Cze 2009 18:39   



Powrót do góry
   
rumcajsy
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 25
Miasto: Puławy

Post#8 29 Cze 2009 21:32   

Re: Simson s51 brak biegów


rocketboy94 napisał:
Ja proponowałbym dalej zobaczyć "automat" do zmiany biegów.


Zastanów się trochę. Jeśli nie wchodziłby żaden bieg to co napędzałoby licznik? Gazy wylotowe?
Skoro licznik pokazuje prędkość to zębatka musi się obracać, a skoro się obraca to biegi "wchodzą".
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 29 Cze 2009 21:32   



Powrót do góry
   
zdzicho1233
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Maj 2003
Posty: 86
Miasto: "-"

Post#9 30 Cze 2009 21:03   

Re: Simson s51 brak biegów


rumcajsy napisał:
.:::KAMIL:::. napisał:
Witam !!!
Mam pewien problem z biegami w moim simsonie. Jak dam jedynkę albo inny bieg to mi to mi nie chce jechać tak jakby coś w środku nie przeskakiwalo. Jak dam jedynkę puszcze sprzęgło dam gazu to licznik idzie do góry a simson nie ruszy jakby był na luzie. Dlaczego tak się dzieję ??


Do takich objawów pasują tylko dwie rzeczy... Tak jak poprzednicy zauważyli wcześniej - zerwany łańcuch, albo uszkodzenie gumy w tylnym kole przenoszącej napęd z zębatki na koło.
Jeżeli z łańcuchem jest wszystko OK, to zdejmij tylne koło i sprawdź tę gumę.



Zgadza się na pewno tak jest
pzdr...
Powrót do góry
   
wojewnik1
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 24
Miasto: agor

Post#10 11 Lip 2009 20:52   

Re: Simson s51 brak biegów


witam. mialem taki sam problem w simsonie wiec do rzeczy:
po prawej stronie sprzegła masz taki cały aprat do zmiany biegów i tam jest takie zabezpieczenie i ona albo ci zlazlo albo peklo i tylko to jest powodem ze biegi nie wchodza jesli nie masz takiego zabezpieczenia to zawiąz to drutem i bedziesz jezdzil...
Powrót do góry
   
badyllek1993
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 91
Miasto: Polska, dol, Twardogóra

Post#11 12 Lip 2009 12:56   

Re: Simson s51 brak biegów


wojewnik, automat do zmiani biegów chcesz drutem wiązać? tam musi być wszystko precyzyjne, drutem to możesz sobie koło do taczki przywiązać...

Poczekajmy na odpowiedź autora tematu, czy przyczyną jest łańcuch.
Powrót do góry
   
slawussnew
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Mar 2009
Posty: 117
Miasto: Łuków/Role

Post#12 14 Lip 2009 08:13   

Re: Simson s51 brak biegów


ja stawiam na napęd
Powrót do góry
   
petronix1991
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 175
Miasto: BŁASZKI (ŁÓDZKIE)

Post#13 14 Lip 2009 14:52   

Re: Simson s51 brak biegów


A co może być przyczyną że mi ciężko 2 i3 wskakują, nieraz to muszę kilka razy wajchować żeby bieg wrzucić.I dodam że jest to skrzynia 3-biegowa.
Powrót do góry
   
slawussnew
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Mar 2009
Posty: 117
Miasto: Łuków/Role

Post#14 14 Lip 2009 15:57   

Re: Simson s51 brak biegów


daj przykładowe zdjęcie silnika
Powrót do góry
   
badyllek1993
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 91
Miasto: Polska, dol, Twardogóra

Post#15 15 Lip 2009 07:22   

Re: Simson s51 brak biegów


Po co zdjęcie?

ściągnij kapę sprzęgła i zobacz czy w automacie wszystko gra. Jeżeli wszystko ok, to powinna pomóc regulacja.
Powrót do góry
   
slawussnew
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Mar 2009
Posty: 117
Miasto: Łuków/Role

Post#16 15 Lip 2009 17:44   

Re: Simson s51 brak biegów


bo ja nie wiedziałem jaki tam jest automat a miał takie same objawy co ja
Powrót do góry
   
wojewnik1
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 24
Miasto: agor

Post#17 16 Lip 2009 20:50   

Re: Simson s51 brak biegów


badylek jesli ktos umie posługiwać sie kombinerkami to wystarczy drut...
Powrót do góry
   
Lagun
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 52
Miasto: Żychlin

Post#18 16 Lip 2009 21:45   

Re: Simson s51 brak biegów


A przecież w skrzyni jest taka maluśka sprężynka może ona pękła ale niemożliwe ponieważ skoro napęd licznika chodzi to musi być łańcuch albo któraś z zębatek !!!
Powrót do góry
   
Radzio1249
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 22 Lip 2009
Posty: 2
Miasto: Malbork

Post#19 22 Lip 2009 13:52   

Re: Simson s51 brak biegów


w skrzyni jest wybierak do biegów taki paluch chodzi na kulkach i pewnie on jest tego przyczyną po prostu sie wyrobil i czy lekko udezysz czy tez mocniej to i tak ci nie wskoczy chyba ze ci sie uda i wskoczy bieg po pewnym czasie aby sprawdzic ten wybierak nie musisz rozpoławiac silnika i kulki nie wylecą a z tym co wczesniej to jest wina tylnej zebatki tewnie lancuch spadł kwestia sprawdzenia pozdro
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 22 Lip 2009 13:52   



Powrót do góry
   
robokop
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 16368
Miasto: Płońsk/Warszawa

Post#20 22 Lip 2009 14:03   

Re: Simson s51 brak biegów


Ze względu na fantastyczne teorie i wątpliwą wartość merytoryczną - kosz.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Simson s51 brak biegów
Strona 1 z 1
Podobne tematy
simson brak kierunkowskazów (proszę o odpowiedz) (8)
Simson S51 - czy jest chlapacz taki jak w SR50? (3)
Ile jest warty mój simson s51 enduro. Sprzedaję go! (2)
simson S51 (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS