Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

równe odstępy między wyrazami


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> równe odstępy między wyrazami
Autor
Wiadomość
mw811
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Mar 2003
Posty: 386
Miasto: poznan

Post#1 Post autora tematu 18 Maj 2004 08:39   

równe odstępy między wyrazami


Piszę pracę w WORD-zie 97 i mój prowadzący czepia się ukłaku
tekstu, trochę się z nim zgadzam ale jak ustawić to co napisałem
w temacie.


Tekst musi być wyjustowany nie mogę zmieniać odstępu między
znakami, ale po wyjustowaniu jeden wiersz wygląda jak by
był rozwleczony a w drugi jest zamocno zagęczczony.

Wymagania są też takie żeby na stronie było 30 wierszy
po około 60 znaków ze spacjami.

A po wyjustowaniu w jednej lini mam naprzykład 68 znaków
a w drugiej 49.

Kolega polecił mi bym użył przenosznia bekspacem ale
czy jest na to gotowa funkcja.:?:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Maj 2004 08:39   





Powrót do góry
   
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4604
Miasto: Bydgoszcz

Post#2 18 Maj 2004 09:30   

Re: równe odstępy między wyrazami


Z tego co wiem, nie ma gotowej funkcji na równomierny rozkład liter w wierszach jeżeli nie stosuje się funkcji dzielenia wyrazów.
Jeżeli możesz dzielić wyrazy to włącz tą funkcję (Narzędzia->Język->Dzielenie wyrazów ... ) i po kłopocie.
Jest też druga metoda, niestety bardzo czasochłonna. Można zmienić zgęszczenie znaków w danym wyrazie (lub spacji) co spowoduje, że zmieści się on w danej linii.
Stosowałem to (Format->Czcionka->Odstępy między znakami->Odstęp: Zagęszczone Wielkość: od 0,3 pkt) w krótkich dokumentach aby zmieścić dłuższy wyraz w danej linii.
Zawsze jest coś za coś. Albo będzie justowanie i równomierne odstępy między wyjazami, albo bez justowania dłuższa przerwa na końcu linii.
Powrót do góry
   
mw811
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Mar 2003
Posty: 386
Miasto: poznan

Post#3 Post autora tematu 18 Maj 2004 12:35   

Re: równe odstępy między wyrazami


Dzięki, nie mogę stosować odstępu pomiędzy literami.

Ale jaką funkcje w dzieleniu wyrazów pełnią te dwa pola
jakie mogę ustawiać jedno podaje parametr w cm
a drugie w jakiś dziwnych jednostkach.

Po co to jest i do czego służy to wpływa na zmiany tekstu który
mam zaznaczony ale jak to ustawić bym miał równe
odstępy między wyrazami.
Powrót do góry
   
000andrzej
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Sie 2003
Posty: 2412
Miasto: Kraków

Post#4 18 Maj 2004 14:46   

Re: równe odstępy między wyrazami


mw811 napisał:
...jaką funkcje w dzieleniu wyrazów pełnią te dwa pola
jakie mogę ustawiać jedno podaje parametr w cm
a drugie w jakiś dziwnych jednostkach....

Cyt. z Helpa: "W polu Strefa dzielenia wyrazów wprowadź wielkość obszaru między końcem ostatniego wyrazu w wierszu a prawym marginesem.
Aby zmniejszyć liczbę łączników, należy poszerzyć strefę przenoszenia. Aby prawy margines był mniej postrzępiony, należy tę strefę zwęzić.
W polu Ograniczaj kolejne przenoszenia do wprowadź maksymalną liczbę kolejnych wierszy, w których może być zastosowane dzielenie wyrazów"
Powrót do góry
   
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4604
Miasto: Bydgoszcz

Post#5 18 Maj 2004 17:12   

Re: równe odstępy między wyrazami


Tłumacząc to z Microsoft na nasze:
w pierwszym przypadku strefa przenoszenia to odległość w cm od prawego marginesu. Każdy wyraz, który znajdzie się w tej strefie a jest możliwość jego przeniesienia (ma conajmniej dwie sylaby) zostanie przeniesiony. Im większa strefa tym mniej wyrazów będzie podzielonych (większe odstępy między wyrazami). Tu należy trochę poeksperymentować ale strefa większa niż 2 cm to chyba za dużo.

w drugim przypadku chodzi o ilość kolejnych wierszy gdzie ma być stosowane przenoszenie. Bez ograniczeń oznacza, ze wszystkie wiersze mają podlegać przenoszeniu, 1 że co drugi wiersz może być przenoszony, 2 że dwa kolejne wiersze mogą być przenoszone (trzeci już nie) itd.
Powrót do góry
   
Rasel
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Lut 2004
Posty: 121

Post#6 18 Maj 2004 21:07   

Re: równe odstępy między wyrazami


Zmień czcionkę na COURIER i dobierz tak jej wielkość, aby w jednym wierszu mieściło się wymagane 60 znaków wraz ze spacjami. Każdy znak tej czcionki ma taką samą szerokość (niezależnie od tego, czy jest to wąskie "i" czy szerokie "m"). Inne czcionki mają znaki o różnych szerokościach. Z liczbą 30 wierszy na stronie poradzisz sobie zapewne bez problemu (stosując odpowiedni odstęp między wierszami).

Wymóg 60 znaków w wierszu i 30 wierszy na stronie to pozostałość prehistorycznych czasów maszyn do pisania. Standardowa strona maszynopisu miała 1800 znaków (30 wierszy x 60 znaków w wierszu = 1800 znaków na stronie). W czasach komputerów powinniśmy o tym chyba już zapomnieć!
Powrót do góry
   
mw811
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Mar 2003
Posty: 386
Miasto: poznan

Post#7 Post autora tematu 19 Maj 2004 09:19   

Re: równe odstępy między wyrazami


Cytat:
Wymóg 60 znaków w wierszu i 30 wierszy na stronie to pozostałość prehistorycznych czasów maszyn do pisania. Standardowa strona maszynopisu miała 1800 znaków (30 wierszy x 60 znaków w wierszu = 1800 znaków na stronie). W czasach komputerów powinniśmy o tym chyba już zapomnieć!


To bardzo ciekawe, nie wiedziałem o tym dlaczego facet się przy czymś takim upiera.

Dzięki za pomoc wiem że Curiel ma stałą szerokość ale gorzej wygląda
to co, sposób mi się podoba.

Mam jednak problem używałem wczoraj dzielenia wyrazów i jakoś nie wpadłem jak ustawić następującą rzecz:
zaznaczyłem 8 wierszy , wyjustowałem i to co widziałem to
w jednej lini wszystkie odstępy równe ale około 0,5cm
w drugiej lini też równe ale 0,3cm.

Jak zrobić by na całym obszarze były równe odstępy.
Widziałem opacowanie które napisał mój promotor i u niego to super
wygląda gorzej się z nim dogadać może wiecie jakim sposobem on to
wykonał, że wszędzie ma równe odstępy.
Czy liczył litery w każdej lini?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Maj 2004 09:19   





Powrót do góry
   
000andrzej
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Sie 2003
Posty: 2412
Miasto: Kraków

Post#8 19 Maj 2004 09:49   

Re: równe odstępy między wyrazami


Jeśli masz napisać pracę wystarczy ci wyjustować i przedzielić wyrazy. Nie powinno być problemu z nieznacznymi odległościami między wyrazami. Sam napisałem kilka prac i wierz mi, że jeśli tylko nie są to odstępy rażące to jest to normalna sprawa. Popatrz na dowolny tekst w książce, czasopismach. Nikt na to nie zwraca uwagi.
Powrót do góry
   
mw811
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Mar 2003
Posty: 386
Miasto: poznan

Post#9 Post autora tematu 19 Maj 2004 10:09   

Re: równe odstępy między wyrazami


Pisanie tej pracy uświadomiło mi że prawdziwie chcąc samemu
pisać i formatować tekst należy przypomnieć sobie lub poznać
funkcje których na codzień nie używałem.

Dlatego jeżeli macie jakieś pomysły, porady lub pomoce to chętnie
się z nimi zapoznam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Maj 2004 10:09   





Powrót do góry
   
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4604
Miasto: Bydgoszcz

Post#10 19 Maj 2004 11:20   

Re: równe odstępy między wyrazami


Zgadzam się z Rasel, bzdurą jest sztuczne utrzymywanie na komputerze zasad maszyny do pisania.
Napisałem kilka prac i nikt nigdy nie miał problemów z ich jakością.
Masz rzeczywiście baaardzo konserwatywnego promotora mw811 jeżeli problemem dla niego jest różny odstęp między wyrazami w liniach (i to minimalny 0,3 i 0,5 cm !!!).
Przeprowadziłem próbę z przykładowym tekstem i żadnym automatycznym sposobem nie uda się ustawić dokładnie 60 znaków w każdej linii. Użyłem czcionki Courier 12 pkt, a marginesy ustawiłem tak aby zmieściło się między nimi 60 znaków. Odstępy między wyrazami w liniach są zbliżone ale nie równe. Zawsze w jakiejś linii można dodać znak albo dwa.
Owszem można ustawić przenoszenie wyrazów w dowolnym miejscu (łamiąc zasady przenoszenia sylabami !) wtedy rzeczywiście uda się uzyskać dokładnie 60 znaków ale wg mnie to poroniony pomysł. Załączam tekst możecie się pobawić (układ z Worda).

Nadobowiązkowo i nadspodziewanie solidaryzować się z pokom-
plikowanymi tendencjami gospodarności, motywowanymi podmio-
towością skandalizujących interpretatorów komplementarności
oprzyrządowania elektronicznego, z poszanowaniem rzeczywi-
stości we współzawodnictwie zrekompansowanym.
Powrót do góry
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 3561
Miasto: Lublin

Post#11 19 Maj 2004 14:19   

Re: równe odstępy między wyrazami


Stałe odstępy między wyrazami w każdym wierszu usyskasz stosując np. tzw. spacje nierozdzielne czyli przy wciśniętych klawiszach ctrl i shift wciśniesz spację. Niestety jest to dość uciążliwe podczas pisania chyba że pod spacje da się kodowo (w wordzie) podpisać spacje nierozłączną (nie próbowałem)

wkleiłem przykładowy powyższy tekst do worda zmieniłem spacje na nierozdzielne czcionke na curier i jest cymuś :) pod warunkiem że przed "-" rozdzielajacą wyrazy wstawisię spacje a nie na końcu i w przedostatniej linii podzielił bym inaczej rzeczywis-tości

a tak swoją drogą to głupota żeby tego wymagać
Powrót do góry
   
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4604
Miasto: Bydgoszcz

Post#12 19 Maj 2004 14:56   

Re: równe odstępy między wyrazami


marek003a napisał:
tak swoją drogą to głupota żeby tego wymagać


Całkowicie się z ty zgadzam i nie widze powodu dla którego miałbyś się tak męczyć mw811 żeby "dogodzić" swemu promotorowi, sczególnie że:
000andrzej napisał:
Jeśli masz napisać pracę wystarczy ci wyjustować i przedzielić wyrazy. Nie powinno być problemu z nieznacznymi odległościami między wyrazami. Sam napisałem kilka prac i wierz mi, że jeśli tylko nie są to odstępy rażące to jest to normalna sprawa. Popatrz na dowolny tekst w książce, czasopismach. Nikt na to nie zwraca uwagi.


Zobaczcie ile czasu straciliśmy na rozpracowanie tego tematu, a efekt jest taki, że podczas pisania trzeba cały czas kontrolować czy są spacje nierozdzielane, czy wyraz nie trzeba podzielić inaczej, czy nie lepiej użyć innego wyrazu bo lepiej pasuje do układu ... itp.
Czysta paranoja.
A kiedyś była tylko maszyna z 1 czcionką i nie dało się wiele wykombinować ...

Pozdrowienia dla promotora.
Powrót do góry
   
elektryk
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11072

Post#13 19 Maj 2004 15:29   

Re: równe odstępy między wyrazami


Mnie się wydaje że problem polega na tym że Word nie nadaje się do pisania większych prac, on jest przeznaczony do krótkich notatek. W takich problemach ja ten ujawnia się przewaga systemów składu tekstów np LaTeX.
Powrót do góry
   
mw811
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Mar 2003
Posty: 386
Miasto: poznan

Post#14 Post autora tematu 19 Maj 2004 18:02   

Re: równe odstępy między wyrazami


Cytat:
przewaga systemów składu tekstów np LaTeX.


A co to takiego, czy to jakiś program?

Poza tym mam mieszane uczucia co do wypowiedzi moich kolegów
uważam nie obrażając nikogo że my technicy wogóle nie
zwracamy uwagi na estetyke tekstu.
Z prostej przyczyny dla nas najważniejsza jest informacja a nie estetyka.
Niestety poziom mamy niski nawet w sporym zbiorze e-book'ów
udało mi się znaleźć tekst niesłormatowany.

A j a c h c i a ł b y m s i ę t e g o n a p r a w d ę n a u c z y ć.

Olewam już "dziadka" czyli mojego promotora, może z tej nauki
wyniosę jakieś umiejętności.

Pozdrawiam, tylko co to Latex.
Powrót do góry
   
elektryk
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11072

Post#15 19 Maj 2004 18:36   

Re: równe odstępy między wyrazami


mw811 napisał:
Cytat:
przewaga systemów składu tekstów np LaTeX.
A co to takiego, czy to jakiś program?
To kompletny system składu tekstu (coś w rodzaju "zecera"), tu masz opisy http://www.gust.org.pl/doc.shtml na tej stronie też są inne informacje. Dokumenty pdf na podglądzie są nieco "zamglone" ale to wina Acrobat Readera, spróbuj wydrukowac sobie jedna strone i zobaczysz że dokument jest bardzo dobrej jakości. Inną zaletą TeX`a jest oddzielenie treści dokumenty od formy, w dokumencie umieszcza się znaczniki np wytłuszczenia czy wypunktowania, a po dołączeniu do pliku odpowiedniego "stylu" (coś w rodzaju include w języku C), można przetworzyć go w całkiem inne sformatowanie (ale zawsze można zmienić styl i znowu przetworzyć). Zestaw takich styli i dodatkowych pakietów to właśnie jest LaTeX.
Powrót do góry
   
mw811
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Mar 2003
Posty: 386
Miasto: poznan

Post#16 Post autora tematu 20 Maj 2004 10:16   

Re: równe odstępy między wyrazami


A czy z jakiegoś ftp, gdzie idzie pobrać ten program pod win98
bo na stonie oficjalnej jest tylko mowa o zamówieniu płyty.
Powrót do góry
   
elektryk
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11072

Post#17 20 Maj 2004 21:15   

Re: równe odstępy między wyrazami


mw811 napisał:
A czy z jakiegoś ftp, gdzie idzie pobrać ten program pod win98
bo na stonie oficjalnej jest tylko mowa o zamówieniu płyty.
Jest na licencji GNU
http://www.ctan.org/tex-archive/systems/texlive/Images/
(obudwa pliki obrazu ISO są identyczne).
Powrót do góry
   
Tremolo
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 12004
Miasto: Chorzów

Post#18 20 Maj 2004 22:01   

równe odstępy między wyrazami


a próbował ktoś bawić się pod Adobe Pagemaker?? Moi znajomi na tym ksiązki składają.
Powrót do góry
   
mw811
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Mar 2003
Posty: 386
Miasto: poznan

Post#19 Post autora tematu 21 Maj 2004 09:26   

Re: równe odstępy między wyrazami


Nigdy nie używałem Tex-a po ściągnięciu na dysk jak zainstalować

Mam pytanie czy w Wordzie spacje nierozdzielne można
regulować ich odstęp np. chciałbym spacje nierozdzielną o
szerokości 0,5 cm.

A tego programu Adobe.... jeszcze nie używłem wystarczy
mi zadyma z Wordem, ale chcę sprawdzić do czego jest zdolny.
Może widocznie chcę za dużo od tego programu :?
Powrót do góry
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 3561
Miasto: Lublin

Post#20 21 Maj 2004 11:56   

Re: równe odstępy między wyrazami


Adobe Pagemaker może służyć do profesionalnego składu tekstu i wszystkiego co jest z tym związane.
Długą spację w wordzie uzyskasz poprzez jej wstawienie :)
wstaw - symbol - (zakładka) znaki specjalne - długa spacja
Przypisz jej odpowiedni kod "klawiszowy" i już ale czy ona ma 0,5 to nie wiem (napewno też ma stałą długość)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Maj 2004 11:56   





Powrót do góry
   
Tremolo
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 12004
Miasto: Chorzów

Post#21 22 Maj 2004 01:27   

równe odstępy między wyrazami


wyszedł w którejś gazecie jakiś poradnik do Worda chodzi łównie o robienie podań.. lecz może tytułem wstepu coś wiecej na temat specjalnych funkcji powiedzą.

W sumie pamiętam jednego kolesia (profesorka) , który nas niby wprowadzał we write'a i worda i kazał zrobić rzecz awykonalną we wricie (o ile pamiętam jakieś łamanie tekstu i grafiki) po to tylko zeby miec z nami spokój i oceny niższe od 4. to było kupe lat temu (jakaś stacja robocza sieci na Novell'u + win3.1).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> równe odstępy między wyrazami
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ms word -jak to ustawić? Za duże odstępy między wyrazami. (2)
WORD 2003 - Pisanie - odstępy pomiędzy wyrazami (3)
Microsoft Word. Jak ustawić podwojną spację między wyrazami? (4)
Microsoft Word duze przerwy miedzy wyrazami MS Office 2003 (5)
Modyfikacja UL w CSS - jak usunąć odstępy? (1)
HP DesignJet 500 - odstępy i nierówny nadruk (5)
Excel - formuła na obliczanie ilości kwadratów na stronie uwzględniając odstępy (2)
Google Chrome - duże odstępy pomiędzy zapisanymi zakładkami/innymi rzeczami (6)
OKI 395B Motor Line Feed, nakłada wiersze albo robi odstępy. (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS