| Author |
wladi.klimek Poziom 17

|
20 Jun 2009 14:07 Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
[PROJEKT POPRAWIONY I ZMODYFIKOWANY]
Przedstawiam mój projekt radiowego wyzwalacza lamp b³yskowych. S³u¿y on do synchronizacji b³ysku zewnêtrznej lampy. Zaprojektowa³em go tak, by by³ tani - koszt wykonania to ok. 30-40z³. Jednak nie przeszkodzi³ to w uzyskaniu parametrów porównywalnych lub lepszych od fabrycznych konstrukcji. Opó¼nienie wprowadzane przez wyzwalacz jest mniejsze ni¿ 1/2500s. Ca³o¶æ sk³ada siê z ma³ego nadajnika zak³adanego na sanki aparatu i odbiornika pod³±czonego do lampy b³yskowej.
Nadajnik zbudowany jest na module RFM02-868 i steruj±cym nim Attiny13A. Pierwotnie zasilany by³ z jednej baterii litowej 3V. Jednak po pewnych modyfikacjach, które znacznie przyspieszy³y dzia³anie wyzwalacza, nadajnik sta³ siê bardziej pr±do¿erny. W czasie spoczynku pobiera on 1,7mA, po 5 min. nieu¿ywania przechodzi w stan u¶pienia i pobiera tylko 0,5mA. Konieczne sta³o siê zastosowanie wy³±cznika, choæ uk³ada nadal mo¿e byæ zasilany z baterii litowej 3V. Obudowa wykonana jest ze sklepowego gotowca z doklejon± stopk± ze starej lampy.
Dla u¿ytkowników systemu pentax, mam niespodziankê. Uda³o mi siê opracowaæ nadajnik niewymagaj±cy baterii. Zasilane pobierane jest z pinu "digital". Normalnie s³u¿y on do komunikacji z lamp± b³yskow±, jednak mo¿na z niego podkra¶æ 3,7V/0,7mA bez wzbudzania transmisji. Napiêcie pojawia siê po naci¶niêciu spustu do po³owy i utrzymuje przez kilka sekund. Tak ma³a ilo¶æ energii niestety nie wystarczy jednak do zasilenia szybkiej wersji nadajnika. Mo¿e ona byæ natomiast wykorzystana z wcze¶niejsz± wersj±, wprowadzaj±c± jednak wiêksze opó¼nienie - 1/800s.
Odbiornik wykorzystuje modu³ RFM01-868 i attiny2313. Do zwierania obwodu synchronizacji lampy zastosowa³em tyrystor MAC95. Uk³ad odbiornika mo¿e byæ zasilany z klasycznego zasilacza sieciowego lub 3 baterii 1,5V. Pobór pr±du wynosi ok 8mA (nie licz±c LED). Zasilanie i odbieranie impulsów synchronizacyjnych sygnalizowane jest diod± LED (w przypadku zasilania bateryjnego warto j± od³±czyæ - wyd³u¿y to czas pracy). Obudowa pochodzi z zasilacza (chyba drukarki), mia³a gotowe gniazdo zasilania.
Ze wzglêdu na kilka pytañ, przeprojektowa³em odbiornik na zasilanie beztransformatorowe. Jednak nie polecam tego rozwi±zania. Na elementach tego uk³adu wystêpuje pe³ne napiêcie sieci energetycznej, które jest gro¼ne dla ¿ycia i zdrowia. W ¿adnym wypadku nie jest to uk³ad przeznaczone dla pocz±tkuj±cych. Sam brak izolacji galwanicznej jest wystarczaj±cym powodem by go nie u¿ywaæ, nie wspominam ju¿ o ryzyku wybuchu elementów w przypadku niepoprawnego/niestarannego monta¿u. TS2/15 kosztuje 5z³, sami oceñcie czy wady zasilania bez trafa s± tego warte.
Uk³ad nie by³ testowany w praktyce
Testy wykaza³y, ¿e uk³ad bez problemu synchronizuje z czasami ekspozycji 1/180s. Poni¿ej przyk³adowe zdjêcia lampy wyzwolonej z szybkiego wyzwalacza i wyzwalacza bezbateryjnego zestawione z wyzwoleniem przewodowym.
Urz±dzenie nie jest podatne na zak³ócenia - podczas godzinnej pracy wystêpuj± 3-4 fa³szywe wyzwolenia. Wyzwala za ka¿dym razem, a dwa piêtra nie s± dla niego przeszkod±.
Chêtnie pomogê wszystkim chc±cym wykonaæ taki wyzwalacz - w za³±czniku s± wszystkie niezbêdne informacje, wsady do procesorów i ustawienia fuse bitów. Jestem tak¿e otwarty na propozycje modyfikacji, jednak w procesorze nadajnika zosta³o tylko 1 s³owo wolnej pamiêci programu. Bardzo niewykluczone, i¿ w innych markach aparatów tak¿e da siê wykorzystaæ nadajnik bezbateryjny, mo¿e nawet w szybszej wersji. Konieczny jest niestety do tego dostêp do tych innych marek.
Pozdrawiam.
Bartek
Ps.
Chcia³bym podziêkowaæ kolegom piotr_go i Robert Oleskiewicz za pomoc w doprowadzeniu tego projektu do stanu obecnego.
| Filename: |
wyzwalacz_rf.zip |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
77.65 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
c4r0 Poziom 23

|
20 Jun 2009 16:34 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Super! Bardzo mi siê podoba. Przyda³aby siê tylko mo¿liwo¶æ bateryjnego zasilania odbiornika, i mo¿e stopka na górze nadajnika ¿eby mo¿na by³o jednocze¶nie te¿ normaln± lampê pod³±czyæ :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert Oleskiewicz Poziom 11

|
20 Jun 2009 18:10 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Witam,
znowu siê spotykamy - bardzo ciekawy projekt, nie wiedzia³em ¿e takie modu³y istniej±. Jaki jest koszt samych modu³ów RF oraz ile pr±du pobiera odbiornik (o tym nie wspomnia³e¶)?
Inne pytanie (1/180 to jest wystarczaj±ce, wiadomo) - ale czy da³by¶ radê zmierzyæ odpowied¼ na wyzwolenie na oscyloskopie albo na innym przyrz±dzie? Jestem ciekaw jakie jest opó¼nienie. Przypuszczam, ¿e 1/180 to warto¶æ zwi±zana z samym aparatem i lamp± natomiast jestem przekonany ¿e Twoje urz±dzenie jest ZNACZNIE szybsze. Interesuje mnie to ze wzglêdu na same modu³y RF.
PS ja to pewnie na PICa przerobiê, bo z ATTINY nie mam do¶wiadczenia i programatora ;o) , no chyba ¿e ATTINY mo¿na zaprogramowaæ WILLEM'em.
Pozdrawiam i gratulujê projektu.
Robert
|
|
| Back to top |
|
 |
d-evil Poziom 9

|
20 Jun 2009 18:48 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Kolejne zastosowanie modu³ów RFM - Ciekawy projekt.
Te¿ chce zastosowaæ do swoich urz±dzeñ te uk³ady ale nie mam pojêcia o technice radiowej. Jak dobraæ antenê do tych modu³ów?
|
|
| Back to top |
|
 |
Robert Oleskiewicz Poziom 11

|
20 Jun 2009 19:58 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
@ d-evil
te¿ mnie to zainteresowa³o - poszpera³em w miêdzy czasie - tutaj jest podpowied¼ odno¶nie anteny: http://www.hoperf.com/pdf/RF02B.pdf
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jun 2009 19:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
20 Jun 2009 20:32 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Witam!
£adny projekt, ale da³o by siê jeszcze trochê zmniejszyæ uk³ad odbiornika a tak¿e obni¿yæ jego cenê przez zastosowanie zasilacza beztransformatorowego. Nale¿y jednak pamiêtaæ wtedy o optoizolacji wyj¶cia. Uk³ad pobiera tak ma³o pr±du, ¿e zasilacz beztransformatorowy jest tu optymalnym rozwi±zaniem.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
wladi.klimek Poziom 17

|
20 Jun 2009 20:41 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
| Quote: |
| Jaki jest koszt samych modu³ów RF oraz ile pr±du pobiera odbiornik (o tym nie wspomnia³e¶)? |
Modu³y te mo¿na nabyæ za 13z³/szt. w jednym z popularnych sklepów internetowych - na pierwszej stronie w google.
Odbiornik pobiera oko³o 8mA w czuwaniu, co mocno utrudni zasilanie bateryjne. Ma on co prawda tryb pracy LPDM (Low Power Duty-Cycle Mode), w którym pobiera 0,5mA (wg. dokumenatcji), ale w tym zastosowaniu ten tryb niestety odpada, ze wzglêdu na zbyt du¿e opó¼nienia.
| czy da³by¶ radê zmierzyæ odpowied¼ na wyzwolenie |
Sam jestem tego ciekaw i chêtnie to zmierzê, nie wiem jednak kiedy to mo¿e nast±piæ (mam utrudniony dostêp do oscyloskopu).
| PS ja to pewnie na PICa przerobiê |
Polecam zatem znacznie lepsze, ni¿ te producenta, dokumentacje do tych modu³ów. RFM01 to IA4320 a RFM02 to IA4221. Oraz program Chip Configurator - Link
| Jak dobraæ antenê do tych modu³ów? |
Antenki - odcinki przewodu, sa do³±czane do modu³ów, przez producenta.
| Uk³ad pobiera tak ma³o pr±du, ¿e zasilacz beztransformatorowy jest tu optymalnym rozwi±zaniem. |
Z premedytacj± zastosowa³em zasilacz liniowy, ze wzglêdu na mniejszy poziom zak³óceñ. Nie sprawdza³em, co prawda, pracy uk³adu przy zasilaniu impulsowym. Mam jednak (mo¿e b³êdne) wewnêtrzne przekonanie, i¿ uk³ady radiowe nie lubi± takich zasilaczy.
Dziêki za zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Bartek
|
|
| Back to top |
|
 |
Kolek Poziom 19

|
21 Jun 2009 00:04 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Ciekawy projekt te¿ kiedy¶ planowa³em co¶ takiego, ale jak narazie fotocela jest dla mnie wystarczaj±ca.
| wladi.klimek wrote: |
Odbiornik pobiera oko³o 8mA w czuwaniu, co mocno utrudni zasilanie bateryjne. Ma on co prawda tryb pracy LPDM (Low Power Duty-Cycle Mode), w którym pobiera 0,5mA (wg. dokumenatcji), ale w tym zastosowaniu ten tryb niestety odpada, ze wzglêdu na zbyt du¿e opó¼nienia. |
To nie jest tak du¿o, 4 akumulatorki AA 2200mAh wystarcz± na d³ugo. Ja zrobi³ bym jaki¶ stan czuwania uruchamiany po kilku-kilkunastu minutach i dodatkowy przycisk aktywuj±cy w nadajniku, który w razie d³u¿szej przerwy aktywowa³ by odbiornik.
| wladi.klimek wrote: |
| Z premedytacj± zastosowa³em zasilacz liniowy, ze wzglêdu na mniejszy poziom zak³óceñ. Nie sprawdza³em, co prawda, pracy uk³adu przy zasilaniu impulsowym. Mam jednak (mo¿e b³êdne) wewnêtrzne przekonanie, i¿ uk³ady radiowe nie lubi± takich zasilaczy. |
Kolega Rocket_93 sugerowa³ zasilacz bez transformatorowy, który nie ma nic wspólnego z impulsowym i dobrze zaprojektowany ¶wietnie by siê tu sprawowa³.
|
|
| Back to top |
|
 |
wladi.klimek Poziom 17

|
21 Jun 2009 09:49 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
| Kolega Rocket_93 sugerowa³ zasilacz bez transformatorowy, który nie ma nic wspólnego z impulsowym i dobrze zaprojektowany ¶wietnie by siê tu sprawowa³. |
Faktycznie, obaj macie racjê. Zupe³nie nie pomy¶la³em o takim rozwi±zaniu zasilania, mo¿e dlatego, ¿e trafko ju¿ mia³em w szufladzie.
| Ja zrobi³ bym jaki¶ stan czuwania uruchamiany po kilku-kilkunastu minutach i dodatkowy przycisk aktywuj±cy w nadajniku, który w razie d³u¿szej przerwy aktywowa³ by odbiornik. |
To na prawdê niez³a idea. Podsun±³e¶ mi pomys³ jak zbudowaæ odbiornik bateryjny, w dodatku mo¿e uda siê dodaæ obs³ugê trybu TTL (w którym aparat mówi lampie kiedy jest ju¿ wystarczaj±co ¶wiat³a i ma zd³awiæ b³ysk nie myliæ z e-TTL, i-TTL, p-TTL, itd).
Pytanie tylko, czy znajd± sie zainteresowani takim urz±dzeniem, bo mi ono do pracy w studio, nie jest zbyt potrzebne.
|
|
| Back to top |
|
 |
patrx Poziom 15

|
21 Jun 2009 12:34 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Gratulujê projektu. Czy mo¿na wiedzieæ w jaki sposób robisz takie ³adne zdjêcia tzn. chodzi mi o równomierne, bia³e t³o. Korzystasz z jakiego¶ programu czy mo¿e wymaga to specjalnie przygotowanego stanowiska do fotografii?
|
|
| Back to top |
|
 |
wladi.klimek Poziom 17

|
21 Jun 2009 15:12 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Zdjêcie s± robione w namiocie bezcieniowym i niemal nie obrabiane na kompie. W sieci mo¿na znale¼æ sporo w³asnorêcznie wykonanych projektów. Najczê¶ciej pod nazw± - light box lub light tent.
Pozdrawiam.
Bartek
|
|
| Back to top |
|
 |
grabek_radek Poziom 18

|
21 Jun 2009 16:54 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
wladi.klimek w czym napisany program - i jesli to moziwe mozesz pokazac zrodlo ??
|
|
| Back to top |
|
 |
wladi.klimek Poziom 17

|
22 Jun 2009 19:21 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
| czy da³by¶ radê zmierzyæ odpowied¼ na wyzwolenie |
Uda³o siê obej¶æ bez oscyloskopu, opó¼nienie miêdzy pocz±tkiem impulsu wyzwalaj±cego nadajnik a pocz±tkiem odpowiedzi odbiornika to 1,9ms (1903µs - 1965µs).
Nie jest to zbyt dobry wynik, wstrzymam siê zatem z opublikowaniem ¼róde³ i popracujê jeszcze nieco nad optymalizacj± kodu.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotr_go Poziom 19

|
22 Jun 2009 20:29 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Zwiêksz prêdko¶æ przesy³ania danych. Jak ustawisz maksimum to przypuszczam ¿e zejdziesz do 0.5ms.
Gdyby nie zasilanie bateryjne nadajnika to mia³ bym jeszcze jeden pomys³ ale w tym przypadku odpada. Preambu³ê móg³ by¶ nadawaæ ca³y czas a kiedy trzeba by¶ przerywa³ i nadawa³ w³a¶ciwe dane. No chyba ¿e aparat daje wcze¶niej jaki¶ sygna³ dziêki któremu móg³ by¶ j± w³±czaæ tylko na chwilê przed b³yskiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
wladi.klimek Poziom 17

|
22 Jun 2009 22:27 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Pierwotna prêdko¶æ transmisji to 57.471 b/s . Zwiêkszy³em j± do 172.414 b/s (0xC801) czyli w³a¶ciwie do maksimum. Wymaga to te¿ przestawienia dewiacji w nadajniku na 180kHz - 0x9765. Poci±ga to zmiany w konfiguracji odbiornika: szybko¶æ transmisji - 0xC801 i pasmo 0x9184.
Czas reakcji spad³ do 1,3ms (1317µs - 1331µs), preambu³a 2 bajty (pierwotnie 3 bajty).
Program napisa³em w C, ale podejrza³em kod asemblerowy i niewiele ju¿ tam mo¿na przyspieszyæ.
Procesory pracuj± na najwy¿szych zegarach dostêpnych bez kwarców.
Postaram siê podejrzeæ co siê dzieje na stopce aparatu podczas wyzwalania, mo¿e tam co¶ siê oka¿e - jak sugerowa³ piotr_go.
Mo¿e kto¶ jeszcze ma jaki¶ pomys³?
post edytowany
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jun 2009 22:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Czes³aw K. Poziom 2

|
24 Jun 2009 12:29 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Mam pytanko do - Wladi.klimek- jak masz ustawione fuse bity w tych prockach
je¶li to nie tajemnica.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wally50 Poziom 10

|
25 Jun 2009 13:06 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
| d-evil wrote: |
| Te¿ chce zastosowaæ do swoich urz±dzeñ te uk³ady ale nie mam pojêcia o technice radiowej. Jak dobraæ antenê do tych modu³ów? |
Zastosowa³em antenkê ANT1603-868 dla modu³ów RFM12 (nadajnik/odbiornik)
Cena ok 4 z³ d³ugo¶æ 16 mm, p³asko przylutowane do p³ytki. S± takie antenki dla 868 i 433 Mhz. W moim przypadku uk³ady pracuj± w budynku i z takimi antenkami "spokojnie" dogaduj± siê na dystansie ok. 30m. Nie mam "pod rêk±" zdjêcia gotowej p³ytki, ale je¶li jest kto¶ zainteresowany, to jutro mogê zdjêcie zamie¶ciæ.
|
|
| Back to top |
|
 |
wladi.klimek Poziom 17

|
25 Jun 2009 22:41 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Witam z placu boju,
sytuacja, na chwilê obecn±, jest nastêpuj±ca:
Czas synchronizacji (uwaga werble) krótszy ni¿ 0,4ms - 1/2500s (345-417µs) czyli znacznie krótszy ni¿ w fabrycznych wyzwalaczach (1/1600s). Winowajc± problemów z opó¼nieniem by³ nadajnik, a dok³adniej wy³±czany po nadawaniu generator kwarcowy. Zanim ustabilizowa³ siê przed kolejn± transmisj± mija³a prawie 1ms. Teraz pracuje ca³y czas.
¯eby nie by³o za ró¿owo, to dramatycznie wzrós³ pobór pr±du z baterii nadajnika - do 1,7mA w spoczynku (tyle pobiera sam generator w module RFM02). Czyli konieczne staje siê zastosowanie wy³±cznika. Spróbujê, jeszcze dopisaæ funkcjê automatycznego wy³±czania po powiedzmy 5min. nieu¿ywania, ale jest ju¿ naprawdê krucho z pamiêci± programu w procesorze nadajnika.
Próbowa³em dopisaæ sygnalizacjê wyczerpanej baterii w nadajniku, ale nie mogê siê dogadaæ w tej kwestii z RFM02. Mo¿e ma kto¶ jakie¶ do¶wiadczenia w tym temacie?
| jak masz ustawione fuse bity w tych prockach |
Powiem tak, sytuacja jest dynamiczna, w tej chwili nadajnik pracuje z wewnêtrznym oscylatorem 9,6MHz (CKSEL0=0, CKSEL1=1) i najd³u¿szym resetem (SUT0=0, SUT1=1). Odbiornik podobnie, wewnêtrzny oscylator 8MHz. Ale mo¿e siê to zmieniæ. Kiedy zakoñczê prace nad optymalizacj±, to na pewno opublikuje materia³y umo¿liwiaj±ce samodzieln± budowê takiego wyzwalacza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dj_dRoPs Poziom 3

|
27 Jun 2009 11:15 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
projekt bardzo fajny, To dopiero bêdzie rarytas jak bêdzie obs³uga TTL, niestety nie mam czym sprawdziæ co podaje aparat do lampy, dlatego narazie nie ruszam
|
|
| Back to top |
|
 |
wladi.klimek Poziom 17

|
27 Jun 2009 16:55 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Witam,
prace nad tym projektem uwa¿am za zakoñczone - szczegó³y w pierwszym po¶cie. Nie wykluczam oczywi¶cie powstania kolejnych wersji, czas poka¿e jakie modyfikacje wymy¶licie.
Pozdrawiam.
Bartek
|
|
| Back to top |
|
 |
piotr_go Poziom 19

|
27 Jun 2009 17:30 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
To ja proponujê jeszcze hybrydê, szybki nadajnik na bateriê budzony pinem Digital. Wtedy bêdziesz mia³ pobór pr±du w spoczynku liczony w uA (ile dok³adnie nie wiem bo mam kiepski miernik).
Digital w³±cza³ by preambu³ê a w czasie b³ysku wysy³a³ by¶ w³a¶ciwy pakiet.
Wiesz co, mo¿e i ja taki wyzwalacz zaprojektuje, mam ojca fotografa to mo¿e mu siê przyda. Tylko zdrad¼ na jakich czêstotliwo¶ciach nadaje twój, prêdko¶æ transmisji i jak wygl±da pakiet to zrobiê kompatybilny. Mam parê pomys³ów na modyfikacje które chcê wypróbowaæ.
|
|
| Back to top |
|
 |
wladi.klimek Poziom 17

|
27 Jun 2009 19:28 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Modu³y pracuj± na 868MHz (schematy poprawi³em).
Nadajnik:
| Code: |
RFM_CMD(0x9765); //BAND:868MHz, DEVIATION:180kHz, Fout=10MHz
RFM_CMD(0xA640); //Fcenter 868MHz
RFM_CMD(0xD280); //MAX DATARATE: 115,2kb/s
RFM_CMD(0xC801); //datarate:172,414 b/s
RFM_CMD(0xC220); //TX bit synchro
|
i je¶li uk³ad ma byæ szybki to:
RFM_CMD(0xC021); //xtall on, low batt:disable, Fout:disable
RFM_CMD(0xC408); //SLEEP after 0x08 clock cycles
|
a je¶li oszczêdny to:
RFM_CMD(0xC001); //low batt:disable, Fout:disable
RFM_CMD(0xC408); //SLEEP after 0x08 clock cycles
|
Nadajê:
0xAAAAAA - preambu³a
0x2DD4 - nag³ówek
0xF4 - rozkaz wyzwolenia
Odbiornik:
RFM_CMD(0x9184); //BAND: 868MHz, BASEBAND: 340kHz
RFM_CMD(0xA640); //Fcenter: 868MHz
RFM_CMD(0xC801); //172,414 b/s
RFM_CMD(0xC69B); //AFC enable, MODE: auto, +15/-16fres, STROBE: on, OUTPUT: enable
RFM_CMD(0xC42C); //DIGITAL LP FILTER, DQD=2
RFM_CMD(0xC240); //Fout=1,66MHz
RFM_CMD(0xC080); //LNA GAIN: max, RX: disable
RFM_CMD(0xCE88);
RFM_CMD(0xCE8B); //USE 8BYTES, SYNCHRON FIFO
RFM_CMD(0xC081); //RX: enable
|
Odbiornik oczekuje oczywi¶cie przerwania z FIFO i bajtu 0xF4.
Oprócz sygnalizowania s³abej baterii my¶la³em te¿ o regulacji si³y b³ysku z nadajnika - celowo zwiêkszaj±c opó¼nienie wyzwolenie b³ysku, uzyskamy zmniejszenie mocy b³ysku.
|
|
| Back to top |
|
 |
korrus666 Poziom 23

|
28 Jun 2009 00:03 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Widzê ¿e masz rozpiskê pinów dla systemu Pentax. A wiesz mo¿e jaki jest protokó³ komunikacji z lamp± ?? Tak siê zastanawiam czy da³o by siê wykorzystaæ pin Ready do powiadamiania aparatu o tym ¿e podpiêta lampa jest gotowa. Mam lampê na zwyk³a gor±c± stopkê i czasem jak robie zdjêcia to nagle siê okazuje ¿e siê nie na³adowa³a a ja nie spojrza³em na lampê i mam ciemno¶æ zamiast zdjêcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jun 2009 00:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wladi.klimek Poziom 17

|
28 Jun 2009 10:25 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
| A wiesz mo¿e jaki jest protokó³ komunikacji z lamp± ?? Tak siê zastanawiam czy da³o by siê wykorzystaæ pin Ready do powiadamiania aparatu o tym ¿e podpiêta lampa jest gotowa. |
Protoko³u komunikacji aparatu <-> lampa (p-TTL) niestety nie znam, choæ bardzo chcia³bym. Jednak sam± sygnalizacjê na³adowania lampy mo¿na za³atwiæ w³a¶nie za pomoc± pinu "ready". Po podaniu nañ napiêcia (w przypadku K10 wystarczy 3V) aparat wy¶wietli wska¼nik w wizjerze i uzna ¿e ma podpiêt± na³adowan± lampê - ustawi czas ekspozycji na x-speed (1/180s w przypadku K10), oczywi¶cie tylko w pewnych trybach (Av,P,..).
|
|
| Back to top |
|
 |
piotr_go Poziom 19

|
29 Jun 2009 13:35 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Zamieszczam wersjê mini odbiornika.
Obudowa jest po zepsutej ³adowarce od telefonu nokia.
Monta¿ jeszcze nie skoñczony bo nie mam optotriaka i w³a¶ciwego kondensatora. Laminat nale¿a³o miejscami nieco przypi³owaæ bo by³ za gruby.
Jako C4 zalecam polipropylenowy z zakresu 680nF-1uF 400V.
J1 po zaprogramowaniu zwieramy.
|
|
| Back to top |
|
 |
wladi.klimek Poziom 17

|
29 Jun 2009 21:24 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Jak dla mnie, bomba. £adnie i niebywale szybko. Zastanawia mnie tylko ergonomia takiego rozwi±zania - odbiornik przy wtyczce, a nie przy lampie, ale to pewnie wyjdzie w praniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotr_go Poziom 19

|
29 Jun 2009 22:57 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Od gniazdka do lampy taka sama odleg³o¶æ, nie wa¿ne jaki odbiornik zastosujesz. :) No chyba ¿e d³ugo¶æ kabla od odbiornika do lampy jest jako¶ mocno ograniczona ale nie s±dzê, to nie usb.
Ten odbiornik na fotkach to jeszcze nie finalny, musia³em poprzestawiaæ trochê elementy bo siê kondensator wiêkszy nie mie¶ci. P³ytkê now± ju¿ zrobi³em tylko jeszcze nie z³o¿ona, jak z³o¿ê to wklejê nowe fotki.
====update====
Teraz siê przyjrza³em fotce twojego odbiornika. Lampê pod³±czasz przez odbiornik. No, jak komu wygodnie. Ja chcia³em maksymalnie zminiaturyzowaæ, na upartego mo¿na wypu¶ciæ zasilanie z obudowy.
Apropo zasilacza beztransformatorowego, zauwa¿y³em ¿e lepiej daæ zenera 12V a za nim stabilizator bo bez tego napiêcie nie jest zbyt g³adkie. Co jeszcze, w procku musia³em daæ Brown-outa na 4.3V bo inaczej po skokach napiêcia odbiornik(albo procek) potrafi³ siê zawiesiæ i uk³ad nie reagowa³ na pilota.
Mój "RF-SWITCH" z powy¿szymi poprawkami chodzi ju¿ prawie rok w halogenie ko³o domu. Nie zauwa¿y³em ¿eby kiedykolwiek dziwnie siê zachowywa³.
==== update ====
Uaktualni³em fotki.
|
|
| Back to top |
|
 |
labo Poziom 11

|
30 Jun 2009 15:04 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Witam,
Widze tu jeden problem z powszechnym zastosowaniem. Po prostu problem z programowaniem ATTINY. Wiekszosc "jakos tam" fotografuj±cych nie bedzie potrafila zaprogramowac ATTINY. Po prostu brak doswiadczenia i sprzetu. Sam mam doswiadczenie tylko z JDMem i PICami, ktore programowalem sobie do jakis miernikow itp. Z plytkami itd sobie poradzê.
Pytanie wiêc poczatkujacego: Czym i jakim programem zaprogramowac ATTINY zakladajac, ze nie kupuje sie programatora w cenie gotowego wyzwalacza radiowego.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotr_go Poziom 19

|
30 Jun 2009 15:25 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Je¿eli masz port równoleg³y to najprostszy programator mo¿na z³o¿yæ z wtyczki i kilku kabelków.
¬ród³o: http://www.myplace.nu/avr/yaap/index.htm
Je¿eli nie masz lpt to jaki¶ programator usb na atmega8, mo¿na kupiæ za oko³o 30z³ na internetowych aukcjach.
A program do tego to np. avrdude.
|
|
| Back to top |
|
 |
labo Poziom 11

|
01 Jul 2009 13:17 Re: Radiowy wyzwalacz lamp b³yskowych - RFM01/02 |
|
|
|
Dziekujê bardzo.
Rozumiem, ¿e podstawowa ró¿nica to taka, ¿e w pierwszym przypadku (wtyczka i rezystory) programowany uk³ad musi byæ zasilany z osobnego zasilania, a w przypadku programatora z 74HC nie trzeba osobnego zasilania przy programowaniu?
| piotr_go wrote: |
| A program do tego to np. avrdude. |
A z jakiego programu s± zrzuty FuseBitów w pliku w pierwszym po¶cie?
EDIT: Jeszcze jedno pytanie lamera. Na ile kompatybilne sa ATTINY13A i ATTINY13? Oglada³em pdfy od obydwu ale mnie jako lamerowi, nic one nie mówi±.
EDIT2: Porównij±æ ró¿ne obrazki, to czy zrzuty ekranów z FuseBitami s± z PonyProga?
Pozdrawiam,
Rafa³
|
|
| Back to top |
|
 |