Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Regeneracja kolumn(Tonsil?).
Autor
Wiadomość
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#1 Post autora tematu 21 Cze 2009 17:10   

Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Witam.
Mam w domu dwie kolumny, prawdopodobnie firmy Tonsil. Kolumny dwudrożne, niskotonowy GDN 20/40/8Ω, wysokotonowy GDW 9/15/6 8Ω.
Jako zwrotnica robi kondensator ELWA 2,2 uF. Zakupione zostały w latach 80.

Kolumny te otrzymałem 6 lat temu, 3 lata temu wymieniałem zawieszenie w niskotonowych ponieważ stare się wykruszyło(wymiana na zawieszenie piankowe). Przez te 6 lat kolumienki dobrze służyły, jednak 2-3 miesiące temu wysiadł jeden wysokotonowy, a drugi wczoraj zaczął przerywać, dodatkowo niskotonówki od kilku miesięcy przy mocniejszym basie charczą.
Jak na razie kolumienki są podłączone do Radmora 5102 TE.

Głośniki wysokotonowe są na 100% do wymiany(oryginalne znalazłem po 18 złotych za sztukę,nowe), i ich wymiana nie będzie problemem, jednak przy niskotonówkach będę miał problem bo cena jednego to 60 złotych.

Teraz zastanawiam się czy jest sens remontować to co mam, czy uzbierać kasę i kupić nowe kolumienki w cenie do 230-250 złotych(na allegro widziałem kolumny SAT-50 od Tonsila za 220zł + przesyłka)?

Jeśli opłaca się remontować, to pewnie przydałoby się kupić jakąś zwrotnice lub wymienić kondensator(Jantzen?)?

Z góry dzięki za pomoc.

Zdjęcie kolumn postaram się wrzucić jutro.
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 21 Cze 2009 17:10   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu RTV:

Powrót do góry
   
DJ Volt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 1025
Miasto: Warszawa

Post#2 21 Cze 2009 18:28   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Naprawa Twoich głośników jest mało opłacalna. Zakup używanych GDN i wymiana zawieszenia też, bo z tego co mówisz Twoje popierdują co za pewne jest wynikiem nie najlepiej wykonanej regeneracji, obawiam się, że za drugim razem też może nie wyjść ;). Do tego jeszcze zakup GDW. SAT 50 raczej bym Ci nie polecił, ale z Tonsilowskiej tanioszy możesz akutalnie kupić na allegro zestaw 5.0 Tonsil Duet za 300 zł nówka sztuka. Akurat pod Radmora, fronty na przód, a te małe satelitki na tył Radmora i będziesz mógł się pobawić Quasi Quadro. Center postawisz dla ozdoby :D. Ten zestaw miał dość dobrą opinię w kategorii marketowych wyrobów, a do takich również należą SAT50 o których w internecie nie znajdziesz nic.
Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#3 Post autora tematu 21 Cze 2009 18:41   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Zestaw 5.0 to byłby przerost formy nad treścią w moim pokoju(niecałe 20 m2).

Po przejrzeniu elektrody i przeczytaniu opinii na temat tanich kolumn dostępnych na allegro, coraz bardziej zastanawiam się nad regeneracją tego co mam.

Biorąc na uwagę finanse którymi w chwili obecnej dysponuje kupiłbym wysokotonówki i gotowe zwrotnice/kondensatory, a niskotonowce za jakieś 2-3 miesiące(jak zmniejszę poziom basów na Radmorze z 0 na -1/2 to charczenie zanika).
Powrót do góry
   
DJ Volt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 1025
Miasto: Warszawa

Post#4 21 Cze 2009 19:05   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


No, że tak powiem 5.0 to dużo powiedziane :). Obejrzyj sobie to na allegro. To naprawdę małe zestawy. Front jest dość wysoki, ale bardzo smukły. Sam nad tym myślałem jako takie dodatkowe zabaweczki.
Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#5 Post autora tematu 21 Cze 2009 19:31   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Powiem inaczej, zakup kolumn innych niż stereo nie wchodzi w grę.
Najbardziej skłaniam się ku regeneracji tych co mam(koszt początkowy to 48 zł na wysokotonowe).
Znalazłem na allegro zwrotnice dwudrożne firmy Peiying:
Cytat:
ZWROTNICE GŁOŚNIKOWĄ FX-3A-Q

firmy PEIYING

DANE TECHNICZNE :
# Dwudrożna zwrotnica z zabezpieczeniem przeciążeniowym tweetera. Zastosowanie do dwudrożnych zestawów głośnikowych średniej mocy. Opcjonalnie do zestawów z subwooferem aktywnym jako zwrotnica dla głośnika średniotonowego i wysokotonowego.

* Moc max: 100W
* Impedancja: 8ohm (min 4ohm)
* Tłumienie: 12 dB na oktawę
* Częstotliwość tweetera: 3 kHz lub 6 kHz przełączana,
* Poziom sygnału tweetera: 0dB lub -3dB przełączany

CENA ZA KOMPLET 2 SZT ZWROTNIC


Co o nich sądzicie? Będą lepsze od kondensatora Jantzen?
Powrót do góry
   
MalinaDJ
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Sie 2008
Posty: 152
Miasto: Stargard Szczeciński

Post#6 21 Cze 2009 23:09   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Witam
To jest zwrotnica do car audio.Będzie jeszcze gorsza niż ten stary kondensator, tym bardziej że jest badziewnej firmy bierz z Jantzena.Wyjdzie drożej, ale na pewno dźwięk będzie lepszy i nic ci nie wybuchnie jak w przypadku zwrotnicy Peiying.Może zamiast 20/40 zastosuj 20/60 np. numer 657103440
Pozdrawiam :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Cze 2009 23:09   





Powrót do góry
   
SzokalML
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 3395
Miasto: Kraków

Post#7 21 Cze 2009 23:49   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


gdn 20/60 odpada, ma dużo gorszą średnicę i wymaga zwrotnicy, poza tym i tak nie wykorzystasz jego mocy przy radmorze, i tym wysokotonowcu.

Te zwrotnice odpadają tym bardziej! Dno i tyle!

Kasę zbieraj na głośniki :)

Jeśli użyjesz GDN 20/40 to wystarczy kondensator, bo ten głośnik ma łagodny przebieg. Kondensator zastosuj taki jak był, jeśli wszystko z nim ok to nie trzeba go wymieniać.

Poszukaj w różnych sklepach, da radę kupić gdn 20/40 za 50 zł. Jakby nie było za komplet głośników około 150 zł, da się przeżyć... :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Cze 2009 23:49   





Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#8 Post autora tematu 22 Cze 2009 08:38   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Dzięki za odpowiedź.
Właśnie rozpoczynam poszukiwania kondensatorów Jantzen Audio Cross-Cap 2,2 uF(jeden i tak muszę kupić, więc od razu wymienię też ten drugi dla pewności).
Powrót do góry
   
SzokalML
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 3395
Miasto: Kraków

Post#9 22 Cze 2009 10:01   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Nie kupuj Jantzen audio,
przepłacisz a różnicy nie będzie w dźwięku!
Kup w sklepie elektronicznym dowolny kondensator, tylko uwaga tzw. "suchy", czy też "MKT" - nie elektrolit!

Koszt - jakieś 2,5-4 zł w zależności od sklepu.

Za Jantzneny z przesyłką zapłacisz jakieś 25 zł... (sprawdzałem na stronie audiosklepu).


Teraz jaki dobrać kondensator - zależy jakie GDW kupisz.

do kupienia są głównie te:
http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=701
a one mają 15 ohm - a nie 8 jak twoje oryginały.

kondensator w oryginale był źle dobrany, bo z tego co widzę, dawał cięcie na jakieś 9000 hz... a więc totalnie źle, i miałeś niezłą dziurę w paśmie.

Jednak jeśli zastosujesz kondensator właśnie taki jak miałeś 2,2 uf w konfiguracji: GDW 15 ohm, a GDN 8 ohm, da ci to cięcie na około 4800 hz, a więc dużo lepiej.

Ale idealnie byłoby (moim zdaniem) zastosować kondensator 3 uf, da to cięcie na 3500 hz i w takiej konfiguracji wygląda na to, że kolumna będzie grała najładniej, pełnym pasmem.
Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#10 Post autora tematu 22 Cze 2009 10:33   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Chciałbym zauważyć że mój Radmor obsługuje głośniki 4-8Ω, a w niedalekiej przyszłości będę miał nowszy amplituner na 8Ω. Więc nie bardzo uśmiecha mi się zakup głośników 15Ω, skoro mój sprzęt tego nie obsłuży...
Powrót do góry
   
balandzik
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 26
Miasto: Nowa Ruda

Post#11 22 Cze 2009 12:15   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Jakub_Lech napisał:
Chciałbym zauważyć że mój Radmor obsługuje głośniki 4-8Ω, a w niedalekiej przyszłości będę miał nowszy amplituner na 8Ω. Więc nie bardzo uśmiecha mi się zakup głośników 15Ω, skoro mój sprzęt tego nie obsłuży...

No grać to będzie, tylko z mniejszą mocą. To spadek o 3dB, jeśli się nie mylę. W zasadzie to i tak największa moc sygnału to składowe o niskiej częstotliwości, więc może nie będzie to takie zauważalne?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Cze 2009 12:15   





Powrót do góry
   
SzokalML
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 3395
Miasto: Kraków

Post#12 22 Cze 2009 12:31   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Nie, nie, nie!

15 ohm to bedą miały głośniki wysokotonowe, a one praktycznie nie mają wpływu na impediancję całego zestawu, bo idzie na nie mały ułamek mocy, może około 2-3%

A wyznaczają impediancję głośniki niskotonowe GDN 20/40, które mają 8 ohm.

I tyle też będą miały kolumny! Czy teraz już wszystko jasne? Dodatkowo impediancja 15 ohm wysokotonowych sprawi że nie będą się tak wybijać, i trudniej będzie je spalić.


ps. A każdy sprzęt obsługuje wyższą impediancję niż podana - po prostu moc wydzielana przez wzmacniacz wtedy spada.
Jeśli do Radmora podpiąłbyś dwie pary kolumn 8 ohm, to będzie on pracował z mocą 16 ohm (bo wejścia są połączone szeregowo).
Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#13 Post autora tematu 22 Cze 2009 19:37   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Jednak chyba zostanę przy GDW 9/15/8 ponieważ rozmawiałem dzisiaj z znajomym i stwierdził że może mi je kupić za 15 zł/szt. a te które proponujesz są za 28 zł/szt czyli dwukrotnie droższe.

Więc do nich jaki proponujecie kondensator(GDW 9/15/8 i GDN 20/40/8)?

Przepraszam że zadaje takie głupie pytania ale nagłośnienie to kompletnie nie moja dziedzina.
Powrót do góry
   
gucio8878
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 31
Miasto: POLSKA

Post#14 22 Cze 2009 20:11   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


daj kondesator ten co miałeś tylko nowy tzn 2,2uF
chociaż ja przeważnie ładuje 4,7uF
Powrót do góry
   
SzokalML
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 3395
Miasto: Kraków

Post#15 22 Cze 2009 20:35pomocny post - solucja   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Do GDW 9/15/8

NIE dawaj 2,2 uf!!!
bo będziesz miał cięcie na 9000 hz i będzie to grało z dość dużą dziurą w paśmie.

Daj 4,7 uf, da to cięcie na 4200 hz więc akceptowalnie. Pamiętaj: suchy elektrolit, który łączymy szeregowo z głośnikiem.

Oby ci ten znajomy jakiegoś szajsu nie kupił.
Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#16 Post autora tematu 23 Cze 2009 09:52   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Szajsu raczej nie kupi bo będzie to oryginalny, nowy sprzęt prosto od Tonsila.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Regeneracja kolumn(Tonsil?).
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Regeneracja starych kolumn Tonsil -pytania (15)
Jaki wzmacniacz do kolumn Tonsil atlus 300 i Tonsil Zeus? (7)
regeneracja kolumn altus140 (1)
Regeneracja Starych kolumn... (6)
regeneracja kolumn sherzo (12)
Regeneracja kolumn Fenix I (5)
Regeneracja głośników z kolumn (4)
Regeneracja kolumn alton 80 (20)
Regeneracja Tonsil`i (1)
Regeneracja Tonsil 25/60 na 25/80 (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.109 seconds

elektroda.pl temat RSS