Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Regeneracja kolumn(Tonsil?).
Autor
Wiadomość
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#1 Post autora tematu 21 Cze 2009 17:10   

Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Witam.
Mam w domu dwie kolumny, prawdopodobnie firmy Tonsil. Kolumny dwudrożne, niskotonowy GDN 20/40/8Ω, wysokotonowy GDW 9/15/6 8Ω.
Jako zwrotnica robi kondensator ELWA 2,2 uF. Zakupione zostały w latach 80.

Kolumny te otrzymałem 6 lat temu, 3 lata temu wymieniałem zawieszenie w niskotonowych ponieważ stare się wykruszyło(wymiana na zawieszenie piankowe). Przez te 6 lat kolumienki dobrze służyły, jednak 2-3 miesiące temu wysiadł jeden wysokotonowy, a drugi wczoraj zaczął przerywać, dodatkowo niskotonówki od kilku miesięcy przy mocniejszym basie charczą.
Jak na razie kolumienki są podłączone do Radmora 5102 TE.

Głośniki wysokotonowe są na 100% do wymiany(oryginalne znalazłem po 18 złotych za sztukę,nowe), i ich wymiana nie będzie problemem, jednak przy niskotonówkach będę miał problem bo cena jednego to 60 złotych.

Teraz zastanawiam się czy jest sens remontować to co mam, czy uzbierać kasę i kupić nowe kolumienki w cenie do 230-250 złotych(na allegro widziałem kolumny SAT-50 od Tonsila za 220zł + przesyłka)?

Jeśli opłaca się remontować, to pewnie przydałoby się kupić jakąś zwrotnice lub wymienić kondensator(Jantzen?)?

Z góry dzięki za pomoc.

Zdjęcie kolumn postaram się wrzucić jutro.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Cze 2009 17:10   





Powrót do góry
   
DJ Volt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 1025
Miasto: Warszawa

Post#2 21 Cze 2009 18:28   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Naprawa Twoich głośników jest mało opłacalna. Zakup używanych GDN i wymiana zawieszenia też, bo z tego co mówisz Twoje popierdują co za pewne jest wynikiem nie najlepiej wykonanej regeneracji, obawiam się, że za drugim razem też może nie wyjść ;). Do tego jeszcze zakup GDW. SAT 50 raczej bym Ci nie polecił, ale z Tonsilowskiej tanioszy możesz akutalnie kupić na allegro zestaw 5.0 Tonsil Duet za 300 zł nówka sztuka. Akurat pod Radmora, fronty na przód, a te małe satelitki na tył Radmora i będziesz mógł się pobawić Quasi Quadro. Center postawisz dla ozdoby :D. Ten zestaw miał dość dobrą opinię w kategorii marketowych wyrobów, a do takich również należą SAT50 o których w internecie nie znajdziesz nic.
Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#3 Post autora tematu 21 Cze 2009 18:41   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Zestaw 5.0 to byłby przerost formy nad treścią w moim pokoju(niecałe 20 m2).

Po przejrzeniu elektrody i przeczytaniu opinii na temat tanich kolumn dostępnych na allegro, coraz bardziej zastanawiam się nad regeneracją tego co mam.

Biorąc na uwagę finanse którymi w chwili obecnej dysponuje kupiłbym wysokotonówki i gotowe zwrotnice/kondensatory, a niskotonowce za jakieś 2-3 miesiące(jak zmniejszę poziom basów na Radmorze z 0 na -1/2 to charczenie zanika).
Powrót do góry
   
DJ Volt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 1025
Miasto: Warszawa

Post#4 21 Cze 2009 19:05   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


No, że tak powiem 5.0 to dużo powiedziane :). Obejrzyj sobie to na allegro. To naprawdę małe zestawy. Front jest dość wysoki, ale bardzo smukły. Sam nad tym myślałem jako takie dodatkowe zabaweczki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Cze 2009 19:05   





Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#5 Post autora tematu 21 Cze 2009 19:31   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Powiem inaczej, zakup kolumn innych niż stereo nie wchodzi w grę.
Najbardziej skłaniam się ku regeneracji tych co mam(koszt początkowy to 48 zł na wysokotonowe).
Znalazłem na allegro zwrotnice dwudrożne firmy Peiying:
Cytat:
ZWROTNICE GŁOŚNIKOWĄ FX-3A-Q

firmy PEIYING

DANE TECHNICZNE :
# Dwudrożna zwrotnica z zabezpieczeniem przeciążeniowym tweetera. Zastosowanie do dwudrożnych zestawów głośnikowych średniej mocy. Opcjonalnie do zestawów z subwooferem aktywnym jako zwrotnica dla głośnika średniotonowego i wysokotonowego.

* Moc max: 100W
* Impedancja: 8ohm (min 4ohm)
* Tłumienie: 12 dB na oktawę
* Częstotliwość tweetera: 3 kHz lub 6 kHz przełączana,
* Poziom sygnału tweetera: 0dB lub -3dB przełączany

CENA ZA KOMPLET 2 SZT ZWROTNIC


Co o nich sądzicie? Będą lepsze od kondensatora Jantzen?
Powrót do góry
   
MalinaDJ
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Sie 2008
Posty: 152
Miasto: Stargard Szczeciński

Post#6 21 Cze 2009 23:09   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Witam
To jest zwrotnica do car audio.Będzie jeszcze gorsza niż ten stary kondensator, tym bardziej że jest badziewnej firmy bierz z Jantzena.Wyjdzie drożej, ale na pewno dźwięk będzie lepszy i nic ci nie wybuchnie jak w przypadku zwrotnicy Peiying.Może zamiast 20/40 zastosuj 20/60 np. numer 657103440
Pozdrawiam :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Cze 2009 23:09   





Powrót do góry
   
SzokalML
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 3395
Miasto: Kraków

Post#7 21 Cze 2009 23:49   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


gdn 20/60 odpada, ma dużo gorszą średnicę i wymaga zwrotnicy, poza tym i tak nie wykorzystasz jego mocy przy radmorze, i tym wysokotonowcu.

Te zwrotnice odpadają tym bardziej! Dno i tyle!

Kasę zbieraj na głośniki :)

Jeśli użyjesz GDN 20/40 to wystarczy kondensator, bo ten głośnik ma łagodny przebieg. Kondensator zastosuj taki jak był, jeśli wszystko z nim ok to nie trzeba go wymieniać.

Poszukaj w różnych sklepach, da radę kupić gdn 20/40 za 50 zł. Jakby nie było za komplet głośników około 150 zł, da się przeżyć... :)
Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#8 Post autora tematu 22 Cze 2009 08:38   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Dzięki za odpowiedź.
Właśnie rozpoczynam poszukiwania kondensatorów Jantzen Audio Cross-Cap 2,2 uF(jeden i tak muszę kupić, więc od razu wymienię też ten drugi dla pewności).
Powrót do góry
   
SzokalML
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 3395
Miasto: Kraków

Post#9 22 Cze 2009 10:01   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Nie kupuj Jantzen audio,
przepłacisz a różnicy nie będzie w dźwięku!
Kup w sklepie elektronicznym dowolny kondensator, tylko uwaga tzw. "suchy", czy też "MKT" - nie elektrolit!

Koszt - jakieś 2,5-4 zł w zależności od sklepu.

Za Jantzneny z przesyłką zapłacisz jakieś 25 zł... (sprawdzałem na stronie audiosklepu).


Teraz jaki dobrać kondensator - zależy jakie GDW kupisz.

do kupienia są głównie te:
http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=701
a one mają 15 ohm - a nie 8 jak twoje oryginały.

kondensator w oryginale był źle dobrany, bo z tego co widzę, dawał cięcie na jakieś 9000 hz... a więc totalnie źle, i miałeś niezłą dziurę w paśmie.

Jednak jeśli zastosujesz kondensator właśnie taki jak miałeś 2,2 uf w konfiguracji: GDW 15 ohm, a GDN 8 ohm, da ci to cięcie na około 4800 hz, a więc dużo lepiej.

Ale idealnie byłoby (moim zdaniem) zastosować kondensator 3 uf, da to cięcie na 3500 hz i w takiej konfiguracji wygląda na to, że kolumna będzie grała najładniej, pełnym pasmem.
Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#10 Post autora tematu 22 Cze 2009 10:33   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Chciałbym zauważyć że mój Radmor obsługuje głośniki 4-8Ω, a w niedalekiej przyszłości będę miał nowszy amplituner na 8Ω. Więc nie bardzo uśmiecha mi się zakup głośników 15Ω, skoro mój sprzęt tego nie obsłuży...
Powrót do góry
   
balandzik
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 26
Miasto: Nowa Ruda

Post#11 22 Cze 2009 12:15   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Jakub_Lech napisał:
Chciałbym zauważyć że mój Radmor obsługuje głośniki 4-8Ω, a w niedalekiej przyszłości będę miał nowszy amplituner na 8Ω. Więc nie bardzo uśmiecha mi się zakup głośników 15Ω, skoro mój sprzęt tego nie obsłuży...

No grać to będzie, tylko z mniejszą mocą. To spadek o 3dB, jeśli się nie mylę. W zasadzie to i tak największa moc sygnału to składowe o niskiej częstotliwości, więc może nie będzie to takie zauważalne?
Powrót do góry
   
SzokalML
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 3395
Miasto: Kraków

Post#12 22 Cze 2009 12:31   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Nie, nie, nie!

15 ohm to bedą miały głośniki wysokotonowe, a one praktycznie nie mają wpływu na impediancję całego zestawu, bo idzie na nie mały ułamek mocy, może około 2-3%

A wyznaczają impediancję głośniki niskotonowe GDN 20/40, które mają 8 ohm.

I tyle też będą miały kolumny! Czy teraz już wszystko jasne? Dodatkowo impediancja 15 ohm wysokotonowych sprawi że nie będą się tak wybijać, i trudniej będzie je spalić.


ps. A każdy sprzęt obsługuje wyższą impediancję niż podana - po prostu moc wydzielana przez wzmacniacz wtedy spada.
Jeśli do Radmora podpiąłbyś dwie pary kolumn 8 ohm, to będzie on pracował z mocą 16 ohm (bo wejścia są połączone szeregowo).
Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#13 Post autora tematu 22 Cze 2009 19:37   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Jednak chyba zostanę przy GDW 9/15/8 ponieważ rozmawiałem dzisiaj z znajomym i stwierdził że może mi je kupić za 15 zł/szt. a te które proponujesz są za 28 zł/szt czyli dwukrotnie droższe.

Więc do nich jaki proponujecie kondensator(GDW 9/15/8 i GDN 20/40/8)?

Przepraszam że zadaje takie głupie pytania ale nagłośnienie to kompletnie nie moja dziedzina.
Powrót do góry
   
gucio8878
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 31
Miasto: POLSKA

Post#14 22 Cze 2009 20:11   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


daj kondesator ten co miałeś tylko nowy tzn 2,2uF
chociaż ja przeważnie ładuje 4,7uF
Powrót do góry
   
SzokalML
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 3395
Miasto: Kraków

Post#15 22 Cze 2009 20:35pomocny post - solucja   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Do GDW 9/15/8

NIE dawaj 2,2 uf!!!
bo będziesz miał cięcie na 9000 hz i będzie to grało z dość dużą dziurą w paśmie.

Daj 4,7 uf, da to cięcie na 4200 hz więc akceptowalnie. Pamiętaj: suchy elektrolit, który łączymy szeregowo z głośnikiem.

Oby ci ten znajomy jakiegoś szajsu nie kupił.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Cze 2009 20:35pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#16 Post autora tematu 23 Cze 2009 09:52   

Re: Regeneracja kolumn(Tonsil?).


Szajsu raczej nie kupi bo będzie to oryginalny, nowy sprzęt prosto od Tonsila.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Regeneracja kolumn(Tonsil?).
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Regeneracja starych kolumn Tonsil -pytania (15)
Jaki wzmacniacz do kolumn Tonsil atlus 300 i Tonsil Zeus? (7)
regeneracja kolumn altus140 (1)
Regeneracja Starych kolumn... (6)
regeneracja kolumn sherzo (12)
Regeneracja kolumn Fenix I (5)
Regeneracja głośników z kolumn (4)
Regeneracja kolumn alton 80 (20)
Regeneracja Tonsil`i (1)
Regeneracja Tonsil 25/60 na 25/80 (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS