Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Dzwonek do drzwi


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy ->Dzwonek do drzwi Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

iie
Poziom 14
Post#1 23 Cze 2009 11:10  Autor tematu   

Dzwonek do drzwi


Witam

Na fali entuzjazmu remontowego postanowiłem zająć się również niedziałającym od kilku ładnych lat dzwonkiem, mieszkam w bloku i mam "firmową" instalacją elektryczną komuchów. Dzwonek nie działa od nowości, podobno kolejne dzwonki przepalały się, nie wiedzieć czemu. Wpadłem na iście szatański plan aby wykorzystać jakoś bezprzewodowe dzwonki które walają się tonami na allegro, mam tylko jeden problem - nie bardzo odpowiada mi zasilanie bateryjne przycisku, czy jest jakaś możliwość, abym wykorzystał istniejące zasilanie dzwonka to krzesania prądu w nowym przycisku [ zasilanie przycisku allegro to 12 V ]

wybaczcie chaos postu.

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
bestler
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3341
Miasto: Siedlce

bestler
Moderator
Post#2 23 Cze 2009 11:35    

Re: Dzwonek do drzwi = )


Myślę, że mógłbyś wykorzystać nawet te przewody co idą do kontaktu i w tej puszcze zainstalować zasilacz i ten dzwonek.

Ja bym chyba jednak zastanowił się nad naprawą starego dzwonka.... to tylko jeden przewód + wyłącznik + dzwonek Smile

Paweł

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj)
12.07.2015 Niszczarka Fellowes (SB-80)
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Ture11
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 2345
Miasto: Legionowo

Ture11
Poziom 22
Post#3 23 Cze 2009 11:47    

Re: Dzwonek do drzwi


Pytanie może nieco głupie, ale instalacja dzwonkowa była na 12v, czy na 220 Smile . Jeśli na 12 to sprawdź (próbnikiem, nie ręką) czy nie ma przypadkiem przebicia do 220v. Dzwonki się "fajczyły" po zadzwonieniu, czy ogólnie ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

iie
Poziom 14
Post#4 23 Cze 2009 12:01  Autor tematu   

Re: Dzwonek do drzwi


kurcze, a jak sprawdzić czy była na 12? Z góry założyłem że na 220, dzwonek się fajczył po zadzwonieniu. Sprawa wygląda tak, że chętnie położyłbym nowy przewód, ale poszła już tapeta i farba więc prucie ściany dla dzwonka mija się z celem. Wybaczcie laickość, ale to przecież piaskownica Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bestler
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3341
Miasto: Siedlce

bestler
Moderator
Post#5 23 Cze 2009 12:05    

Re: Dzwonek do drzwi


Ale nikt Ci nie proponuje prucia ściany. Te kable, które są trzeba przemierzyć i dojść co tam jest nie rak. Przecież więcej niż 400V tam chyba nie ma Smile Powinno być 230V - taki dzwonek zakładałeś i się palił ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj)
12.07.2015 Niszczarka Fellowes (SB-80)
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Powrót do góry
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

iie
Poziom 14
Post#6 23 Cze 2009 14:06  Autor tematu   

Re: Dzwonek do drzwi


hm, poprzednie dzwonki nie ja zakładałem, niedawno się wprowadziłem i o dzwonku wiem od poprzedniego właściciela

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

hmm
pobiegłem po miernik i już go mam Smile, przestawiłem na napięcie zmienne AC tam na zakres 200 i otrzymuje wskazania oscylujące między 2.00 a 2.02 także chyba coś nie halo, podpiąłem się do kabli do których był podpięty dzwonek wcześniej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 3178
Miasto: Warszawa

cirrostrato
Poziom 23
Post#7 23 Cze 2009 15:58    

Re: Dzwonek do drzwi


iie napisał:
otrzymuje wskazania oscylujące między 2.00 a 2.02 także chyba coś nie halo, podpiąłem się do kabli do których był podpięty dzwonek wcześniej.
Nawet nie spytam czy wykonując pomiar na kablach od podłączenia dzwonka nacisnąłeś na przycisk dzwonka...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

iie
Poziom 14
Post#8 23 Cze 2009 16:05  Autor tematu   

Re: Dzwonek do drzwi


no cóż, to nie pytaj Very Happy. Fakt głupi, bardzo głupi błąd Very Happy

Dodano po 2 [minuty]:

<face_palm> teraz circa 200 Smile, czyli niby dobrze

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 3178
Miasto: Warszawa

cirrostrato
Poziom 23
Post#9 23 Cze 2009 16:38    

Re: Dzwonek do drzwi


Mam w chałupie od 1984roku dzwonek na 220V,bez przerywacza(takiego iskrzącego),działa bezproblemowo ale teraz chciałbym zmienić na takie z przerywaczem na 6-12V(czyli te iskrzące) taką mam fantazję ale i 230V(obecnie) ciągnięte do furtki przez cały ogród trochę mnie usztywnia,dodatkowo chcę podłączyć na każdym piętrze po sztuce ,kable przezornie wkułem w tynk przed malowaniem.Zakup w Warszawie trzech jednakowych dzwonków na 6-12V starego typu(czyli tych ,,na śrubkę" do regulacji) jest (dla mnie) nie do przeskoczenia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

iie
Poziom 14
Post#10 23 Cze 2009 17:21  Autor tematu   

Re: Dzwonek do drzwi


@ture11, a jak sprawdzić czy instalacja była na 12 czy 220? bo poza odczytem z miernika nic mam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
darek1.65
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 379

darek1.65
Poziom 17
Post#11 23 Cze 2009 17:44    

Re: Dzwonek do drzwi


Podłącz żarówkę na 230V, będziesz na 100% pewny że jest na 230V.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

iie
Poziom 14
Post#12 23 Cze 2009 20:07  Autor tematu   

Re: Dzwonek do drzwi


Cytat:
Jeśli na 12 to sprawdź (próbnikiem, nie ręką) czy nie ma przypadkiem przebicia do 220v.


a czy w przypadku przebicia na 220 żarówka nie będzie się świecić?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
darek1.65
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 379

darek1.65
Poziom 17
Post#13 23 Cze 2009 20:29    

Re: Dzwonek do drzwi


Żarówka nie zaświeci chyba że będzie podwójne przebicie i fazy i neutralnego( ochronnego) i to na różne żyły. Neonówka zaświeci nawet przy przebiciu tylko fazy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dodo_1989
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 135
Miasto: Zakopane

dodo_1989
Poziom 13
Post#14 03 Sie 2009 12:11    

Re: Dzwonek do drzwi


Mam bardzo dziwny problem Smile. Tak jak u kolegi dzwonek w instalacji "komunistycznej" nie działa. Zaglądnąłem do środka i nieco się zdezorientowałem. W puszce są normalne przewody napięcia 220V (kieruję się czasami w których jeszcze ta instalacja powstawała) i jeden dodatkowy niebieski, który był doprowadzony po ścianie. Właśnie on jest połączony na stałe z czarnym kabelkiem (prawdopodobnie faza, ale tego nikt nie może być pewien), a biały kabelek (prawdopodobnie 0) nawet nie oskórowany z izolacji i pozostawiony na pastwę losu można powiedzieć. Najśmieszniejsze jest to, że wpadłem na jakże genialny pomysł, żeby złączyć latający kabelek z pozostałymi. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że dzwonek w moim mieszkaniu zadzwonił. Jednak entuzjazm nie długo trwał, bo okazało się, że dzwonki zadzwoniły u wszystkich mieszkańców i jednocześnie wszyscy zabierali się do zejścia na dół. Hmmmm.... Co o tym sądzicie? Może macie jakiś schemat "komunistycznej" instalacji?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
LuckyDj
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 2768
Miasto: DKL

LuckyDj
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Post#15 03 Sie 2009 13:07    

Re: Dzwonek do drzwi


U mnie na przykład jest jeszcze śmieszniej, bo są 3 piony mieszkań, po 5 w każdym pionie i środkowy pion ma zasilanie instalacji dzwonkowej 230V, a zewnętrzne mają jedno trafo (gdzieś na dole) i po instalacji biegnie 8VAC.

Po konsultacji ze znajomym inżynierem dowiedziałem się, że kiedyś robiło się instalację dzwonkową z jednym trafem na ileś mieszkań, bo były dzwonki niskonapięciowe, ale kupno trafa 230V/8V graniczyło z cudem.

Wracając do tematu. Wymontuj istniejący przycisk, zewrzyj kostką przewody dzwonkowe i zmierz napięcie na przewodach wyłącznika. Jeśli będzie tam 8-12V to możesz je wyprostować i wygładzić kondensatorem i masz gotowy zasilacz do przycisku dzwonka bezprzewodowego.

Co do zakupu dzwonka, wystrzegaj się chińszczyzny typu "Biedronka", babcia dostała na gwiazdkę taki dzwonek i nie zdążyła nawet przesłuchać wszystkich melodyjek, a już popsuł się głośniczek (oderwał się kabelek od membranki)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dodo_1989
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 135
Miasto: Zakopane

dodo_1989
Poziom 13
Post#16 08 Sie 2009 15:30    

Re: Dzwonek do drzwi


Narysowałem schemat tego, co się dowiedziałem ostatnio o moim genialnym dzwonku:
Dzwonek do drzwi

Na nim widać schemat działania dzwonka - jest to cewka z rdzeniem połączonym sprężyną. Przy dostarczeniu napięcia rdzeń wysuwa się uderzając w pierwszą blaszkę, a przy zwolnieniu napięcia za pomocą sprężyny uderza w drugą tworząc znany dźwięk ding dong. Od niego czarny kabelek leci do puszki przełącznika. Tam jest połączony na samym przełączniku do niebieskiego przewodu biegnącego po ścianie do kolejnej puszki, w której nie wiem co jest. W puszce przełącznika jest także biały przewód z napięciem. W przypadku naciśnięcia przełącznika na dole napięcie biegnie niebieskim kabelkiem. Gdy połączę sam czarny kabelek z białym w puszce przełącznika (podłączę do napięcia) dzwonek dzwoni tylko do moich drzwi. Gdy podłączę napięcie do niebieskiego przewodu dzwonek dzwoni do wszystkich sąsiadów. Jednak, gdy czarny i niebieski nie są połączone jak wynika z logiki nie działa przycisk na dole. Z tego co widzę najlepszym rozwiązaniem byłby dwusekcyjny przełącznik, który jedną sekcję zwiera, a drugą rozwiera. W przypadku wciśnięcia rozłączałby niebieski kabelek, a łączyłby czarny do napięcia. W przypadku znowu zwolnienia łączyłby czarny i niebieski. Jednak w życiu nie słyszałem o możliwości kupienia takiego wynalazku... Zastanawiałem się już nad wykorzystaniem przekaźnika... Co o tym sądzicie? Co może być przyczyną tego, że jak podłączę niebieski do napięcia to dzwoni do wszystkich sąsiadów? Proszę o szybką odpowiedź!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy -> Dzwonek do drzwi
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Dzwonek do drzwi - Jak uruchomić ten stary dzwonek do drzwi (6)
Dzwonek do drzwi (5)
Dzwonek do drzwi na UL1111. (1)
dzwonek do drzwi - z utworem mp3 (8)
Nie dzialajacy dzwonek do drzwi na 8V (2)
Dzwonek do drzwi. Jaki schemat? (5)
Dzwonek do drzwi awaria drzwonka (7)
dzwonek do drzwi dwa przełączniki (3)
CZym zastąpić UL1111 - dzwonek do drzwi (17)
Dzwonek do drzwi 230V nie odtwarza melodii. (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS