Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Dzwonek do drzwi


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Dzwonek do drzwi
Author
Message
iie
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
Location: Łódź

Post#1 Post from the author of the topic 23 Jun 2009 11:10   

Dzwonek do drzwi


Witam

Na fali entuzjazmu remontowego postanowiłem zająć się również niedziałającym od kilku ładnych lat dzwonkiem, mieszkam w bloku i mam "firmową" instalacją elektryczną komuchów. Dzwonek nie działa od nowości, podobno kolejne dzwonki przepalały się, nie wiedzieć czemu. Wpadłem na iście szatański plan aby wykorzystać jakoś bezprzewodowe dzwonki które walają się tonami na allegro, mam tylko jeden problem - nie bardzo odpowiada mi zasilanie bateryjne przycisku, czy jest jakaś możliwość, abym wykorzystał istniejące zasilanie dzwonka to krzesania prądu w nowym przycisku [ zasilanie przycisku allegro to 12 V ]

wybaczcie chaos postu.

pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Jun 2009 11:10   





Back to top
   
bestler
Moderator
Moderator


Joined: 11 Oct 2002
Posts: 3116
Location: Siedlce

Post#2 23 Jun 2009 11:35   

Re: Dzwonek do drzwi = )


Myślę, że mógłbyś wykorzystać nawet te przewody co idą do kontaktu i w tej puszcze zainstalować zasilacz i ten dzwonek.

Ja bym chyba jednak zastanowił się nad naprawą starego dzwonka.... to tylko jeden przewód + wyłącznik + dzwonek Smile

Paweł

Helpful message? + -

Back to top
   
Ture11
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 05 Oct 2006
Posts: 2338
Location: Legionowo

Post#3 23 Jun 2009 11:47   

Re: Dzwonek do drzwi


Pytanie może nieco głupie, ale instalacja dzwonkowa była na 12v, czy na 220 Smile . Jeśli na 12 to sprawdź (próbnikiem, nie ręką) czy nie ma przypadkiem przebicia do 220v. Dzwonki się "fajczyły" po zadzwonieniu, czy ogólnie ?

Helpful message? + -

Back to top
   
iie
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
Location: Łódź

Post#4 Post from the author of the topic 23 Jun 2009 12:01   

Re: Dzwonek do drzwi


kurcze, a jak sprawdzić czy była na 12? Z góry założyłem że na 220, dzwonek się fajczył po zadzwonieniu. Sprawa wygląda tak, że chętnie położyłbym nowy przewód, ale poszła już tapeta i farba więc prucie ściany dla dzwonka mija się z celem. Wybaczcie laickość, ale to przecież piaskownica Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
bestler
Moderator
Moderator


Joined: 11 Oct 2002
Posts: 3116
Location: Siedlce

Post#5 23 Jun 2009 12:05   

Re: Dzwonek do drzwi


Ale nikt Ci nie proponuje prucia ściany. Te kable, które są trzeba przemierzyć i dojść co tam jest nie rak. Przecież więcej niż 400V tam chyba nie ma Smile Powinno być 230V - taki dzwonek zakładałeś i się palił ??

Helpful message? + -

Back to top
   
iie
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
Location: Łódź

Post#6 Post from the author of the topic 23 Jun 2009 14:06   

Re: Dzwonek do drzwi


hm, poprzednie dzwonki nie ja zakładałem, niedawno się wprowadziłem i o dzwonku wiem od poprzedniego właściciela

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

hmm
pobiegłem po miernik i już go mam Smile, przestawiłem na napięcie zmienne AC tam na zakres 200 i otrzymuje wskazania oscylujące między 2.00 a 2.02 także chyba coś nie halo, podpiąłem się do kabli do których był podpięty dzwonek wcześniej.

Helpful message? + -

Back to top
   
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 May 2008
Posts: 3072
Location: Warszawa

Post#7 23 Jun 2009 15:58   

Re: Dzwonek do drzwi


iie wrote:
otrzymuje wskazania oscylujące między 2.00 a 2.02 także chyba coś nie halo, podpiąłem się do kabli do których był podpięty dzwonek wcześniej.
Nawet nie spytam czy wykonując pomiar na kablach od podłączenia dzwonka nacisnąłeś na przycisk dzwonka...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Jun 2009 15:58   





Back to top
   
iie
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
Location: Łódź

Post#8 Post from the author of the topic 23 Jun 2009 16:05   

Re: Dzwonek do drzwi


no cóż, to nie pytaj Very Happy. Fakt głupi, bardzo głupi błąd Very Happy

Dodano po 2 [minuty]:

<face_palm> teraz circa 200 Smile, czyli niby dobrze

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Jun 2009 16:05   





Back to top
   
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 May 2008
Posts: 3072
Location: Warszawa

Post#9 23 Jun 2009 16:38   

Re: Dzwonek do drzwi


Mam w chałupie od 1984roku dzwonek na 220V,bez przerywacza(takiego iskrzącego),działa bezproblemowo ale teraz chciałbym zmienić na takie z przerywaczem na 6-12V(czyli te iskrzące) taką mam fantazję ale i 230V(obecnie) ciągnięte do furtki przez cały ogród trochę mnie usztywnia,dodatkowo chcę podłączyć na każdym piętrze po sztuce ,kable przezornie wkułem w tynk przed malowaniem.Zakup w Warszawie trzech jednakowych dzwonków na 6-12V starego typu(czyli tych ,,na śrubkę" do regulacji) jest (dla mnie) nie do przeskoczenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
iie
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
Location: Łódź

Post#10 Post from the author of the topic 23 Jun 2009 17:21   

Re: Dzwonek do drzwi


@ture11, a jak sprawdzić czy instalacja była na 12 czy 220? bo poza odczytem z miernika nic mam

Helpful message? + -

Back to top
   
darek1.65
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 18 Nov 2008
Posts: 381

Post#11 23 Jun 2009 17:44   

Re: Dzwonek do drzwi


Podłącz żarówkę na 230V, będziesz na 100% pewny że jest na 230V.

Helpful message? + -

Back to top
   
iie
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
Location: Łódź

Post#12 Post from the author of the topic 23 Jun 2009 20:07   

Re: Dzwonek do drzwi


Quote:
Jeśli na 12 to sprawdź (próbnikiem, nie ręką) czy nie ma przypadkiem przebicia do 220v.


a czy w przypadku przebicia na 220 żarówka nie będzie się świecić?

Helpful message? + -

Back to top
   
darek1.65
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 18 Nov 2008
Posts: 381

Post#13 23 Jun 2009 20:29   

Re: Dzwonek do drzwi


Żarówka nie zaświeci chyba że będzie podwójne przebicie i fazy i neutralnego( ochronnego) i to na różne żyły. Neonówka zaświeci nawet przy przebiciu tylko fazy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Jun 2009 20:29   





Back to top
   
dodo_1989
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 16 Apr 2006
Posts: 135
Location: Zakopane

Post#14 03 Aug 2009 12:11   

Re: Dzwonek do drzwi


Mam bardzo dziwny problem Smile. Tak jak u kolegi dzwonek w instalacji "komunistycznej" nie działa. Zaglądnąłem do środka i nieco się zdezorientowałem. W puszce są normalne przewody napięcia 220V (kieruję się czasami w których jeszcze ta instalacja powstawała) i jeden dodatkowy niebieski, który był doprowadzony po ścianie. Właśnie on jest połączony na stałe z czarnym kabelkiem (prawdopodobnie faza, ale tego nikt nie może być pewien), a biały kabelek (prawdopodobnie 0) nawet nie oskórowany z izolacji i pozostawiony na pastwę losu można powiedzieć. Najśmieszniejsze jest to, że wpadłem na jakże genialny pomysł, żeby złączyć latający kabelek z pozostałymi. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że dzwonek w moim mieszkaniu zadzwonił. Jednak entuzjazm nie długo trwał, bo okazało się, że dzwonki zadzwoniły u wszystkich mieszkańców i jednocześnie wszyscy zabierali się do zejścia na dół. Hmmmm.... Co o tym sądzicie? Może macie jakiś schemat "komunistycznej" instalacji?

Helpful message? + -

Back to top
   
LuckyDj
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Joined: 30 May 2007
Posts: 2784
Location: DKL

Post#15 03 Aug 2009 13:07   

Re: Dzwonek do drzwi


U mnie na przykład jest jeszcze śmieszniej, bo są 3 piony mieszkań, po 5 w każdym pionie i środkowy pion ma zasilanie instalacji dzwonkowej 230V, a zewnętrzne mają jedno trafo (gdzieś na dole) i po instalacji biegnie 8VAC.

Po konsultacji ze znajomym inżynierem dowiedziałem się, że kiedyś robiło się instalację dzwonkową z jednym trafem na ileś mieszkań, bo były dzwonki niskonapięciowe, ale kupno trafa 230V/8V graniczyło z cudem.

Wracając do tematu. Wymontuj istniejący przycisk, zewrzyj kostką przewody dzwonkowe i zmierz napięcie na przewodach wyłącznika. Jeśli będzie tam 8-12V to możesz je wyprostować i wygładzić kondensatorem i masz gotowy zasilacz do przycisku dzwonka bezprzewodowego.

Co do zakupu dzwonka, wystrzegaj się chińszczyzny typu "Biedronka", babcia dostała na gwiazdkę taki dzwonek i nie zdążyła nawet przesłuchać wszystkich melodyjek, a już popsuł się głośniczek (oderwał się kabelek od membranki)

Helpful message? + -

Back to top
   
dodo_1989
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 16 Apr 2006
Posts: 135
Location: Zakopane

Post#16 08 Aug 2009 15:30   

Re: Dzwonek do drzwi


Narysowałem schemat tego, co się dowiedziałem ostatnio o moim genialnym dzwonku:
Dzwonek do drzwi

Na nim widać schemat działania dzwonka - jest to cewka z rdzeniem połączonym sprężyną. Przy dostarczeniu napięcia rdzeń wysuwa się uderzając w pierwszą blaszkę, a przy zwolnieniu napięcia za pomocą sprężyny uderza w drugą tworząc znany dźwięk ding dong. Od niego czarny kabelek leci do puszki przełącznika. Tam jest połączony na samym przełączniku do niebieskiego przewodu biegnącego po ścianie do kolejnej puszki, w której nie wiem co jest. W puszce przełącznika jest także biały przewód z napięciem. W przypadku naciśnięcia przełącznika na dole napięcie biegnie niebieskim kabelkiem. Gdy połączę sam czarny kabelek z białym w puszce przełącznika (podłączę do napięcia) dzwonek dzwoni tylko do moich drzwi. Gdy podłączę napięcie do niebieskiego przewodu dzwonek dzwoni do wszystkich sąsiadów. Jednak, gdy czarny i niebieski nie są połączone jak wynika z logiki nie działa przycisk na dole. Z tego co widzę najlepszym rozwiązaniem byłby dwusekcyjny przełącznik, który jedną sekcję zwiera, a drugą rozwiera. W przypadku wciśnięcia rozłączałby niebieski kabelek, a łączyłby czarny do napięcia. W przypadku znowu zwolnienia łączyłby czarny i niebieski. Jednak w życiu nie słyszałem o możliwości kupienia takiego wynalazku... Zastanawiałem się już nad wykorzystaniem przekaźnika... Co o tym sądzicie? Co może być przyczyną tego, że jak podłączę niebieski do napięcia to dzwoni do wszystkich sąsiadów? Proszę o szybką odpowiedź!

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Dzwonek do drzwi
Page 1 of 1
Similar topics
Dzwonek do drzwi - Jak uruchomić ten stary dzwonek do drzwi (6)
Dzwonek do drzwi (5)
Dzwonek do drzwi na UL1111. (1)
dzwonek do drzwi - z utworem mp3 (8)
Nie dzialajacy dzwonek do drzwi na 8V (2)
Dzwonek do drzwi. Jaki schemat? (5)
Dzwonek do drzwi awaria drzwonka (7)
dzwonek do drzwi dwa przełączniki (3)
CZym zastąpić UL1111 - dzwonek do drzwi (17)
Dzwonek do drzwi 230V nie odtwarza melodii. (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl topic RSS feed