Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Dzwonek do drzwi


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Dzwonek do drzwi
Autor
Wiadomość
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

Post#1 Post autora tematu 23 Cze 2009 11:10   

Dzwonek do drzwi


Witam

Na fali entuzjazmu remontowego postanowiłem zająć się również niedziałającym od kilku ładnych lat dzwonkiem, mieszkam w bloku i mam "firmową" instalacją elektryczną komuchów. Dzwonek nie działa od nowości, podobno kolejne dzwonki przepalały się, nie wiedzieć czemu. Wpadłem na iście szatański plan aby wykorzystać jakoś bezprzewodowe dzwonki które walają się tonami na allegro, mam tylko jeden problem - nie bardzo odpowiada mi zasilanie bateryjne przycisku, czy jest jakaś możliwość, abym wykorzystał istniejące zasilanie dzwonka to krzesania prądu w nowym przycisku [ zasilanie przycisku allegro to 12 V ]

wybaczcie chaos postu.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Cze 2009 11:10   





Powrót do góry
   
bestler
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3061
Miasto: Siedlce

Post#2 23 Cze 2009 11:35   

Re: Dzwonek do drzwi = )


Myślę, że mógłbyś wykorzystać nawet te przewody co idą do kontaktu i w tej puszcze zainstalować zasilacz i ten dzwonek.

Ja bym chyba jednak zastanowił się nad naprawą starego dzwonka.... to tylko jeden przewód + wyłącznik + dzwonek :)

Paweł
Powrót do góry
   
Ture11
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 2308
Miasto: Legionowo

Post#3 23 Cze 2009 11:47   

Re: Dzwonek do drzwi


Pytanie może nieco głupie, ale instalacja dzwonkowa była na 12v, czy na 220 :-) . Jeśli na 12 to sprawdź (próbnikiem, nie ręką) czy nie ma przypadkiem przebicia do 220v. Dzwonki się "fajczyły" po zadzwonieniu, czy ogólnie ?
Powrót do góry
   
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

Post#4 Post autora tematu 23 Cze 2009 12:01   

Re: Dzwonek do drzwi


kurcze, a jak sprawdzić czy była na 12? Z góry założyłem że na 220, dzwonek się fajczył po zadzwonieniu. Sprawa wygląda tak, że chętnie położyłbym nowy przewód, ale poszła już tapeta i farba więc prucie ściany dla dzwonka mija się z celem. Wybaczcie laickość, ale to przecież piaskownica :)
Powrót do góry
   
bestler
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 3061
Miasto: Siedlce

Post#5 23 Cze 2009 12:05   

Re: Dzwonek do drzwi


Ale nikt Ci nie proponuje prucia ściany. Te kable, które są trzeba przemierzyć i dojść co tam jest nie rak. Przecież więcej niż 400V tam chyba nie ma :) Powinno być 230V - taki dzwonek zakładałeś i się palił ??
Powrót do góry
   
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

Post#6 Post autora tematu 23 Cze 2009 14:06   

Re: Dzwonek do drzwi


hm, poprzednie dzwonki nie ja zakładałem, niedawno się wprowadziłem i o dzwonku wiem od poprzedniego właściciela

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

hmm
pobiegłem po miernik i już go mam :), przestawiłem na napięcie zmienne AC tam na zakres 200 i otrzymuje wskazania oscylujące między 2.00 a 2.02 także chyba coś nie halo, podpiąłem się do kabli do których był podpięty dzwonek wcześniej.
Powrót do góry
   
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 3042
Miasto: Warszawa

Post#7 23 Cze 2009 15:58   

Re: Dzwonek do drzwi


iie napisał:
otrzymuje wskazania oscylujące między 2.00 a 2.02 także chyba coś nie halo, podpiąłem się do kabli do których był podpięty dzwonek wcześniej.
Nawet nie spytam czy wykonując pomiar na kablach od podłączenia dzwonka nacisnąłeś na przycisk dzwonka...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Cze 2009 15:58   





Powrót do góry
   
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

Post#8 Post autora tematu 23 Cze 2009 16:05   

Re: Dzwonek do drzwi


no cóż, to nie pytaj :D. Fakt głupi, bardzo głupi błąd :D

Dodano po 2 [minuty]:

<face_palm> teraz circa 200 :), czyli niby dobrze
Powrót do góry
   
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 3042
Miasto: Warszawa

Post#9 23 Cze 2009 16:38   

Re: Dzwonek do drzwi


Mam w chałupie od 1984roku dzwonek na 220V,bez przerywacza(takiego iskrzącego),działa bezproblemowo ale teraz chciałbym zmienić na takie z przerywaczem na 6-12V(czyli te iskrzące) taką mam fantazję ale i 230V(obecnie) ciągnięte do furtki przez cały ogród trochę mnie usztywnia,dodatkowo chcę podłączyć na każdym piętrze po sztuce ,kable przezornie wkułem w tynk przed malowaniem.Zakup w Warszawie trzech jednakowych dzwonków na 6-12V starego typu(czyli tych ,,na śrubkę" do regulacji) jest (dla mnie) nie do przeskoczenia.
Powrót do góry
   
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

Post#10 Post autora tematu 23 Cze 2009 17:21   

Re: Dzwonek do drzwi


@ture11, a jak sprawdzić czy instalacja była na 12 czy 220? bo poza odczytem z miernika nic mam
Powrót do góry
   
darek1.65
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 382

Post#11 23 Cze 2009 17:44   

Re: Dzwonek do drzwi


Podłącz żarówkę na 230V, będziesz na 100% pewny że jest na 230V.
Powrót do góry
   
iie
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 198
Miasto: Łódź

Post#12 Post autora tematu 23 Cze 2009 20:07   

Re: Dzwonek do drzwi


Cytat:
Jeśli na 12 to sprawdź (próbnikiem, nie ręką) czy nie ma przypadkiem przebicia do 220v.


a czy w przypadku przebicia na 220 żarówka nie będzie się świecić?
Powrót do góry
   
darek1.65
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 382

Post#13 23 Cze 2009 20:29   

Re: Dzwonek do drzwi


Żarówka nie zaświeci chyba że będzie podwójne przebicie i fazy i neutralnego( ochronnego) i to na różne żyły. Neonówka zaświeci nawet przy przebiciu tylko fazy.
Powrót do góry
   
dodo_1989
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 135
Miasto: Zakopane

Post#14 03 Sie 2009 12:11   

Re: Dzwonek do drzwi


Mam bardzo dziwny problem :). Tak jak u kolegi dzwonek w instalacji "komunistycznej" nie działa. Zaglądnąłem do środka i nieco się zdezorientowałem. W puszce są normalne przewody napięcia 220V (kieruję się czasami w których jeszcze ta instalacja powstawała) i jeden dodatkowy niebieski, który był doprowadzony po ścianie. Właśnie on jest połączony na stałe z czarnym kabelkiem (prawdopodobnie faza, ale tego nikt nie może być pewien), a biały kabelek (prawdopodobnie 0) nawet nie oskórowany z izolacji i pozostawiony na pastwę losu można powiedzieć. Najśmieszniejsze jest to, że wpadłem na jakże genialny pomysł, żeby złączyć latający kabelek z pozostałymi. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że dzwonek w moim mieszkaniu zadzwonił. Jednak entuzjazm nie długo trwał, bo okazało się, że dzwonki zadzwoniły u wszystkich mieszkańców i jednocześnie wszyscy zabierali się do zejścia na dół. Hmmmm.... Co o tym sądzicie? Może macie jakiś schemat "komunistycznej" instalacji?
Powrót do góry
   
LuckyDj
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 2797
Miasto: DKL

Post#15 03 Sie 2009 13:07   

Re: Dzwonek do drzwi


U mnie na przykład jest jeszcze śmieszniej, bo są 3 piony mieszkań, po 5 w każdym pionie i środkowy pion ma zasilanie instalacji dzwonkowej 230V, a zewnętrzne mają jedno trafo (gdzieś na dole) i po instalacji biegnie 8VAC.

Po konsultacji ze znajomym inżynierem dowiedziałem się, że kiedyś robiło się instalację dzwonkową z jednym trafem na ileś mieszkań, bo były dzwonki niskonapięciowe, ale kupno trafa 230V/8V graniczyło z cudem.

Wracając do tematu. Wymontuj istniejący przycisk, zewrzyj kostką przewody dzwonkowe i zmierz napięcie na przewodach wyłącznika. Jeśli będzie tam 8-12V to możesz je wyprostować i wygładzić kondensatorem i masz gotowy zasilacz do przycisku dzwonka bezprzewodowego.

Co do zakupu dzwonka, wystrzegaj się chińszczyzny typu "Biedronka", babcia dostała na gwiazdkę taki dzwonek i nie zdążyła nawet przesłuchać wszystkich melodyjek, a już popsuł się głośniczek (oderwał się kabelek od membranki)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Sie 2009 13:07   





Powrót do góry
   
dodo_1989
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 135
Miasto: Zakopane

Post#16 08 Sie 2009 15:30   

Re: Dzwonek do drzwi


Narysowałem schemat tego, co się dowiedziałem ostatnio o moim genialnym dzwonku:
Dzwonek do drzwi

Na nim widać schemat działania dzwonka - jest to cewka z rdzeniem połączonym sprężyną. Przy dostarczeniu napięcia rdzeń wysuwa się uderzając w pierwszą blaszkę, a przy zwolnieniu napięcia za pomocą sprężyny uderza w drugą tworząc znany dźwięk ding dong. Od niego czarny kabelek leci do puszki przełącznika. Tam jest połączony na samym przełączniku do niebieskiego przewodu biegnącego po ścianie do kolejnej puszki, w której nie wiem co jest. W puszce przełącznika jest także biały przewód z napięciem. W przypadku naciśnięcia przełącznika na dole napięcie biegnie niebieskim kabelkiem. Gdy połączę sam czarny kabelek z białym w puszce przełącznika (podłączę do napięcia) dzwonek dzwoni tylko do moich drzwi. Gdy podłączę napięcie do niebieskiego przewodu dzwonek dzwoni do wszystkich sąsiadów. Jednak, gdy czarny i niebieski nie są połączone jak wynika z logiki nie działa przycisk na dole. Z tego co widzę najlepszym rozwiązaniem byłby dwusekcyjny przełącznik, który jedną sekcję zwiera, a drugą rozwiera. W przypadku wciśnięcia rozłączałby niebieski kabelek, a łączyłby czarny do napięcia. W przypadku znowu zwolnienia łączyłby czarny i niebieski. Jednak w życiu nie słyszałem o możliwości kupienia takiego wynalazku... Zastanawiałem się już nad wykorzystaniem przekaźnika... Co o tym sądzicie? Co może być przyczyną tego, że jak podłączę niebieski do napięcia to dzwoni do wszystkich sąsiadów? Proszę o szybką odpowiedź!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Dzwonek do drzwi
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Dzwonek do drzwi - Jak uruchomić ten stary dzwonek do drzwi (6)
Dzwonek do drzwi (5)
Dzwonek do drzwi na UL1111. (1)
dzwonek do drzwi - z utworem mp3 (8)
Nie dzialajacy dzwonek do drzwi na 8V (2)
Dzwonek do drzwi. Jaki schemat? (5)
Dzwonek do drzwi awaria drzwonka (7)
dzwonek do drzwi dwa przełączniki (3)
CZym zastąpić UL1111 - dzwonek do drzwi (17)
Dzwonek do drzwi 230V nie odtwarza melodii. (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS