Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Dzwonek do drzwi


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox ->Dzwonek do drzwi Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
iie
Level 15
Location: Łódź
Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
iie
Level 15
Post#1 23 Jun 2009 11:10  Topic author   

Dzwonek do drzwi


Witam

Na fali entuzjazmu remontowego postanowiłem zająć się również niedziałającym od kilku ładnych lat dzwonkiem, mieszkam w bloku i mam "firmową" instalacją elektryczną komuchów. Dzwonek nie działa od nowości, podobno kolejne dzwonki przepalały się, nie wiedzieć czemu. Wpadłem na iście szatański plan aby wykorzystać jakoś bezprzewodowe dzwonki które walają się tonami na allegro, mam tylko jeden problem - nie bardzo odpowiada mi zasilanie bateryjne przycisku, czy jest jakaś możliwość, abym wykorzystał istniejące zasilanie dzwonka to krzesania prądu w nowym przycisku [ zasilanie przycisku allegro to 12 V ]

wybaczcie chaos postu.

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bestler
Moderator
Location: Siedlce
Joined: 11 Oct 2002
Posts: 3614
Helped: 226
Post rating: 67
bestler
Moderator
Post#2 23 Jun 2009 11:35    

Re: Dzwonek do drzwi = )


Myślę, że mógłbyś wykorzystać nawet te przewody co idą do kontaktu i w tej puszcze zainstalować zasilacz i ten dzwonek.

Ja bym chyba jednak zastanowił się nad naprawą starego dzwonka.... to tylko jeden przewód + wyłącznik + dzwonek :)

Paweł

Helpful post? + 0
Selling:
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Ture11
Level 32
Location: Legionowo
Joined: 05 Oct 2006
Posts: 2417
Helped: 171
Post rating: 29
Ture11
Level 32
Post#3 23 Jun 2009 11:47    

Re: Dzwonek do drzwi


Pytanie może nieco głupie, ale instalacja dzwonkowa była na 12v, czy na 220 :-) . Jeśli na 12 to sprawdź (próbnikiem, nie ręką) czy nie ma przypadkiem przebicia do 220v. Dzwonki się "fajczyły" po zadzwonieniu, czy ogólnie ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
iie
Level 15
Location: Łódź
Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
iie
Level 15
Post#4 23 Jun 2009 12:01  Topic author   

Re: Dzwonek do drzwi


kurcze, a jak sprawdzić czy była na 12? Z góry założyłem że na 220, dzwonek się fajczył po zadzwonieniu. Sprawa wygląda tak, że chętnie położyłbym nowy przewód, ale poszła już tapeta i farba więc prucie ściany dla dzwonka mija się z celem. Wybaczcie laickość, ale to przecież piaskownica :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bestler
Moderator
Location: Siedlce
Joined: 11 Oct 2002
Posts: 3614
Helped: 226
Post rating: 67
bestler
Moderator
Post#5 23 Jun 2009 12:05    

Re: Dzwonek do drzwi


Ale nikt Ci nie proponuje prucia ściany. Te kable, które są trzeba przemierzyć i dojść co tam jest nie rak. Przecież więcej niż 400V tam chyba nie ma :) Powinno być 230V - taki dzwonek zakładałeś i się palił ??

Helpful post? + 0
Selling:
12.07.2015 PM50RSA120
12.07.2015 IXFX44N60 IXFX 44N60
12.07.2015 IR21365 IR21365S IR21365SPBF
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
iie
Level 15
Location: Łódź
Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
iie
Level 15
Post#6 23 Jun 2009 14:06  Topic author   

Re: Dzwonek do drzwi


hm, poprzednie dzwonki nie ja zakładałem, niedawno się wprowadziłem i o dzwonku wiem od poprzedniego właściciela

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

hmm
pobiegłem po miernik i już go mam :), przestawiłem na napięcie zmienne AC tam na zakres 200 i otrzymuje wskazania oscylujące między 2.00 a 2.02 także chyba coś nie halo, podpiąłem się do kabli do których był podpięty dzwonek wcześniej.

Helpful post? + 0
Back to top
cirrostrato
Level 35
Location: Warszawa
Joined: 20 May 2008
Posts: 3373
Helped: 135
Post rating: 98
cirrostrato
Level 35
Post#7 23 Jun 2009 15:58    

Re: Dzwonek do drzwi


iie wrote:
otrzymuje wskazania oscylujące między 2.00 a 2.02 także chyba coś nie halo, podpiąłem się do kabli do których był podpięty dzwonek wcześniej.
Nawet nie spytam czy wykonując pomiar na kablach od podłączenia dzwonka nacisnąłeś na przycisk dzwonka...

Helpful post? + 0
Back to top
iie
Level 15
Location: Łódź
Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
iie
Level 15
Post#8 23 Jun 2009 16:05  Topic author   

Re: Dzwonek do drzwi


no cóż, to nie pytaj :D. Fakt głupi, bardzo głupi błąd :D

Dodano po 2 [minuty]:

<face_palm> teraz circa 200 :), czyli niby dobrze

Helpful post? + 0
Back to top
cirrostrato
Level 35
Location: Warszawa
Joined: 20 May 2008
Posts: 3373
Helped: 135
Post rating: 98
cirrostrato
Level 35
Post#9 23 Jun 2009 16:38    

Re: Dzwonek do drzwi


Mam w chałupie od 1984roku dzwonek na 220V,bez przerywacza(takiego iskrzącego),działa bezproblemowo ale teraz chciałbym zmienić na takie z przerywaczem na 6-12V(czyli te iskrzące) taką mam fantazję ale i 230V(obecnie) ciągnięte do furtki przez cały ogród trochę mnie usztywnia,dodatkowo chcę podłączyć na każdym piętrze po sztuce ,kable przezornie wkułem w tynk przed malowaniem.Zakup w Warszawie trzech jednakowych dzwonków na 6-12V starego typu(czyli tych ,,na śrubkę" do regulacji) jest (dla mnie) nie do przeskoczenia.

Helpful post? + 0
Back to top
iie
Level 15
Location: Łódź
Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
iie
Level 15
Post#10 23 Jun 2009 17:21  Topic author   

Re: Dzwonek do drzwi


@ture11, a jak sprawdzić czy instalacja była na 12 czy 220? bo poza odczytem z miernika nic mam

Helpful post? + 0
Back to top
darek1.65
Level 20
Joined: 18 Nov 2008
Posts: 379
Helped: 16
Post rating: 24
darek1.65
Level 20
Post#11 23 Jun 2009 17:44    

Re: Dzwonek do drzwi


Podłącz żarówkę na 230V, będziesz na 100% pewny że jest na 230V.

Helpful post? + 0
Back to top
iie
Level 15
Location: Łódź
Joined: 13 Sep 2008
Posts: 198
iie
Level 15
Post#12 23 Jun 2009 20:07  Topic author   

Re: Dzwonek do drzwi


Quote:
Jeśli na 12 to sprawdź (próbnikiem, nie ręką) czy nie ma przypadkiem przebicia do 220v.


a czy w przypadku przebicia na 220 żarówka nie będzie się świecić?

Helpful post? + 0
Back to top
darek1.65
Level 20
Joined: 18 Nov 2008
Posts: 379
Helped: 16
Post rating: 24
darek1.65
Level 20
Post#13 23 Jun 2009 20:29    

Re: Dzwonek do drzwi


Żarówka nie zaświeci chyba że będzie podwójne przebicie i fazy i neutralnego( ochronnego) i to na różne żyły. Neonówka zaświeci nawet przy przebiciu tylko fazy.

Helpful post? + 0
Back to top
dodo_1989
Level 13
Location: Zakopane
Joined: 16 Apr 2006
Posts: 152
Post rating: 60
dodo_1989
Level 13
Post#14 03 Aug 2009 12:11    

Re: Dzwonek do drzwi


Mam bardzo dziwny problem :). Tak jak u kolegi dzwonek w instalacji "komunistycznej" nie działa. Zaglądnąłem do środka i nieco się zdezorientowałem. W puszce są normalne przewody napięcia 220V (kieruję się czasami w których jeszcze ta instalacja powstawała) i jeden dodatkowy niebieski, który był doprowadzony po ścianie. Właśnie on jest połączony na stałe z czarnym kabelkiem (prawdopodobnie faza, ale tego nikt nie może być pewien), a biały kabelek (prawdopodobnie 0) nawet nie oskórowany z izolacji i pozostawiony na pastwę losu można powiedzieć. Najśmieszniejsze jest to, że wpadłem na jakże genialny pomysł, żeby złączyć latający kabelek z pozostałymi. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że dzwonek w moim mieszkaniu zadzwonił. Jednak entuzjazm nie długo trwał, bo okazało się, że dzwonki zadzwoniły u wszystkich mieszkańców i jednocześnie wszyscy zabierali się do zejścia na dół. Hmmmm.... Co o tym sądzicie? Może macie jakiś schemat "komunistycznej" instalacji?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
LuckyDj
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Location: DKL
Joined: 30 May 2007
Posts: 2768
Helped: 184
Post rating: 47
LuckyDj
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Post#15 03 Aug 2009 13:07    

Re: Dzwonek do drzwi


U mnie na przykład jest jeszcze śmieszniej, bo są 3 piony mieszkań, po 5 w każdym pionie i środkowy pion ma zasilanie instalacji dzwonkowej 230V, a zewnętrzne mają jedno trafo (gdzieś na dole) i po instalacji biegnie 8VAC.

Po konsultacji ze znajomym inżynierem dowiedziałem się, że kiedyś robiło się instalację dzwonkową z jednym trafem na ileś mieszkań, bo były dzwonki niskonapięciowe, ale kupno trafa 230V/8V graniczyło z cudem.

Wracając do tematu. Wymontuj istniejący przycisk, zewrzyj kostką przewody dzwonkowe i zmierz napięcie na przewodach wyłącznika. Jeśli będzie tam 8-12V to możesz je wyprostować i wygładzić kondensatorem i masz gotowy zasilacz do przycisku dzwonka bezprzewodowego.

Co do zakupu dzwonka, wystrzegaj się chińszczyzny typu "Biedronka", babcia dostała na gwiazdkę taki dzwonek i nie zdążyła nawet przesłuchać wszystkich melodyjek, a już popsuł się głośniczek (oderwał się kabelek od membranki)

Helpful post? + 0
Back to top
dodo_1989
Level 13
Location: Zakopane
Joined: 16 Apr 2006
Posts: 152
Post rating: 60
dodo_1989
Level 13
Post#16 08 Aug 2009 15:30    

Re: Dzwonek do drzwi


Narysowałem schemat tego, co się dowiedziałem ostatnio o moim genialnym dzwonku:
Dzwonek do drzwi

Na nim widać schemat działania dzwonka - jest to cewka z rdzeniem połączonym sprężyną. Przy dostarczeniu napięcia rdzeń wysuwa się uderzając w pierwszą blaszkę, a przy zwolnieniu napięcia za pomocą sprężyny uderza w drugą tworząc znany dźwięk ding dong. Od niego czarny kabelek leci do puszki przełącznika. Tam jest połączony na samym przełączniku do niebieskiego przewodu biegnącego po ścianie do kolejnej puszki, w której nie wiem co jest. W puszce przełącznika jest także biały przewód z napięciem. W przypadku naciśnięcia przełącznika na dole napięcie biegnie niebieskim kabelkiem. Gdy połączę sam czarny kabelek z białym w puszce przełącznika (podłączę do napięcia) dzwonek dzwoni tylko do moich drzwi. Gdy podłączę napięcie do niebieskiego przewodu dzwonek dzwoni do wszystkich sąsiadów. Jednak, gdy czarny i niebieski nie są połączone jak wynika z logiki nie działa przycisk na dole. Z tego co widzę najlepszym rozwiązaniem byłby dwusekcyjny przełącznik, który jedną sekcję zwiera, a drugą rozwiera. W przypadku wciśnięcia rozłączałby niebieski kabelek, a łączyłby czarny do napięcia. W przypadku znowu zwolnienia łączyłby czarny i niebieski. Jednak w życiu nie słyszałem o możliwości kupienia takiego wynalazku... Zastanawiałem się już nad wykorzystaniem przekaźnika... Co o tym sądzicie? Co może być przyczyną tego, że jak podłączę niebieski do napięcia to dzwoni do wszystkich sąsiadów? Proszę o szybką odpowiedź!

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Dzwonek do drzwi
Page 1 of 1

Similar topics to dzwonek do drzwi

Dzwonek do drzwi - Jak uruchomić ten stary dzwonek do drzwi (6)
Dzwonek do drzwi (5)
Dzwonek do drzwi na UL1111. (1)
dzwonek do drzwi - z utworem mp3 (8)
Nie dzialajacy dzwonek do drzwi na 8V (2)
Dzwonek do drzwi. Jaki schemat? (5)
Dzwonek do drzwi awaria drzwonka (7)
dzwonek do drzwi dwa przełączniki (3)
CZym zastąpić UL1111 - dzwonek do drzwi (17)
Dzwonek do drzwi 230V nie odtwarza melodii. (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.063 seconds