FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zasięg, moc nadajnika i wysokość masztu ??

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Zasięg, moc nadajnika i wysokość masztu ??
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 23 Jun 2009 15:49   

Zasięg, moc nadajnika i wysokość masztu ??

Witam!

Zajmuje się badaniem sygnału DCF-77. Zbudowałem odbiornik i urządzenie do przetwarzania odebranych impulsów przy wykorzystaniu mikrokontrolera PIC. Wszystko działa, zastanawia mnie jednak jedna sprawa.

Nadajnik sygnału DCF-77 położony jest w Niemczech w miejscowości Mainflingen i nadaje z mocą 50 kW na częstotliwości fal długich 77,5 kHz. Swoim zasięgiem obejmuje obszar w promieniu 2000km.

Znając te dane chciałbym wyznaczyć wysokość masztu anteny nadawczej. Istnieje podobno taka zależność, ale nie mogę tego znaleźć.

Jeżeli macie wiedze na ten temat uprzejmie proszę o pomoc:)

Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Jun 2009 15:49   

Back to top

irekr
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 23 Jun 2009 16:18   

Re: Zasięg, moc nadajnika i wysokość masztu ??

Prostej zależności nie ma.
System antenowy składa się z anteny typu T rozwieszonej na masztach o wysokości od 160 do 200 metrów.
Mam nadzieję że byłesz juz na oficjalnej stronie Mainflingen
http://www.ptb.de/en/org/4/44/442/dcf77_1_e.htm
Miłej lektury.
Dla tak niskich częstotliwości nie buduje sie anten pionowych ćwierćfalowych z uwagi na ich długość rzędu 965 metrów (dla ćwiartki fali).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jun 2009 16:18   

Back to top

Johny_p1
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 Post from the author of the topic 24 Jun 2009 14:50   

Dzięki za odpowiedz:)

Rozumiem jak to jest zrobione, ale chodzi tylko o teoretyczne wyznaczenie wysokości masztu anteny, który potrzebny by był do spełnienia wspomnianych warunków.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Jun 2009 14:50   

Back to top

irekr
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 24 Jun 2009 15:27   

Przy tego typu instalacjach wyznaczenie teoretycznej wysokości/długości anteny jest mało precyzyjne z uwagi na złożoność problemu umieszczenia jej w określonym środowisku. Chodzi głównie o parametry gruntu i otoczeniu konstrukcji tak wokoło jak i pod nią.
Wybierając miejsce postawienia takiego masztu dokonuje się całego szeregu pomiarów geofizycznych i muszą one być wykonane w ciągu dość długiego czasu, by uniknąć wpływu zmian chwilowych.
Kiedyś miałem w rękach materiał p.t. "Wyznaczenie lokalizacji dla Radiostacji Centralnej" autorstwa Instytuty Łączności z początku lat siedemdziesiątych. Pasjonująca lektura. Podziwiałem długo wiedzę tych Panów którzy to wykonali.
Back to top

Andrzej L.
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 28 Jun 2009 10:18   

Re: Zasięg, moc nadajnika i wysokość masztu ?? Solec

Napracowali się, pięknie wyznaczyli i całą robotę szlag trafił jak się Konstantynów zawalił. Jakie to typowo polskie... Pogrzebano całość zamiast odbudować tam gdzie stał i z taką samą wysokością.
Nie wiem po pierona jeszcze nadają na falach długich z Solca.
W Krakowie jest to tak cienkie, że lepiej odbiera stacje słowackie.
Jak już się coś robi to niech to pokryje porządnym sygnałem cały kraj albo w ogóle zrezygnuje. Ciężko nawet to dziś wykorzystać jako sygnał wzorcowy, bo zaśmiecone jak pieron. Zastanawiam się jakby to dziś szło jakby z Solca nadawali z masztu półfalowego. Większość masztów Radiowo Telewizyjnych Centrów Nadawczych z dużych miast ma prawie 300 metów więc postawienie 2x wyższego przy dzisiejszej technice nie stanowi problemu. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że dwie ćwiartki z Solca dają podobny "czad" jak jedna połówka 646m. I czemu obcięli z 2MW do 1MW moc stopnia końcowego - panikę ktoś tam uczynił i się wystraszyli dawnych mocy z Konstantynowa?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jun 2009 10:18   

Back to top

irekr
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 28 Jun 2009 10:52   

W filmie "Polowanie na Czerwony Październik" pada taki dośc charakterystyczny tekst (to jest moje własne tłumaczenie z angielskiego):
...
"...Jestem politykiem, czyli jestem złodziejem i kłamcą i jezlei nie całuje dzieci to kradnę im lizaki. Oznacza to za zawsze jestem otwarty na propozycje..."

Wystarczy dokładniej poprzegladac sie dokumentom, aby szybko sie przekonać że nie odbudowanie Konstantynowa było zwykłym targiem politycznym nie majacym zadnego związku z warunkami technicznymi. Zbyt wielu na tym fakcie zrobiło zbyt wiele karier politycznych, naszym kosztem oczywiscie.
Mam niestety uzasadnione obawy, ze niebawem i Solec Kujawski zamiknie takze z powodów czysto politycznych.
To tak Off-topic.... i powinno byc w temacie poświęconym RTCN Konstantynów.
Back to top

c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 28 Jun 2009 12:21   

Bardzo proszę o powrót do zasadniczego tematu.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Zasięg, moc nadajnika i wysokość masztu ??
Page 1 of 1
Similar topics
Jak się oblicza zasięg mając pewne dane na t. nadajnika? (13)
yaesu FT-450 - moc nadajnika (2)
Jaki jest rzeczywisty zasięg watowego nadajnika fm? (4)
Jak zwiększyć zasięg nadajnika kitu J-218 (7)
Jaki zasięg tego nadajnika UKF? (8)
Zasięg nadajnika... (27)
Zasięg nadajnika TV. Czy ktoś wie jaki zasięg ma nadajnik? (2)
Moc w.cz. mikro nadajnika radiowego FM - a jego zasięg (6)
Czy można zwiększyć moc nadajnika (4)
Jak zwiększyć moc nadajnika 2.4Ghz ? (5)

Page generation time: 0.138 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed