Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna ->TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Suchy86CK
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Kielce
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 22
Suchy86CK
Poziom 7
Post#1 24 Cze 2009 17:18  Autor tematu   

TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Witam. Chciałbym zsumować sygnał z anteny satelitarnej oraz anteny do odbioru TV naziemnej tak aby szedł w jednym kablu. Następnie chciałbym rozdzielić ten kabel na dwa dochodzące do dwóch gniazdek RTV/SAT. Do jednego gniazdka będzie podłączony odbiornik TV, natomiast do drugiego odbiornik TV i Tuner SAT. Wiem, że muszę zastosować sumator oraz rozgałęźnik jednak nie wiem dokładnie jakie to mają być urządzenia i czy muszę zastosować jeszcze coś. Schemat przedstawiłem na rysunku.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pajo21
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2290
Pomógł: 256
Ocena postów: 5
pajo21
Poziom 22
Post#2 24 Cze 2009 17:33    

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Na przykład:
1)Sumator sygnału TV/SAT Axing SWE 20-01 single
2)Rozgałęźnik sygnału TV/SAT SVE 2-01 AXING

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zxvt
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Warszawa
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 222
Pomógł: 14
Ocena postów: 7
zxvt
Poziom 15
Post#3 24 Cze 2009 17:34    

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Do zsumowania sygnału takie coś może być
http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_-_sumator_tv-sat_rs-01-dc_R85310.htm

Jeżeli to będzie antena siatkowa z zasilaczem to taki splitter
http://www.inel.com.pl/index.php?cat=20&id=210

W obu pokojach gniazda sat i będziesz mógł sobie przenieść dekoder do drugiego TV.

Najlepiej jednak by było do tunera pociągnąć oddzielny kabel

I stało się tak że napisałem to samo co kolega pajo21 tylko że chwile później. Polecam sprzęt axinga

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Suchy86CK
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Kielce
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 22
Suchy86CK
Poziom 7
Post#4 24 Cze 2009 19:11  Autor tematu   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


To jest normalna antena, nie siatka. A czy przez te wszystkie zabiegi nie bede mial strat jakosci w odbiorze?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pajo21
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2290
Pomógł: 256
Ocena postów: 5
pajo21
Poziom 22
Post#5 24 Cze 2009 20:34    

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Każdy sumator,rozgałęźnik czy inny element pasywny powoduje straty sygnału.
Na każdym elemencie powinno być napisane (ew. w danych technicznych) jakie jest tłumienie (dB).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Suchy86CK
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Kielce
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 22
Suchy86CK
Poziom 7
Post#6 24 Cze 2009 22:42  Autor tematu   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


a w razie pogorszenia jakosci w jaki sposob moge wzmocnic sygnal i gdzie to zamontowac?

Proszę poprawić pisownię także w postach powyżej w przeciwnym wypadku temat znajdzie się w koszu.
Regulamin p. 15 - GKVIDEO


Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
zxvt
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Warszawa
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 222
Pomógł: 14
Ocena postów: 7
zxvt
Poziom 15
Post#7 24 Cze 2009 22:56    

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Proponuje przed sumatorem zastosować wzmacniacz alcad ai-200, do tego antena sat 80cm i nie powinno być żadnych problemów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mateu100
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Sieradz
Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 47
Pomógł: 1
mateu100
Poziom 10
Post#8 23 Sie 2009 13:39    

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


A czy przed taką zwrotnicą musi być wzmacnizcz do sygnału nadziemnego ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Miasto: Mazowieckie
Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3510
Pomógł: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#9 23 Sie 2009 15:14    

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Zależy jaki masz sygnał z anteny i jak daleko znajduje się nadajnik od twojego miejca zamieszkania.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
atek28
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 2
atek28
Poziom 2
Post#10 24 Sie 2009 10:33    

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Polecam stronę internetową www.sat-academy.eu na której znajdziecie wszelkie informacje na ten temat oraz książkę "Profesjonalne Instalacje Multimedialne". Napisana jest prostym językiem, każdy zrozumie poruszane tematy. Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Suchy86CK
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Kielce
Dołączył: 19 Sty 2007
Posty: 22
Suchy86CK
Poziom 7
Post#11 08 Mar 2012 22:58  Autor tematu   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Problem rozwiązany w sposób opisany przez zxvt. Dzięki bardzo :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna -> TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT
Strona 1 z 1
Podobne tematy
sat i rtv w jednym kablu? (2)
antena SAT i naziemna na jednym kablu (2)
TV SAT + TV naziemna na symetryzatorze w jednym kablu. (5)
Sygnał SAT +antena naziemna w jednym kablu (4)
TV SAT i TV naziemna w jednym kablu (wiem, że było) (48)
prosze o pilną pomoc Sat-Naziemna w jednym kablu (3)
Podłączenie SAT i TV na jednym kablu (5)
Sygnał SAT i antenowy w jednym kablu? (5)
DVB-T i Sat na jednym kablu antenowym (2)
Instalacja TV-SAT po jednym kablu - jak ? (25)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS