Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> SAT Satellite Technology -> TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT
Author
Message
Suchy86CK
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 19 Jan 2007
Posts: 22
Location: Kielce

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jun 2009 17:18   

TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Witam. Chciałbym zsumować sygnał z anteny satelitarnej oraz anteny do odbioru TV naziemnej tak aby szedł w jednym kablu. Następnie chciałbym rozdzielić ten kabel na dwa dochodzące do dwóch gniazdek RTV/SAT. Do jednego gniazdka będzie podłączony odbiornik TV, natomiast do drugiego odbiornik TV i Tuner SAT. Wiem, że muszę zastosować sumator oraz rozgałęźnik jednak nie wiem dokładnie jakie to mają być urządzenia i czy muszę zastosować jeszcze coś. Schemat przedstawiłem na rysunku.

Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Jun 2009 17:18   





Back to top
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 19 Nov 2005
Posts: 2290
Location: Częstochowa

Post#2 24 Jun 2009 17:33   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Na przykład:
1)Sumator sygnału TV/SAT Axing SWE 20-01 single
2)Rozgałęźnik sygnału TV/SAT SVE 2-01 AXING

Helpful message? + -

Back to top
   
zxvt
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 20 Nov 2008
Posts: 202
Location: Warszawa

Post#3 24 Jun 2009 17:34   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Do zsumowania sygnału takie coś może być
http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_-_sumator_tv-sat_rs-01-dc_R85310.htm

Jeżeli to będzie antena siatkowa z zasilaczem to taki splitter
http://www.inel.com.pl/index.php?cat=20&id=210

W obu pokojach gniazda sat i będziesz mógł sobie przenieść dekoder do drugiego TV.

Najlepiej jednak by było do tunera pociągnąć oddzielny kabel

I stało się tak że napisałem to samo co kolega pajo21 tylko że chwile później. Polecam sprzęt axinga

Helpful message? + -

Back to top
   
Suchy86CK
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 19 Jan 2007
Posts: 22
Location: Kielce

Post#4 Post from the author of the topic 24 Jun 2009 19:11   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


To jest normalna antena, nie siatka. A czy przez te wszystkie zabiegi nie bede mial strat jakosci w odbiorze?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Jun 2009 19:11   





Back to top
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 19 Nov 2005
Posts: 2290
Location: Częstochowa

Post#5 24 Jun 2009 20:34   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Każdy sumator,rozgałęźnik czy inny element pasywny powoduje straty sygnału.
Na każdym elemencie powinno być napisane (ew. w danych technicznych) jakie jest tłumienie (dB).

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Jun 2009 20:34   





Back to top
   
Suchy86CK
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 19 Jan 2007
Posts: 22
Location: Kielce

Post#6 Post from the author of the topic 24 Jun 2009 22:42   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


a w razie pogorszenia jakosci w jaki sposob moge wzmocnic sygnal i gdzie to zamontowac?

Proszę poprawić pisownię także w postach powyżej w przeciwnym wypadku temat znajdzie się w koszu.
Regulamin p. 15 - GKVIDEO

Helpful message? + -

Back to top
   
zxvt
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 20 Nov 2008
Posts: 202
Location: Warszawa

Post#7 24 Jun 2009 22:56   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Proponuje przed sumatorem zastosować wzmacniacz alcad ai-200, do tego antena sat 80cm i nie powinno być żadnych problemów.

Helpful message? + -

Back to top
   
mateu100
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 04 Jan 2009
Posts: 47
Location: Sieradz

Post#8 23 Aug 2009 13:39   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


A czy przed taką zwrotnicą musi być wzmacnizcz do sygnału nadziemnego ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Aug 2009 13:39   





Back to top
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3510
Location: Mazowieckie

Post#9 23 Aug 2009 15:14   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Zależy jaki masz sygnał z anteny i jak daleko znajduje się nadajnik od twojego miejca zamieszkania.

Helpful message? + -

Back to top
   
atek28
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 24 Aug 2009
Posts: 2

Post#10 24 Aug 2009 10:33   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Polecam stronę internetową www.sat-academy.eu na której znajdziecie wszelkie informacje na ten temat oraz książkę "Profesjonalne Instalacje Multimedialne". Napisana jest prostym językiem, każdy zrozumie poruszane tematy. Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Suchy86CK
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 19 Jan 2007
Posts: 22
Location: Kielce

Post#11 Post from the author of the topic 08 Mar 2012 22:58   

Re: TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT


Problem rozwiązany w sposób opisany przez zxvt. Dzięki bardzo Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> SAT Satellite Technology -> TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT
Page 1 of 1
Similar topics
sat i rtv w jednym kablu? (2)
antena SAT i naziemna na jednym kablu (2)
TV SAT + TV naziemna na symetryzatorze w jednym kablu. (5)
Sygnał SAT +antena naziemna w jednym kablu (4)
TV SAT i TV naziemna w jednym kablu (wiem, że było) (48)
prosze o pilną pomoc Sat-Naziemna w jednym kablu (3)
Podłączenie SAT i TV na jednym kablu (5)
Sygnał SAT i antenowy w jednym kablu? (5)
DVB-T i Sat na jednym kablu antenowym (2)
Instalacja TV-SAT po jednym kablu - jak ? (25)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.042 seconds

elektroda.pl topic RSS feed