X

motorynka, problem z odpaleniem, brak iskry.

albert1300 25 Jun 2009 09:51
  • #1 25 Jun 2009 09:51
    albert1300
    Level 7  
    Helpful post? (+1)
    Witam, mam problem z moją motorynką od niedawna nie chce mi odpalić. Brak iskry, co mogło w niej się popsuć, kondensator czy co? Proszę o pomoc.
  • #2 25 Jun 2009 10:16
    brofran
    Level 33  
    Helpful post? (0)
    Najczęściej uszkadza sie moduł zapłonowy . Poczytaj na podobne tematy jest sporo postów na forum.
  • #3 25 Jun 2009 18:37
    albert1300
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    ale chyba poszły platynki
  • #4 25 Jun 2009 18:51
    raceman
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Może być kilka możliwości.Ja stawiam na cewkę lub złe ustawienie platynek. Sprawdź szczelinę na platynkach, przy rozwarciu powinno być ok 0.4mm.Sprzwdz czy ci platyny nie iskrzą, jeśli tak jest to podmień kondensator.Napisz co zrobiłeś i jaki był efekt.
  • #5 02 Jul 2009 10:37
    albert1300
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    kupilem nowy kondensator nowe platynki i nadal nie chce zapalic to juz nie wiem co mam zrobic
  • #6 02 Jul 2009 10:45
    lukaszek_socho
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Może wystarczy świecę zmienić?
    Jak miałem Rometa to tak raz na 2-3 miechy się zdarzało,że zgasiłem go i więcej nie zapalił a zmieniłem świecę i brykał jak szalony.
    Zdejmij fajkę z kabla WN i trzymając jego koniec ok 0.5 cm od cylindra delikatnie kopnij.
    Z silnika wychodzą Ci 2 kable jeden do świateł drugi do gaszenia?
    Jeśli tak to odłącz je oba i zobacz czy nie ma iskry.
  • #7 02 Jul 2009 13:48
    slawussnew
    Level 13  
    Helpful post? (0)
    ja stawiam ze jest spalona cewka wysokiego napięcia a może ci się odlutował kabel od cewki albo masa
  • #8 02 Jul 2009 19:58
    rocketboy94
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Cewka.
    Miałem tak w Ogarze z silnikiem jawki 50 ale jak zmieniłem cewkę to palił od kopa.
  • #9 18 Jul 2009 12:16
    albert1300
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    nie dawno zapalił ale gasł po około 10-ciu sekundach i już nie chcial odpalić

    Dodano po 3 [minuty]:

    ale zauważyłem że mocno platynki iskrzą

    Dodano po 1 [minuty]:

    to co kondensator był by niedobry
  • #10 20 Jul 2009 00:59
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody
    Helpful post? (0)
    przerwa dobrze ustawiona? może fajka albo przewód ten co idzie do świecy być uszkodzony.
  • #11 27 Aug 2009 17:45
    dj_marian
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    A czy zapłon jest ustawiony poprawnie? Bo regulacja przerwy na przerywaczu to nie wszystko, jeśli chodzi o regulację zapłonu(tak jakoś wszysty omijają ten aspekt). Przy dobrze ustawionym zapłonie musi sie coś indukować, jeśli nie to wymiana cewki. Jeśli temat jeszcze aktualny pytaj, odpowiem.
  • #12 17 Sep 2009 20:49
    albert1300
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    wymieniłem cewkę zapłonową i platynki a iskra raz jest a raz nie ma niewiem co jest nie tak czyżby był niedobry kondensator
  Search 4 million + Products
Browse Products