Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Monostabilny przycisk


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje ->Monostabilny przycisk Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
e8500
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 182
Ocena postów: 15
e8500
Poziom 14
Post#1 26 Cze 2009 19:06  Autor tematu   

Monostabilny przycisk


Monostabilny przycisk

Witam...
Chciałbym zaprezentować projekt, który był w gazecie dawno temu "WŁĄCZNIK/WYŁĄCZNIK JEDNO KLAWISZOWY". Chociaż w projekcie są błędy, to przycisk działa i jestem z niego zadowolony. Przycisk ten zastosuję we wzmacniaczu jako wł/wył głównego zasilania. Ten fajny bajer można zasilać np. ładowarką impulsową 5.0V/350mA bo mało ciągną prądu. Oryginalny schemat nie ma diody kontrolującej włączenie i wyłączenie urządzenia ja zamontowałem taką diodę - dioda ta ma wspólny "+". Zrobiłem też miejsce na bezpiecznik. Dla bezpieczeństwa pomalowałem lakierem bezbarwnym kawałek płytki tam, gdzie występuje wysokie napięcie.

Wykaz elementów

C1- 0.1u
R1- 10k
R2- 1M
R3- 4.7M
R4- 3.3k
R5- 2.2k
R6- 1k
U- CD4013
T1- BC108 ja dałem BC107
T2- BD285 ja dałem BD243C
przekaźnik- OMIT-SS-105LM
LED- 2minusy 1plus

Tekst z gazety
Monostabilny przycisk Monostabilny przycisk
płytka jest przygotowana do wydruku na papierze kredowym.

Zdjęcia
Monostabilny przycisk Monostabilny przycisk

Co sądzicie o tym fajnym dodatku do wzmacniacza?

Dodałem zdjęcie na początek. Następnym razem proszę o tym pamiętać.
/Faces/


Dzięki za uwagę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
yego666
Specjalista PLD
Specjalista PLD
Dołączył: 26 Lut 2004
Posty: 1354
Pomógł: 136
Ocena postów: 1
yego666
Specjalista PLD
Post#2 26 Cze 2009 19:18    

Re: monostabilny przycisk


Wydaje mi sie, ze przekomplikowales sprawe.

Zobach tu : Link

Dla dopasowania zachowania mozna zmienic nieco R3 lub C1.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
e8500
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 182
Ocena postów: 15
e8500
Poziom 14
Post#3 26 Cze 2009 19:32  Autor tematu   

Re: monostabilny przycisk


wł/wył działa bardzo stabilnie nie robi żadnych problemów po naciśnięciu przycisku i trzymaniu przekaźnik nie skacze jak zwariowany...

Dodano po 7 [minuty]:

z projektu jestem bardzo zadowolony i nie będę nic zmieniać bo działa bez zarzutu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Skarabeusz87
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Wrocław
Dołączył: 14 Paź 2004
Posty: 121
Pomógł: 9
Ocena postów: 1
Skarabeusz87
Poziom 13
Post#4 26 Cze 2009 21:12    

Re: monostabilny przycisk


Rownie dobrze mozna by zrobic to na attiny13,tranzystorek i przekaznik:) plus C 100u, 100n i 7805 razem 6 elementow a plytka mniejsza niz 3cmx3cm:)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7061
Pomógł: 1230
Ocena postów: 93
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#5 26 Cze 2009 22:22    

Re: monostabilny przycisk


A nie grzeje ci się T1 w tym układzie gdy przekaźnik jest dłużej włączony ?

Bo oryginalny schemat zawiera błąd !

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
e8500
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 182
Ocena postów: 15
e8500
Poziom 14
Post#6 26 Cze 2009 22:49  Autor tematu   

Re: monostabilny przycisk


poprawiony schemat
Monostabilny przycisk
i nie grzeje się T

Dodano po 3 [minuty]:

tu zaczynałem plany
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6546045#6546045

i po zrobieniu musiałem się pochwalić projektem

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Tarnowiec k.Tarnowa
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 779
Pomógł: 7
Ocena postów: 7
Krzysiek16
Poziom 19
Post#7 27 Cze 2009 08:52    

Re: monostabilny przycisk


Lepiej tak, bo nie ma żadnych układów programowalnych. Wydaje mi się, że ten BD285 jest trochę przesadzony, bo spokojnie mógłby wystarczyć jakiś większy BC, np. BC337 o prądzie kolektora 800mA.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
e8500
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 182
Ocena postów: 15
e8500
Poziom 14
Post#8 27 Cze 2009 09:22  Autor tematu   

Re: monostabilny przycisk


to znaczy że co jest gorszy ten BD285? czy lepszy?
taki mi sprzedali w sklepie jako zamiennik

Dodano po 3 [minuty]:

też się cieszę że nie ma układów do których trzeba wgrywać program to bez sensu robić programator który się nie przyda w przyszłości jeszcze trzeba umieć pisać takie programy a ja nie potrafię.

Dodano po 10 [minuty]:

płytkę wykonałem w programie paint plik zapisałem w "Mapa bitowa 24-bitowa (*.bmp;*.dib)" żeby była duża rozdzielczość i udało się plik ma 24.8 MB

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
michal1910rts
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Pabianice
Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 38
michal1910rts
Poziom 9
Post#9 27 Cze 2009 10:54    

Re: monostabilny przycisk


moim zdaniem bardzo fajnie. mógł byś podać kosztorys . gratuluje projektu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Tarnowiec k.Tarnowa
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 779
Pomógł: 7
Ocena postów: 7
Krzysiek16
Poziom 19
Post#10 27 Cze 2009 10:58    

Re: monostabilny przycisk


Jeżeli przekaźnik trzyma, to nie jest gorszy, chociaż jako tranzystor o większej mocy jest droższy. Po prostu wystarczyłby mniejszy tranzystor, jak choćby ten BC337. Ten BD285 wystarczy to sterowania kilkoma takimi przekaźnikami w połączeniu równoległym.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
e8500
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 182
Ocena postów: 15
e8500
Poziom 14
Post#11 27 Cze 2009 11:28  Autor tematu   

Re: monostabilny przycisk


kosztorys w przybliżeniu

prawie wszystko kupiłem na giełdzie elektronicznej w Łodzi
ceny podaje z giełdy

7x rezystor do 10gr/szt.

4x zaciski 30gr/szt. 230V-16A
zaciski na przewody przydaje się bo nie trzeba lutować do płytki tylko na śrubki przykręcamy i jest spokój.

1x CD4013 około 2zł/szt.

bezpiecznik 30gr/szt. ja dałem 6,3A bo taki potrzebowałem

oprawa na bezpiecznik 70gr/szt.

przekaźnik miałem

mono-stabilny 30gr/szt

BC107 około 1zł/szt.

w sumie mało mnie to kosztowało
płytkę wykonałem sam

zalutowałem wszystkie ścieżki ponieważ miedź staje się zielona z czasem i lepiej ją zabezpieczyć cyną i sprejem bezbarwnym niż kalafonią która się lepi - musi być czystość od strony druku.

przed podłączeniem do zasilania lepiej sprawdzić czy nie ma zimnych lutów i czy wszystkie elementy są dobrze podłączone...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Cersunited
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Torun
Dołączył: 05 Sie 2007
Posty: 270
Pomógł: 4
Ocena postów: 130
Cersunited
Poziom 16
Post#12 27 Cze 2009 13:31    

Re: monostabilny przycisk


A nie ławiej użyć 4017 ? do tego jakiś BC i i przekaznik nawet dwutorowy np 4070. Cewka 5V dioda i rezysor i nic sie nie grzeje i efekt ten sam a raptem 5 elementów. O koledze który zaproponował Attiny do wykonania takiego układu nie wspomne :/

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
e8500
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 182
Ocena postów: 15
e8500
Poziom 14
Post#13 27 Cze 2009 13:37  Autor tematu   

Re: monostabilny przycisk


nic mi się nie grzeje tylko przekaźnik jest ciepły ale to normalne.
w tym zestawie co zrobiłem jest miękki wł/wył a jak zrobiłem na 4017 to był tak twardy że masakra

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Balu
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 02 Mar 2003
Posty: 4336
Pomógł: 313
Ocena postów: 3
Balu
Poziom 24
Post#14 27 Cze 2009 13:43    

Re: monostabilny przycisk


Eeeeeee że tak zapytam czy to nie jest WIELKI przerost formy nad treścią?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
podembski2
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Łódź
Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 232
Ocena postów: 4
podembski2
Poziom 15
Post#15 27 Cze 2009 14:01    

Re: monostabilny przycisk


A ja mam takie pytanie do e8500 kolego co podłączyć pod ON/OFF? Bo nie rozumiem tu czegoś, jest in i out to wiadomo, zasilanie to też jest jasne, jest włącznik impulsowy a do czego ON/OFF na schemacie Twojej płytki PCB? <myśli>

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Lukasso
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Sieradz
Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 9
Pomógł: 2
Lukasso
Poziom 4
Post#16 27 Cze 2009 14:13    

Monostabilny przycisk


Jak widać z PCB jest to wyjście na zewnętrzny przycisk kolego ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
e8500
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 182
Ocena postów: 15
e8500
Poziom 14
Post#17 27 Cze 2009 14:29  Autor tematu   

Re: Monostabilny przycisk


tak jest to opcja na zewnętrzny przycisk ale musi to być mono-stabilny

podłączenie
Monostabilny przycisk
jak ktoś wykona ten projekt to jak może go umieścić tutaj to proszę niech to zrobi [elektronika musi się rozwijać]

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Lukasz02
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Gorzów Wlkp
Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 61
Pomógł: 1
Lukasz02
Poziom 11
Post#18 27 Cze 2009 14:31    

Re: Monostabilny przycisk


Monostabilny przycisk? Aczy przypadkiem nie jest to bistabilny typu T(toggle)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
e8500
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 182
Ocena postów: 15
e8500
Poziom 14
Post#19 27 Cze 2009 14:38  Autor tematu   

Re: Monostabilny przycisk


mono-stabilny jak naciśniesz to jest zwarty jak puścisz to rozwarty

bi-stabilny jak naciśniesz to zostaje w tej pozycji

inaczej musi być przycisk taki jak np. w telefonach kom. na klawiaturze
przycisk chwilowy

Dodano po 2 [minuty]:

http://www.vandal-proof.com/inc/przyciski/piezoelektryczne.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Lukasz02
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Gorzów Wlkp
Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 61
Pomógł: 1
Lukasz02
Poziom 11
Post#20 27 Cze 2009 14:43    

Re: Monostabilny przycisk


aaa sory teraz już rozumiem bo ci chodzi o ten mały stycznik a ja ciągle myślałem o przerzutniku monostabilnym

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
łuki_mar44
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Poznań
Dołączył: 09 Sty 2007
Posty: 347
Ocena postów: 184
łuki_mar44
Poziom 16
Post#21 28 Cze 2009 00:34    

Re: Monostabilny przycisk


Witam!

Ktoś wcześniej wspominał, że ten włącznik można by zrealizować na
attiny13, czy mogło by to tak wyglądać w uproszczeniu?
Przekaźnik miał by się załączać przy sygnale wysokim logiczne 1.

Monostabilny przycisk

pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lamer89
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: TYCHY
Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 540
Pomógł: 28
Ocena postów: 1
lamer89
Poziom 18
Post#22 28 Cze 2009 02:05    

Re: Monostabilny przycisk


A ja bym to zrobił na jednym przerzutniku typu T i jednym tranzystorze do wysterowania przekaźnika. i zamknął w pudełku po zapałkach. Jak dla mnie to trochę przerost formy nad treścią, ale skoro cieszy cię zbudowanie takiego układu to bardzo proszę i "gratuluje wykonania cudownego układu".

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
avatar
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: NYC
Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3824
Pomógł: 137
Ocena postów: 68
avatar
Poziom 23
Post#23 28 Cze 2009 08:32    

Re: Monostabilny przycisk


Elektronika ma nam ulatwiac i rozwiazywac problemy - a nie je komplikowac.
Tak jak juz ktos wspomnial uklad mozna by zrobic na jednym przerzutniku lub na jednym uC.
Od siebie moge dodac ze uklad moglby byc znacznie mniejszy gdybys skorzystal z smd..zreszta taki uklad juz byl w ep 2mc temu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
e8500
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 182
Ocena postów: 15
e8500
Poziom 14
Post#24 28 Cze 2009 09:26  Autor tematu   

Re: Monostabilny przycisk


atiny 13
Monostabilny przycisk

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
arawan
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Olkusz
Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 164
Pomógł: 12
Ocena postów: 9
arawan
Poziom 14
Post#25 28 Cze 2009 11:18    

Re: Monostabilny przycisk


Witam wszystkich. Co do kitu AVT-1523 (czyli isostat niezależny) - kupiłem dwa takie układy i poza karygodnym błędem w postaci zwarcia jednego z punktów mikrostyku z masą(drugi był połączony z plusem zasilania), to oba układy zachowują się identycznie i nieprzewidywalnie. Po podłączeniu zasilania przekaźnik najczęściej uruchamiał się w pozycji takiej, jak przed odłączeniem zasilania, lecz jednak dość często uruchamiał się też w pozycji wyłączonej. Zbudowałem kiedyś taki układ i działał jak trzeba, dlatego zdecydowałem się na zakup, bo było to tanie i bardzo miniaturowe, jak na moje potrzeby rozwiązanie. Napisałem do AVT i przesłali mi opis prostej modyfikacji, która powinna rozwiązać problem, jednak tego nie robi. O ile pamiętam, każdy zakupiony w AVT kit miał jakieś błędy...
AVT-1523 jest zbudowany na jednym przerzutniku typu D z układu 4013, natomiast pozostałe końcówki układu(poza wyjściami Q drugiego przerzutnika) są zwarte do masy. Wymiary płytki to 10x40, a więc jak dla mnie to wymiary idealne, jednak muszę chyba rozrysować sobie schemat układu, który robiłem z 10 lat temu, bo chodzi on do tej pory bezawaryjnie i niezależnie od stanu układu przed wyłączeniem prądu zawsze po jego włączeniu układ uruchamia się w stanie wyłączonym. Dodatkowo układem mogę sterować bez problemu nawet z odległości ponad 10 m(sprawdzone), a połączenie jest na zwykłym dwużyłowym przewodzie i nie miałem nigdy problemów z przypadkowym włączeniem czy po aby po podłączeniu napięcia układ uruchomił mi się z włączonym przekaźnikiem. Jeśli kogoś interesuje schemat, to zrobię zdjęcie i wrzucę na elektrodę. Jeśli ktoś ma identyczny problem i znalazł proste rozwiązanie, to fajnie by było, aby zamieścił schemacik. U mnie układ pracował, jako włącznik oświetlenia w pokoju i chciałem mieć możliwość sterowania z kilku miejsc, a nie chciałem prowadzić dodatkowo grubych przewodów i stosować innych przełączników.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Woytek130
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Nysa
Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 232
Pomógł: 1
Ocena postów: 49
Woytek130
Poziom 15
Post#26 28 Cze 2009 12:25    

Re: monostabilny przycisk


maro007 napisał:
Jakość lutowania jest porażająca:|


Nie cwaniakuj,pokaż swoje luty. Płytka ładnie pocynowana.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
e8500
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 182
Ocena postów: 15
e8500
Poziom 14
Post#27 28 Cze 2009 13:40  Autor tematu   

Re: Monostabilny przycisk


arawan pokaż zdjęcia całego układu

Dodano po 3 [minuty]:

maro007 nie powinieneś krytykować moich lutów ponieważ nie masz do tego prawa
pokaż swoje płytki to ocenimy twoje luty zobaczymy wtedy kto będzie się śmiał

ja tu pokazuje "Monostabilny przycisk" który wykonałem a nie jest to konkurs kto ma lepsze luty!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Tarnowiec k.Tarnowa
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 779
Pomógł: 7
Ocena postów: 7
Krzysiek16
Poziom 19
Post#28 28 Cze 2009 13:52    

Re: Monostabilny przycisk


Jak najbardziej ma prawo krytykować. Tylko w tym przypadku nie ma podstaw, bo luty są w porządku.
Zauważyłem na płytce jeden bład, który jednak nie ma wpływu na działanie układu: w sieci jest nie 220, a 230V :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Lukasz02
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Gorzów Wlkp
Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 61
Pomógł: 1
Lukasz02
Poziom 11
Post#29 28 Cze 2009 16:41    

Re: Monostabilny przycisk


Krzysiek16 napisał:

Zauważyłem na płytce jeden bład, który jednak nie ma wpływu na działanie układu: w sieci jest nie 220, a 230V :)


Chyba raczej w sieci powinno być 230V ale nie zawsze i nie wszędzie tak jest. U mnie w w instalacji jest zwykle 240V a u kolegi na innym osiedlu 219V :D (mierzone tym samym miernikiem)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
prosiak_wej
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Starogard Gdański
Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 1071
Pomógł: 45
Ocena postów: 31
prosiak_wej
Poziom 20
Post#30 29 Cze 2009 08:43    

Re: Monostabilny przycisk


Cytat:
w tym zestawie co zrobiłem jest miękki wł/wył a jak zrobiłem na 4017 to był tak twardy że masakra


Możesz mi wyjaśnić, co miałeś na myśli? Według mojego rozumowania raz naciskasz - włączasz, drugi raz naciskasz - wyłączasz. A przekaźnik ma i tak dwa stany ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Monostabilny przycisk 12  Następny
Strona 1 z 2




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS