Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny ->Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
wowka
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Bombay
Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1460
Pomógł: 28
Ocena postów: 33
wowka
Poziom 21
Post#1 27 Cze 2009 12:31  Autor tematu   

Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Posiadam Palnik acetylenowo tlenowy pomet 2. Czy przy korzystaniu z gazu propan-butan konieczna jest wymiana dyszy na inna ? Chodzi oczywiscie o palnik do ciecia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Warszawa
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 3219
Pomógł: 109
Ocena postów: 60
cirrostrato
Poziom 23
Post#2 27 Cze 2009 14:10    

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Być może trzeba dać mniejszą dyszę ale ja bym najpierw wypróbował tak jak jest.W kwestii formalnej:,,tnie" tlen a raczej wypala ,po nagrzaniu miejsca ciecia acetylen można wyłączyć i ciąć samym tlenem,mój ś.p. ojciec ciął różne stalowe graty zawodowo to i ja czasem dla zabawy palnik do ręki brałem i pod fachowym okiem seniora odpalałem(robota była państwowa i gazów technicznych było ile potrzeba).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wowka
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Bombay
Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1460
Pomógł: 28
Ocena postów: 33
wowka
Poziom 21
Post#3 28 Cze 2009 10:33  Autor tematu   

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Wim ze tnie tlen bo mam z tym do czynienia w pracy na codzien tylko niewiem jak z ta dysza bo kupie butle itd i sie okaze ze dyszy nigdzie nie bedzie mozna dostac, dlatego pytam wczesniej

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Moulder
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: LBN
Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 651
Pomógł: 22
Ocena postów: 13
Moulder
Poziom 19
Post#4 28 Cze 2009 10:48    

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Nie wiem czy trzeba wymieniać dyszę (raczej nie). Ale na 100% da się ciąć tlenem i propan-butanem (każda składnica złomu w LBN). Także butle możesz śmiało kupować i się nie sparzysz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 25115
Pomógł: 935
Ocena postów: 158
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#5 27 Mar 2014 15:09    

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Uwaga: acetylen to C2H2, propan C3H8, butan C4H10 - do utlenienia cząsteczki acetylenu potrzeba 5 atomów tlenu, propanu - 10 atomów, butanu - 13; do cięcia ma być nadmiar tlenu, używając propanu zamiast acetylenu trzeba dać 2 razy mniej gazu palnego (a z butanem jeszcze gorzej) - jest kwestia, czy zakres regulacji wystarczy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
cięcie i spawanie propanem (5)
ciecie szyby (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl temat RSS