Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny ->Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
wowka
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1439
Miasto: Bombay

wowka
Poziom 21
Post#1 Post autora tematu 27 Cze 2009 12:31   

Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Posiadam Palnik acetylenowo tlenowy pomet 2. Czy przy korzystaniu z gazu propan-butan konieczna jest wymiana dyszy na inna ? Chodzi oczywiscie o palnik do ciecia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 27 Cze 2009 12:31   



Powrót do góry
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 3082
Miasto: Warszawa

cirrostrato
Poziom 23
Post#2 27 Cze 2009 14:10   

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Być może trzeba dać mniejszą dyszę ale ja bym najpierw wypróbował tak jak jest.W kwestii formalnej:,,tnie" tlen a raczej wypala ,po nagrzaniu miejsca ciecia acetylen można wyłączyć i ciąć samym tlenem,mój ś.p. ojciec ciął różne stalowe graty zawodowo to i ja czasem dla zabawy palnik do ręki brałem i pod fachowym okiem seniora odpalałem(robota była państwowa i gazów technicznych było ile potrzeba).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 27 Cze 2009 14:10   



Powrót do góry
wowka
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1439
Miasto: Bombay

wowka
Poziom 21
Post#3 Post autora tematu 28 Cze 2009 10:33   

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Wim ze tnie tlen bo mam z tym do czynienia w pracy na codzien tylko niewiem jak z ta dysza bo kupie butle itd i sie okaze ze dyszy nigdzie nie bedzie mozna dostac, dlatego pytam wczesniej

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Cze 2009 10:33   



Powrót do góry
Moulder
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 651
Miasto: LBN

Moulder
Poziom 19
Post#4 28 Cze 2009 10:48   

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Nie wiem czy trzeba wymieniać dyszę (raczej nie). Ale na 100% da się ciąć tlenem i propan-butanem (każda składnica złomu w LBN). Także butle możesz śmiało kupować i się nie sparzysz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Cze 2009 10:48   



Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24338
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#5 27 Mar 2014 15:09   

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Uwaga: acetylen to C2H2, propan C3H8, butan C4H10 - do utlenienia cząsteczki acetylenu potrzeba 5 atomów tlenu, propanu - 10 atomów, butanu - 13; do cięcia ma być nadmiar tlenu, używając propanu zamiast acetylenu trzeba dać 2 razy mniej gazu palnego (a z butanem jeszcze gorzej) - jest kwestia, czy zakres regulacji wystarczy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
cięcie i spawanie propanem (5)
ciecie szyby (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.043 seconds

elektroda.pl temat RSS