Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem
Autor
Wiadomość
wowka
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1430
Miasto: Bombay

Post#1 Post autora tematu 27 Cze 2009 12:31   

Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Posiadam Palnik acetylenowo tlenowy pomet 2. Czy przy korzystaniu z gazu propan-butan konieczna jest wymiana dyszy na inna ? Chodzi oczywiscie o palnik do ciecia
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Cze 2009 12:31   





Powrót do góry
   
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 3060
Miasto: Warszawa

Post#2 27 Cze 2009 14:10   

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Być może trzeba dać mniejszą dyszę ale ja bym najpierw wypróbował tak jak jest.W kwestii formalnej:,,tnie" tlen a raczej wypala ,po nagrzaniu miejsca ciecia acetylen można wyłączyć i ciąć samym tlenem,mój ś.p. ojciec ciął różne stalowe graty zawodowo to i ja czasem dla zabawy palnik do ręki brałem i pod fachowym okiem seniora odpalałem(robota była państwowa i gazów technicznych było ile potrzeba).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Cze 2009 14:10   





Powrót do góry
   
wowka
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1430
Miasto: Bombay

Post#3 Post autora tematu 28 Cze 2009 10:33   

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Wim ze tnie tlen bo mam z tym do czynienia w pracy na codzien tylko niewiem jak z ta dysza bo kupie butle itd i sie okaze ze dyszy nigdzie nie bedzie mozna dostac, dlatego pytam wczesniej
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Cze 2009 10:33   





Powrót do góry
   
Moulder
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 663
Miasto: LBN

Post#4 28 Cze 2009 10:48   

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Nie wiem czy trzeba wymieniać dyszę (raczej nie). Ale na 100% da się ciąć tlenem i propan-butanem (każda składnica złomu w LBN). Także butle możesz śmiało kupować i się nie sparzysz.
Powrót do góry
   
_jta_
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 22799
Miasto: Warszawa

Post#5 27 Mar 2014 16:09   

Re: Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem


Uwaga: acetylen to C2H2, propan C3H8, butan C4H10 - do utlenienia cząsteczki acetylenu potrzeba 5 atomów tlenu, propanu - 10 atomów, butanu - 13; do cięcia ma być nadmiar tlenu, używając propanu zamiast acetylenu trzeba dać 2 razy mniej gazu palnego (a z butanem jeszcze gorzej) - jest kwestia, czy zakres regulacji wystarczy.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Palnik acetylenowo-tlenowy a ciecie propanem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
cięcie i spawanie propanem (5)
ciecie szyby (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS