| Author |
acid12 Poziom 17

|
29 Jun 2009 11:04 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
dla mnie bardzo dobrym i wygodnym ustawianiem fuse bitów jest robienie tego poprzez AVR Burn-O-Mat, tam mozna i wpisac hexa, i zaznaczac ptaszkami, i zamiast listy rozwijalnej z wieloma punktami wsrod ktorych musze szukac tej mojej konfiguracji, sa zakladki z odpowiednimi ustawieniami oraz pola radio (np do wyboru kwarca, zew, wew etc) jak dla mnie jest to bardzo wygodne, zamiast wczytywac sie i szukac, przechodze do zakladki ktora mnie interesuje oraz wybieram czestotliwosc ktora mnie interesuje, dwa szybkie 'kliki' zamiast wczytywania sie w pole listy rozwijalnej gdzie jest duuzo opcji
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
29 Jun 2009 11:12 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
acid12 --> dodam tylko, że w moim programie już spokojnie można wpisać "z ręki" wartości w hexie fusebitów i ładnie się wszystko wizualizuje ;)
odnośnie drugiej części wypowiedzi to masz rację, wstępnie planowałem taką zakładkę hmmm powiedzmy dla początkujących, później zrezygnowałem z niej ale chyba wrócę do pomysłu i będzie zakładka - "Fuse - simple" na której będzie można rzeczywiście szybko ustawić kilka podstawowych wartości dla kwarca czy wewn oscylatora. Zaletą takiego rozwiązania u mnie będzie to, że po kliknięciu w te proste pola wyborów - oczywiście - zostaną one zwizualizowane na zakładkach 1 i 2 czyli z dokładnym widokiem fusebitów - aby można było dokonać ew korekt wg własnych potrzeb ;)
.... co jeszcze wg ciebie można zrobić, żebyś wolał sięgnąć po mkAVR Calculator zamiast Burn-O-mat ? ;)
wszystkie opinie czy sugestie mile widziane
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jun 2009 11:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
guuciek Poziom 13

|
29 Jun 2009 11:23 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
W tej chwili to więcej błędów nie widzę. Jeżeli coś zauważę to dam znać oczywiście ;p . Co do wersjii full to oczywiście skorzystam gdyz jest to bardzo przydatny program , i chwała ci za stworzenie go ;p . A jeszcze jedno . Skoro oba programy (botloader i calculator ) są napisane w delphi to raczej dało by się je połączyć w jedną całość nawet i wrzucić tamtą formę (bloader) w jakąś zakładkę tutaj i mieć wszystko w jednym miejscu. W końcu oba programy dotyczą avr-ków. Ot taka mała sugestia :)
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbyrek Poziom 19

|
29 Jun 2009 12:39 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
To może ja dam taką małą sugestię. :wink:
Przeczytałem, że planujesz zrobić zakładkę lock bitów, proponuje by przy wchodzeniu w tą zakładkę wyświetlało się ostrzeżenie, co zmiana tych ustawień może spowodować, sprawi to że na elektrodzie będzie mniej postów typu "Jak odblokować..." :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
29 Jun 2009 13:27 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
zbyrek2 --> no z chęcią bym to dodał ale wydaje mi się (choć może się mylę, jeśli tak to mnie popraw), że zwykle te problemy, po których ludzie chą odblokować procka są powodem nie ustawień LockBitów - tylko niektórych Fusebitów, jak np:
wyłączenie SPIEN
włączenie RSTDISBL
czy niewłaściwa konfiguracja CKSEL na np zewn generator
no ale to mnie natchnęło na to, że domyślnie będzie zablokowana możliwość zmiany takich FuseBitów jak: SPIEN czy RSTDISBL - natomiast jak ktoś ustawi sobie CKSEL przypadkowo na 0000 to - wtedy program jakoś podpowie , "krzyknie" czy na pewno chcesz:
- zablokować sobie pin RESET - nie będziesz już mógł programować przez SPI
- zablokować sobie SPIEN - nie będziesz już mógł programować przez SPI
- ustawić sobie taktowanie z zewnętrznego generatora zamiast kwarca ??? co może zpowodować, że procek się zablokuje do czasu podłączenie generatora do XTAL
....... już powstała zakładka "Settings" w której będzie się ptaszkami dokonywało prosto takich wyborów jak:
- zezwalaj na przeprogramowanie SPIEN i/lub RSTDISBL
i wiele innych ciekawostek jeszcze - dzięki waszym cennym uwagom ;)
Dodano po 35 [minuty]:
oo zobacz zbyrek2 -> tak na gorąco (bo to było łatwiutkie) coś takiego już zrobiłem:
|
|
| Back to top |
|
 |
guuciek Poziom 13

|
29 Jun 2009 13:30 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
Witam . Jeszcze jedno. Mam rację że pracuje Pan w Delphi 2007 ??
|
|
| Back to top |
|
 |
zbyrek Poziom 19

|
29 Jun 2009 13:31 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
Dobra robota. :wink:
Widzę program szybko się rozwija.
Mógłbyś jeszcze dodać np. opcję automatycznej aktualizacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
narasta Poziom 17

|
29 Jun 2009 16:17 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
Żeby obsłużyć avrdude wystarczy przekierować output z konsoli do własnego programu. O ile pamiętam to np w C# było to .RedirectStandardOutput = true i można było już sobie zapisywać do stringa to co wypluwa konsola nawet bez pokazywania się samego okna konsoli. Cały czas mowa o visualu a nie o trybie konsolowym ofkors.
Sam teraz pracuje nad programem do obsługi avrdude'a w trybie graficznym. Tak więc niedługo też możecie się przygotować na ciekawy program.
Tak jak mirekk36 uważam, że dobrze jest napisać aplikację po angielsku. Angielski trzeba znać dziś na każdym kroku wiec kilka dodatkowych napisów po angielsku na ekranie nie zrobi nikomu różnicy. Szczególnie biorąc pod uwagę to, że teksty nie są jakoś bardzo skomplikowane. Nie trzeba znać czasów ani nic. Paru słów po angielsku każdy nauczyć się może. Cóż to za filozofia przeczytać sobie w słowniku co to znaczy, read, write czy signature...
W czym pisałeś całą aplikacje? W VB?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
29 Jun 2009 17:20 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
narasta -> aplikacje na PC zwykle piszę w Delphi bo go w marę dobrze znam ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
shadow0013 Poziom 22

|
29 Jun 2009 19:08 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
mirekk36 - faktycznie ponowne wczytanie procesora powoduje wczytanie fabrycznych ustawień. Opisy funkcji programu - jest ich mało i można bez problemu zapamiętać co robią, mnie chodziło o opisy bitów sterujących , jak już pisałem rzadko coś robię na procesorkach i jak coś robię następny raz to procesory już wyszły (wychodzą) z produkcji, a bity sterujące się już pozmieniały i trzeba na nowo sylabizować co znaczą.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
29 Jun 2009 20:34 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
shadow0013 --> no tak rozumiem - ale sam wiesz - jaka to żmudna praca - próba przetłumaczenia takiej ilości plików i to XML. Dla mnie to jak na razie "a-wykonalne"
z drugiej strony część fusebitów zwykle jest zawsze taka sama - CKSEL , SPIEN, RSTDISBL, BODEN itp itp
dopiero w najnowszych prockach Xmega jest dużo zmian - ale chyba na razie na nich niewiele osób coś robi
|
|
| Back to top |
|
 |
acid12 Poziom 17

|
29 Jun 2009 22:41 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
Skoro już robisz program który używa arvdude, to kolejna wygodna opcja AVR-Burn-O-Mat w kontekście fusebitów stoi otworem, a mianowicie opcja "Read/Write/Verify Fuses" no oczywiście poza "Read/Write/Verify Flash/EEPROM"
Jeżeli program nie bedzie mial opcji programowania procka, nie bede go używał :) Na screenie widze zakladke 'program device' wiec mysle, że jednak będzie takowa możliwość :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
29 Jun 2009 23:52 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
| acid12 wrote: |
| Na screenie widze zakladke 'program device' wiec mysle, że jednak będzie takowa możliwość :) |
tak tak, ta opcja już jest bardzo zaawansowana ale jeszcze nadal program jest w "kuźni".
- dodatkową możliwością tego programu będzie klawisz - "Read signature", który wczyta sobie sygnaturę podłączonego procka - sprawdzi sobie na tej podstawie jaki to jest procek z listy - wczyta sobie jego FUSY a następnie sam pięknie wszystko zwizualizuje na każdej zakładce ;)
no i oczywiście skoro w zakładce "Program device" będzie możliwość zapisywania Fusów, LockBitów, pamięci Flash i EEPROM to dodatkowo będzie możliwość Read i Verify - oczywiście
w porównaniu do programu AVRDUDE-GUI - tu będzie (moim zdaniem) duuuużo wygodniej z odczytywaniem i zapisywaniem Fusebitów czy LockBitów - bo tam trzeba "rąbać" każdy fuse-BAJT osobno, LOW, HIGH, EXTENDED itp itp
a tu? skoro już wiadomo jaki procek i wiadomo jakie ma Fusebity czy LOW i HIGH, czy może tlko LOW albo LOW, HIGH i EXTENDED - to będą one ładnie razem zapisywane i odczytywane wg potrzeb a nie z osobna - no i jak mówiłem od razu pełna wizualizacja po odczycie - tak jak po wpisaniu "z ręki"
Dodano po 8 [minuty]:
aaa i specjalnie dla twojego oka - świeżutki screenshot tejże zakładki w stanie "Under construction" ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Robgie Poziom 21

|
30 Jun 2009 08:24 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
Musze powiedzieć ze bardzo ladny design. Reszta również wszystko fajnie. Jak na razie znalazłem jednego buga. mianowicie jesli wybierzemy atmege168 to menu rozwijane z kwarcem itp , wychodzi duzo poza okno programu. sprawdziłem kilka innych (ale nie wszystkie) i tak nie ma na tym jednym tylko
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jun 2009 09:06 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
| Robgie wrote: |
| Jak na razie znalazłem jednego buga. mianowicie jesli wybierzemy atmege168 to menu rozwijane z kwarcem itp , wychodzi duzo poza okno programu. sprawdziłem kilka innych (ale nie wszystkie) i tak nie ma na tym jednym tylko |
dzięki za zainteresowanie tematem, ale na szczęście to nie jest jakiś BUG - no może troszeczkę - bo w pierwszym momencie user wpada w konsternację, gdyż nie widać miejsca gdzie można rozwinąć tę belkę z fuskami CKSEL - ale na szczęście można rozszerzyć okienko w prawo i już będzie wszystko widać - sprawdź to ok ?
(postaram się jednak zrobić tak, że jeśli to rozwijane pole będzie miało wystawać poza okno to okno się automatycznie rozszerzy - tak będzie ok? jak myślisz?)
pozdrówka
|
|
| Back to top |
|
 |
12345_1 Poziom 12

|
30 Jun 2009 09:14 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
program fajny tylko u mnie jest mały bład mam typowego netbooka 10" gdzie rozdzielczość to 1024x600 i program jest u dołu obcięty nawet jak dam maximalizacje to nie widzę pola dla avrdude przydał by się jakiś suwak dla użytkowników małych laptopów a ich grono stale rośnie pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jun 2009 10:09 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
12345_1 --> ważne info - bo rzeczywiście - pracując na monitorze 1600x1050 - często nie zwraca się uwagi na wielkość całej formatki. Postaram się to poprawić ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Lukasz_p Poziom 4

|
30 Jun 2009 17:57 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
Skoro będzie można programować procki to jeszcze przydałby się odczyt parametrów, z jakimi został uruchomiony program. Chodzi mi o „FLASH file” i „EEPROM file”.
Mniej więcej coś takiego:
mkAVRCalculator.exe -f wsad/do/procka.hex -e zawartość/pamieci/eeprom.hex
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jun 2009 18:11 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - i programator w j |
|
|
|
12345_1 -> zrobione !!! - teraz możesz zassać nowszą wersję i zobaczyć czy pasuje ci takie rozwiązanie ?? ;) odnośnie tej małej rozdzielczości - daj znać - co o tym sądzisz ok?
- poprawione wiele małych pluskiewek
- nowy wygląd
dajcie panowie znać co wy na to - i czy jeszcze jakieś pomysły do dalszej realizacji ???
poniżej screenschocik ;) - jak widać:
- mamy rozdzielone okienka - dla tych z mniejszą rozdzielczością monitorów (zapamiętują swoje ustawienia pozycji)
- klawisz "Check and Set AVR" ;) - pięknie działa - sprawdza przez AVRDude jaki procek jest podłączony i go wczytuje na podstawie sygnatury
Dodano po 8 [minuty]:
Lukasz_p -> dpisałem do listy życzeń ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
zbyrek Poziom 19

|
30 Jun 2009 18:15 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" i programator w jed |
|
|
|
Mógłbyś też dodać, aby zapamiętywało wybrany programator.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jun 2009 18:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jun 2009 18:22 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" i programator w jed |
|
|
|
zbyrek2 -> tak tak, takie rzeczy to podstawa jeśli chodzi o bieżącą pracę. Więc zapamiętywane automatycznie będą:
- wybrany programator
- ostatnio używane opcje
- wczytywane (otwierane) pliki
itp .... tyle, że będzie można sobie w ostatniej zakładce jeszcze poustawiać dodatkowo co chcemy aby było zapamiętywane przy wychodzeniu z programu a co nie. Bo tu różnym ludziom może różnie się podobać
(warto pisać wszystkie pomysły i uwagi - bo jak się tu zapisze to potem nie ucieknie z pamięci ;) ulotnej)
ale dzięki za uwagę, każda jest na wagę złota - bo chciałbym aby powstało narzędzie, które będzie z przyjemnością używane
|
|
| Back to top |
|
 |
12345_1 Poziom 12

|
30 Jun 2009 19:31 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" i programator w jed |
|
|
|
ogólnie to wyskakujące okno niezbyt dobre rozwiązanie ponieważ po kliknięciu na główne okno programu okienko znika i później już jego nie widać poza tym u mnie oknienko wyskakuje na samym środku ekranu i nie za bardzo mogę je przesunąć i zasłanie niektóre fuse bity. pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jun 2009 19:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jun 2009 19:35 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" i programator w jed |
|
|
|
12345_1 -> jak to nie możesz go przesunąć ??? przecież wystarczy je "złapać myszką" (trzymając wciśnięty lewy klawisz mychy na pustym miejscu w tym małym okienku) przesuwasz je tam gdzie ci to pasuje a po wyjściu z programu ono już zapamięta swoją pozycję). A poza tym ono domyślnie pierwszym razem powinno wyświetlić się w lewym górnym rogu ekranu. I można się przełączać z jednego do drugiego okienka. Popróbuj jeszcze i daj znać albo opisz co co oznacza u ciebie, że nie możesz go przesunąć ???
czy u innych kolegów też tak jest że nie można przesunąć tego małego okienka?
|
|
| Back to top |
|
 |
12345_1 Poziom 12

|
30 Jun 2009 19:59 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" i programator w jed |
|
|
|
dobra juz dałem rade cos mi touchpad musiał nie złapać jednak bardziej mi się podobało jak było na dole mimo że byl zasłonięty lepszy chyba by był sówak
|
|
| Back to top |
|
 |
zbyrek Poziom 19

|
30 Jun 2009 21:02 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" i programator w jed |
|
|
|
Ja mam taki problem, iż w AVRDUDE command line wstawia się "LPT1", a mnie AVRDUDE działa tylko przy "lpt1".
|
|
| Back to top |
|
 |
guuciek Poziom 13

|
30 Jun 2009 21:05 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" i programator w jed |
|
|
|
Witam. Ponieważ prawdopodobnie przeoczyłeś mój ostatni post więc zapytam się jeszcze raz :) Jest możliwość połączenia w jedną całość tego programu z debuggerem ?? Było by wygodniej ponieważ wszystko w jednym miejscu by się znalazło. Czy to środowisko to Delphi 2007 ??
|
|
| Back to top |
|
 |
12345_1 Poziom 12

|
30 Jun 2009 21:09 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" i programator w jed |
|
|
|
u mnie jest problem nie mogę wybrać flesha do wgrania no chyba ze jest to winna wersji demo
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jun 2009 21:35 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" - poręczny bo podrę |
|
|
|
| guuciek wrote: |
| Witam . Jeszcze jedno. Mam rację że pracuje Pan w Delphi 2007 ?? |
- blisko ;) ale nie Delphi2007 - tylko Delphi2006
- odnośnie połączenia z bootloaderem - to raczej nie planuję takiej opcji jak na razie - to jednak dwie różne aplikacje a tu nagle by się taki dziwny kombajn zrobił. No chyba, że wiele osób będzie tym mocno zainteresowanych to może? w przysżłości?
Robgie -> błąd o którym wspomniałeś już naprawiony/rozwiązany - możesz pobrać nowszą wersję i sprawdzić
zbyrek2 --> odnośnie tego problemu z lpt1 i LPT1 - tak tak - ta zakładka jest jeszcze w fazie ciągłej i gwałtownej budowy - więc jeszcze takie kwiatki tam są - ale już akurat to z lpt1 już mam poprawione - wkrótce aktualizacja do dalszych testów ;)
12345_1 --> nie jest to wina wersji demo, na razie pracuję jeszcze nad tą zakładką - więc cierpliwości proszę - wersja DEMO jak na razie nie będzie miała żadnych ale to żadnych ograniczeń. Full wypas. (no poza jedynym - ograniczeniem czasowym jak na razie)
|
|
| Back to top |
|
 |
acid12 Poziom 17

|
30 Jun 2009 22:09 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" i programator w jed |
|
|
|
fajnie ze zajmujesz sie ze włączeniem w to avrdude,
taka mała uwaga,
w polach kombi wyboru portu, przydałaby sie możliwość aby również wpisywać tam tekst
(połączenie text-field i combo-box, da się tak zrobić w VS, w Delphi pewnie tez)
... po co to ?
dlatego ze obecnie mam programator podłączany pod USB i widziany jest jako urządzenie HID (kompatybilne dzięki temu z Vista i każdym innym system teraz i w przyszłości, zgodne z STK500 v2 -kupiony na allegro)
i jako port muszę ustawiać "avrdoper" a takiej opcji jako domyślnej nigdzie chyba niema,
ta opcja ręcznego wpisywania portu ratuje mi życie w B-O-M, i mam nadzieje będzie ratowała też u Ciebie ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jun 2009 22:32 Re: FuseBIT "mkAVR Calculator" i programator w jed |
|
|
|
acid12 --> mówisz i masz - a masz rację - że trzeba tam dać możliwość wpisywania "z palca"
już poprawione
świeży załącznik do zassania - niewiele może na dzisiaj się zmieniło - no ale jakoś idzie. W międzyczasie jeszcze musiałem bootloadera "odchwaścić" ;)
aha przy okazji - jakie proponujesz wpisać od razu w to rozwijane pole porty poza USB, lpt, czy COM ???
Teraz już sygnaturki ładnie są zasysane przez (tak mi się wydaje dowolny programator i port) ale ja mogę sprawdzić tylko usbasp i STK-200 . Może ktoś posprawdzać też inne programatorki jeśli ma inne??? i napisać jak to w ogóle wychodzi? (a można już swój port i programator "z ręki" wpisać)
|
|
| Back to top |
|
 |