FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude
Author
Poziom 25
Poziom 25

Post#331 Post from the author of the topic 15 Dec 2009 20:34   

Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

neronik1 wrote:
Mirekk a kiedy poprawka na mój problem :D ?

Oj - niestety - jako że nie jest to problem tzw "krytyczny" to nie mogę teraz udzielić jasnej odpowiedzi co do czasu.... ale jak coś to na pewno wszystkich poinformuję o nowościach ;)
Back to top

arktik1
Poziom 20
Poziom 20

Post#332 14 Jan 2010 21:10   

Witam
Mam taką sprawę:
Po zainstalowaniu mkAVR ustawiam STK500v2 i Port--avrdoper i pokazuje błąd AVRDUDE.
Zainstalowałem AVRDUDE z programu i tam nie ma w ogóle w portach avrdoper .
Nie mogę wybrać wersji z portem avrdoper, musiałem zainstalować wersję avrdude-5.4.
Czy w AVRDUDE dostarczonym z nakładką mkAVR nie ma opcji port- avrdoper??
Back to top

acid12
Poziom 17
Poziom 17

Post#333 14 Jan 2010 21:33   

avrdude wogole nie przewiduje opcji portu avrdoper, jest to niestandardowy port, a porty niestandardowe sa uwzgledniane przy programowaniu - mozna uzywac, dlatego w wielu nakladkach graficznych port mozna wpisywac recznie

sam uzywam stk500v2 i port avrdoper, i wszystko działa, zarowno w tym programie jak i innych,
instalowalem juz wiele wersji avrdude, zawsze działało, zawsze staram sie miec najnowsza wersje avrdude i winavr, wkoncu po cos te poprawki wydają :)
Back to top

guuciek
Poziom 13
Poziom 13

Post#334 14 Jan 2010 21:49   

Wydaje mi się że wystarczy podmienić plik config z 5.4 do 5.5 i powinien się ten port pojawić. Sam też używam tego programatora .
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#335 Post from the author of the topic 14 Jan 2010 22:01   

W moim programie MkAvrCalculator - przecież jest ten port dopisany ;)

ale polecam przełączyć STK500v2 na tryb pracy z portem COM zamiast trybu HID. Wtedy działa bez avrdoper - tylko ładnie z wybranym portem COMxx

ale jak mówił kolega wyżej - w polu rozwijanym port - zawsze jest do wyboru gotowy avrdoper

Dodano po 1 [minuty]:

aha - po zainstalowaniu najnowszej wersji WinAVR - rzeczywiście avrdude przestało mi działać ale okazało się że właśnie to wina tylko tego pliku config. A jeszcze poza tym - z mojego programu można sobie wypakować cały gotowy i działający avrdude czy tam sam plik config właściwy
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Jan 2010 22:01   

Back to top

arktik1
Poziom 20
Poziom 20

Post#336 14 Jan 2010 22:47   

"z mojego programu można sobie wypakować cały gotowy i działający avrdude"
No właśnie ten mi nie działa.
Czy zastosowanie AVRDUDE 5.4 ogranicza w czymś mkAVR??
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#337 Post from the author of the topic 15 Jan 2010 00:09   

arktik1 --> hmm no ale jak nie działa? tzn:

1. Jaki masz windows?
2. jeśli XP to czy puściłeś install_giveio.bat ?
3. czy sprawdzałeś tak "z ręki" w konsoli czy działa avrdude? a jeśli nie to jakie komunikaty pokazuje?

hmmm jak na razie to jeszcze nie spotkałem się z osobą której by ta wersja avrdude nie działała - no ale trzeba wszystko sprawdzić więc podaj więcej informacji

Poza tym możesz zassać sobie z netu WinAVR-20090313 - w tej wersji jest avrdude który na 1000000% działa na kazdym XP'eku (zresztą ten rozpakowywany z mojego programu to ten sam) ale może coś już gdzieś tam ci się zamieszało z tymi plikami czy jak?

aha - jeszcze jedno - jak już rozpakujesz ten avrdude z mojego programu to jeszcze możesz skorzystać z klawisza "Poszukaj" w zakładce Ustawienia - aby wskazać folder do którego rozpakowałeś avrdude i do którego ma zaglądać mój program mkAvrCalculator
Back to top

guuciek
Poziom 13
Poziom 13

Post#338 15 Jan 2010 11:02   

Sprawdziłbym jeszcze czy jest biblioteka libusb.
Back to top

arktik1
Poziom 20
Poziom 20

Post#339 15 Jan 2010 14:46   

Nie wiem jak zainstalować to Giveio.
Po włączeniu instalacji wyskakuje okienko LoadDrv i ścieżka c:windows\system\drivers\.
po wcisnięciu czego kolwiek wyskakuje :invalid service name
Jak to zainstalować??

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Windows to XP Professional z Service Pack3
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#340 Post from the author of the topic 15 Jan 2010 16:41   

UWAGA! ;)

Powalczyłem troszkę z tym AVRDUDE i udało się

jednak doprowadziłem i u siebie do sytuacji gdzie miałem taki sam efekt jak arktik1 ! z tym loaddrv

ale teraz już opanowałem sytuację, tak więc każdy kto ma nawet już zakupioną wersję build 56 może spokojnie zassać sobie z moich stron najświeższego EXE'ca w tej samej wersji. (jest to aktualizacja za free dla wszystkich) Z tym, że tu już wszystko jest dobrzez z AVRDUDE - który się instaluje z mojego programu z zakładki Ustawienia, klawiszem "Instaluj"

tym razem są wszyściutkie pliki których potrzeba łącznie z DLL'ami

a co najważniejsze dla arktika1 - teraz już

install_giveio.bat

na 100% zadziała bez problemu ;)

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

już można pobierać

Dodano po 14 [minuty]:

aha i jeszcze jeden mały FIUCZER wprowadziłem - po kliknięciu w klawisz instaluj - ładnie rozpakowuje się do wskazanego folderu cały AVRDUDE i jeśli jest to robione na Windows XP - to dodatkowo automatycznie odpala się install_giveio.bat . Użytkownicy innych windowsów sami muszą go "ręcznie odpalić"

Dodano po 13 [minuty]:

;) ---> dodatkowo - za free jest także poprawka problemów, które zgłaszał wcześniej m.inn guuciek ;) .....

czyli teraz po ponownym odpaleniu programu, gdy miał się zapamiętywać procek - a wyświetlały się dosyć dziwnie fuski w pierwszej zakładce - teraz powinno być już OK

jak coś to proszę o kolejne uwagi do programu ;)
Back to top

arktik1
Poziom 20
Poziom 20

Post#341 15 Jan 2010 18:10   

Teraz działa super!!!!!!.
Wreszcie programik który posiada wszystko w jednym i do tego po Polsku.
Odpowiada mi, więc na pewno kupię FULL .
Polecam wszystkim początkującym i zaawansowanym.

Jeszcze tylko jedna mała historyjka dla bardzo leniwych:

Jeśli wciśniemy -Sprawdź podłączony AVR-- to wprowadza nazwę do listy ale,nie wyświetla Fusów.
Trzeba Uc wprowadzić ręcznie.

Wielkie dzięki za to zajeb... narzędzie.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#342 Post from the author of the topic 15 Jan 2010 18:52   

arktik1 wrote:

Jeszcze tylko jedna mała historyjka dla bardzo leniwych:

Jeśli wciśniemy -Sprawdź podłączony AVR-- to wprowadza nazwę do listy ale,nie wyświetla Fusów.
Trzeba Uc wprowadzić ręcznie.

niee - no to by był wielki ZONK - mega ZONK - u mnie nigdy tak się nie zachowywał program, ale kurczę teraz nie mam pod ręką żadnej płytki z prockiem żeby to sprawdzić. Więc jutro to zobaczę i jeśli tak jest rzeczywiście - to musiała mi się gdzieś przy okazji ostatnich poprawek "ręka omsknąć" że tak się stało. Jeśli tak będzie rzeczywiście to zaraz to naprawię ;)
Back to top

arktik1
Poziom 20
Poziom 20

Post#343 15 Jan 2010 22:54   

Jeśli sprawdzisz to daj znać ,bo może to znów u mnie:D

Z resztą to prawie żaden błąd ,program jest idealny.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#344 Post from the author of the topic 16 Jan 2010 10:16   

arktik1 wrote:

Z resztą to prawie żaden błąd ,....

dla mnie to byłby akurat duży błąd i zaliczyłbym go prawie do błędów krytycznych ;)

ale właśnie odpaliłem, sprawdzam i .............

...... wszystko OK

tak więc sobie myślę, że:

- albo się źle zrozumieliśmy
- albo może ty pomyślałes o innej opcji
- albo nie wiem co

.... generalnie - po wykryciu procka - klawiszem "Sprawdź podłączony AVR" - gdy procek zostanie wykryty - i pojawi się na liście wyboru na górze w tym rozwijanym polu - to nie ma bata ;) ..... fusy muszą się pokazać, tylko ...... tylko o jakie pokazanie tobie fusków chodzi?

bo ja mówię o pokazaniu się właściwych dla tego procka fusach we wszystkich zakładkach a poza tym o wartościach HEX fusków na górze...

i są to oczywiście - wartości domyślne FUSÓW - takie jak z fabryki.

i oczywiście, żeby zobaczyć jakie fuski są aktualnie ustawione w procesorze to już trzeba sobie "ręcznie" to zrobić

Czy u ciebie jednak coś inaczej działa niż opisałem ????

No chyba, że mówisz o wersji DEMO i próbujesz wykryć procesor, który nie działa w wersji DEMO. To wtedy rzeczywiście nie pojawi on się na liście wyboru oraz nie pojawią się jego fusebity - ale to normalne w wersji DEMO. Za to w tej wersji - spokojnie wszystko się pojawi jeśli będziesz działał z prockami np : ATmega8, ATtiny2313, ATmega162 i jeszcze jakiś jeden

Dodano po 59 [minuty]:

Panowie!

jeszcze raz zaktualizowałem build 56

Tym razem aktualizacja miała na celu ostateczne "rozprawienie" się z avrdude. Otóż poprzednio wprawdzie polepszyłem instalkę - tak aby się nie pojawiały takie błędy jak u akrtik1 .... ale z kolei padła opcja programowania procków taktowanych małą częstotliwością - czyli nie działała opcja wyboru wolniejszego taktowania programatora z programu. Trzeba było koniecznie załączać nadal zworkę SLOWSCK w programatorze.

Teraz - już można śmiało instalować w 100% avrdude z mojego programu - jak widać posiada on jedną dodatkowa bibliotekę cygusb0.dll oraz sam exec avrdude jest nieco tłustszy. Ale za to teraz już na 100% wszystko ładnie chula i nie trzeba sięgać do sprzętowej zworki w programatorze. Tak więc polecam jeszcze raz zassać sobie tę aktualizację build 56 - bo jest oczywiście za FREE ;)

Back to top

arktik1
Poziom 20
Poziom 20

Post#345 16 Jan 2010 20:18   

Po wciśnięciu "Sprawdź podłączony AVR" ,wyświetlało np Atmega 8, to samo pojawiało sie w zakładce "Lista AVR".
Po włączeniu zakładki "Fusy właściwości" Nie ma niczego ,podobnie jak we wszystkich kolejnych zakładkach z Fusami.Jest tylko szare tło.
Jeśli jeszcze raz wybiorę Uc z "Lista AVR", nawet ten sam ,dopiero pojawiają się opcje do zmiany.Nie próbowałem włączać po "Sprawdź podłączony AVR" ,"Wykonaj odczyt z AVR ".
Ale skoro mówisz że po klawiszu "Sprawdź podłączony AVR" powinny pojawić się fusy to u mnie się nie pojawiają.
Jutro podłącze Uc i dam znać czy coś zmieniło się po ostatnich aktualizacjach.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#346 Post from the author of the topic 16 Jan 2010 20:38   

arktik1 wrote:

Ale skoro mówisz że po klawiszu "Sprawdź podłączony AVR" powinny pojawić się fusy to u mnie się nie pojawiają.

Kurczę - to strasznie dziwny efekt. Rzeczywiście sprawdź jeszcze raz i daj znać co i jak.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Jan 2010 20:38   

Back to top

arktik1
Poziom 20
Poziom 20

Post#347 17 Jan 2010 13:01   

Widok po "Sprawdź podłączony AVR":
Zakładka fusy po tej operacji.
Po ponownym wybraniu ręcznym:
Co ty na to??
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#348 Post from the author of the topic 17 Jan 2010 13:30   

arktik1 --> nie, no ja nie mówiłem że ci nie wierzę - dlatego prosiłem o dokładne sprawdzenie a screenshoty - pokazują to dobitnie. Aczkolwiek jesteś pierwszą osobą na świecie, która zgłasza mi taki przypadek. Najgorsze jest jednak to, że ja nie mogę doprowadzić u siebie w żaden sposób do takiej sytuacji - a próbowałem - i dlatego takie błędy najgorzej się usuwa......

..... ale nic - będę z tym nadal walczył - bo oczywiście - nigdy nie powinno dojść do takiej sytuacji ..... z drugiej strony widać że być może jednak w programie jest jakiś mały "bug" ;) .... mam nadzieję, że go wytropię i wytnę w pień
Back to top

arktik1
Poziom 20
Poziom 20

Post#349 17 Jan 2010 21:24   

Ja nigdy nie mówiłem że jest to dla mnie jakiś FATALNY błąd.
Po prostu jeśli ci się uda to dobrze, jeśli nie to też dobrze.
Przedstawiłem to w sposób obrazkowy bo uważałem że będzie najbardziej odpowiedni.
I tak uważam że program jest super i na pewno będę go używał.
A jeszcze jedno.
Może dodał byś w przyszłości jakiś pasek postępu, zapisu AVR.
:D

Dodano po 22 [minuty]:

Jeśli klikniesz na "Sprawdź podłączony AVR" to widać że zmienia się tylko Uc w zakładce Lista AVR.
Natomiast jeśli wybierzesz Uc ręcznie to widać że program odświeża wszystko, chociaż by dla tego że pojawia się symbol ZAJĘTOŚCI na chwilę.
Może to kwestia odświeżenia programu po automatycznej weryfikacji Uc.

Dodano po 1 [minuty]:

Może dla tego nie mają problemu, bo wybierają od razu z listy Uc.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#350 Post from the author of the topic 17 Jan 2010 21:41   

arktik1 wrote:
Ja nigdy nie mówiłem że jest to dla mnie jakiś FATALNY błąd.
Po prostu jeśli ci się uda to dobrze, jeśli nie to też dobrze.

ale zrozum, że dla mnie to błąd krytyczny i będę go badał - bo takie rzeczy nie dają mi spać po nocach ;) - nie wiem dlaczego ale tak mam

arktik1 wrote:

Przedstawiłem to w sposób obrazkowy bo uważałem że będzie najbardziej odpowiedni.

i bardzo fajnie - to profesjonalne zgłoszenie błędu ;)

arktik1 wrote:

Może dodał byś w przyszłości jakiś pasek postępu, zapisu AVR.

może kiedyś dodam ale na razie jeśli koniecznie to musisz obserwować to masz taką możliwość poprzez załączenie widoku konsoli w zakładce "Ustawienia" - będzie się ona zawsze pokazywać i będzie widać oryginalne paski postępu AVRDUDE

arktik1 wrote:

Może dla tego nie mają problemu, bo wybierają od razu z listy Uc.

no ale uwierz mi, że ja to narzędzie stworzyłem nie tylko dla innych ale także dla siebie i wbrew pozorom bardzo często z niego korzystam a zawsze po kliknięciu sprawdzenia procka wszystko mi się ładnie ustawia i takie jest główne założenie działania tego programu w tej opcji.

A generalnie też drażnią mnie różne błędy programu a z drugiej strony zawsze wdzięczny jestem za różne sugestie - bo często bywają one trafione , potrzebne i mi także się przydają ;)
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#351 Post from the author of the topic 18 Jan 2010 12:36   

no! panie arktik1 ;)

zapraszam do pobrania kolejny raz wersji "build 56"

Błąd krytyczny wersji DEMO, który u ciebie występował - został brutalnie wyeliminowany. Udało mi się odnaleźć tego "bug'a" - i dostał w łeb ;)

teraz wszystko powinno ci po wykryciu AVRka działać jak należy tzn tak jak autor zamierzał. A dodam, że taki błąd pojawiał się tylko w wersji DEMO bo w pełnej wersji było wszystko OK ... i dlatego to mnie zmyliło i wydłużyło poszukiwania opisywanego przez ciebie błędziorka
Back to top

Adrian_sekowski
Poziom 16
Poziom 16

Post#352 29 Jan 2010 22:21   

A co wy na to

Jest to próba wykrycia attiny2313 i jak widać coś nie wyszło bład avrdude i co mam zrobić :D
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#353 Post from the author of the topic 29 Jan 2010 22:29   

Adrian_sekowski --> na samej górze tego czarnego okienka konsoli masz przecież napisane co jest nie tak:

target doesn't answer

co oznacza, że avrdude nie widzi procesorka - coś jest być może źle podłączone.

rozumiem, że masz programator usbasp tak ???

czy za jego pomocą wcześniej już programowałeś inne procki ? czy to pierwsza taka próba ?

Dodano po 3 [minuty]:

aha zassij sobie koniecznie nowszą wersję - bo jedziesz na "build 55"

w moim podpisie masz bezpośredni link do najnowszej wersji "build 56"

chociaż to raczej na pewno nie jest powodem, ale ....

ale jeśli to jest nowy procek z fabryki to taktowany jest wewn oscylatorem 1MHz..... w związku z tym jeśli będziesz miał nowszą wersję - build 56 - i z zakładki "Ustawienia" zainstalujesz sobie w jakimś folderze (za pomocą klawisza "Instaluj" - odpowiednią wersję avrdude - to prawdopodobnie ładnie ruszy wykrywanie

a w tej wersji co masz może się okazać, że będziesz musiał założyć zworkę SLOWSCK w swoim programatorze żeby przestawić fusebity na taktowanie 8MHz

Back to top

Adrian_sekowski
Poziom 16
Poziom 16

Post#354 29 Jan 2010 22:46   

Nom dobra nie tak szybko.

Którego procka on nie widzi tego od programatora czy tego co niby chce programować?

Ani Atmega8 ani tego Attiny2313 nie działa jakieś błędy są.

tu masz sam programator bez podstawki ze zworką i bez mam błedy

Tak programator USB.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#355 Post from the author of the topic 29 Jan 2010 22:58   

oj kolego kolego ;) postaraj się pisać jakoś przystępniej i zrozumiale ok?

1. PO PIERWSZE! - jak już wcześniej pisałem zassij sobie nowszą wersję tego programu mkAvrCalculator

mkAvrCalculator BUILD 56

2. poniżej masz efekt odpalenia programu bez podłączonego w ogóle programatora do kompa:

jeśli więc nie masz takiego komunikatu to można się na razie tylko domyślać, że masz sprawny programator. Ale czy dobre drivery do niego zainstalowałeś ????? skąd wziąłeś te drivery ? - może zassij je z fischl.de czyli ze stronki autora tegoż programatora

3. jeśli już program wykrywa procesor to ten który jest podłączony do programatora a nie ten, który siedzi w programatorze

4. poza tym, kto cię tam wie co ty masz za płytkę zrobioną i jak podłączasz do programatora ten swój procesor???? pokaż może dokładny schemat tej swojej płytki. Poza tym coś mówisz o płytce z podstawką - a po choinkę podłączać do programatora jakąś płytkę z podstawką - skoro można podłączyć programator WPROST bezpośrednio do twojego układu gdzie siedzi procek! ;) .... po co go wyciągać i przekładać do podstawki żeby za chwilę wyjmować z niej i przekładać do układu..... toż to metody z epoki kamienia łupanego ;)
Back to top

Adrian_sekowski
Poziom 16
Poziom 16

Post#356 29 Jan 2010 23:39   

Nom wiec będę pisał przystępnie i zrozumiale.

Co to tego że podłączam programator bez podstawki, mam na myśli sam programator bez tej podstawki z procesorem który chce zaprogramować.

A więc wszystko jest zawarte Tutaj, ale oczywiście przekopiuje również to tutaj.

Podstawka po lewej do ATtiny2313 oraz do Atmega8. Kwarc 9,83.
schemat podstawki:

Tak sterowniki pobrałem dokładnie stąd: FISCHL

Zainstalowałem tak jak pisałeś wersję 56 ale nic mi to nie dało więc zamieściłem zdjęcie które już przesłałem na serwer elektrody.

Teraz moje poczynania aby było wszystko dokładnie jak piszesz:

Program odpalony bez podłaczenia programatora pokazał mi to co tobie:
avrdude.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc

Teraz podłaczam tylko programator bez zworki:
Teraz ze zworką (na zworce pisze SLOW <2MHz):
Teraz podłaczam samą podstawkę bez procesorów ze zworką:
Teraz podłaczam samą podstawkę bez procesorów bez zworki:
Wkładam procesor ATmega8 bez zworki:
Wkładam procesor ATmega8 ze zworką:

No i co teraz mam z tego rozumieć? Czy ja mam wogóle zainstalowany AVRdude? nie mam czegoś takiego jak C:/Program Files/WinAVR jak ktoś wcześniej pisał i tez nie mam wybranej żadnej ściezki :)

Dodano po 4 [minuty]:

Zmienia sie tylko jak widać Device signature i nic więcej. Za każdym razem odłaczałem programator od USB

Dodano po 3 [minuty]:

Aha i jeszcze dodam że podstawka po to że chce sie nauczyć programowania więc bede używał cały czas tego samego scalaka a zmieniał tylko program - łączył na płytce prototypowej i sprawdzał czy działa :D
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#357 Post from the author of the topic 29 Jan 2010 23:44   

Ok ;)

gdybyś nie miał zainstalowanego AVRDUDE to nie miałbyś tych komunikatów, które są właśnie przez niego w tej konsoli generowane.

Ale może masz coś nie tak z tym avrdude w sensie np zły plik konfiguracyjny czy też jakaś dziwna wersja

dlatego napisałem ci żebyś:

1. zajrzał do zakładki "Ustawienia" w tym programie mkAvrCalculator
2. tam na dole zobaczysz ramkę o nazwie "AVRDUDE"
3. w tej ramce zobaczysz klawisz "Instaluj"
4. użyj tego klawisza "Instaluj" - po drodze zapyta się program gdzie ma wgrać cały program avrdude - tzn do jakiego folderu - tylko BROŃ BOŻE nie podaj folderu który w swojej nazwie będzie zawierał spacje !!!. Czyli nie może być to np taki folder:

c:\jan kowalski\

powinien być to folder taki:

c:\jankowalski\

rozumiemy się ? ;)

program wgra do tego folderu odpowiednią wersję avrdude tak żeby zawsze mógł z nią ładnie działać i żebyś na dodatek nie musiał zakładać zworki SLOWSCK w swoim programatorze ;) . Poza tym program zainstaluje od razu automatycznie sterownik do windowsa give_io.sys

od tej pory program za każdym razem będzie sięgał do tego folderu po avrdude, który jest mu potrzebny do działania ;) więc nie skasuj tego folderu później ;)

od tej pory będziesz już na 99,9% pewien że masz sprawny programator, będziesz na 99,9% pewien że masz poprawną wersję avrdude

i jeśli nadal będzie taki komunikat, że:

target doesn't answer - to będzie oznaczało, że na pewno masz coś nie tak w połączeniach pomiędzy programatorem a procesorem. Tak więc generalnie to daruj już sobie te testy z pustą płytką z podstawkami bo to niczemu nie służy ;)

włóż w podstawkę procesor np ATmega8, sprawdź miernikiem czy procek ma zasilanie +5V na nogach VCC oraz AVCC ale także czy ma masę na nogach GND oraz AGND !!!! to bardzo istotne - bo płytka płytką ale może masz jakieś niekontakty

AHA - i ja bym na twoim miejscu - wywalił te rezystory 300R na liniach MOSI, MISO, SCK oraz RESET - bo może to one właśnie wszystko ci pierniczą ;)
Back to top

Adrian_sekowski
Poziom 16
Poziom 16

Post#358 30 Jan 2010 00:01   

Teraz na zworce lub nie z prockiem Atmega8 mam taki komunikat:

Zainstalowałem teraz tego AVRdude ale na odłaczonym programatorze czy tak?
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#359 Post from the author of the topic 30 Jan 2010 00:09   

Adrian_sekowski wrote:

Zainstalowałem teraz tego AVRdude ale na odłaczonym programatorze czy tak?

sorki ale co znaczy to pytanie? bo nijak nie mogę go zrozumieć.

Poza tym razem w komunikacie widać, że być może masz procka w programatorze zaprogramowanego starszą wersją firmware albo starsza wersja sterownika do windy

tu masz:

http://www.fischl.de/usbasp/

najnowszy plik z driverami i firmware:

usbasp.2009-02-28.tar.gz

a w archiwum w folderze win-driver masz dwa rodzaje znowu driverów pod windę

libusb_0.1.10.1

oraz

libusb_0.1.12.1

teoretycznie powinieneś zainstalować właśnie tą wersję 0.1.12.1 - o ile masz najnowszy firmware wgrany do procesora, który siedzi w programatorze

Posprawdzaj sobie to wszystko jeszcze żeby w końcu miało to "ręce i nogi"
Back to top

Adrian_sekowski
Poziom 16
Poziom 16

Post#360 30 Jan 2010 00:32   

A więc zainstalowałem tą nowszą wersje tak jak pisałeś libusb_0.1.12.1 i wszystko jest tak jak było przedtem.

Zainstalowałem tą starszą ibusb_0.1.10.1 to wyskakuje że USBasp nie jest podłaczony mimo iż w Menadzerze urządzeń jest USBasp.

Tak więc ani jedno ani drugie nie wiem o co chodzi. Może od samego początku byś też zaczął:

Czy ja mam to robić na samym programatorze czy z podłączonym prockiem do programowania?
Mam to robić ze zworką czy bez tą próbę łączenia się z Atmega8?

Napięcia dochodzą

A to co nie wiesz jak rozumieć:

AVR dude instaluje tak jak piszesz przez wskazanie folderu. Ale w trakcie tej czynności mam mieć podpięty programator sam czy z jakimś układem do zaprogramowania np atmega8, ze zworką wolnego taktowania czy bez zworki.

Dla ciebie to idiotyczne pytania dla mnie dość istotne różnice.... Ty myślisz że ja robie dobrze a ja nie wiem jak jest dobrze :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jan 2010 00:32   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 12 of 20 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 18, 19, 20  Next
Jump to page:
Similar topics
Programator mikrokontrolerów AVR (bazujący na AVR-Doper) (15)
Graficzny dekoder pilotów IR [AVR -> PC] sprawdź pilota (97)
Programator STK200, programator AVR (23)
Programator AVR na USB (23)
Programator AVR USB (107)
Programator Równoległy AVR (8)
USBtiny - programator AVR (62)
Optoizolowany programator AVR (19)
USBtinyISP programator AVR (26)
Programator Mikrokontrolerów AVR (USB) (19)

Page generation time: 0.281 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed