| Author |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jan 2010 00:45 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Skoro nie działa ze starszą wersją sterownika do windowsa to oznacza, że prawdopodobnie masz nowy firmware i dobrze że działa ten nowszy sterownik ;)
| Adrian_sekowski wrote: |
Tak więc ani jedno ani drugie nie wiem o co chodzi. Może od samego początku byś też zaczął:
Czy ja mam to robić na samym programatorze czy z podłączonym prockiem do programowania?
Mam to robić ze zworką czy bez tą próbę łączenia się z Atmega8?
Napięcia dochodzą |
No ale co ja mówię nie od początku. Mi nawet przez myśl by nie przeszło, żeby próbować odczytać procka - gdy on jest nie podłączony do programatora. Dlatego już wyżej ci pisałem (spójrz sobie - i to ze dwa razy) żebyś darował sobie jakieś próby z podłączoną twoją samą płytką z pustymi podstawkami bo to bez sensu jest przecież ;)
Jeśli napięcia dochodzą to jeszcze jak mówiłem wywal te rezystory 330R .
albo weź tą swoją płytkę z podstawkami odłącz od tego programatora i odłóż na dno szuflady. Natomiast podłącz nawet na pająka sam procesor. Czyli zasilanie oraz te 4 linie MOSI, MISO, SCK i RESET bezpośrednio do nóg procesora - tak jak i zasilanie. Może się okaże że wtedy wszystko ruszy ci "z kopyta"
|
|
| Back to top |
|
 |
Adrian_sekowski Poziom 16

|
30 Jan 2010 01:01 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Dobra jutro będę miał płytkę prototypową połaczę bezpośrednio wszystko (to po co na tym schemacie ktoś dał k... rezystory to ja nie wiem).
Ostatnie pytanie mam nadzieje że napisze jasno a ty tylko mi odpisz na nie i na dziś będę kończył reszta jutro jak połącze to na prototypowej.
Wracam do Instalacji tego AVRdude.
No wiadomo instaluj wybierz folder bez spacji (rozumie w tym miejscu że nie ma znaczenia gdzie ten folder stworzę sobie).
I teraz pytanie:
Zanim zacznę instalację to muszę:
a- podłączyć sam programator pod usb bez czystego procka
b- podłączyć programator pod usb wraz z czystym prockiem (jakims tam np ATmega8)
c- ze zworką czy bez tej zworki taktowania mam to instalować?.
Podczas tej czynności mam w tym programie wybrać atmega8 czy nic nie wybierać tylko zainstalować tego dude?
Zwykłą prostą odpowiedz poprosze
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jan 2010 01:29 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
| Dobra jutro będę miał płytkę prototypową połaczę bezpośrednio wszystko (to po co na tym schemacie ktoś dał k... rezystory to ja nie wiem). |
spokojnie, ja mówię, żebyś na razie te rezystory pominął bo ja ich nigdy nie używam i chciałbym abyś doprowadził wszystko do takiego samego stanu jak ja mam żeby można było coś porównywać. Jeśli bez nich zaskoczy to znaczy, że coś nie teges te rzystory ale jeśli nie zaskoczy - to będzie trzeba dalej szukać u ciebie błędu - a później to sam zdecydujesz czy je zostawić czy nie. Zamiast takich rezystorów to już lepiej byłoby sobie dodać bufory z prawdziwego zdarzenia. No ale ..... jak mówię - ja od dawna używam i to dużo używam, aż się czasami gotuje mój USBASP - i jeszcze nigdy nie bawiłem się z tymi rezystorkami po drodze. Choć one teoretycznie powinny stanowić pewne zabezpieczenie dla procka programatora...... OK żeby nie mieszać - koniec końców - daj sobie na razie z nimi spokój ;)
Ostatnie pytanie mam nadzieje że napisze jasno a ty tylko mi odpisz na nie i na dziś będę kończył reszta jutro jak połącze to na prototypowej.
Wracam do Instalacji tego AVRdude.
No wiadomo instaluj wybierz folder bez spacji (rozumie w tym miejscu że nie ma znaczenia gdzie ten folder stworzę sobie).
I teraz pytanie:
Zanim zacznę instalację to muszę:
a- podłączyć sam programator pod usb bez czystego procka
b- podłączyć programator pod usb wraz z czystym prockiem (jakims tam np ATmega8)
c- ze zworką czy bez tej zworki taktowania mam to instalować?.
Podczas tej czynności mam w tym programie wybrać atmega8 czy nic nie wybierać tylko zainstalować tego dude?
Zwykłą prostą odpowiedz poprosze |
no - przysięgam, że teraz dopiero załapałem o co ci chodzi - ale sam widzisz - dopiero jak jasno i w punktach to opisałeś ;) .... i teraz widzę, że czegoś nie rozumiesz, i wiem czego więc - wyjaśniam
1. Programator to część sprzętowa - i do niego niezależnie od wszystkiego innego instalowałeś przecież sterowniki do windowsa - żeby był widoczny w menadżerze urządzeń.
2. Mój program mkAvrCalculator to taka jakby graficzna nakładka z kolei na program AVRDUDE , który służy do programowania procesorów. I można tak na prawdę przecież posługiwać się nawet tylko nim samym - bez pomocy mojej nakładki rozumiesz? Jednak z tego powodu, że obsługa avrdude jest hmmm nieco skomplikowana bo trzeba wypisywać długaśne polecenia w konsoli - to dlatego wprowadziłem takie udogodnienie w swoim kalkulatorze do fusebitów, że on zamiast użytkownika - sam to robi ;)
w związku z powyższym - instalacja AVRDUDE to tylko i wyłącznie instalacja a tak na prawdę rozpakowanie kilku plików na dysk do odpowiedniego folderu użytkownika. To tak jakbyś komuś wgrał nowszą wersję NOTATNIKA windowsowego. Tak więc - to instalowanie/rozpakowywanie AVRDUDE - nie ma ŻADNEGO ZWIĄZKU z podłączonym programatorem czy też programatorem i jednocześnie twoim układem. Czyli z tego punktu widzenia całkowicie obojętne jest czy będziesz miał w tym czasie podłączony w ogóle programator do kompa czy nie.
mam nadzieję że teraz już jest jaśniej ? ;) .....
|
|
| Back to top |
|
 |

|
30 Jan 2010 01:47 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Teraz całkowicie wszystko jest jasne.
Jeszcze tylko dodam że nie ustawiam fusebitów i wszystko jest jak było. Wyskakuje mi ten komunikat jak pisąłem wcześniej:
W programie nie sutawiam tej częstotliwości tylko jest napis none a po zmianie na tą częstotliwość co jest wyśiwtlona wyskakuje że mam znowu zmniejszyć i tak aż do 0 i nic sie nie dzieje.
Jutro prawdopodobnie wieczorem połączę na prototypowej samymi drutami wszystko i wrzucę screeny.
Na chwilę obecną nie mam pojęcia co jest nie tak :) A czy rezonator na tej mojej dokładce nie będzie problemem? Bo na nim pisze tak: 9,8304 NDK 22 - ja zakładam że to jest 9,8MHz. Na prototypowej nie dam go czy to będzie błąd?
PS nie odpisałeś mi co z tą zworką 2MHz mam ją wywalić czy ma być założona (pytanie tyczy się i ATmega8 i ATtinny2313)
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jan 2010 10:03 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Weź ty odpal sobie konsolę
wejdź do folderu gdzie masz wgrany ten avrdude (przez mój program)
wpisz "z ręki" taką linijkę:
| Code: |
| avrdude -p atmega8 -c usbasp |
i zobacz po naciśnięciu ENTER co się pokaże. Podrzuć też tego screena. (tylko weź jakoś zmniejszaj troszkę te obrazki bo taaakie wielkie wklejasz, że szok)
tak w ogóle masz dziwny komunikat powyżej:
| Quote: |
| warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update |
kto wie czy ty nie masz jakiegoś trefnego tego firmware czyli wsadu ale w procku programatora! Bo przecież sam go nie wgrywałeś do niego - tylko już taki zakupiłeś. A żeby dobrze programator działał z moim programem to na pewno musi mieć dobry i nowy firmware - chodzi o to, żeby można było korzystać z programowej opcji zmniejszania taktowania zamiast zworki SLOWSCK.
Pisałem też już ci wcześniej, że gdyby wszystko działało normalnie u ciebie to mógłbyś mieć tą zworkę cały czas zdjętą. Ale w tym wypadku na razie do testów a szczególnie do tego co napisałem wyżej żebyś zrobił ręcznie w konsoli - to lepiej żebyś miał ją założoną.
Natomiast co do twojego "super kwarcu" to w przypadku np ATmega8 jego obecność jest obojętna. Procesor z fabryki i tak przychodzi z włączonym wewnętrznym oscylatorem i w ogóle nie korzysta z twojego kwarca zewnętrznego. Więcz czy on jest czy go nie ma to procek i tak powinien dać się odczytać.
REASUMUJĄC --->>> dobrze by było gdybyś miał możliwość np mając pod ręką jakiś inny programator, nawet choćby STK200 własnej roboty albo może jeśli masz port LPT w kompie to mógłbyś spróbować nawet zrobić sobie tzw SIMPLE LPT PROGRAMMER (poszukaj sobie jego schematu - to w końcu tylko kilka rezystorków i kabelków podłączonych do LPT) - i gdybyś czymś takim mógł wgrać do tego procesora, który masz w programatorze - najnowszy właśnie firmware ze stronki fischl.de - to na pewno skończyłyby się od razu problemy.
Ale ok zanim nawet to zrobisz - to tak jak piszesz, weź jakąś płytkę prototypową - i popróbuj jeszcze z tym co pisałeś i z tym ręcznie podanym poleceniem, które wyżej ci tu opisałem. Jak będzie kicha - to musisz wymienić wsad w procku programatora na nowszy bo zaczyna wszystko wskazywać na to, że tu leży być może pies pogrzebany.
Zobacz na ten link poniżej:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1333300&highlight=
ja sam osobiście wykonałem sobie i to kilka takich programatorków USBASP, oczywiście pierwszy z nich zaprogramowałem za pomocą STK200, którego wcześniej używałem , natomiast każdy następny już mogłem programować za pomocą pierwszego działającego USBASP ;)
|
|
| Back to top |
|
 |

|
30 Jan 2010 10:18 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
| mirekk36 wrote: |
Weź ty odpal sobie konsolę
wejdź do folderu gdzie masz wgrany ten avrdude (przez mój program)
wpisz "z ręki" taką linijkę:
i zobacz po naciśnięciu ENTER co się pokaże. Podrzuć też tego screena. (tylko weź jakoś zmniejszaj troszkę te obrazki bo taaakie wielkie wklejasz, że szok)
|
Czy możesz mi jaśniej napisać co mam zrobić? Jak wybieram zamiast instaluj to poszukaj to tam nie mogę wejść w folder AVRdude tylko wskazać folder. Więc gdzie mam wpisać to:
W lini poleceń dla AVR mam dokładnie to samo wygenerowane automatycznie po wyborze procka atmega8
Czy w programatorze na obu diodach powinno być napięcie 3,6V bo ja mam tylko na jednym (sprawdzam miernikiem) A na wyjściu do programowanego scalaka zamiast 5V mam 4V
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jan 2010 10:38 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
gdzie masz wpisać to: ;)
avrdude -p atmega8 -c usbasp
1. naciskasz klawisz menu START w lewym dolnym rogu windowsa ;)
2. wybierasz opcję "URUCHOM"
3. wpisujesz polecenie CMD
4. naciskasz OK
5. pojawia ci się czarne okienk konsoli typu DOS
6. przechodzisz do folderu gdzie masz wgrany avrdude (jeśli nie będziesz wiedział jak się przechodzi do folderu w konsoli - to może daj sobie w ogóle spokój jednak z tym sposobem)
7. i teraz w tej konsoli wpisujesz to co powiedziałem powyżej
-------------------------------------------------
proponuję ci zostawić zabawy w pomiary napięć na liniach programatora. Nie zawracaj sobie tym głowy - bo na pewno nie będziemy teraz porównywać napięć. Po prostu nie wiesz jeszcze o co tu chodzi i dlaczego tak jest ale to na razie nieistotne w związku z tymi twoimi problemami.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
30 Jan 2010 14:28 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Proszę oto co otrzymałem (włączony programator ze zworką i z atmega8)
A więc byłem u znajomego i on podłączył tą niby nową atmege8 do swojego programatora i wywaliło mu error jakiś, Ja podłaczyłem jego programator i było oki wszystko wykryło nową atmega8 (jego nową atmega8)
Wylutowałem swoją atmega8 z programatora ide zaraz do niego aby sprawdził czy działa jak nie to wrzucę nowego frimwara do nowej atmeaga8
Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:
Witam
Na płytce jest wielki ogromny byk za co przepraszam moja wielka wina :P
Wrzuciłem w Atmega8 nowy wsad programatora tego nowego i wszystko śmiga procki widzi amega8 i attiny12313 nie ma znaczenia czy z rezystorami.
Jeszcze raz przepraszam za ten syf :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jan 2010 16:32 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Na płytce jest wielki ogromny byk za co przepraszam moja wielka wina :P
|
i tak to się zwykle kończy - tak więc zapamiętaj tylko jedno z tej całej lekcji życia ;) ..... jak coś ci nie wychodzi - to zanim będziesz szukał błędów w programach, systemach itp tracąc na to sporo czasu - poświęć choć tylko jego połowę na sprawdzenie tego co spłodziłeś na płytce - a gwarantuję ci że coraz szybciej będziesz rozwiązywał tego typu problemy ;)
powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
arktik1 Poziom 20

|
01 Feb 2010 14:40 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Jeszcze jeden Problemik.
ATTINY 2313 nie można zaprogramować FUSE.
Można je odczytać ale nie można zaprogramować.
Program się zawiesza i nie odpowiada ,trzeba restartować WINDE.
Zauważyłem problem w EXTENDED:
W nakładce wyświetla 01 lub 00
a w AVRDUDE FF lub FE
Może to być problem??
:D:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Feb 2010 14:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
01 Feb 2010 17:23 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
| arktik1 wrote: |
W nakładce wyświetla 01 lub 00
a w AVRDUDE FF lub FE
Może to być problem??
:D:D |
tak tak - to był problem :( Wcześniej było dobrze ale kiedyś gdy przerabiałem program na potrzeby poprawki z LockBitami to tu powstał z kolei błąd. Bo okazuje się, że np nie używane bity w przypadku avrdude dla bajtu extended (fusebitów) muszą być = 1 ale kurka wodna w przypadku zapisu LockBajtu - nie używane bity muszą być maskowane wartością 0x3F
i to był cały błąd - teraz już wziąłem na tapetę jednocześnie i Attiny2313 i ATtiny13 i ATmega8 i ATmega48 i wygląda że będzie teraz OK
OCZYWIŚCIE AKTUALIZACJA DLA WSZYSTKICH ZA FREE nadal build 56 - tylko trzeba jeszcze raz pobrać program
|
|
| Back to top |
|
 |
manekinen Poziom 21

|
01 Feb 2010 19:19 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
| mirekk36 wrote: |
| Bo okazuje się, że np nie używane bity w przypadku avrdude dla bajtu extended (fusebitów) muszą być = 1 ale kurka wodna w przypadku zapisu LockBajtu - nie używane bity muszą być maskowane wartością 0x3F |
Z tego co zauważyłem to obojętnie jak ustawimy te nieużywane bity - i tak dobrze się zaprogramuje. Natomiast odczyta zawsze 1. To w przypadku fusków. Dla locków jest to troszkę zagmatwane, zauważyłem że różne nakładki graficzne na avrdude całkiem inaczej pokazują odczytany lockbajt, jedne pokazują nieużywane bity jako 0 a inne jako 1, jeśli źle ustawimy te pozostałe bity to lock się właśnie nie ustawia. To w przypadku T13 i T45/85, nie wiem jak w innych. W nocie nie znalazłem info o tym (może gdzieś schowali).
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
01 Feb 2010 19:33 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
No tak - ale teraz postawiłem wszystko na jedną szalę tzn program mkAvrCalcualtor robi to dokładnie tak jak avrdude. Najlepiej to widać po 2 najstarszych zamaskowanych na 0 bitach w LockBajcie. Wg noty PDF powinny one być = 1 jednak avrdude się burzy jeśli spróbujemy ustawić te 2 najstarsze bity na 1 podczas próby programowania.
A co do nieużywanych bitów w Fuskach to avrdude ma rację i postępuje zgodnie z notą - czyli wszystkie nie używane bity mają być na 1
I tak teraz to wszystko działa - postarałem się posprawdzać to na kilku różnych prockach jak pisałem wyżej
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
07 Feb 2010 16:02 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
OK - panowie - jak kto potrzebuje to proszę - kolejna aktualizacja za FREE, nadal build 56
Tym razem mam nadzieję całkowicie rozprawiłem się z programowaniem fusów typu extended - bo jak widać wyżej kombinowałem i znowu np w procku ATmega168 jest źle - bo sam AVRDUDE - dla jednego procka oczekuje ZER a dla innego JEDYNEK w miejscach niewykorzystanych bitów!!! bez sensu - ale ok - do skryptów chyba w związku z tym sam avrdude zaleca używania opcji -u zeby się nie zatrzymywał i nie zadawał tych swoich durnych pytań przez co jest efekt jakby się mój program wieszał.
Teraz po tej poprawce wygląda że jest ok dla wszystkich procków - tylko chyba jeszcze Lockbity na tej samej zasadzie muszę zrobić - więc za jakiś czas jeszcze jeden upgrade ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2010 16:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
10 Feb 2010 14:36 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
DUŻA kolejna poprawka/aktualizacja za free dla wszystkich - nadal build 56
- teraz można już wybierać do zapisu do procka nie tylko pliki HEX ale także *.BIN, *.ROM a do pamięci EEPROM pliki *.EEP, *.E2P itd
|
|
| Back to top |
|
 |
henryxxl Poziom 20

Joined: 24 Jan 2009 Posts: 929 Location: Biała Podlaska/Dobryń Duży
|
10 Feb 2010 21:57 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Nie wiem dlaczego, ale nie da się u mnie wcisnąć tego, co mam zaznaczone.
|
|
| Back to top |
|
 |
Andy74 Poziom 18

|
10 Feb 2010 23:41 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Wybierz najpierw to co ja mam zaznaczone...
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
11 Feb 2010 00:04 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Dzięki Andy74 za wyjaśnienie powyżej ;) .... a ja tylko dodam, że gdy już wybierzesz opcję Flash jak kolega wyżej pokazał to wyłącz wtedy ptaszka "Fuse bity" - żebyś sobie przypadkowych wartości fusków nie wgrał przy okazji wgrywania samego wsadu. Oczywiście można nawet wszystko razem zaptaszkować do zapisu - ale to na spokojnie później. Na początek próbuj po kolei różne opcje programu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ficu Poziom 22

|
13 Feb 2010 00:23 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Witam,
próbuje zmienić fusebity w attiny2313 bez powodzenia. Program czeka na odpowiedź avrdude w nieskończoność.
avrdude: stk500_2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
Reading | ################################################## | 100% 0.03s
avrdude: Device signature = 0x1e910a
avrdude: reading input file "0xE2"
avrdude: writing lfuse (1 bytes):
Writing | ################################################## | 100% 0.02s
avrdude: 1 bytes of lfuse written
avrdude: verifying lfuse memory against 0xE2:
avrdude: load data lfuse data from input file 0xE2:
avrdude: input file 0xE2 contains 1 bytes
avrdude: reading on-chip lfuse data:
Reading | ################################################## | 100% 0.02s
avrdude: verifying ...
avrdude: 1 bytes of lfuse verified
avrdude: reading input file "0xDF"
avrdude: writing hfuse (1 bytes):
Writing | ################################################## | 100% 0.00s
avrdude: 1 bytes of hfuse written
avrdude: verifying hfuse memory against 0xDF:
avrdude: load data hfuse data from input file 0xDF:
avrdude: input file 0xDF contains 1 bytes
avrdude: reading on-chip hfuse data:
Reading | ################################################## | 100% 0.00s
avrdude: 1 bytes of hfuse verified
avrdude: reading input file "0x01"
avrdude: writing efuse (1 bytes):
Writing | ***failed;
################################################## | 100% 0.11s
avrdude: 1 bytes of efuse written
avrdude: verifying efuse memory against 0x01:
avrdude: load data efuse data from input file 0x01:
avrdude: input file 0x01 contains 1 bytes
avrdude: reading on-chip efuse data:
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000
0x01 != 0xff
avrdude: verification error; content mismatch
avrdude: safemode: efuse changed! Was 1, and is now ff
Would you like this fuse to be changed back? [y/n] |
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
13 Feb 2010 11:21 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Ficu --> a wyraźnie napisałem wyżej, żeby zassać najnowszą wersję/aktualizację - to wtedy wszystko ci pójdzie dobrze. Akurat m.inn ATtiny2313 miałem pod ręką więc na 100% na nim testowałem zapis fusków.
Tak więc pomimo to że masz build 56 to zassij jeszcze raz i wtedy daj znać co i jak ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
jacxek Poziom 9

|
13 Feb 2010 15:29 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Witam mam mały problem z ustawieniem fuse bitów, właściwie to odpowiednio ich zinterpretowaniu. Program jest z "Nowy Elektronik" w Bascom-ie powinny być takie ustawienia :
które ustawienie fuse bitów wybrac ? :
lub jak to będzie szesnastkowo ??
|
|
| Back to top |
|
 |
arktik1 Poziom 20

|
13 Feb 2010 21:24 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Moim zdaniem jest to Rezonator kwarcowy 8 MHz, nie ma znaczenia które ustawisz.
Jeśli dasz kwarc 8MHz to które nie ostawisz to będzie max 8MHz.
A 1110 EXTERNAL OSC oznacza 5 i 6 wers od dołu.
potem w programie zadeklarujesz jaką chcesz prędkość.
Z resztą podałeś tylko 1 część FUSEBITów
|
|
| Back to top |
|
 |
jacxek Poziom 9

|
15 Feb 2010 11:00 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
To jest wszystko co jest podane w tym czasopiśmie ... dlatego mam z tym problem ... Może jeszcze jakieś sugestie ???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Feb 2010 11:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
manekinen Poziom 21

|
17 Feb 2010 03:43 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Taki mały bug kosmetyczny... Zauważyłem że są problemy ze zmianą rozmiaru okienka w poziomie, ale tylko dla niektórych procków. Przykładowo dla M48/88/168 i wszystkich AT90PWM. Po wybraniu takiego procka okienko rozszerza się niepotrzebnie w bok o jakieś 100 pikseli i nie można go zmienić ani w prawo ani lewo. Tylko w zakładce "fusy własciwości". Przypuszczam że chodzi o rozwijaną listę wyboru zegara która w tych prockach się nie mieści nawet po tym "auto-poszerzeniu" okienka.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
17 Feb 2010 09:17 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
manekinen --> dzięki za uwagę (było to zrobione dobrze ale ostatnio chyba gdzieś mi się skalpel omsknął i coś niepotrzebnie przeciął) ;) .... ale popracuję nad tym
|
|
| Back to top |
|
 |
arktik1 Poziom 20

|
19 Feb 2010 22:34 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
jacxek ustaw to co masz zaznaczone na niebiesko.
W programie wpisz $crystal = 8000000, zastosuj rezonator 8MHz i będzie żyło.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
02 Mar 2010 16:37 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Witam,
Do zassania kolejna wersja build 56 z najświeższymi poprawkami błędzików - może troszkę kosmetyczna ale warto zassać
oczywiście cały czas za FREE
W ogóle pomimo nazwy DEMO bez rejestracji - program w pełni pracuje z 3 rodzajami popularnych procków jak: ATmega8, ATtiny2313 a także może mniej popularnym ATmega162. Nigdy nie będzie to ograniczone.
|
|
| Back to top |
|
 |
sony_1000 Poziom 11

|
04 Mar 2010 18:44 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
mirekk36 z wielką ciekawością czytałem temat i historię rozwoju programu.
Z mojej - jako początkującego programisty uC - serdeczne podziękowania.
Dział "Fusy uproszczone" to strzał w dziesiątkę.
W moim przypadku potrzebowałem zmienić pracę Atmegi z wew. rezonatora na zew. kwarc. Wszystko czarno na białym. Całość zajęła mi około 10s (chociaż chwila zawachania przed naciśnięciem "WYKONAJ" była ;) ).
Pozdrawiam
edit. chyba się pospieszyłem z pochwałami.
Zgodnie z programem zmieniłęm fusebity tak by móc włączyć zew. kwarc.
Wykonałem.
Używam programatora STK 500v2 więc po ustawieniu fusebitów musiałem zworkę "wolnego" programowania rozewrzeć. - zrobione.
Zmieniałem w pliku makefale F_CPU na 16000000.
Zgasiłem/zapaliłem kilka razy diodę i po 3 minutach avr nie reaguje.
KOMUNIKAT z Twego programu
avrdude.exe: avrdoper_open(): I/O Error.
Następnie programm AVR8 Burn-O-Mat chciałem zobaczyć czy da się odczytać fusy i
C:\WinAVR\bin\avrdude.exe -q -u -C C:\WinAVR\bin\avrdude.conf -p m128 -P avrdoper -c stk500v2 -E noreset,novcc -U efuse:r:C:\DOCUME~1\Hesus_\USTAWI~1\Temp\efuse1401280115654655951.hex:r -U hfuse:r:C:\DOCUME~1\Hesus_\USTAWI~1\Temp\hfuse1022382270142723758.hex:r -U lfuse:r:C:\DOCUME~1\Hesus_\USTAWI~1\Temp\lfuse4922524026825995059.hex:r
avrdude.exe: WARNING: -E option not supported by this programmer type
avrdude.exe: avrdoper_open(): I/O Error. |
pomocy.
edit2:
program niby wgrywa się bez błedu - ale zero reakcji ze strony uC.
Oto raport po wgraniu programu na uC
avrdude -p atmega128 -P avrdoper -c stk500v2 -U flash:w:led.hex
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude: Device signature = 0x1e9702
avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: erasing chip
avrdude: reading input file "led.hex"
avrdude: input file led.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: writing flash (224 bytes):
Writing | ################################################## | 100% 0.09s
avrdude: 224 bytes of flash written
avrdude: verifying flash memory against led.hex:
avrdude: load data flash data from input file led.hex:
avrdude: input file led.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: input file led.hex contains 224 bytes
avrdude: reading on-chip flash data:
Reading | ################################################## | 100% 0.06s
avrdude: 224 bytes of flash verified
avrdude done. Thank you.
> Process Exit Code: 0
> Time Taken: 00:01
|
|
|
| Back to top |
|
 |
arktik1 Poziom 20

|
04 Mar 2010 19:17 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Połącz zworkę NR1.
Ustaw port AVRDOPER.
I będzie działało.
Powiem szczerze że nigdy nie używałem tej zworki do programowania.
Czy 1 MHz czy 16Mhz to i tak działało bez zmian.
Poza tym jeśli ustawisz AVRDOPER to nie będziesz musiał wybierać portu bo programator będzie widziany jako HID.
|
|
| Back to top |
|
 |
sony_1000 Poziom 11

|
04 Mar 2010 19:29 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
W załączniku opis programatora.
Aktualnie mam dwie zworki "rozwarte".
Teraz to się dzieje magia.
Otworzyłem ponownie program mkAVRCalculator_build_56 i ponownie ustawiłem scieżkę do programu AVRDUDE, czyli C:\WinAVR\bin\
i fusy dało się odczytać. Szybko sprawdziłem w 2 programie czyli AVR8_Burn-O-Mat
i niespodzianka - jest okey.
No to zabrałem się zapalanie diody - program działa.
Nie wiem jak to wyjaśnić i od czego to zależy. Jakieś sugestie?
P.S nie do końca rozumiem pole slow SCK option.
Na jaką wartość ją ustalić? W dziale "Fusy uproszczone" nie było o tym mowy
więc jak dobrze sięgnąć pamięcią 25 min wstecz to chyba tam nic nie zmieniałem i pozostawiłem "none". Błąd?
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
avr programator AVRProg stk500v2.pdf |
| Contents: |
|
| Filesize: |
410.54 KB |
| Punkty: |
0 |
|