FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#391 04 Mar 2010 19:40   

Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

To ja ci wyjaśnię :D
Ustaw STK 500v2 ,AVRDOPER i NONE.
Jeśli programator przestanie odpowiadać wystarczy że wyłączysz go z USB i podłączysz znów.
U mnie dzieją się takie rzeczy tylko gdy podłączam go do LAPTOPA, myślę że usb przechodzi w stan oszczędzania energii i dla tego rozłącza programator(nie jestem pewien).
W każdym razie gdy wyłącze i włącze go do USB to znów działa przez ok 4 min.

Dodano po 1 [minuty]:

Trzeba by poszukać czegoś o zasilaniu urządzeń z USB
Back to top

manekinen
Poziom 21
Poziom 21

Post#392 04 Mar 2010 19:45   

A kiedy możemy się spodziewać uzupełnienia karty "fusy uproszczone" dla pozostałych procków? Bo póki co sporo tego tam brakuje, już pominę bit OCDEN i ty podobne które to można łatwo w pierwszej karcie przestawić, ale np opcje taktowania...

Np opcji zegara wewnętrznego w ogóle nie ma, a nie ma też to czego szukałem czyli zegara typu full swing czy podziału na low power itp (chociaż to co widać zdaje się ustawia właśnie low power), brak też wyboru czy mamy kwarc czy RC - a np taka m644 to i to obsłuży na różnych ustawieniach, a wybiera się toto bitami SUT0 SUT1 i najmłodszym bitem CKSEL. I już z takim błyskiem w oku odpalałem program z nadzieją ze po prostu przestawie co trzeba bez zaglądania w notę, ale znów musiałem użyć tego... no... mózgu ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Mar 2010 19:45   

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#393 Post from the author of the topic 04 Mar 2010 20:57   

manekinen --> no niestety wszystkim nie dogodzisz. Jeśli chodzi o moje podejście do zakładki Fusy Uproszczone - to w niej raczej już nic się nie zmieni.

Dlaczego ????

już piszę, ale najpierw:

- piszesz o możliwości wyboru zegara typu full swing, brak ustawiania RC itp.

Niestety - gdyby tak dla każdego procka wprowadzić na tej zakładce czasem jego specyficzne i niepowtarzalne ustawienia to straciłaby ona całkowicie charakter zakładki do SUPER prostego ustawiania fusów.

Te opcje to już coś dla deczko zaawansowanych (no może poza tą z przywróceniem taktowania przez wewn oscylator w tych przypadkach). Ty wiesz dobrze z czym się wiąże opcja full swing i tym podobne rzeczy - ale na pewno nie początkująca osoba albo ktoś kto już dawno dawno nie bawił się fuskami. Więc gdyby takie rzeczy w niej zobaczył - to stwierdziłby, że to bez sensu - gdzie tu UPROSZCZENIE ?

taka jest moja idea zakładki Fusy Uproszczone - jak wyżej

Natomiast taki użytkownik jak ty ----> dlaczego pisze, że nie można wybrać opcji full swing ????? a od czego masz pierwszą zakładkę Fusy Właściwości??? (hmmm może nie zauważyłeś)

Back to top

sony_1000
Poziom 11
Poziom 11

Post#394 04 Mar 2010 21:49   

Po zmianie ustawień na zew. kwarc zaznaczyłem opcję związna z sugestią dotyczącą zaprogramowania bitu CKOPT. Jednak po odczycie nadal jest niezaprogramowany pomimo, ze "akcja zmiany" zakończyła się sukcesem".

CKSEL3:0 = 0001

0 - zaprogramowany
1 - nie

więc teoretycznie okey.

Po odczycie fusow:

Link
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#395 Post from the author of the topic 04 Mar 2010 22:06   

sony_1000 --> po pierwsze, wklejaj obrazki na elektrodę a nie na jakieś kocie serwery gdzie pełno badziewia wciska się do kompa ;) ... jakiś badziewiasty fotosik.

Przecież załadowanie obrazka - klawiszem, którego przecież nie możesz nie zauważyć poniżej postu który piszesz, jest banalnie proste i obrazek od razu widoczny bez spamu w poście - to tak na marginesie

Nie za bardzo rozumiem twojego ostatniego pytania. To w końcu jak? nie zaprogramowuje ci się CKSEL czy CKOPT czy obydwa naraz ? czy jak ? - bo jakoś mało wyraźnie to opisałeś.

Po drugie jeśli się cokolwiek nie programuje czy nie idzie po twojej myśli to włącz sobie w ostatniej zakładce ocpję żeby ci się zawsze konsola pokazywała i sprawdź czy przypadkiem avrdude jakichś komunikatów nie zgłasza - albo jakie komunikaty.

Po drugie jak już wklejasz obrazek to daj całe okienko żeby było widać od razu z jakim prockem walczysz - bo tak to trzeba się domyślać - ok ?
Back to top

sony_1000
Poziom 11
Poziom 11

Post#396 04 Mar 2010 22:32   

mirekk36:

po pierwsze - masz rację. Postaram się troszkę estetycznej prezentować swoje wyniki/zapytania.
Już wyjaśniam:

Podczas zmieniania pracy uC na pracę z zew. kwarcem zaznaczyłem w zakładce
"Fusy uproszczone": CKOPT opcja oscylatora (zalecana przy pracy z kwarcem 8-16MHz - czyli tyczy się mojego przypadku).

Ustawiłem wszystko - bach - ZAPISZ. Oczywiście miałem ustawione by wyświetlała mi się konsola z informacjami. W okienku nigdzie nie pojawiło się bład/error itp.
Uznałem operację za zakończoną sukcesem.

Teraz weryfikacja w/w operacji. Odczytałem fusy i prezentują się one następująco:

Moja interpretacja:

Fusy CKSEL3:0 = 0001 - czy to jest okey?
CKOPT - jest niezaptaszkowany - czyli niezaprogramowany - i tutaj
myślałem, że powinien on być zaprogramowany?

Mam nadzieję, że teraz składnie i zrozumiale wyjaśniłem swoje wątpliwości
Pozdrawiam oczywiście.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#397 Post from the author of the topic 04 Mar 2010 23:29   

sony_1000 --> tak - teraz bardzo dobrze rozumiem to co opisałeś.

Pytasz czy CKSEL3:0 = 0001 jest OK? - no a czemu miałby nie być ok? - tyle że jak widać po tej wartości nie tylko nie zaprogramował ci się CKOPT ale też i CKSEL - bo przecież ta wartość to (jak widać w zakładce fusy uproszczone ale także w zakładce Fusy Właściwości) to nadal wewnętrzny oscylator 1MHz a więc - nadal też nie działa ci procek na zewnętrznym kwarcu. To wygląda tak jakbyś w ogóle żadnych fusów nie zaprogramował.

Ale piszesz że wciskałeś ZAPISZ - tylko zapisz CO ?

w zakładce programator powinieneś mieć najpierw w ramce

[ Opeacja AVR ] postawionego ptaszka przy "ZAPIS"

natomiast w ramce "rodzaj pamięci" powinieneś mieć ptaszka przy "Fuse bity"

nie opisałeś czy tak zrobiłeś więc jak coś to przypominam bo wydaje mi się że jednak mogłeś o tym zapomnieć - skoro nie piszesz.

Jednak jeśli nie zapomniałeś i miałeś te ptaszki w wyżej wymienionych ramkach i kliknąłeś klawsz "WYKONAJ" (taki zielony na dole) a nie ZAPISZ - bo takiego klawisza nie ma w zakładce Programator - to powinny się prawidłowo zaprogramować.

Jeśli wykonałeś wszystko powyżej jak opisałem i nadal się nie zaprogramowały fusebity - to wypadałoby tutaj wstawić jeszcze zrzut ekranu z:

- zakładki Programator - tuż przed kliknięciem w klawisz WYKONAJ
- okienka konsoli po operacji zaprogramownia Fusebitów

(aha i jeszcze tak z innej beczki - bo pytałeś wcześniej o opcję w programie "Slow SCK option" hmmm ona dotyczy w zasadzie tylko i wyłącznie programatora USBASP i przy innych nie powinna się teoretycznie pojawiać. Ale jeszcze nie zrobiłem tej poprawki w programie żeby znikała gdy wybrany jest inny programator niż USBASP - sorki)
Back to top

manekinen
Poziom 21
Poziom 21

Post#398 04 Mar 2010 23:47   

Tak, wiem że jest to w fusy właściwości - ale jak widzę jakieś dopisane bity do opcji to automatycznie ciągnie mnie do noty żeby się upewnić "co gdzie i z czym" :) A taka zakładka fusy uproszczone zastępuje dosłownie notę i można sobie fajnie i szybko zegar przestawić jednym klikiem :)

Oczywiście rozumiem że żeby dodać pełną obsługę fusków dla każdego procka to trzeba się nieźle nasiedzieć, no i oczywiście przetestować to wszystko - kupa roboty i czasu. No i jeśli taki jest sens tej zakładki to ok, w sumie prawda że ogrom opcji nie czyniłby tej zakładki jako super prostego stawiania fusków - a wręcz przeciwnie. Więc chociaż żeby się znalazło tam to brakujące ustawienie zegara wewnętrznego to by było super ;)
Back to top

sony_1000
Poziom 11
Poziom 11

Post#399 05 Mar 2010 00:00   

Chyba walnąłem mega gafę.
Ale do rzeczy:

1. Zrobiłem wszystko tak jak opisałeś:

w zakładce programator powinieneś mieć najpierw w ramce

[ Opeacja AVR ] postawionego ptaszka przy "ZAPIS"

natomiast w ramce "rodzaj pamięci" powinieneś mieć ptaszka przy "Fuse bity"
i oczywiście na koniec "WYKONAJ"

2. Jak odczytywałem fuse bity w to w zakładce PROGRAMATOR AVR
nie zaznaczyłem rodzaj pamięci - tak mi się zdaje.

Teraz po operacji:
ODCZYT/rodzaj pamięci: Fuse bity/ WYKONAJ.
Zrzut zakładki fusy manualne:

oraz wynik konsolowy po operacji:

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#400 Post from the author of the topic 05 Mar 2010 00:05   

manekinen wrote:
Tak, wiem że jest to w fusy właściwości - ale jak widzę jakieś dopisane bity do opcji to automatycznie ciągnie mnie do noty żeby się upewnić "co gdzie i z czym" :)

ale uwierz mi, że te opcje (bity) to właśnie wprost z not PDF, które siedzą w brzuchu programu ;) .... dlatego jest on taki tłusty i ma aż tyle megabajtów ...... bo musiałem mu wepchąć do środka dane bezpośrednio wygenerowane przez ATMEL'a - te same które znajdują się w plikach XML w programie AVR Studio. Tak więc może to nie noty PDF wprost no ale ich kopie w postaci XML'a. Broń boże ja nic sam dla każdego procka nie "rzeźbię" w programie - tylko żmudnie analizuję te pliki. No ...... tyle że sam ATMEL pierdyknął się w niektórych swoich plikach XML i nie raczył ich już poprawiać - za to poprawki nanosi już programowo w AVR Studio - o zgrozo. Tak więc ja musiałem je wyłapywać - dla niektórych procków (na szczęście nie jest ich wiele) - a na dowód tego zobacz notatki odnośnie tych błędów także w tym kalkulatorze na stronce :

http://www.engbedded.com/fusecalc/

tam też opisują gdzie są błędy i niezgodności w plikach XML'a pochodzących wprost od ATMEL'a ;) - więc to nie tylko mój wymysł

manekinen wrote:

A taka zakładka fusy uproszczone zastępuje dosłownie notę i można sobie fajnie i szybko zegar przestawić jednym klikiem :)

i o to chodzi ;)

manekinen wrote:

.........Więc chociaż żeby się znalazło tam to brakujące ustawienie zegara wewnętrznego to by było super ;)

nad tym postaram się jeszcze popracować - wrzucam to do listy aktualizacji na zaś ;)

Dodano po 2 [minuty]:

sony_1000 wrote:
Chyba walnąłem mega gafę.

tak mi coś pachniało - gafą ;) .... ale cieszę się, że już działa - życzę powodzenia
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#401 Post from the author of the topic 05 Mar 2010 22:51   

Panowie i Panie

do zassania kolejna aktualizacja za FREE ----> oczywiście build 56

- poprawione to automatyczne rozciąganie się okienka dla procków typu ATmega48/88

- poprawki w zakładce Fusy Uproszczone - dla procków typu np ATmega644 (tu na pewno kolega manekinen się ucieszy - może?)

- oczywiście mała kosmetyczna poprawka w opisie fuska CKOPT przy kwarcach ;) kolega manekinen skąd ten mój uśmieszek w tym miejscu

Back to top

sony_1000
Poziom 11
Poziom 11

Post#402 06 Mar 2010 21:16   

Witam ponownie,

generalnie mój post dotyczy zmiany "fusebita" ale chciałbym się posłużyć Twoim
programem, więc mam nadzieję, że nikt się nie wzburzy, że go tutaj umieszczam.

Otóż chciałbym wyłączyć kompatybilność atmegi128 z atmega103, która
jest uaktywniona domyślnie.
Nawiązując do dokumentacji atmega128 to za ową kompatybilność odpowiada
fuse: M103C i przyjmują domyślną wartość 0 (zaprogramowany).
Odczytując moje fusebity wszystko się zgadza - w zakładce
[FUSY MANULANE] widnieje "ptaszek" przy M103C.
Chciałbym tą kompatybilność wyłączyć, więc postąpłbym tak:
1. ustawiam odpowiednie ustawienia w zakładce [USTAWIENIA]
2. dalej ustawiam programator/port/ + zaznaczam ZAPIS + rodzaj pamięci:
Fuse bity.
3. w zakładce [FUSY MANUALNE] "odptaszkowuje" M103C.
4. wracam do zakładki [PROGRAMATOR AVR] i daje WYKONAJ.

okey?
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#403 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 21:49   

sony_1000 --> pomiędzy krokiem 2 a 3 dokonaj najpierw może odczytu FuseBitów aktualnych z procka
Back to top

Sharky
Poziom 12
Poziom 12

Post#404 17 Mar 2010 08:50   

Ściągnąłem najnowszą wersję mkAVRCalculator_build_56 i chciałem zgłosić literówkę w zakładce Fusy manualnie.
Zamiast "WTDON" powinno być "WDTON".

Pozdrawiam.
Back to top

Szczeh
Poziom 12
Poziom 12

Post#405 21 Mar 2010 22:57   

W zakładce ustawienia jak próbuję dać 'Instaluj' lub 'Poszukaj', wskazuję ścieżkę po czym program wywala błąd, że ścieżka nie może zawierać spacji. Prawdopodobnie chodzi o folder "Program Files", bo tam jest spacja. W ścieżce bez spacji da się zainstalować, więc problemu w zasadzie nie ma.
System: Windows 7
Wersja: mkAVR Calculator ver.1.0.0 build 56 DEMO
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#406 Post from the author of the topic 22 Mar 2010 11:09   

Szczeh --> tak, to jest świadome działanie programu, pilnuje by nie było spacji w ścieżce, co skutecznie uniemożliwia jego instalację w Program Files. Trzeba sobie koniecznie założyć jakiś folder na dysku dowolnym dysku w systemie i utworzyć najlepiej krótką i przejrzystą nazwę katalogu nie zawierającą spacji ani żadnych np polskich znaków jal: ą, ę itp
Back to top

henryxxl
Poziom 20
Poziom 20

Post#407 13 Apr 2010 21:06   

Kupiłem pełny program, działa build 56 jako pełna wersja a build 55 działa jako demo choć skopiowałem pliki. Czy tak powinno być? Dla mnie to i tak różnicy nie ma ale się pytam z ciekawości.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#408 Post from the author of the topic 13 Apr 2010 21:31   

henryxxl --> tak powinno być
Back to top

henryxxl
Poziom 20
Poziom 20

Post#409 14 Apr 2010 14:28   

to znaczy że na nowszych wersjach pliki które dostałem nie będą działały? choć i tak nie zauważyłem znacznej różnicy miedzy wersjami.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Apr 2010 14:28   

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#410 Post from the author of the topic 14 Apr 2010 15:43   

henryxxl --> plik licencyjny kupuje się tylko do jednej wersji. Do innych, np nowszych jeśli się pojawią w przyszłości będzie trzeba ew zakupić uaktualnienie za odpowiednio niższą cenę. Jednak jak na razie wszystkie poprawki i uaktualnienia jakie dodaję do programu wrzucam w obecną wersję "build 56" tak, żeby wszyscy mieli tę samą funkcjonalność. Za kilka miesięcy może powstać całkiem nowa, odmieniona i o wiele szerszych możliwościach wersja programu. Będzie ona posiadała sporo opcjii za free ale do niektórych będzie trzeba właśnie dokupić uaktulanienie.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#411 Post from the author of the topic 22 Apr 2010 17:26   

Jak zwykle do zassania najnowsza i nieco zaktualizowana wersja build 56. m.inn małe poprawki przy zapisie plików do pamięci EEPROM
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#412 Post from the author of the topic 25 Aug 2010 13:07   

Witam,

Miło mi poinformować, że pojawiła się kolejna wersja programu build 57 z dosyć istotnym udogodnieniem jakim jest pasek podstępu ;) widoczny podczas programowania bądź odczytu procesora. Poza tym jeśli konsola jest włączona to na żywo widać poczynania avrdude ;)

Tu można pobrać najnowszą wersję

poniżej fotki z działania na żywo:

AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdudeAVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdudeAVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude
Back to top

KGS
Poziom 17
Poziom 17

Post#413 25 Aug 2010 15:01   

Witam!
Pytanie do mirekk36 . Czy wersja "build57" wymaga zakupu nowej licencji,ponieważ mimo obecności w tym samym katalogu pliku lic.dat po przejściu z wersji 56 na 57 zamiast moich danych (nabywcy) na głównej belce programu wyświetla się ***DEMO***.Czy jest to drobny błąd,czy przechodzimy na nową wersję i licencję.Dodam,że oczywiście zakupiłem ten program i w posiadam w/w plik najzupełniej legalnie.Pozdrawiam!
Back to top

Gonza
Poziom 18
Poziom 18

Post#414 25 Aug 2010 18:44   

Dokładnie 3 posty przed Twoim masz to wyjaśnione.
Back to top

SunRiver
Poziom 11
Poziom 11

Post#415 25 Aug 2010 19:35   

TAK czy SIAK pasek jest full wypas wreszcie program ma praktycznie wszystko co powinno być :) DOBRA ROBOTA !! narazie nie wychwyciłem zadnych problemów z prockami których używam wiec moim zdaniem wszystko jest jak należy.

A przyznam sie bez bicia ze używam Winzgrozy 7 64 błedy :)

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Aug 2010 19:35   

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#416 Post from the author of the topic 02 Sep 2010 12:39   

Kolejna mała ale bardzo użyteczna aktualizacja wersji build.57 za free ;)

Tym razem w zakładce Programator

1. opcja "Slow SCK" pojawia się tylko dla wybranego programatora USBASP żeby nie zaciemniać wyglądu

2. dodany ptaszek: "Auto SCK speed" - dzięki czemu jeśli jest zaptaszkowany a mamy w procku ustawione domyślne fusebity czyli niską częstotliwość taktowania 1MHz (prawie zawsze tak jest) - to do tej pory sprawdzanie procesora było wykonywane bez konieczności "ręcznej" zmiany tej prędkości (żeby nie używać fuzycznej zworki w programatorze usbasp SLOW_SCK) ale....

.... ale już gdy się chciało na szybko odczytać czy zapisać fusebity to trzeba było niestety "ręcznie" zmniejszyć prędkość. Teraz dzieje się to w pełni automatycznie - zatem użytkownicy USBASP mogą "ZAPOMNIEĆ" całkowicie prawie o zworce SLOW_SCK - wszystko automatycznie załatwi "MkAvrCalculator" Jak?

Poprzez dodanie w linii poleceń do AVRDUDE opcji: -B x

Oczywiście można tę opcję odptaszkować jeśli przeszkadza ;) choć rzadko przeszkadza, raczej tylko pomaga.

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#417 Post from the author of the topic 07 Sep 2010 13:46   

Nowa aktualizacja wersji build.57 .... teraz po sprawdzeniu procka, od razu wczytywane są bieżące fuski z procesora ;) (Oczywiście można taką opcję wyłączyć w zakładce Ustawienia)
Back to top

pini0
Poziom 13
Poziom 13

Post#418 07 Sep 2010 16:58   

Witam w wersji build.57 nie ma opcji "sck speed" dla programatora usbtiny.
A tak to wszystko super.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#419 Post from the author of the topic 07 Sep 2010 17:18   

pini0 wrote:
Witam w wersji build.57 nie ma opcji "sck speed" dla programatora usbtiny.
A tak to wszystko super.

O!!! Bardzo cenna uwaga, zapomniałem że jeszcze dla tego programatora może to działać, niedługo naprawię ;)
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#420 Post from the author of the topic 08 Sep 2010 10:06   

Już działa, można potestować. Jak coś będzie jeszcze nie tak , to proszę o sygnał.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 14 of 20 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 18, 19, 20  Next
Jump to page:
Similar topics
Programator mikrokontrolerów AVR (bazujący na AVR-Doper) (15)
Graficzny dekoder pilotów IR [AVR -> PC] sprawdź pilota (97)
Programator STK200, programator AVR (23)
Programator AVR na USB (23)
Programator AVR USB (107)
Programator Równoległy AVR (8)
USBtiny - programator AVR (62)
Optoizolowany programator AVR (19)
USBtinyISP programator AVR (26)
Programator Mikrokontrolerów AVR (USB) (19)

Page generation time: 0.198 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed