| Author |
mirekk36 Poziom 25

|
03 Jul 2009 18:11 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
PiotrEtenM500 -> dzięki za słowa krytyki, ale ...
.... może troszkę za surowo oceniasz wszystkich jak to określiłeś (wrzucając ich do jednego worka) avrowców ;)
ale ok to nie istotne - taką uproszczoną formę jak dla Kobiety w biurze biędzie można i tutaj "dostać" w zakładce "Fusy uproszczone" - czyli dokładnie tak jak piszesz - ustaw kwarc czy oscylator wewn itp
piszesz:
| Quote: |
| "Jak widać masz bardzo rozległą wiedzę ale nie potrafisz jej sprzedać, chwalisz się tylko nią, ale niewielu ludziom pomożesz, a reszty nie nauczysz!!! " |
nie wiem czy rozległą - ale sam sobie trochę zaprzeczasz i wychodzi z tego masło maślane. Dział DIY jest po to aby móc pochwalić się swoją konstrukcją - więc to robię - jeśli tobie to przeszkadza no to trudno.
Robię przede wszystkim uniwersalne narzędzie dla siebie, pomimo to, że znam fuse bity, lock bity i te zagadnienia i często w tym grzebię - to tym bardziej szukam takiego narzędzia - a skoro nie mogłem go znaleźć to sobie piszę.
Jeśli to jest dla ciebie tylko powielanie data shita z którego nic nie wynika i w ogóle nikt tego nie potrzebuje a cały świat i wszyscy ludzie są źli - to przykro, że jesteś aż takim pesymistą. Troszkę przypominasz mi tymi swoimi wywodami taką postać z pewnej bajki dla dzieci - "smerf maruda" ;) bez urazy .....
.... bo twoje niektóre uwagi są zapewne cenne
.... a swoją drogą zakładka taka jak "uproszczone ustawienia" nie jest tylko dla jakichś głupoli bo taki można wysnuć wniosek z twojej wypowiedzi.
Sam często - jeśli biorę procka w rękę po jakimś czasie innego niż ten na którym ostatnio robiłem - do testów - i potrzebuję na początku tylko kwarc ustawić itp - to zchęcią sięgnę sam do takiej zakładki a za głupola się nie uważam ;)
.... często rutyna gubi nie tylko elektroników - a że fachowcy nie często przyznają się na takim forum ile przez nieuwagę zablokowali sobie procesorów to już inna sprawa - no ale to tworzy się jakby dyskusja na całkiem inny temat
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
PiotrEtenM500 Poziom 16

|
03 Jul 2009 19:11 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Czytałem uważnie co piszesz kilka krotnie podkreśliłeś ze ma to być aplikacja komercyjna to Twoje słowa więc chyba nie DIY choć raz jeszcze podkreślę ze w tej formie taką nie jest. Jest podobnym projektem jak latarka na baterię słoneczną, Jak już słusznie zauważyłeś pewnych ustawień się nie pamięta i warto mieć je zapisane więc może lepiej byłoby zacząć od tego co jest potrzebne a na koniec „grzebactwo dla zaawansowanych” Sam tez pisze aplikacje dla firm i wiem czego wymagają użytkownicy zawsze tego samego „PROSTO - jedno naciśniecie” . Więc jeśli szukasz komercji rob to czego oczekuje rynek. Słusznie tez zauważyłeś, że ta aplikacja jest dla Ciebie z rozwoju jej wynika ze taką może pozostać. Nadmierny rozrost uczyni ją nieczytelną nie przyjazną a z tym nie pożądaną. Tu i teraz mogę się z Tobą założyć o Beczkę piwa ze aplikacja pozwalająca w 4 krokach zapisać fusy dla choć 4 najbardziej popularnych uC sprzedawała by się jak cieple bułeczki, takie szablony chyba bardzo łatwo opracować. Pod warunkiem rozsądnie skalkulowanej ceny, musisz mieć na uwadze ze grono młodych ludzi niepracujących jeszcze to potencjalni klienci. No i nie krytykuje tego co robisz bo to ogrom pracy i świetna robota, zwracam uwagę jedynie na fakt iż brakuje takiego produktu który by pozwolił np. jak koledze wyżej ustawić atmege162 za pomocą jednego comba:) przyznam się szczerze ze sam bym taką aplikacje kupił. Ale nie to co w tej chwili pokazałeś, powielanie data shita z calkulatorem to zła droga. Jak widać na obrazku wyżej. Co innego jeśli chcesz by to pozostało Twoim narzędziem pracy to zdecydowanie składam gratulacje za wytrwałość i wielkość projektu. Dodam jeszcze ze nie uważam AVRowców za ludzi nieinteligentnych bo takimi nie są a wiem z życia ze każdy jak ma możliwość idzie na łatwiznę a tu Twój projekt jest świetnym ułatwieniem dla userów ale tylko w TRYBIE SIMPLY FUSE :) pozostałe funkcje to zdecydowanie dla niszowych klientów i nie znajdą zbyt dużego aplauzu
|
|
| Back to top |
|
 |
zbyrek Poziom 19

|
03 Jul 2009 19:39 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Po pierwsze każdy nawet bardzo doświadczony AVRowiec woli użyć tego narzędzia bo jest proste i szybsze, niż bawienie się z fusebitami ręcznie. Po drugie najpierw sam coś pokaż potem krytykuj. Po trzecie ten temat nie ejst od tego, takie rzeczy załatwiać prywatnie, na pw, mail.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
03 Jul 2009 19:51 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
| PiotrEtenM500 wrote: |
| Twój projekt jest świetnym ułatwieniem dla userów ale tylko w TRYBIE SIMPLY FUSE :) pozostałe funkcje to zdecydowanie dla niszowych klientów i nie znajdą zbyt dużego aplauzu |
- no i dobrze ;)
za to kolega widzę poleca młodym userom (cytat z elektrody z działu o problemach z fusebitami) taką egzotykę jak:
| PiotrEtenM500 wrote: |
następnym razem sprobuj tej aplikacji AVRDUDE yuki-lab 1.05 |
eeeeeeh rzeczywiście jakie to proste i w 3-4 krokach - aż strach! - ale jak to mówią "cudze chwalicie a swego nie znacie"
zostawmy więc ocenę potencjalnych możliwości sprzedaży w spokoju - proponuję - bo i tak do niczego nie doprowadzi ta dyskusja
.... a jak na razie skoro udało się jednak zainteresować pewne grono osób takim właśnie rozwiązaniem to fajnie.....
a poza tym co to za kombajn ??? łoo matko ;)
gdybym do tego dołożył jeszcze werjsę obsługi swojego bootloadera jak proponował tu jeden z użytkowników - to pewnie szło by to w stronę kombajnu a tak?
- kurczę prosty kalkulator jak z Bascoma albo z tej stronki
http://www.engbedded.com/fusecalc/
plus coś w rodzaju avrdude-gui - to już dla ciebie kombajn - nieee no bez przesady ;) Jeśli ty wolisz włączać grzebać w stercie not PDF za opcjami do fusebitów , później sam to wyliczać , później brać jakąś aplikację aby je zaprogramować to twoja sprawa ;)
ja i myślę, że wielu użytkowników woli - mieć to "w jednym" -tym bardziej, że biorę procka - wczytuję sobie fuski z niego i wszystko mi się samo ustawia w kalkulatorze - dzięki temu od razu widzę co i jak
ale oczywiście masz prawo jak każdy (w tym ja) swoje zdanie ;)
Dodano po 1 [minuty]:
no tak - kolega zbyrek2 - w zasadzie ma rację - bo po co tu zawalać - czy zaśmiecać temat bajdurzeniem o tym czy coś się będzie sprzedawać czy nie - popieram
|
|
| Back to top |
|
 |
Juliaes Poziom 1

|
03 Jul 2009 22:41 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Przeciez zamiast pakowac wszystko na kompa mozna i inaczej!
Mysle,ze przydac sie moze i jest super. Plus dla poprzednika ktory stronke polecil.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Brutus_gsm Poziom 18

|
03 Jul 2009 22:52 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Była już mowa o tej stronie i o błędach na niej...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jul 2009 22:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
acid12 Poziom 17

|
03 Jul 2009 22:53 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
| Juliaes wrote: |
Przeciez zamiast pakowac wszystko na kompa mozna i inaczej!
Mysle,ze przydac sie moze i jest super. Plus dla poprzednika ktory stronke polecil.
Pozdrawiam |
ten poprzednik jest autorem owego programu który 'krytykujesz' :D:D
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
03 Jul 2009 22:54 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Juliaes -> tym poprzednikiem byłem ja - przy okazji autor tego tematu i programu ;)
a po to robiłem ten program, żeby:
1. Nie być zależnym od netu i od tego czy ta stronka akurat działa czy nie - bo to się jej zdarza
2. żeby mieć wszystko pod ręką zawsze i wszędzie
3. żeby w tym był od razu programator i możliwość "żąglowania" fusami pomiędzy żywym prockiem a kalkulatorem
4. żeby się uniezależnić od niektórych błędów , które występują na tej stronie jeśli chodzi o procki
nie mówiąc już o tym, że tu będą także:
- LockBity i ich programowanie i odczytywanie
- uproszczone wersje ustawień Fusków dla procków
i można byłoby tak jeszcze sporo zalet opisywać, ale wiadomo - kiedyś ludzie używali zwykłych kalkulatorów do prostych obliczeń matematycznych - teraz używa się komputerów - tak że też można byłoby powiedzieć
" po co to wszystko w kompie robić? - skoro można na piechotę na zwykłym kalkulatorze "
reasumując mało wspólnego ma ta wypowiedź z tematem - ot po prostu kolega czy koleżanka chciała cokolwiek powiedzieć ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
kleha Poziom 12

|
03 Jul 2009 23:22 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Daj spokój mirekk36. Olewaj takie posty które nic nie wnoszą. Konstruktywna krytyka - jak najbardziej, marudzenie i biadolenie, a po co, a na co - niech biadolą - tacy ludzie też niestety są :(
A mnie Twój program na pewno się przyda :). Niby Burn-O-Mat prosty a kilka procków przez nieuwagę zablokowałem :(. Pracuj dalej bo będzie z tego fajne narzędzie.
Jedyne do czego się przyczepię to niemożliwość wyłączenia okienka z argumentami do AVR Dude (chyba, że jestem gamoń i nie potrafię :)). Można by to wrzucić na dół do paska statusu. That's all
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
04 Jul 2009 01:07 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
kleha -> na razie niestety to okienko z argumentami jest jak jest - i nie można nic z nim zrobić - ale obiecuję, że też się tym zajmę i pomyślę ,żeby było jakoś fanie - bo nie tylko ty już wspominasz o tym, że jednak ono przeszkadza
takie uwagi są bardzo cenne - dzięki ;)
Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:
Panowie oto propozycja - pierwsze screenschoty - zakładki Fuse-Simple
na razie zrobione jest tylko rozpoznawanie jakie taktowanie można dać do procka jeśli chodzi o wewn. oscylator oraz o kwarc zewnętrzny.(to widać najjaśniej bez tej fioletowej otoczki)
oczywiście tu wszystko będzie mogło być (także opisy fusebitów) w języku polskim
generalnie na tej zakładce ma być prosto i szybko aby było jak najmniej możliwości popełnienia błędów a więc będzie tylko to co widać:
1. CKDIV8
2. External Clock
3. Internal Oscilator
4. External Crystal
5. CKOPT
6. Brown-out detection
7. JTAG interface
8. Watchdog
9. On-Chip Debug
- pozostałe rzeczy będzie można sobie ustawiać w zakładkach bardziej szczegółowych - bo i też to są już bardziej zaawansowane rzeczy.
Jeśli chodzi o fusebity CKSEL i SUT w tym przypadku to będą ustawiane zawsze na najwyższą wartość Start-up time ok 65ms
-----------
poniżej kilka przykładów jak pokazywane są automatycznie uproszczone ustawienia procków:

jeśli są oczywiście jakieś uwagi i propozycje to chętnie posłucham
|
|
| Back to top |
|
 |
PiotrEtenM500 Poziom 16

|
04 Jul 2009 07:39 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Właśnie o to chodzi, kolor to chyba dla rozrywki zrobiłeś;)
Drobna sugestia w prawym dolnym rogu jest wolne miejsce
może by tam od razu umieścić „ZAPIS”
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
04 Jul 2009 07:49 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
PiotrEtenM500 -> kolorem tylko przyciemniłem to co nie istotne na fotkach ....
.... odnośnie ZAPIS'u - to myślałem, żeby takie rzeczy jak Zapis, Odczyt czy Weryfikacja robić tylko z zakładki "Programowanie"
ale z drugiej strony - może i masz rację - i rzeczywiście akurat jakby na to właśnie miejsce zostało ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
PiotrEtenM500 Poziom 16

|
04 Jul 2009 08:02 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Oczywiście z kolorem to żart
Zrobiłem pewien eksperyment.
Tu na początku przyznam się ze obszedłem wersję DEMO i testuje na wersji „FULL TIME”
myślę ze na tym etapie nie masz mi tego za złe i:
dość często wywala błędy postaram się wysłać screeny
ale do rzeczy
posadziłem moją wspaniałą kobietę do komputera z włączoną aplikacją ,
i usłyszałem „....o co tu chodzi? Znów jakiś Twój procesor....., może jak by były dymki to bym coś zrobiła......”. Może i ma racje
|
|
| Back to top |
|
 |
acid12 Poziom 17

|
04 Jul 2009 10:26 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
ogólnie bardzo ładnie sie prezentuje zakładka, co bym poprawił
* przy brown-out detection, koniecznie napisał co to jest :) i że nie trzeba tego ustawiać (dymek ładny jakiś )
* opisał jakoś CKOPT, co to jest (znowu dymkiem ;)
* usunął ptaszka 'external clock' zamiast tego gdy wybierze sie któraś z opcji external, wszystkie internal są zerowane i odwrotnie
a tam gdzie jest miejsce, na dole po prawej
idealnie wejdą 3 guziki, READ, WRITE, VERIFY :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jul 2009 10:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrva Poziom 22

|
04 Jul 2009 13:11 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
A co z pełną wersją??
jak już pytałem ciekawi mnie czy będzie płatna czy darmowa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jul 2009 13:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
04 Jul 2009 13:24 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
piotrva ---> dla wszystkich, którzy przynajmniej do tej pory byli pomocni swoimi uwagami przy konstruowaniu tego programu, dla tych oczywiście którzy do tego co najmniej postu wypowiadali się w tym temacie
... ale nie dla tych co bawią się w hackerów (jak np szanowny kolega PiotrEtenM500) ....
ten program będzie na pewno za FREE - więc spokojnie ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrva Poziom 22

|
04 Jul 2009 13:48 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
:D
mam jeszcze jedno pytanie, otóż źle doinstalowałem AvrDude. Jak zresetować program, żeby móc ponownie zainstalować na avrdude:?:
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
04 Jul 2009 14:47 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
piotrva -> no ale co się dzieje ? co pokazuje program gdy próbujesz sprawdzić podłączony procesor ?? załączyłeś konsolę w ustawieniach ?
bo jeśli ten program nie widzi avrdude - to wtedy dopiero pokazuje komunikat o instalacji - ale hmmm może dam jeszcze jakiś klawisz żeby to "ręcznie" można było zrobić
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrva Poziom 22

|
04 Jul 2009 15:04 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Sam avrdude solo działa
programator stk 200 na lpt1 działa i pod Avrdude, i pod Bascomem. Przy próbie jakiejkolwiek akcji z kalkulatora 9sprawdzenie modelu procesora) wyświetla się błąd AvrDude - urządzenie nie gotowe.
w konsoli:
Nazwa 'C:\Documents' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewn©trzne lub zewn©trzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy.
Przypuszczam ze chodzi o spację w wierszu ścieżki pliku...
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
04 Jul 2009 15:06 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Panowie - GOTOWA - wersja - już jedno-okienkowa !
sprawdźcie - mam nadzieję, że teraz już będzie i wilk syty i owca cała ;)
więcej już tego raczej nie będę przerabiał (jeśli chodzi o ten widok )
w fusebitach-simple jeszcze niewiele się zmieniło
acid12 -> przygotowuję oczywiście jakieś krótkie opisy (info) n/t niektórych ustawień w tej zakładce - bo to rzeczywiście dla początkujących może być pomocne
ale niestety nie wiem czy uda mi się wdrożyć aż 3 klawisze tzn Read, Write i Verify
planuję na razie tylko WRITE. I na tej zakładce nie wiem czy uda mi się zrobić podczytywanie ustawień fusebitów tam prezentowanych. W moich założeniach jest tylko to, żeby pokazwyały się tam te fusebity, które istnieją w procku - ale będzie można tylko je kliknąć i dokonać ustawień (z pozostałymi opcjami jest sporo roboty i nie wiem czy aż tak to istotne żeby się za to próbować brać. Sporo jest różnych zależności programowych wtedy, które trzeba wziąć pod uwagę)
|
|
| Back to top |
|
 |
guuciek Poziom 13

|
04 Jul 2009 15:23 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Witam. Nie wiem czy ja coś źle robię czy to jest jednak bug .
I tak po przejściu do zakładki programowania chciałem odczytać status AVR-ka , programator nie był podpięty co prawda ale chciałem zobaczyć jaki błąd wypluje . I pokazuje mi się taki błąd , nie zależnie czy zainstaluje avrude z programu , czy wskażę mu ścieżkę do innego .
"Nazwa 'C:\Documents' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewn©trzne lub zewn©trzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy."
Z którego wynikało by że dalej nie może odnaleźć ścieżki do avrdude , i uruchomić go .
Przy okazji czy prace nad lockbits nie będą już kontynuowane??
___________ Edit _____________
W zakładce fusy uproszczone , nie powinno być tak że jest do wyboru wewnętrzny oscylator albo zewnęrzny kwarc ?? Ponieważ da sie zaznaczyc powiedzmy wewnętrzny 8 MHz , i jednocześnie zewnętrzny 0,9 -3 MHz .
Pozdrawiam.
________ Edit 2 __________________
I żeczywiście teraz łączy się z avrdude .
Przy okazji fusy uproszczone nie powinny się aktualizować razem z ustawianiem fusów w postaci hex ?? (przycisk ustaw)
I kolejna sprawa . Po ustawieniu w settings na zapamiętywanie procesora, i fusów , po ponownym włączeniu , fusy są ustawione , tak jak być powinny ale przycisk ustaw nie zmienia stanu na enable:=true ; i trzeba jeszcze raz wybierać procesor , aby procedura go odblokowała (znaczy się ten przycisk ).
To narzazie tyle bugów , ale będę dalej szukał ;p
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrva Poziom 22

|
04 Jul 2009 15:49 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
działa i nie działa:
| Code: |
avr-dude: AVR device initialized and ready to accept instructions
Reading | ################################################## | 100% 0.00s
avr-dude: Device signature = 0x1e9101
avr-dude: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
avr-dude: reading signature memory:
Reading | ################################################## | 100% 0.00s
avr-dude: writing output file "C:\Documents and Settings\Piotr\Pulpit\Porgramy\bascom\MKAVRCalculator\sig_tmp.hex"
avr-dude: safemode: Fuses OK
avr-dude done. Thank you.
|
A kalkulator wyrzuca dalej te same błędy...
guuciek bug, nie bug, przenieś AVRDUDE do jakiegoś folderu bez spacji na dysk C: i zainstaluj jeszcze raz
Mój problem rozwiązany -żadna ze ścieżek (ani kalkulatora, ani avrdude) nie może zawierać spacji:D
A teraz taki błąd po odczytaniu modelu procka:
albo taki:
(przy tej samej akcji)
następny bug - zmian typu oscylatora w trybie uproszczonym nie powoduje zmiany wartości hex, ani ustawień w pozostałych kartach.
pomimo blokady zmian statusu SPI w ustawieniach np. At90s2313 dalej można zmieniać tę wartość
i czy Lockbity nadal są puste?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
04 Jul 2009 19:56 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Witam,
Panowie więc tak:
1. zakładka "Fuse - uproszczone" - jeszcze nie działa - można tylko na razie zobaczyć jak wygląda i odnośnie wyglądu zgłaszać uwagi. Trwają pracę nad funkcjonalnością tego modułu - więc cierpliwości - dam znać ;)
2. odnośnie bugów - fajnie , że nadsyłacie ew screenshoty z błędem - bo to często może mnie doprowadzić szybciej do jego eliminacji
PARĘ dorodnych sztuk już wy-exterminowałem ;)
3. odnośnie ścieżek do AVRDUDE
UWAGA!! - tak potwierdzam - przynajmniej jeśli chodzi o mój program to avrdude musi być/leżeć w ścieżce nie zawierającej spacji - koniecznie!
natomiast wszystkie inne pliki, które wgrywacie do procka, czy zapisujecie do nich FLASH czy EEPROM mogą już być w dowolnych ścieżkach - także takiech, które zawierają spacje!
4. na razie w zakładce "Ustawienia" dałem możliwość zainstalowania lub wybrania ścieżki do AVRDUDE tak "z ręki"
dam znać wkrótce o kolejnych postępach
|
|
| Back to top |
|
 |
krystii Poziom 15

|
04 Jul 2009 20:21 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Podczas wybrania z listy procesorów procesora, wywala błąd jak niżej na zrzucie ekranu. Błąd występuje tylko, gdy jest otwarta zakładka Fusy uproszczone.
Proponuję aby po wybraniu ścieżki do AVRDUDE była sprawdzana ścieżka do AVRDUDE i ew. jak by zawierała spacje to pojawiła się informacja, że należy wybrać ściężkę do aplikacji która nie zawiera w sobie spacji, po czym następował by powrót do możliwości ponownego wyboru. I tak samo przy instalacji AVRDUDE.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jul 2009 20:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kranzio Poziom 17

|
04 Jul 2009 20:28 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Jeżeli programator z prockiem jest odłączony, to zamrożona jest opcja przy fusach zapisanych szesnastkowo. Po zmianie nie jest aktualizowana lista z fusebitami.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
04 Jul 2009 20:35 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
krystii - tyko poproszę przy okazji takiego błędu - podać coś jeszcze - np na jaki procesor próbowałeś przestawić że tak wyskoczyło? czy to na każdym tak się dzieje?
czy tak jest zawsze czy tylko od przypadku do przypadku ?
czy masz najświeższą wersję? 1.0.0 build 4 ?? bo ta jest właśnie na serwerze i najświeższa - z nią potestuj ten swój błąd i ew opisz coś jeszcze o nim - oczywiście jak będziesz miał czas
|
|
| Back to top |
|
 |
krystii Poziom 15

|
04 Jul 2009 20:48 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Sprawdzałem na build 3, na buil4 też występuje owy błąd. Błąd wyskakuje ze wszystkimi procesorami, ale nie zawsze. Czasami tez potrafi dwa razy pod rząd wyskoczyć poprzedzony błędem takim jak pokazał kolega piotrva kilka postów wyżej z pierwszego zrzutu.
Błąd ten występuje we wszystkich zakładkach prócz Fusy właściwości i Fusy manualne.
Gdy wyskoczy podwójnie to wywala taki:
Jednego razu przy wyłączaniu aplikacji wyskoczył taki:
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
04 Jul 2009 21:08 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
krystii -> dobra no to teraz już mam byka za rogi jeśli chodzi o ten błąd ;) - powodem była ta nieszczęsna żółta rameczka - z napisem "proszę czekać" gdy był przełączany procesor.
bardzo mi w tym pomogłeś - dzięki (bo u mnie nie chciał się ten błąd wygenerować) - ten ostatni twój screenschocik sporo mi podpowiedział i nawet udało mi się dzięki temu u siebie doprowadzić do takich samych błędów - ale już po zawodach z tym akurat (mam nadzieję) - mogą ew wystąpić inne - oby nie
już leży świeży "build 6"
|
|
| Back to top |
|
 |
krystii Poziom 15

|
04 Jul 2009 23:25 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
Błąd usunięty. W Fusach uproszczonych ustawienie CKOPT proponował bym usunąć i zrobić automatyczne jego włączanie zależnie jak się wybierze częstotliwość taktowania. Proponuję dopisać funkcję sprawdzania czy nie wybrano tej samej ścieżki w FLASH i EEPROM, a także aby po odznaczeniu w ramce "wybór" FLASH bądź EEPROM dezaktywowało pole tekstowe z wybraną ścieżką do flash/eeprom (wybrana ścieżka mogła by zostać). W ramce "Szybki wybór programatora" proponuję sprawdzenie czy lpt1 jest dostępny w systemie, i jak nie ma to żeby dezaktywowało wybór stk200 [lpt1], można nawet sprawdzić czy wylistowało lpt1 w ComboBox "-c programator" i stąd pobrać informację jak szybciej potrwa tak napisanie kodu. Tekst opisu CKDIV8 ucina w Fusach uproszczonych, opis bym zmienił na "wewnętrzny dzielnik częstotliwości zegara przez 8" lub ""wewnętrzny podział zegara przez 8". OptionButton'y powinny się odznaczać jeśli np. pierw zaznaczymy wybór w wewnętrzny oscylator, a później zewnętrzny kwarc to OptionButton powinien się odznaczyć w wewnętrzny oscylator. Poniżej screen:
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
05 Jul 2009 19:32 Re: AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude |
|
|
|
krystii --> większość twoich propozycji już jest wdrożona ;) możesz sprawdzić
G O T O W A już jest wersja z zakładką "FUSE SIMPLE" !
jednak ograniczyłem na niej możliwość ustawień fusebitów tylko do tych najbardziej istotnych (w szczególności dla początkującego - ale nie tylko), i tak mamy możliwości:
1. ustawień wewnętrznego oscylatora
2. ustawień dla kwarca
3. ustawień dla CKDIV8
4. ustawień dla CKOPT
5. ustawień dla JTAG
to wszystko...
oczywiście dla danego procesora pojawiają się dostępne tylko te radiobuttony i checkboxy z takimi możliwościami jakie są w nim dostępne. Czyli np przy ATmega8 nie pojawi się JTAG czy CKDIV8 itp
- nie ma klawisza WRITE - ale jest jasna instrukcja co zrobić aby zapisać ustawienia do procka
- oczywiście - klikanie w odpowiednie ustawienia powoduje , że na innych zakładkach czy na górze też zmieniają się ustawienia i można sobie podglądać - co takiego zmieniamy tymi prostymi ustawieniami ... ale to działa tylko w jedną stronę!!! - czyli zmiany na innych zakładkach nie powodują zmian na zakładce "Fuse simple" i tak ma być (przynajmniej na razie - ale chyba tak zostanie)
proszę potestować i jak zwykle o opinie i sugestie + ew błędy
.... a ja w międzyczasie biorę się za ostatnią zakładkę - "Lock bity"
do zassania czeka najświeższa wersyjka - build 7
Dodano po 7 [minuty]:
kranzio --> sorry nie zauważyłem wcześniej twojej uwagi - ale możesz jak coś? zassać najświeższą wersję - potestować i zobaczyć czy wszystko teraz ci działa ? a jeśli nadal nie - to proszę jeszcze o jakiś nieco bardziej precyzyjny opis tego błędu ok?
|
|
| Back to top |
|
 |