songokuh Poziom 3

|
29 Jun 2009 23:54 Subiekt 4 Mega i kilka problemów z nim związanych |
|
|
|
Witam serdecznie!
Znów zgłaszam się do Was z problemem ;)
Mianowicie znajomy prosił mnie o przyjrzenie się działaniu Subiekta 4 Mega w jego sklepie.
Postaram się opisać wszystko jak najdokładniej potrafię, w razie czego proszę dopytywać. Niestety sklep jest poza moim miastem i nie mam możliwości, aby na gorąco sprawdzać wszystkie problematyczne kwestie, ale postaram się to jakoś zebrać w całość. Do rzeczy:
W sklepie znajomego jest tylko jeden komputer, na którym zainstalowane są systemy: Windows XP Prof oraz Windows 98 [nie pamiętam czy SE czy podstawa].
Do komputera podpięte są 3 kasy fiskalne przez urządzenie Multiplex podłączone pod port COM, do komputera podpięty jest również czytnik kodów kreskowych, również przez port COM, inne urządzenia to drukarka [LPT1], klawiatura, mysz. Dodam jeszcze, że porty COM umieszczone są na śledziu podpiętym pod złącze PCI.
Główny problem polega na tym, że czytnik kodów kreskowych działa jedynie pod Windowsem XP, jednak wtedy nie ma komunikacji z kasami, pod Windowsem 98 [odpalane przez wiersz poleceń] natomiast jest komunikacja z kasami, jednak czytnik nie działa.
Jak dowiedziałem się od znajomego, wcześniej wszystko działało dobrze, jednak pewnego dnia czytnik kodów uległ uszkodzeniu i został wymieniony na nowy, który nie działał pod 98 i Panowie, którzy go instalowali wrzucili na kompa XP'ka i od tego czasu księgowa musi się ciągle przełączać między systemami, aby wykonać konkretną czynność.
Do tego wszystko działa na dosyć już leciwym sprzęcie i znajomy chciałby go zmienić na porządną jednostkę, z jednym systemem operacyjnym i wszystkimi urządzeniami współpracującymi pod nim z Subiektem.
Także teraz proszę Was o porady, jak to wszystko postawić na XP, żeby subiekt widział pod nim zarówno czytnik, jak i kasy fiskalne?
Windowsa XP i 98 [lub też SE] znajomy posiada. Jeżeli będzie potrzebny podstawowy 98 będziemy szukać.
Dzięki poradom znalezionym w internecied wiem już jakie pliki edytować, aby SUBIEKT4 działał stabilnie.
Co jednak zrobić, aby widział kasy fiskalne? Czytnik kodów działa podpięty zarówno pod porty na śledziu, jak i port wbudowany w płytę główną. Mam jeszcze gdzieś przejściówkę USB>COM, gdyby była potrzebna. Czy może powinienem odblokować jakieś porty, aby oba urządzenia mogły działać poprawnie? Chociaż, kiedy podłączyłem jedynie ten Multiplex, to też nie widział kas, więc nie wiem gdzie może tkwić problem. Zapomniałem znajomego spytać o sterowniki do tego Multiplex'a, chociaż nawet nie wiem czy są takowe wymagane, bo system nie wołał o pojawieniu się nowego urządzenia.
Proszę o jakiekolwiek sugestie. Postaram się spisać dokładnie modele wszystkich kas oraz Multiplexa.
Pozdrawiam!
|
|
songokuh Poziom 3

|
30 Jun 2009 14:20 Re: Subiekt 4 Mega i kilka problemów z nim związanych |
|
|
|
Dzięki za porady, z pewnością je wypróbuje.
Nasuwa mi się jedno pytanie: czy możliwe jest, że XP nie widzi kas podpiętych przez Multiplexer, ponieważ zmienia się numerowanie portów COM i należy sprawdzić, na którym porcie działa to urządzenie i w Subiekcie zmienić port na odpowiedni?
|
|