FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Subiekt 4 Mega i kilka problemów z nim związanych

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Subiekt 4 Mega i kilka problemów z nim związanych
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 29 Jun 2009 23:54   

Subiekt 4 Mega i kilka problemów z nim związanych

Witam serdecznie!

Znów zgłaszam się do Was z problemem ;)
Mianowicie znajomy prosił mnie o przyjrzenie się działaniu Subiekta 4 Mega w jego sklepie.
Postaram się opisać wszystko jak najdokładniej potrafię, w razie czego proszę dopytywać. Niestety sklep jest poza moim miastem i nie mam możliwości, aby na gorąco sprawdzać wszystkie problematyczne kwestie, ale postaram się to jakoś zebrać w całość. Do rzeczy:

W sklepie znajomego jest tylko jeden komputer, na którym zainstalowane są systemy: Windows XP Prof oraz Windows 98 [nie pamiętam czy SE czy podstawa].
Do komputera podpięte są 3 kasy fiskalne przez urządzenie Multiplex podłączone pod port COM, do komputera podpięty jest również czytnik kodów kreskowych, również przez port COM, inne urządzenia to drukarka [LPT1], klawiatura, mysz. Dodam jeszcze, że porty COM umieszczone są na śledziu podpiętym pod złącze PCI.
Główny problem polega na tym, że czytnik kodów kreskowych działa jedynie pod Windowsem XP, jednak wtedy nie ma komunikacji z kasami, pod Windowsem 98 [odpalane przez wiersz poleceń] natomiast jest komunikacja z kasami, jednak czytnik nie działa.

Jak dowiedziałem się od znajomego, wcześniej wszystko działało dobrze, jednak pewnego dnia czytnik kodów uległ uszkodzeniu i został wymieniony na nowy, który nie działał pod 98 i Panowie, którzy go instalowali wrzucili na kompa XP'ka i od tego czasu księgowa musi się ciągle przełączać między systemami, aby wykonać konkretną czynność.
Do tego wszystko działa na dosyć już leciwym sprzęcie i znajomy chciałby go zmienić na porządną jednostkę, z jednym systemem operacyjnym i wszystkimi urządzeniami współpracującymi pod nim z Subiektem.

Także teraz proszę Was o porady, jak to wszystko postawić na XP, żeby subiekt widział pod nim zarówno czytnik, jak i kasy fiskalne?
Windowsa XP i 98 [lub też SE] znajomy posiada. Jeżeli będzie potrzebny podstawowy 98 będziemy szukać.
Dzięki poradom znalezionym w internecied wiem już jakie pliki edytować, aby SUBIEKT4 działał stabilnie.
Co jednak zrobić, aby widział kasy fiskalne? Czytnik kodów działa podpięty zarówno pod porty na śledziu, jak i port wbudowany w płytę główną. Mam jeszcze gdzieś przejściówkę USB>COM, gdyby była potrzebna. Czy może powinienem odblokować jakieś porty, aby oba urządzenia mogły działać poprawnie? Chociaż, kiedy podłączyłem jedynie ten Multiplex, to też nie widział kas, więc nie wiem gdzie może tkwić problem. Zapomniałem znajomego spytać o sterowniki do tego Multiplex'a, chociaż nawet nie wiem czy są takowe wymagane, bo system nie wołał o pojawieniu się nowego urządzenia.

Proszę o jakiekolwiek sugestie. Postaram się spisać dokładnie modele wszystkich kas oraz Multiplexa.

Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jun 2009 23:54   

Back to top

mietekn
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 30 Jun 2009 07:17helpful post - solution   

Re: Subiekt 4 Mega i kilka problemów z nim związanych

Kilka porad dla Windows98 mogących pomóc w uruchomieniu czytnika kodów pod Windows98 i stabilizujących transmisję z kasami:

Wyłączenie usypianie portów (bo może zrywać komunikację):
w regedit
H_L_M\System\CurrentControlSet\Services\VxD\VCOMM
EnablePowerManagment z 01 00 00 00 na 00 00 00 00

Win95/98 by nie zrywalo transmisji:
w system.ini [386enh]
TrapTimerPorts=z On na Off
ComBoostTime= z 2 na 150 do 1000
SyncTime= z False na True

Wywlaszczanie portu szeregowego:
w system.ini [386enh]
Com1AutoAssign=2
Com2AutoAssign=2

lub całkowite wylacznie myszy
w System.ini
;mouse=vmouse,...

Ale można też dod Windowsem XP
w boot.ini
dopisać parametr /NoSerialMice
np by było:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /NoSerialMice

Spowoduje to że system nie będzie próbował uruchamiać myszy na portach szeregowych (nie będzie wysyłał na te porty sygnałów testowych przy starcie blokując komunikację)

Zajrzyj też tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=197437 odnośnie wieszania się subiekta pod XP na systemach wielordzeniowych/procesorowych.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jun 2009 07:17helpful post - solution   

Back to top

songokuh
Poziom 3
Poziom 3

Post#3 Post from the author of the topic 30 Jun 2009 14:20   

Dzięki za porady, z pewnością je wypróbuje.
Nasuwa mi się jedno pytanie: czy możliwe jest, że XP nie widzi kas podpiętych przez Multiplexer, ponieważ zmienia się numerowanie portów COM i należy sprawdzić, na którym porcie działa to urządzenie i w Subiekcie zmienić port na odpowiedni?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Jun 2009 14:20   

Back to top

JacekRusi
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 02 Sep 2009 10:58   

Witam

Taki podobny problem miałem z kasami w XP ale zadzwoniłem do producenta i przesłał mi program do sprawdzenie komunikacji po za subiektem. Ten mi wykazał że jest wszystko ok wiec wynikało że subiekt ma problem nie kasy i nie multiplekser i zadzwoniłem drugi raz do producenta i dali mi sterowniki do kas(chyba elzaba) i w miejscu dodawania kas fiskalnych na dole jest ścieżka do sterownika subiekta do kas fiskalnych (katalog chyba sys600) zmieniłem tą ścieżkę na ścieżkę sterownika producenta i i śmiga jak przeciąg nawet po usługach terminalowych.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Subiekt 4 Mega i kilka problemów z nim związanych
Page 1 of 1
Similar topics
subiekt 4 mega lub subiekt 5 instalka (1)
SUBIEKT 4 MEGA -POSNET TEMO (8)
Subiekt 4 Mega a kody kreskowe (6)
Subiekt 4 Mega PLUS. Problem z dyskietką (2)
Subiekt 4 Mega 4-ta dyskietka instalacyjna martwa. Pomocy ! (5)
Subiekt 4 Mega (zawiesza się podczas drukowania/resetuje) (8)
Asus M2N-SLI Deluxe kilka problemów i kilka pytań (3)
Kilka pytań związanych z fotografią... (11)
Kilka pytań i zagadnień związanych z Linuksem Kubuntu. (29)
Który dysk twardy wybrać, żeby nie było z nim problemów? (1)

Page generation time: 0.086 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed