FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

CASIO CTK-601

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> CASIO CTK-601
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 22 May 2004 14:40   

CASIO CTK-601

witam... mam drobne duze problemy z klawiszami CASIO CTK-601 - mianowicie one sa na 9 V... no a chodzily przez jakis czas na 12 V... no i chodzily dobrze itd... no i nagle cos sie im stalo... i teraz... musze probowac np. z 50 razy je wlaczac zanim sie wlacza... z tymze za kazdym razem jak wciskam guzik od powera slysze jak pyka glosnik czyli ze sie wlaczaja... ale tak jakby sie wylaczaly od razu... co sie moglo im stac? scalaki polecialy czy co?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 May 2004 14:40   

Back to top

Yoshi
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 22 May 2004 16:33   

Re: CASIO CTK-601

Witaj,
instrumenty CASIO mimo wyłączenia przyciskiem Power ON/OFF zasilane sa przez stabilizator szeregowy napięciem +5V.
Podejrzewam uszkodzenie (przegrzanie) tranzystora w stabilizatorze,oraz stabilizatora napięcia zasilania (układ scalony CA6568 lub pochodny).
Sprawdź powyższe elementy,jeżeli będziesz miał możliwość wymiany ich na nowe to zmień,ponieważ uległy przegrzaniu.
Zwróć uwagę na sygnał zalączający stabilizator główny podawany z procesora,pojawia się on w momencie kiedy naciśniesz przycisk Power ON/OFF,wartośc około 5V,sygntał ten występuje do ponownego przyciśnięcia Power ON/OFF.
W przypadku sprawnych elementów uszkodzeniu uległ procesor.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 22 May 2004 19:19   

Jest tam jeszcze ukłąd wzmacniacza prawdopodobnie LA 4126 lub 27 który moze powodowac taki efekt. Kilka lat wstecz miłałem taki instrument i rozebrałom go na części tylko dla tego że nie mogłem kupić tych układów. Najgorsze jest to że gdy pada ukłąd stabilizacji to dalej instrument działa ale na napięciu nie stabilizowanym co powoduje uszkodzenia tych układów.
Back to top

serferek
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 Post from the author of the topic 23 May 2004 09:08   

powiem tak... scalonego stablizatora nie znalazlem zadnego... no chyba ze uklad na ktorym pisze HP 261A 9927 to jest stabilizator... co do wzmacniacza to jest tutaj TA8229K... oprocz tego tranzystory C1740 i 2SD1858... no chyba ze zle szukam... bo ja sprawdzalem scalaki na najwiekszej plytce na ktorej umieszczone sa wszystkie guziki i gdzie podpina sie zasilanie... czy mozliwe jest ze ten stabilizator scalony umiejscowiony jest na plytce gdzie jest procek? no chyba ze tam jest stabilizator na tranzystorach... i drugie pytanko: czy moze cos pomoc jak odepne ten wzmacniacz? bo w sumie udalo mi sie dwa czy trzy razy klawisze wlaczyc i graly dobrze po czym np. sie wylaczaly jak nacisnalem za mocno dzwiek albo poglosnilem... czy moze byc tak ze ten wzmacniacz zbytnio obciaza uszkodzony stabilizator przez co gasnie?
Back to top

Yoshi
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 23 May 2004 09:56   

Witaj,
z podanych informacji wnioskuję,że CTK-601 ma stabilizator szeregowy,wymień tranzystory na inne,aby wyliminować przyczynę,że mogły zostać przegrzane.
Sprawdź jeszcze raz od gniazda zasilającego i postaraj się znaleźć stabilizator zasilający MAIN CPU,zazwyczaj stosowany jest scalony stabilizator,lub tranzystor z diodą Zenera.
Odłącz zasilanie od wzmacniacza,być może przeciąża on zasilacz,mógł ulec uszkodzeniu.
Problem dotyczy braju sygnału syerującego załączającego główny stabilizator.Procesor po podaniu sygnału załączającego oczekuje na odpowiedź,w tym przypadku na pojawienie się napięcia zasilającego,jeżeli napięcie zasilające nie pojawi się procesor pracuje w układze Standby.
Przemyj płyte główną czystym spirytusem lub izopropanolem.Zwróć uwagę na resztki kleju pod elementami SMD (Tri znakomicie usuwa resztki kleju).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 May 2004 09:56   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 23 May 2004 15:03   

Może w tej konstrukcji występują układy o innych symbolach, jakie napisałem, ale schemat jest dokładnie podobny.
Napewno szukaj wzmacniacza audio oblutuj nóżkę, na którą przychodzi zasilanie końcówki.
I podstawowa sprawa czy zasilacz, którego używasz jest fabryczny z tymi organami czy nie?
Taki efekt jest spowodowany także za małym zasilaczem.
Szukaj problemu od gniazda zasilacz do wzmacniacza Audio.
Back to top

serferek
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 Post from the author of the topic 21 Jul 2004 11:45   

No coz... Okazalo sie ze szlag trafil jeden z tranzystorow, tworzacych zasilacz oraz dwie diody... Oprocz tego byla peknieta czesc tasmy laczacej przelacznik do glosnosci i ustawien lewej reki z reszta plytek... Wszystko juz smiga :))
Back to top

Takas
Poziom 3
Poziom 3

Post#8 11 Jun 2005 18:56   

Ja także mam Keyboard Casio CTK-601
Ale mam inny problem...
...Mianowicie:
W jednym z klawiszy spierniczyła sie dynamika (chyba)
gdyż jak go naciskam to nieważne jak mocno to robię...
... i tak dźwięk jest taki jakbym walnął ten klawisz z całej siły młotkiem (nawet jak b. lekko go dotykam...)
:/
w instrukcji nic nie piszą o takich przypadkach.....

Więc może wy mi pomożecie...

Z góry dzięki // Takas
Back to top

Yoshi
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 08 Jul 2005 21:48   

Witaj,
najprawdopodobniej ulekła uszkodzeniu guma kontaktowa (RUBBER CONTACT).Rozkręć klawiaturę,jeżeli jest ona pęknięta musisz wymienić na nową,skontaktuj się z serwisem Casio np. firma ZIBI,a jeżelu powłoka grafitowa jest zabrudzona wyczyść ją spirytusem.Jeżeli żadna powyższa wskazówka nie pomoże to napisz.
Pozdrawiam.
Back to top

Takas
Poziom 3
Poziom 3

Post#10 25 Jul 2005 13:04   

Dzięki pomogłeś mi i mój sprzęt teraz ładnie gra :]
Back to top

aiki
Poziom 1
Poziom 1

Post#11 04 Jul 2006 22:09   

Ja mam podobny problem od pierwszego. Mianowicie keyboard chodził dobrze, póki brat nie zmienil napięcia i póki nie podł.aczyliśmy go do złego napięcia. Raz się włączył a później już nie chciał. Co mogło się stać? Czy naprawa w serwisie jest opłacalna?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Jul 2006 22:09   

Back to top

Radu
Poziom 1
Poziom 1

Post#12 09 Jul 2006 12:11   

Witam. Mam denerwujący problem z moim sprzętem:

kilka ostatnich klawiszy nie chodzi poprawnie, czasem po włączeniu instrumentu działają ale bardzo cicho bez dynamiki i dźwięk trwa.
Problem ten nie pojawia się zawsze i nie wiem od czego zależy.

Proszę o pomoc.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> CASIO CTK-601
Page 1 of 1
Similar topics
CO kupic Casio ctk 810 czy casio ctk 3000 (4)
Casio CTK-601 nie włącza się, po złym podpięciu zasilania (6)
CASIO CTK-601 szukam schematu do tego sprzetu (1)
Casio CTK-601 - zepsuty potencjometr głośności. (3)
casio CTK-601 pytanie o midi (6)
casio ctk-601 - problem z klawiszami (4)
Problem z Casio CTK-601 (6)
Casio CTK-630 (1)
[Problem] Casio CTK-50 (2)
CASIO CTK-731 trup? (3)

Page generation time: 0.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed