Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?
Author
Message
Hakrahet
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 06 Jul 2009
Posts: 3
Location: Rzeszów

Post#1 Post from the author of the topic 06 Jul 2009 22:09   

Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?


Witam

Chciałbym połączyć się z darmową siecią bezprzewodową Resman (Rzeszów), jestem jednak kompletnie zielony w tych sprawach i nie wiem jaką dobrać antenę/kartę/okablowanie, zastanawiam się czy w ogóle jest możliwe połączenie z tą siecią z odległości 530 m (po drodze drzewa i prawdopodobnie budynki). Sytuacja wygląda tak:
Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?

Istnieje jakaś szansa czy można pogrzebać nadzieje ?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc

Obrazki dodajemy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek". Poprawiłem.
Gusioo.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Jul 2009 22:09   





Back to top
   
adrbub
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 08 Apr 2006
Posts: 117
Location: Gorlice

Post#2 06 Jul 2009 22:22   

Re: Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?


wifi na 530m będzie chodziło bez problemu. Jednak musisz widzieć ze swojego mieszkania antene. jedno drzewo nie powinno przeszkodzić lecz budynek tak. Antena wystarczy jakaś Yagi.

Helpful message? + -

Back to top
   
pepsi123
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 04 Jul 2009
Posts: 43

Post#3 07 Jul 2009 03:03   

Re: Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?


W razie pytań pisz 3*****1 bądź na priv myślę że pomogę wybrać dobrą konfigurację? A i tu jeszcze pytanko czy internet ma być ciągniety do Routera i wtedy rozprowadzasz na dom czy tylko do 1 karty wi-fi?

Moderated by Gusioo:
To jest publiczne Forum i tu należy spodziewać się odpowiedzi. Kolejny taki post i Kolega zarobi "nagrodę".

Helpful message? + -

Back to top
   
LiMuBai
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 28 Nov 2005
Posts: 120
Location: Bangkok TH

Post#4 07 Jul 2009 03:13   

Re: Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?


@pepsi - "ROUTER'a" jesli juz

A druga sprawa zauwaz ile jest budynkow po drodze i jakos nie sadze by ten net byl na maszcie tylko jakis hotspot wewnetrzny badz o niewielkim zasiegu.
Nie widze tego zeby to zadzialalo, ale to wstepna ocena.

@Hakrahet - napisz cos wiecej o calej sytuacji - co to za siec, jak to wyglada, jak sie tam laczysz (czy to hotspot wolny czy siec jakiegos amatora co nie potrafi skonfigurowac router itp)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Jul 2009 03:13   





Back to top
   
Hakrahet
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 06 Jul 2009
Posts: 3
Location: Rzeszów

Post#5 Post from the author of the topic 07 Jul 2009 13:48   

Re: Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?


Z tego co się orientuję, hotspot znajduje się na dachu budynku (na obrazku zielona kropka) ale czy jest tam jakiś maszt to nie jestem pewien, jeśli ma to jakieś szczególne znaczenie mogę podjechać i sprawdzić. Hotspot jest dostępny dla każdego - jest to sieć rozprowadzana po całym mieście w założeniu przeznaczona dla szkół. Z Internetu korzystać będzie jeden komputer, czyli z sygnał z anteny bezpośrednio do karty w komputerze.
Częstotliwości nadawania tej sieci to:
- 2.4 GHz - 802.11 b/g
- 5 GHz - 802.11 a
Widoczności anteny nie ma. Kupno masztu nie wchodzi w grę co oznacza, że sygnał musiałby się przebić przez parę drzew. Nie mam niestety żadnych danych technicznych anten tej sieci (jedynie informacja o zasięgu hotspotów - 300m)

Helpful message? + -

Back to top
   
Fortino
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 14 Dec 2008
Posts: 9

Post#6 08 Jul 2009 14:05   

Re: Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?


Moja rada jest taka:
na pewno pasmo 2,4 (chyba że za dużo sieci tam sieje), a sprzęt to polecam taki:
Antena Senao GRID 24 dbi : np. Link
do tego AP np:Ovislink WL-5450AP Link
i ma działać na 99%.
Należy jednak pamiętać żeby antenę umieścić jak najwyżej na swoim budynku, na twoim miejscy\u zastanowiłbym się też czy nie lepiej wezwać jakiegoś instalatora WIFI, który sprawdziłby na swoim sprzęcie czy pójdzie link. Czasami lepiej zapłacić parę groszy za sprawdzenie niż inwestować w sprzęt bez pewności że będzie to działało.
I najważniejsze, nie wiem dlaczego chcesz zainwestować w sprzęt tyle kasy i odbierać byle jaki internet z Resmana, nie lepiej podpisać umowę z jakim dobrym dostawcą WIFI który zaoferuje Ci na pewno wyższy transfer za rozsądne pieniądze?

Helpful message? + -

Back to top
   
kwansterp
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 01 Oct 2006
Posts: 566
Location: Rzeszów

Post#7 08 Jul 2009 23:12   

Re: Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?


Hakrahet jak nie widzisz optycznie anteny Resmana to zapomnij, że będzie Ci chodziło. Ludziska z odległości 300m mają problemy... Resman to Internet dla ludzi co oglądają w niedzielę pogodę na Onecie. Lepiej zapłać jakiemuś dostawcy i spraw sobie uczciwy Internet.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Jul 2009 23:12   





Back to top
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 24 Feb 2005
Posts: 9079
Location: Bolesławiec/Wrocław

Post#8 09 Jul 2009 16:32   

Re: Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?


Fortino wrote:

Antena Senao GRID 24 dbi : np. Link
do tego AP np:Ovislink WL-5450AP Link
i ma działać na 99%.

Jak kolega ma tak radzić, to niech lepiej patrzy, czy w pajacyka codziennie kliknął.
Człowieku, ten zestaw będzie siał syfem 8km dalej za bazę. Przez drzewa chociażbyś palił mocą to i tak stabilnego linku NIE BĘDZIE.
Może jeszcze tą 1W dopałkę z allegro mu poradź? A co, może wypali te drzewa po drodze. A niech który gołąb spróbuje na tym gridzie usiąść...
Bez komentarzy..

Helpful message? + -

Back to top
   
Hakrahet
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 06 Jul 2009
Posts: 3
Location: Rzeszów

Post#9 Post from the author of the topic 09 Jul 2009 17:19   

Re: Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?


Wnioskując po postach internet ten byłby dość nieopłacalny, nawet gdybym kupił odpowiedni sprzęt, to połączenie byłoby niestabilne i nie ma nawet gwarancji, że udałoby się uzyskać jakiekolwiek. Dziękuję w każdym razie za pomoc, zastanowię się nad innym rozwiązaniem niż ten nieszczęsny Resman.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Darmowy internet Resman - 530m - możliwe ?
Page 1 of 1
Similar topics
darmowy internet od szkoły (2)
Pytanie o darmowy bezprzewodowy internet (7)
Jak mieć darmowy internet? (1)
Sieci bezprzewodowe - darmowy internet (2)
Darmowy Internet przez satelitę? (1)
Darmowy numer - simplus - internet (1)
Darmowy internet. Czy to prawda ? (20)
Darmowy internet. Czy to prawda? (3)
Darmowy internet i dostęp w piwnicy (2)
Darmowy internet przez WIFI na działce. (10)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl topic RSS feed