Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie
Autor
Wiadomość
last20
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 07 Lip 2009
Posty: 21
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 07 Lip 2009 22:49   

na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


Witam wszystkich, jestem tutaj 'świeży'

Jako domowa złotawa rączka, wpadłem na pomysł zamontowania na balkonie lamp. Ściany pokute, przewody poprowadzone i zamurowane, wszystko cacy.

Najbliższe zasilanie było w gniazdku w salonie, tam także zryłem trochę ściany i puściłem przewód.

Przy okazji dokonałem 'modernizacji' gniazdka na balkonie używanego w zimie do lampek. Wcześniej była po prostu przewiercona dziura do mieszkania i kabel puszczony na wierzchu, podłączony w środku mieszkania do gniazdka wtyczką.

'Modernizacja' przewiduje schowanie szpecącego kabla do ściany, podpięcie go do gniazdka w mieszkaniu bezpośrednio wewnątrz puszki, a nie wtyczką.

Na ścianie będzie podwójny włącznik - jeden przycisk do lamp na balkonie, drugi do włączania gniazdka z lampkami na święta ;>



Kiedy przyszło do podłączenia tego, wstrzymałem się dla pewności ze względu na dwie rzeczy.

W gniazdku mam dwa przewody - brązowy i niebieski (nie chcę ich nazywać L i N, gdyż brzmiałbym jak ktoś, kto zna się na tym bardziej niż nieco, a tak nie jest xd).

Z mojej wiedzy wynika, że niebieski jest masą a brązowy fazą. Podejrzewam, że włącznik powinienem umieścić na przewodzie z fazą, ale czy na pewno?

Druga kwestia, bardziej niepokojąca mnie to sprawa uziemienia, gdyż lampy na balkonie mają metalowe obudowy i posiadają trzeci zacisk do takowego zastosowania. Nie mógłbym spokojnie spać zostawiając ten zacisk niepodłączony z racji, że lampa metalowa, a balkony słyną z deszczu:D

Gdy elektryk zakładał mi grzejnik w kiblu,gdzie nie było gniazdka, podłączył go do gniazdka w innym pokoju. Z racji, że gniazdko nie miało uziemienia, zmienił je na takowe z bolcem, który zwarł z niebieskim przewodem[odkryte drogą śledczą:p]. Czy powinienem zrobić to samo w tym gnieździe, którego użyję do podłączenia lamp? Lepiej zrobić zwarcie niebieskiego z żółto-zielonym w gniazdku, czy w lampie[lampach]?

Przypominam, że podłączenie będzie bezpośrednio w puszce, tj przykręcę przewody do zacisków gniazdka wewnątrz puszki, a nie podłączę wtyczką.

[Mam takie skrzywienie psychiczne, że nie znoszę kabli wiszących na zewnątrz ścian do kinkietów itp:D ]

Gniazdka 'z bolcem' były w momencie wprowadzenia jedynie w kuchni i łazience;/

Żenujące, jak wiele można naskrobać o czymś takim, co dałoby się opisać w dwóch linijkach, ale tak wyszło. Mógłbym to olać, ale nie lubię robić nic 'na drucik'. Proszę o pomoc
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 07 Lip 2009 22:49   



Powrót do góry
   
chucu
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 28 Sty 2003
Posty: 22

Post#2 07 Lip 2009 23:23pomocny post - solucja   

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


last20 napisał:

W gniazdku mam dwa przewody - brązowy i niebieski (nie chcę ich nazywać L i N, gdyż brzmiałbym jak ktoś, kto zna się na tym bardziej niż nieco, a tak nie jest xd).

Z mojej wiedzy wynika, że niebieski jest masą a brązowy fazą.


Teoretycznie tak, ale dla pewności sprawdź najzwyklejszą probówką (neonówką czasem zwaną). Na przewodzie fazowym powinna świecić.

Cytat:

Podejrzewam, że włącznik powinienem umieścić na przewodzie z fazą, ale czy na pewno?


Tylko i wyłącznie na fazowym.


Cytat:

Druga kwestia, bardziej niepokojąca mnie to sprawa uziemienia,

(...)

Gdy elektryk zakładał mi grzejnik (...) zmienił je (gniazdko) na takowe z bolcem, który zwarł z niebieskim przewodem. Czy powinienem zrobić to samo w tym gnieździe, którego użyję do podłączenia lamp?


Bardzo dobrze zrobił (mniemam, że nie masz trójprzewodowej instalacji w domu).


Cytat:

Lepiej zrobić zwarcie niebieskiego z żółto-zielonym w gniazdku, czy w lampie[lampach]?


Moim zdaniem lepiej w gniazdku, chyba, że poprowadziłeś do lamp przewody dwużyłowe.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 07 Lip 2009 23:23pomocny post - solucja   



Powrót do góry
   
last20
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 07 Lip 2009
Posty: 21
Miasto: Kraków

Post#3 Post autora tematu 07 Lip 2009 23:57   

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


chucu napisał:
mniemam, że nie masz trójprzewodowej instalacji w domu


Mój blok powstał na jakichś 'innych zasadach' - wszystko jest udziwnione - przewody 3-żyłowe zrobione są tylko w kuchni, a poza nią do pieca co i pralki. Reszta wszystko dwużyłowe.[oszczędność?]. Nie mam już nawet ochoty wymieniać wad spartaczonych ścian, framug, parkietu, kafelków i hydrauliki, poza tym byłby to offtop :]

Blok ma ~13 lat


chucu napisał:
Moim zdaniem lepiej w gniazdku, chyba, że poprowadziłeś do lamp przewody dwużyłowe.


Owszem dwużyłowe. Zanim kupiłem przewód, sprawdziłem czy w gniazdku są 2 czy 3, były 2, więc kupiłem dwużyłowy, coby sobie życia nie utrudniać. Potem dopiero zobaczyłem że lampa ma 3 zaciski i zacząłem się zastanawiać.

chucu napisał:
Tylko i wyłącznie na fazowym.

I znów nie będę spokojnie spać, bo przypomniałem sobie, że parę lat temu robiąc kinkiet, zrobiłem włącznik na pierwszym z brzegu, 50% szans, że był to fazowy. Coś mi grozi jeśli było to zero?
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 07 Lip 2009 23:57   



Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#4 08 Lip 2009 15:22   

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


Cytat:
I znów nie będę spokojnie spać, bo przypomniałem sobie, że parę lat temu robiąc kinkiet, zrobiłem włącznik na pierwszym z brzegu, 50% szans, że był to fazowy. Coś mi grozi jeśli było to zero?


Witam. Oznacza to ,że mimo wyłączenia wyłącznikiem, na zaciskach żarówek masz fazę. Problem polega na tym,że najczęściej uważa się wtedy "że nie ma prądu".A przecierając z kurzu żyrandol i żarówki,czy wymieniając żarówkę, można zostać 'potraktowany"prądem.
Powrót do góry
   
antoś12
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 113
Miasto: Jarosław

Post#5 08 Lip 2009 16:34   

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


Przełączniki, wyłączniki instaluje się tylko i wyłącznie na przewodach fazowych. Służą do wyłączenia oświetlenia, ale też do odcięcia fazy na wypadek wymiany żarówki, czy naprawy. Proponuję sprawdzić kinkiet i ewentualnie dokonać zmiany. To tak dla bezpieczeństwa własnego i domowników.
Powrót do góry
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3923

Post#6 08 Lip 2009 16:47   

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


Nad czym tu się zastanawiać, neonówka kosztuje mniej jak fajki, więc nie wiem gdzie problem. :?:

Last20 Nic ci nie grozi ale kiedyś kinkiet się zepsuje, zapomnisz się zaczniesz grzebać a tam faza...
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 08 Lip 2009 16:47   



Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6876
Miasto: Wielkopolska

Post#7 08 Lip 2009 19:36   

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


Regulamin p. 8.1
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.097 seconds

elektroda.pl temat RSS