Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


  Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives ->na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
last20
Level 8
Location: Kraków
Joined: 07 Jul 2009
Posts: 21
last20
Level 8
Post#1 07 Jul 2009 22:49  Topic author   

na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


Witam wszystkich, jestem tutaj 'świeży'

Jako domowa złotawa rączka, wpadłem na pomysł zamontowania na balkonie lamp. Ściany pokute, przewody poprowadzone i zamurowane, wszystko cacy.

Najbliższe zasilanie było w gniazdku w salonie, tam także zryłem trochę ściany i puściłem przewód.

Przy okazji dokonałem 'modernizacji' gniazdka na balkonie używanego w zimie do lampek. Wcześniej była po prostu przewiercona dziura do mieszkania i kabel puszczony na wierzchu, podłączony w środku mieszkania do gniazdka wtyczką.

'Modernizacja' przewiduje schowanie szpecącego kabla do ściany, podpięcie go do gniazdka w mieszkaniu bezpośrednio wewnątrz puszki, a nie wtyczką.

Na ścianie będzie podwójny włącznik - jeden przycisk do lamp na balkonie, drugi do włączania gniazdka z lampkami na święta ;>



Kiedy przyszło do podłączenia tego, wstrzymałem się dla pewności ze względu na dwie rzeczy.

W gniazdku mam dwa przewody - brązowy i niebieski (nie chcę ich nazywać L i N, gdyż brzmiałbym jak ktoś, kto zna się na tym bardziej niż nieco, a tak nie jest xd).

Z mojej wiedzy wynika, że niebieski jest masą a brązowy fazą. Podejrzewam, że włącznik powinienem umieścić na przewodzie z fazą, ale czy na pewno?

Druga kwestia, bardziej niepokojąca mnie to sprawa uziemienia, gdyż lampy na balkonie mają metalowe obudowy i posiadają trzeci zacisk do takowego zastosowania. Nie mógłbym spokojnie spać zostawiając ten zacisk niepodłączony z racji, że lampa metalowa, a balkony słyną z deszczu:D

Gdy elektryk zakładał mi grzejnik w kiblu,gdzie nie było gniazdka, podłączył go do gniazdka w innym pokoju. Z racji, że gniazdko nie miało uziemienia, zmienił je na takowe z bolcem, który zwarł z niebieskim przewodem[odkryte drogą śledczą:p]. Czy powinienem zrobić to samo w tym gnieździe, którego użyję do podłączenia lamp? Lepiej zrobić zwarcie niebieskiego z żółto-zielonym w gniazdku, czy w lampie[lampach]?

Przypominam, że podłączenie będzie bezpośrednio w puszce, tj przykręcę przewody do zacisków gniazdka wewnątrz puszki, a nie podłączę wtyczką.

[Mam takie skrzywienie psychiczne, że nie znoszę kabli wiszących na zewnątrz ścian do kinkietów itp:D ]

Gniazdka 'z bolcem' były w momencie wprowadzenia jedynie w kuchni i łazience;/

Żenujące, jak wiele można naskrobać o czymś takim, co dałoby się opisać w dwóch linijkach, ale tak wyszło. Mógłbym to olać, ale nie lubię robić nic 'na drucik'. Proszę o pomoc

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
chucu
Level 12
Joined: 28 Jan 2003
Posts: 32
Helped: 5
Post rating: 1
chucu
Level 12
Post#2 07 Jul 2009 23:23Helpful post    

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


last20 wrote:

W gniazdku mam dwa przewody - brązowy i niebieski (nie chcę ich nazywać L i N, gdyż brzmiałbym jak ktoś, kto zna się na tym bardziej niż nieco, a tak nie jest xd).

Z mojej wiedzy wynika, że niebieski jest masą a brązowy fazą.


Teoretycznie tak, ale dla pewności sprawdź najzwyklejszą probówką (neonówką czasem zwaną). Na przewodzie fazowym powinna świecić.

Quote:

Podejrzewam, że włącznik powinienem umieścić na przewodzie z fazą, ale czy na pewno?


Tylko i wyłącznie na fazowym.


Quote:

Druga kwestia, bardziej niepokojąca mnie to sprawa uziemienia,

(...)

Gdy elektryk zakładał mi grzejnik (...) zmienił je (gniazdko) na takowe z bolcem, który zwarł z niebieskim przewodem. Czy powinienem zrobić to samo w tym gnieździe, którego użyję do podłączenia lamp?


Bardzo dobrze zrobił (mniemam, że nie masz trójprzewodowej instalacji w domu).


Quote:

Lepiej zrobić zwarcie niebieskiego z żółto-zielonym w gniazdku, czy w lampie[lampach]?


Moim zdaniem lepiej w gniazdku, chyba, że poprowadziłeś do lamp przewody dwużyłowe.

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
last20
Level 8
Location: Kraków
Joined: 07 Jul 2009
Posts: 21
last20
Level 8
Post#3 07 Jul 2009 23:57  Topic author   

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


chucu wrote:
mniemam, że nie masz trójprzewodowej instalacji w domu


Mój blok powstał na jakichś 'innych zasadach' - wszystko jest udziwnione - przewody 3-żyłowe zrobione są tylko w kuchni, a poza nią do pieca co i pralki. Reszta wszystko dwużyłowe.[oszczędność?]. Nie mam już nawet ochoty wymieniać wad spartaczonych ścian, framug, parkietu, kafelków i hydrauliki, poza tym byłby to offtop :]

Blok ma ~13 lat


chucu wrote:
Moim zdaniem lepiej w gniazdku, chyba, że poprowadziłeś do lamp przewody dwużyłowe.


Owszem dwużyłowe. Zanim kupiłem przewód, sprawdziłem czy w gniazdku są 2 czy 3, były 2, więc kupiłem dwużyłowy, coby sobie życia nie utrudniać. Potem dopiero zobaczyłem że lampa ma 3 zaciski i zacząłem się zastanawiać.

chucu wrote:
Tylko i wyłącznie na fazowym.

I znów nie będę spokojnie spać, bo przypomniałem sobie, że parę lat temu robiąc kinkiet, zrobiłem włącznik na pierwszym z brzegu, 50% szans, że był to fazowy. Coś mi grozi jeśli było to zero?

Helpful post? + 0
Back to top
wola
Level 26
Joined: 01 Apr 2005
Posts: 748
Helped: 63
Post rating: 18
wola
Level 26
Post#4 08 Jul 2009 15:22    

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


Quote:
I znów nie będę spokojnie spać, bo przypomniałem sobie, że parę lat temu robiąc kinkiet, zrobiłem włącznik na pierwszym z brzegu, 50% szans, że był to fazowy. Coś mi grozi jeśli było to zero?


Witam. Oznacza to ,że mimo wyłączenia wyłącznikiem, na zaciskach żarówek masz fazę. Problem polega na tym,że najczęściej uważa się wtedy "że nie ma prądu".A przecierając z kurzu żyrandol i żarówki,czy wymieniając żarówkę, można zostać 'potraktowany"prądem.

Helpful post? + 0
Back to top
antoś12
Level 14
Location: Jarosław
Joined: 01 May 2007
Posts: 113
Helped: 5
Post rating: 7
antoś12
Level 14
Post#5 08 Jul 2009 16:34    

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


Przełączniki, wyłączniki instaluje się tylko i wyłącznie na przewodach fazowych. Służą do wyłączenia oświetlenia, ale też do odcięcia fazy na wypadek wymiany żarówki, czy naprawy. Proponuję sprawdzić kinkiet i ewentualnie dokonać zmiany. To tak dla bezpieczeństwa własnego i domowników.

Helpful post? + 0
Back to top
Darrieus
Level 38
Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863
Helped: 401
Post rating: 17
Darrieus
Level 38
Post#6 08 Jul 2009 16:47    

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


Nad czym tu się zastanawiać, neonówka kosztuje mniej jak fajki, więc nie wiem gdzie problem. :?:

Last20 Nic ci nie grozi ale kiedyś kinkiet się zepsuje, zapomnisz się zaczniesz grzebać a tam faza...

Helpful post? + 0
Back to top
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Location: Wielkopolska
Joined: 25 Oct 2007
Posts: 7076
Helped: 301
Post rating: 68
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#7 08 Jul 2009 19:36    

Re: na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie


Regulamin p. 8.1

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> na jakim przewodzie włącznik, zerowanie/uziemienie
Page 1 of 1



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.12 seconds