Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak odbierac internet przez wifi?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Jak odbierac internet przez wifi?
Author
Message
rdorau
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 08 Mar 2006
Posts: 42
Location: Dziemiany

Post#1 Post from the author of the topic 08 Jul 2009 10:17   

Jak odbierac internet przez wifi?


Witam>
Proszę o poradę w kwesti zwiększenia zasięgu wifi z routera Axesstel MV400 (orange freedom pro). Router usytuowany jest na piętrze w domu jednorodzinnym (konstrukcja ścian "normalna"), wg mojego rozeznania nie powinno być kłopotów z "sianiem" sygnału, natomiast zauważam częste zmiany sygnału z poziomu bardzo dobry do niski. Nawet w pokoju obok (jakieś 5 m odległości) sygnał potrafi się rwać i powodować zaniki połączenia. Co może być przyczyną takiego zachowania i proszę o ewentualne porady w kwestii zwiększenia zasięgu wifi.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Jul 2009 10:17   





Back to top
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Location: Warszawa

Post#2 27 Jul 2009 00:03   

Re: Orange freedom pro


Rwie Ci się sygnał wi-fi na komputerze czy sygnał CDMA lub połączenie CDMA na routerze?

Helpful message? + -

Back to top
   
exenet
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 08 Jul 2009
Posts: 11
Location: Częstochowa

Post#3 27 Jul 2009 00:41   

Re: Orange freedom pro


Pewnie chodzi o sygnał wifi. Ustaw na routerze prędkość wifi na 11 mbit i zobacz czy sytuacja opisana przez Ciebie dalej występuje.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Jul 2009 00:41   





Back to top
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Location: Warszawa

Post#4 27 Jul 2009 01:23   

Re: Orange freedom pro


Pytam się, bo właśnie testuję taki sam system, i wi fi chodzi świetnie , natomiast rwie się połączenie CDMA.
Wg mnie konfigurując router MV400R, nie jest dostępna opcja zmiany prędkości wi-fi.

Helpful message? + -

Back to top
   
exenet
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 08 Jul 2009
Posts: 11
Location: Częstochowa

Post#5 27 Jul 2009 09:40   

Re: Orange freedom pro


W ustawieniach karty WiFi w laptopie jest zmiana prędkości połączenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Jul 2009 09:40   





Back to top
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Location: Warszawa

Post#6 27 Jul 2009 12:46   

Re: Orange freedom pro


exenet wrote:
W ustawieniach karty WiFi w laptopie jest zmiana prędkości połączenia.


fakt. Ale to nie ma nic do zasięgu wi-fi routera.

rdorau, zobacz:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1337813&highlight=mv400&sid=

Helpful message? + -

Back to top
   
rdorau
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 08 Mar 2006
Posts: 42
Location: Dziemiany

Post#7 Post from the author of the topic 29 Jul 2009 09:59   

Re: Orange freedom pro


Witam,
rwie się sygnał wifi - chociaż CDMA pozostawia wiele do życzenia, ale tutaj nie mogę mieć pretensji, bo moja miejscowość jest poza zasięgiem (wg orange), poprawiłem siłę sygnału za pomocą anteny, natomiast cały czas skacze siła sygnału wifi, raz jest b. dobra a raz b. niska - dodam jeszcze, że używam karty TPlink z antenką- zastanawiam się czy nie podłączyć anteny okólnej do "siania" sygnału wifi.

Helpful message? + -

Back to top
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Joined: 27 Jan 2003
Posts: 2965
Location: Ełk

Post#8 29 Jul 2009 13:06   

Re: Orange freedom pro


Na początek spróbuj poeksperymentować z kanałami na AP, jeśli to nie pomoże, dobrze byłoby sprawdzić i inną kartą/laptopem - miałem podobną sytuację z takim routerkiem - na karcie NetGear bodajże na BroadCom-ie sygnał skakał, najczęściej pokazywał w pobliżu niskiego, po zmianie karty na jakąś na Atheros-ie cały czas znakomity....

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Jak odbierac internet przez wifi?
Page 1 of 1
Similar topics
co zrobić aby odbierac internet z odległości 30m przez wi fi (3)
Router wifi ze switchem. Internet przez WiFi - jak zrobić? (6)
Internet przez SDI, 1 PC udostępnia przez WiFi na 2 PC -JAK? (1)
acer aspire e1-531 - jak przesłać internet łapany przez wifi dalej przez kabel e (3)
Jak podłączyć internet przez WiFi (7)
Jak podzielić internet przez wifi na 2 komputery?? (7)
internet radiowy ... jak rozdzielic przez wifi (8)
Jak udostępniac internet przez WiFi sąsiadowi ? (14)
Jak podzielić Internet z Multimedii przez Wifi (6)
edimax ew-7206pdg - jak skonfigurowac AP aby odbierac internet multimedia ? (9)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl topic RSS feed