Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak odbierac internet przez wifi?


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->Jak odbierac internet przez wifi? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
rdorau
Level 9
Location: Dziemiany
Joined: 08 Mar 2006
Posts: 43
Helped: 1
Post rating: 2
rdorau
Level 9
Post#1 08 Jul 2009 10:17  Topic author   

Jak odbierac internet przez wifi?


Witam>
Proszę o poradę w kwesti zwiększenia zasięgu wifi z routera Axesstel MV400 (orange freedom pro). Router usytuowany jest na piętrze w domu jednorodzinnym (konstrukcja ścian "normalna"), wg mojego rozeznania nie powinno być kłopotów z "sianiem" sygnału, natomiast zauważam częste zmiany sygnału z poziomu bardzo dobry do niski. Nawet w pokoju obok (jakieś 5 m odległości) sygnał potrafi się rwać i powodować zaniki połączenia. Co może być przyczyną takiego zachowania i proszę o ewentualne porady w kwestii zwiększenia zasięgu wifi.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zwyklyczlowiek
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Helped: 51
Post rating: 13
zwyklyczlowiek
Level 22
Post#2 27 Jul 2009 00:03    

Re: Orange freedom pro


Rwie Ci się sygnał wi-fi na komputerze czy sygnał CDMA lub połączenie CDMA na routerze?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
exenet
Level 9
Location: Częstochowa
Joined: 08 Jul 2009
Posts: 11
exenet
Level 9
Post#3 27 Jul 2009 00:41    

Re: Orange freedom pro


Pewnie chodzi o sygnał wifi. Ustaw na routerze prędkość wifi na 11 mbit i zobacz czy sytuacja opisana przez Ciebie dalej występuje.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zwyklyczlowiek
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Helped: 51
Post rating: 13
zwyklyczlowiek
Level 22
Post#4 27 Jul 2009 01:23    

Re: Orange freedom pro


Pytam się, bo właśnie testuję taki sam system, i wi fi chodzi świetnie , natomiast rwie się połączenie CDMA.
Wg mnie konfigurując router MV400R, nie jest dostępna opcja zmiany prędkości wi-fi.

Helpful post? + 0
Back to top
exenet
Level 9
Location: Częstochowa
Joined: 08 Jul 2009
Posts: 11
exenet
Level 9
Post#5 27 Jul 2009 09:40    

Re: Orange freedom pro


W ustawieniach karty WiFi w laptopie jest zmiana prędkości połączenia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zwyklyczlowiek
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Helped: 51
Post rating: 13
zwyklyczlowiek
Level 22
Post#6 27 Jul 2009 12:46    

Re: Orange freedom pro


exenet wrote:
W ustawieniach karty WiFi w laptopie jest zmiana prędkości połączenia.


fakt. Ale to nie ma nic do zasięgu wi-fi routera.

rdorau, zobacz:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1337813&highlight=mv400&sid=

Helpful post? + 0
Back to top
rdorau
Level 9
Location: Dziemiany
Joined: 08 Mar 2006
Posts: 43
Helped: 1
Post rating: 2
rdorau
Level 9
Post#7 29 Jul 2009 09:59  Topic author   

Re: Orange freedom pro


Witam,
rwie się sygnał wifi - chociaż CDMA pozostawia wiele do życzenia, ale tutaj nie mogę mieć pretensji, bo moja miejscowość jest poza zasięgiem (wg orange), poprawiłem siłę sygnału za pomocą anteny, natomiast cały czas skacze siła sygnału wifi, raz jest b. dobra a raz b. niska - dodam jeszcze, że używam karty TPlink z antenką- zastanawiam się czy nie podłączyć anteny okólnej do "siania" sygnału wifi.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Location: Ełk
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 3183
Helped: 382
Post rating: 49
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Post#8 29 Jul 2009 13:06    

Re: Orange freedom pro


Na początek spróbuj poeksperymentować z kanałami na AP, jeśli to nie pomoże, dobrze byłoby sprawdzić i inną kartą/laptopem - miałem podobną sytuację z takim routerkiem - na karcie NetGear bodajże na BroadCom-ie sygnał skakał, najczęściej pokazywał w pobliżu niskiego, po zmianie karty na jakąś na Atheros-ie cały czas znakomity....

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Jak odbierac internet przez wifi?
Page 1 of 1

Similar topics to jak odbierac internet przez wifi?

co zrobić aby odbierac internet z odległości 30m przez wi fi (3)
Router wifi ze switchem. Internet przez WiFi - jak zrobić? (6)
Internet przez SDI, 1 PC udostępnia przez WiFi na 2 PC -JAK? (1)
acer aspire e1-531 - jak przesłać internet łapany przez wifi dalej przez kabel e (3)
Jak podłączyć internet przez WiFi (7)
Jak podzielić internet przez wifi na 2 komputery?? (7)
internet radiowy ... jak rozdzielic przez wifi (8)
Jak udostępniac internet przez WiFi sąsiadowi ? (14)
Jak podzielić Internet z Multimedii przez Wifi (6)
edimax ew-7206pdg - jak skonfigurowac AP aby odbierac internet multimedia ? (9)


Switch to mobile version Switch to version for desktops