FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 08 Jul 2009 23:55   

Zapewne wielu z Was wypracowało sobie nawyk wyłączania (na noc / podczas planowanej dłuższej nieobecności) telewizora nie tylko pilotem w tryb stand-by, lecz całkowicie odłączając z sieci. Czy jednak pamiętacie o innych urządzeniach stanowiących nieodzowną część dzisiejszego centrum rozrywki? Tunery satelitarne, amplitunery, nagrywarki, odtwarzacze filmowe, konsole do gier... Mało kto zaprząta tym sobie głowę - być może ze względu na pośpiech, być może z czystego lenistwa. To wszystko może sie zmienić za pomocą TV TrickleSaver.

Jest to urządzenie, które z wyglądu przypomina zwykły rozdzielacz:

Aby gadżet działał poprawnie, należy jego wtyczkę podłączyć do gniazdka, a następnie korzystając z jego gniazd podłączyć odbiorniki w następujący sposób:

- do gniazda A (master) należy podłączyć odbiornik który będzie "sterował" urządzeniem, czyli np. telewizor

- do gniazda B (slave) należy podłączyć bezpośrednio odbiornik bądź listwę zasilającą do której podłączonych będzie więcej odbiorników

- pokrętłem należy ustawić dolny próg mocy (20W-200W)- jeżeli na urządzeniu podłączonym jako master pobór mocy będzie niższy niż ustawiony, to wtedy TV TrickleSaver odcina prąd w gnieździe slave.

Powyżej opisane czynności przedstawione są na poniższym obrazku:

Urządzenie również z powodzeniem można wykorzystywać w połączeniu z zestawem komputerowym:

Urządzenie można zamówić z dowolnie wybranym standardem wtyczki w cenie 35 USD - warto dodać, iż konsola PlayStation 3 w trybie Folding@Home w ciągu roku pobiera prąd na kwotę 250 USD (przy założeniu 15 centów za 1kWh) - 5x więcej niż pobiera lodówka w tym samym okresie.

Źródło: Link
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 09 Jul 2009 02:23   

Re: TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki

Troszkę bezsensowne urządzenie. Z tego co rozumiem działa to tak że jak wyłaczy się telewizor do standby to odcinane jest zasilanie na reszcie urządzeń przy TV ... No dobrze a czy nie prościej, taniej, bezpieczniej po prostu podłączyć wszystkie elementy zestawu do jednej listwy którą następnie włączy się do gniazdka w ścianie ? Wyłączmy jedna wtyczkę z kontaktu i po sprawie. Ewentualnie gdy listwa ma wyłącznik wyłączamy na wyłączniku. Takie rozwiązanie jest u mnie przy TV i przy wieży stereo. Sprawdza się od bardzo dawna - sprzęt nigdy nie "wisi" na noc na standby.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Jul 2009 02:23   

Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 09 Jul 2009 02:35   

Quote:
warto dodać, iż konsola PlayStation 3 w trybie stand-by w ciągu roku pobiera prąd na kwotę 250 USD (przy założeniu 15 centów za 1kWh) - 5x więcej niż pobiera lodówka w tym samym okresie.

No to ładnie, czyżby Sony zapomniał o funkcji Stand-by w zasilaczu?

Istnieje również inny model, podłączany przez USB do komputera.
Animacja

Po sieci krążyło już wiele podobnych urządzeń, jednak działającej na innej zasadzie. To rozwiązania bardzo mi się podoba. Jak myślicie, w jaki sposób to zrobili? Według mnie (nawet z tego co wyczytałem), jest tam zwykły bocznik a potencjometrem ustawiamy prąd na bazę tranzystora sterującego przekaźnik (oczywiście w uproszczeniu).
Może to przedyskutujemy, i zrobimy naszą wersje? Co Wy na to?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Jul 2009 02:35   

Back to top

qbus1981
Poziom 8
Poziom 8

Post#4 09 Jul 2009 03:48   

Listwy działające na podobnej zasadzie są już u nas dostępne i to za kwotę znacznie niższą :)
Na przykład tutaj
Back to top

Cezary_
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 09 Jul 2009 07:09   

..."warto dodać, iż konsola PlayStation 3 w trybie stand-by w ciągu roku pobiera prąd na kwotę 250 USD (przy założeniu 15 centów za 1kWh) - 5x więcej niż pobiera lodówka w tym samym okresie."...

Ejże.... coś chyba nie tak...

250$ / 0,15$/kWh = 1667kWh

1 rok = 365*24 = 8760 godzin

1667kWh / 8760h = 0,19kW = 190W

Z wyliczenia wynika, że PS pobiera 190W w trybie uśpienia.
Czy jakiś posiadacz PS3 mógłby zweryfikować tę rewelację..?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Jul 2009 07:09   

Back to top

mipix
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 09 Jul 2009 07:20   

Mam coś takiego podłączone już od dawna. Komputer jako master a cała reszta sprzętów z biurka typu zasilacze, lampki, wzmacniacze i różne inne rzeczy podłączone jako "slave".
Sprawdziło się bardzo dobrze. Najbardziej w nocy, gdy pod koniec filmu nikomu się nie che ruszyć 4 liter z wyra. Jedyne o czym trzeba pamiętać to ustawienie odtwarzacza na automatyczne zamknięcie systemu.

Poszedłem dalej i do telewizora podłączyłem wyłącznik czasowy, zaprogramowany tak że codziennie o godzinie 3:00 odcina zasilanie. Teraz załączanie polega na każdorazowym sięgnięciu do przycisku na programatorze.

Oszczędności są wymierne podczas długiej eksploatacji może niewielkie, ale zawsze. Dodatkowo troszkę to chroni sprzęt podczas niewielkiej burzy.
Back to top

lorak17
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 09 Jul 2009 12:29   

Lepsze rozwiązenie to listwa z wyłącznikiem i tyle. Z drugiej strony to jest wiele urządzeń które trzeba w stand-by pozostawiać, tym by się zajęli.

Chodzi tu o urządzenia z pamięciami podtrzymywanymi napięciem, zegarki w odtwarzaczach itd... za każdym razem trzeba by wszystko ustawiać.
Back to top

Belialek
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 Post from the author of the topic 09 Jul 2009 12:31   

@Cezary: mój błąd - już poprawiam. Oczywiście nie chodzi o tryb stand-by, tylko o ten coraz bardziej popularny tryb Folding@Home (zamiast wyłączać konsole, włącza się system do obliczeń rozproszonych)
Back to top

conrad.kossakowski
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 10 Jul 2009 06:28   

Quote:

Istnieje również inny model, podłączany przez USB do komputera.
Animacja

podobne rozwiazanie powstalo w moim zaciszu jakies 7 lat temu... tylko ze zalaczanie bylo sprzezone z wlacznikiem wewnatrz obudowy komputera(czysto mechanicznie) - zalozenie bylo takie aby nic nie pobieralo... niczego(dlatego tez wylaczalo sie wszystko- z zasilaczem wlacznie), powstala tez wersja zewnetrzna na usb z przyciskiem do zalaczania ukladu (w momencie wylaczenia komputera napiecie na usb znikalo i uklad wylaczal wszystko az do ponownego startu -przyciskiem)

W chwili obecnej uzywam takiego ukladu wkomponowanego w kabel zasilajacy zasilacz laptopa (maly stycznik 5v i kabelek usb - ot cala filozofia) - bez przycisku do zalaczania (w razie gdyby nie bylo w laptopie baterii to bym go nie wlaczyl...) - dla mnie jest lepiej niz odpowiednie i przydatne - nigdy nie wyciagam wtyczki zasilacza...

Wtedy (7lat temu) moze bym jakas mamonke za pomysl zciagnal - a tak... no coz mam satysfakcje, ze pierwszy na to wpadlem - nawet jesli moze i to bylo juz na rynku (ja w kazdym badz razie nie widzialem...)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Jul 2009 06:28   

Back to top

piochuxl
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 10 Jul 2009 09:31   

Quote:

Po sieci krążyło już wiele podobnych urządzeń, jednak działającej na innej zasadzie. To rozwiązania bardzo mi się podoba. Jak myślicie, w jaki sposób to zrobili? Według mnie (nawet z tego co wyczytałem), jest tam zwykły bocznik a potencjometrem ustawiamy prąd na bazę tranzystora sterującego przekaźnik (oczywiście w uproszczeniu).
Może to przedyskutujemy, i zrobimy naszą wersje? Co Wy na to

w latach 90 w PE był schemat takiego czegoś. Jak znajdę to zamieszczę. Wtedy celem było włączanie i wyłączanie TV pilotem od magnetowidu i pracowało na tyrystorze.
Back to top

SmollTown
Poziom 2
Poziom 2

Post#11 29 Jul 2009 19:28   

A o ile ci się rachunki zmniejszyły?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Ile prądu zużywa komputer i telewizor. Zmniejsz rachunek. (121)

Page generation time: 0.263 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed