| Author |
Belialek Poziom 19

|
08 Jul 2009 23:55 TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki |
|
|
|
Zapewne wielu z Was wypracowało sobie nawyk wyłączania (na noc / podczas planowanej dłuższej nieobecności) telewizora nie tylko pilotem w tryb stand-by, lecz całkowicie odłączając z sieci. Czy jednak pamiętacie o innych urządzeniach stanowiących nieodzowną część dzisiejszego centrum rozrywki? Tunery satelitarne, amplitunery, nagrywarki, odtwarzacze filmowe, konsole do gier... Mało kto zaprząta tym sobie głowę - być może ze względu na pośpiech, być może z czystego lenistwa. To wszystko może sie zmienić za pomocą TV TrickleSaver.
Jest to urządzenie, które z wyglądu przypomina zwykły rozdzielacz:
Aby gadżet działał poprawnie, należy jego wtyczkę podłączyć do gniazdka, a następnie korzystając z jego gniazd podłączyć odbiorniki w następujący sposób:
- do gniazda A (master) należy podłączyć odbiornik który będzie "sterował" urządzeniem, czyli np. telewizor
- do gniazda B (slave) należy podłączyć bezpośrednio odbiornik bądź listwę zasilającą do której podłączonych będzie więcej odbiorników
- pokrętłem należy ustawić dolny próg mocy (20W-200W)- jeżeli na urządzeniu podłączonym jako master pobór mocy będzie niższy niż ustawiony, to wtedy TV TrickleSaver odcina prąd w gnieździe slave.
Powyżej opisane czynności przedstawione są na poniższym obrazku:
Urządzenie również z powodzeniem można wykorzystywać w połączeniu z zestawem komputerowym:
Urządzenie można zamówić z dowolnie wybranym standardem wtyczki w cenie 35 USD - warto dodać, iż konsola PlayStation 3 w trybie Folding@Home w ciągu roku pobiera prąd na kwotę 250 USD (przy założeniu 15 centów za 1kWh) - 5x więcej niż pobiera lodówka w tym samym okresie.
Źródło: Link
|
|
| Back to top |
|
 |
KJ Poziom 22

|
09 Jul 2009 02:23 Re: TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki |
|
|
|
Troszkę bezsensowne urządzenie. Z tego co rozumiem działa to tak że jak wyłaczy się telewizor do standby to odcinane jest zasilanie na reszcie urządzeń przy TV ... No dobrze a czy nie prościej, taniej, bezpieczniej po prostu podłączyć wszystkie elementy zestawu do jednej listwy którą następnie włączy się do gniazdka w ścianie ? Wyłączmy jedna wtyczkę z kontaktu i po sprawie. Ewentualnie gdy listwa ma wyłącznik wyłączamy na wyłączniku. Takie rozwiązanie jest u mnie przy TV i przy wieży stereo. Sprawdza się od bardzo dawna - sprzęt nigdy nie "wisi" na noc na standby.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jul 2009 02:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1846 Location: Valencia, Hiszpania
|
09 Jul 2009 02:35 Re: TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki |
|
|
|
| Quote: |
| warto dodać, iż konsola PlayStation 3 w trybie stand-by w ciągu roku pobiera prąd na kwotę 250 USD (przy założeniu 15 centów za 1kWh) - 5x więcej niż pobiera lodówka w tym samym okresie. |
No to ładnie, czyżby Sony zapomniał o funkcji Stand-by w zasilaczu?
Istnieje również inny model, podłączany przez USB do komputera.
Animacja
Po sieci krążyło już wiele podobnych urządzeń, jednak działającej na innej zasadzie. To rozwiązania bardzo mi się podoba. Jak myślicie, w jaki sposób to zrobili? Według mnie (nawet z tego co wyczytałem), jest tam zwykły bocznik a potencjometrem ustawiamy prąd na bazę tranzystora sterującego przekaźnik (oczywiście w uproszczeniu).
Może to przedyskutujemy, i zrobimy naszą wersje? Co Wy na to?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jul 2009 02:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
qbus1981 Poziom 8

|
09 Jul 2009 03:48 Re: TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki |
|
|
|
Listwy działające na podobnej zasadzie są już u nas dostępne i to za kwotę znacznie niższą :)
Na przykład tutaj
|
|
| Back to top |
|
 |
Cezary_ Poziom 9

|
09 Jul 2009 07:09 Re: TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki |
|
|
|
..."warto dodać, iż konsola PlayStation 3 w trybie stand-by w ciągu roku pobiera prąd na kwotę 250 USD (przy założeniu 15 centów za 1kWh) - 5x więcej niż pobiera lodówka w tym samym okresie."...
Ejże.... coś chyba nie tak...
250$ / 0,15$/kWh = 1667kWh
1 rok = 365*24 = 8760 godzin
1667kWh / 8760h = 0,19kW = 190W
Z wyliczenia wynika, że PS pobiera 190W w trybie uśpienia.
Czy jakiś posiadacz PS3 mógłby zweryfikować tę rewelację..?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jul 2009 07:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mipix Poziom 20

|
09 Jul 2009 07:20 Re: TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki |
|
|
|
Mam coś takiego podłączone już od dawna. Komputer jako master a cała reszta sprzętów z biurka typu zasilacze, lampki, wzmacniacze i różne inne rzeczy podłączone jako "slave".
Sprawdziło się bardzo dobrze. Najbardziej w nocy, gdy pod koniec filmu nikomu się nie che ruszyć 4 liter z wyra. Jedyne o czym trzeba pamiętać to ustawienie odtwarzacza na automatyczne zamknięcie systemu.
Poszedłem dalej i do telewizora podłączyłem wyłącznik czasowy, zaprogramowany tak że codziennie o godzinie 3:00 odcina zasilanie. Teraz załączanie polega na każdorazowym sięgnięciu do przycisku na programatorze.
Oszczędności są wymierne podczas długiej eksploatacji może niewielkie, ale zawsze. Dodatkowo troszkę to chroni sprzęt podczas niewielkiej burzy.
|
|
| Back to top |
|
 |
lorak17 Poziom 14

|
09 Jul 2009 12:29 Re: TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki |
|
|
|
Lepsze rozwiązenie to listwa z wyłącznikiem i tyle. Z drugiej strony to jest wiele urządzeń które trzeba w stand-by pozostawiać, tym by się zajęli.
Chodzi tu o urządzenia z pamięciami podtrzymywanymi napięciem, zegarki w odtwarzaczach itd... za każdym razem trzeba by wszystko ustawiać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Belialek Poziom 19

|
09 Jul 2009 12:31 Re: TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki |
|
|
|
@Cezary: mój błąd - już poprawiam. Oczywiście nie chodzi o tryb stand-by, tylko o ten coraz bardziej popularny tryb Folding@Home (zamiast wyłączać konsole, włącza się system do obliczeń rozproszonych)
|
|
| Back to top |
|
 |
conrad.kossakowski Poziom 12

|
10 Jul 2009 06:28 Re: TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki |
|
|
|
Istnieje również inny model, podłączany przez USB do komputera.
Animacja
|
podobne rozwiazanie powstalo w moim zaciszu jakies 7 lat temu... tylko ze zalaczanie bylo sprzezone z wlacznikiem wewnatrz obudowy komputera(czysto mechanicznie) - zalozenie bylo takie aby nic nie pobieralo... niczego(dlatego tez wylaczalo sie wszystko- z zasilaczem wlacznie), powstala tez wersja zewnetrzna na usb z przyciskiem do zalaczania ukladu (w momencie wylaczenia komputera napiecie na usb znikalo i uklad wylaczal wszystko az do ponownego startu -przyciskiem)
W chwili obecnej uzywam takiego ukladu wkomponowanego w kabel zasilajacy zasilacz laptopa (maly stycznik 5v i kabelek usb - ot cala filozofia) - bez przycisku do zalaczania (w razie gdyby nie bylo w laptopie baterii to bym go nie wlaczyl...) - dla mnie jest lepiej niz odpowiednie i przydatne - nigdy nie wyciagam wtyczki zasilacza...
Wtedy (7lat temu) moze bym jakas mamonke za pomysl zciagnal - a tak... no coz mam satysfakcje, ze pierwszy na to wpadlem - nawet jesli moze i to bylo juz na rynku (ja w kazdym badz razie nie widzialem...)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jul 2009 06:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piochuxl Poziom 18

|
10 Jul 2009 09:31 Re: TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki |
|
|
|
Po sieci krążyło już wiele podobnych urządzeń, jednak działającej na innej zasadzie. To rozwiązania bardzo mi się podoba. Jak myślicie, w jaki sposób to zrobili? Według mnie (nawet z tego co wyczytałem), jest tam zwykły bocznik a potencjometrem ustawiamy prąd na bazę tranzystora sterującego przekaźnik (oczywiście w uproszczeniu).
Może to przedyskutujemy, i zrobimy naszą wersje? Co Wy na to |
w latach 90 w PE był schemat takiego czegoś. Jak znajdę to zamieszczę. Wtedy celem było włączanie i wyłączanie TV pilotem od magnetowidu i pracowało na tyrystorze.
|
|
| Back to top |
|
 |
SmollTown Poziom 2

|
29 Jul 2009 19:28 Re: TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki |
|
|
|
A o ile ci się rachunki zmniejszyły?