| Author |
piotrekg1987 Poziom 8

|
22 Jul 2009 00:08 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
Domyślam się że większość z osób na tym forum interesuje głównie aspekt elektroniczny. Mi natomiast zaprząta głowę myśl jak przystosować balon aby leciał dużo wyżej nić 30 km. Ktoś ma jakieś pomysły ?
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
22 Jul 2009 00:31 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
Mi przychodzi na myśl tylko użycie większej liczby większych balonów :)
|
|
| Back to top |
|
 |
dnuk Poziom 10

|
22 Jul 2009 10:15 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
wystarczy duuużo większy balon żeby miał możliwość dalszego rozciągania się z minimalną ilością gazu potrzebną do wyniesienia ładunku. 2 ostatnie loty w tym roku organizowane przez copernicus project będą tego samego dnia (26 wrzesień) i jeden to będzie bicie rekordu wysokości... poprostu muszę ta być hehe :D
Tak jeszcze dodam że normalne balony na ziemii mają 2m srednicy a podczas pęknięcia 15-20m... no ale to są lateksowe baloniki ja mam z gumy.
|
|
| Back to top |
|
 |
pidpawel Poziom 20

|
23 Jul 2009 22:05 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
Żeby zakończyć rozważania o wyprowadzaniu urządzenia na orbitę okołoziemską:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%99dko%C5%9B%C4%87_kosmiczna
| Quote: |
| Pierwsza prędkość kosmiczna - to najmniejsza pozioma prędkość, jaką należy nadać ciału względem przyciągającego je ciała niebieskiego, aby ciało to poruszało się po zamkniętej orbicie. Z tak określonych warunków wynika, że dla ciała niebieskiego o kształcie kuli, orbita będzie orbitą kołową o promieniu równym promieniowi planety. Ciało staje się wtedy satelitą ciała niebieskiego. |
|
|
| Back to top |
|
 |
artur527 Poziom 11

Joined: 14 Dec 2008 Posts: 78 Location: Barcelona, Międzylesie
|
25 Jul 2009 21:36 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
Koledzy sorki że się wtrące, ale częściowo czytałem wasz temat i chciałbym dodać że posiadam taką oryginalną sonde meteorologiczną produkcji czesko - niemieckiej o ile się nie mylę. Jeżeli chcielibyście zdjęcia to da się zrobić. Sonda nie posiada akumulatora, gdy ją znaleziono akumulator był zielony i rozsadzony i są odcięte kable od złączek. Sonda wylądowała na spadochronie bez uszkodzeń.
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
25 Jul 2009 22:39 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
Kilka osób z Elektrody też ma te sondy ( ja też). Przejrzyj sobie temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic803752.html
Z sondy możesz odczytać drogą radiową trochę danych, ale generalnie w opisywanym tutaj projekcie się nie sprawdzą.
|
|
| Back to top |
|
 |
spearhead Poziom 12

|
11 Aug 2009 20:38 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
Po 1. spróbuj nadmuchać gumowy balonik i zostawić go otwartym...
sorry, zawsze jak widziałem balon meteorologiczny, to wydawało mi się, że jest ze zwykłej folii, a nie z gumy, a co do grawitacji, to na poziomie ziemi oddziałuje słabo na wodór, a co dopiero kilkadziesiąt kilometrów nad nią. grawitacja oddziałuje na gazy trochę inaczej niż na ciała stałe, kojarzy mi się to z teorią einsteina nt. zakrzywienia czasoprzestrzeni przy wielkich obiektach, np. będąc w górach jesteśmy letsi. i czas płynie relatywnie wolniej, ale to już inna historia. podejrzewam że siła ciągu nawet z mniejszą ilością gazu byłaby taka sama, lub tylko trochę mniejsza. poza tym gęstość wodoru jest inna niż powietrza, analogicznie nalejmy oleju i benzyny do wody.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Aug 2009 20:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
12 Aug 2009 08:21 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
| spearhead wrote: |
| zawsze jak widziałem balon meteorologiczny, to wydawało mi się, że jest ze zwykłej folii, a nie z gumy |
Nie jest z gumy, jest z lateksu. Btw- folia się nie rozciąga :)
| spearhead wrote: |
| a co do grawitacji, to na poziomie ziemi oddziałuje słabo na wodór, a co dopiero kilkadziesiąt kilometrów nad nią. grawitacja oddziałuje na gazy trochę inaczej niż na ciała stałe, kojarzy mi się to z teorią einsteina nt. zakrzywienia czasoprzestrzeni przy wielkich obiektach, np. będąc w górach jesteśmy letsi. i czas płynie relatywnie wolniej |
Kolega albo jeszcze nie miał w szkole fizyki, albo przespał to, co tam mówili...
| Quote: |
| poza tym gęstość wodoru jest inna niż powietrza |
O tym, że gaz jest lżejszy lub cięższy od powietrza nie decyduje jego gęstość, lecz masa atomowa. Dla wodoru wynosi ona 1, a dla powietrza przyjmuje się ok 23...
|
|
| Back to top |
|
 |
dnuk Poziom 10

|
15 Aug 2009 12:24 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
Jako że nie nie mogło się obejśc bez komplikacji w moim projekcie znalazłem w końcu lukę... okazało się że lokalizacja gsm jest mało dokładna (500m-1km teren zabud. i od 1 do kilku km poza terenem zabudowanym !!)
Zostaje mi więc gps... Chciałbym zrobic system ktory by działał następująco : gps wysyła ramkę z pozycją do jakiego procka a on wysyła komendę do telefonu żeby wysłac sms z pozycją... Chcę wykorzystac moduł Novatel superstar II i mojego siemensa A65. Proszę o pomoc kogoś kto potrafiłby mi w tym pomóc bo nie umiem programowac i nie znam się na prockach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Aug 2009 12:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
spearhead Poziom 12

|
15 Aug 2009 19:42 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
był temat "powiadomienie i sterowanie gsm". tanm jest wszystko, schemat, wsad i schemat kabla do telefonu
|
|
| Back to top |
|
 |
dnuk Poziom 10

|
15 Aug 2009 21:30 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
Jest to prawie to o co mi chodziło.... ale tamten układ wysyła gotowe smsy zapisane na sim a tutaj układ musi zczytywac je z gps i dopiero kazac wyslac sms z miejscem
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Aug 2009 21:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
dnuk Poziom 10

|
17 Aug 2009 00:50 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
Właśnie zabrałem głos w tamtym temacie i dowiedziałem się że moduł który zakupiłem (NovAtel SUPERSTAR II)prawdopodobnie będzie współpracował z tamtym urządzeniem.. jak mi otworzą elektroniczny(urlop wrrr) to zrobię sobie w końcu programator potem tamte urządzonko i spróbuje to odpalic. jak nie dam rady to na elektrodzie zawsze znajdę pomocną dłoń ^^ (pozostaje też moja szkoła tme szczecin)
|
|
| Back to top |
|
 |
bury104 Poziom 11

|
29 Nov 2010 19:09 Re: BaloonSat Extreme - komputer do eksperymentów kosmicznyc |
|
|
|
Witam,
Dorzucę jeszcze linki dla tych co nie wiedzą jak się zabrać do pracy i potrzebują z jakiejś tam wierzy pozwolenia.
Pierwszy jest to projekt dziecięcy, który wystartował 3 miesiące temu na wysokość ponad 30km npm i zrobił film HD:
http://vimeo.com/15091562
Kapsuła na tym filmie jest dość profesjonalna, przyłączona na krótkim złączu z balonem - co powoduje mniejsze ruchy wahadłowe.
Drugi link to klasyka czyli:
"Cygnus High Altitude Balloon":
http://moo.pl/~tygrys/balloon/polish.html
Myśle, że się wam spodoba.
PZD!!! :D
|
|
| Back to top |
|
 |