FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Amplituner sony str v5 - co zrobić

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Amplituner sony str v5 - co zrobić
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 12 Jul 2009 13:25   

Witam wszystkich jestem nowicjuszem w sprawach audio i naprawdę mam bardzo małe pojęcie w tym temacie - jednak chciałbym sprawić sobie jakieś duże głośniki do mojego ps3/telewizora.

może zacznę od tego iż posiadam amplituner sony str v5 sądziłem ze to stare padło które do niczego sie nie nada ale z ciekawości wpisałem jego nazwę w allegro i ku mojemu zdziwieniu jakiś śmiałek sprzedaje używany za 700 zł [...]
mój amplituner wygląda w 100% tak samo (ten sam model) i teraz moje pytanie - czy warto go zostawić i kupić nowe głośniki? czy te kolumny : [...]mógłbym do niego podłączyć? nie wiem nie spaliłbym ich czy cuś?
i ostatnie pewnie najgłupsze pytanie JAK mogę podłączyć np discmena pod wzmacniacz bym mógł przetestować czy jeszcze "pyka" (nie używałem go z 2 lata leżał na strychu) wydaje mi się ze kiedyś coś już próbowałem z końcówkami jack z czinczą i działało jednak przydała by mi się pomoc .

Jeśli ktoś jest w stanie odpowiedzieć na te może dość głupie pytania byłbym naprawdę bardzo wdzięczny .

pozdrawiam forumowiczów.

Linki do aukcji usunąłem, regulamin pkt. 10.11, a teraz proszę o poprawienie treści postu. Zdania zaczynamy wielką literą, stosujemy przecinki i kropki we właściwych miejscach.
GM
Wporządku, będę przestrzegał tych zasad , dziękuje za informacje - jestem w trakcie dokładnego zapoznawania się z regulaminem :)
Back to top

januss73
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 12 Jul 2009 13:52helpful post - solution   

Re: Amplituner sony str v5 - co zrobić

Ten amplituner to perełka, prawdziwy Highent lat 80'tych, choć 700Pln za niego to pewnie mała przesada. Prawdziwy i spory transformator toroidalny, takie widzi się tylko w drogim sprzęcie.
Nie podawaj linków do aukcji, bo to jest tu zabronione, zresztą i tak nie działają.
Nie ma czegoś takiego jak kolumny do wzmacniacza, jedyne ograniczenie to nie podłączać głośników 4-o ohmowych pod wzmacniacz który takich nie toleruje.
Możesz kupić głośniki 15W i nic im nie będzie jeśli wiesz co robi się z gałką potencjometru głośności, a możesz też 200W.
Jeśli wzmacniacz ma wejścia chinch to dokładnie tak musisz zrobić aby podłączyć odtwarzacz przenośny.
Back to top

msichal
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 12 Jul 2009 13:52helpful post - solution   

Skoro masz taki sam jak an aukcji to posłużę się zdjęciem.

Musisz mieć kabel minijack-2x cinch i podłączyć tu:
Back to top

bananoke
Poziom 5
Poziom 5

Post#4 Post from the author of the topic 12 Jul 2009 14:04   

msichal wrote:
Skoro masz taki sam jak an aukcji to posłużę się zdjęciem.

Musisz mieć kabel minijack-2x cinch i podłączyć tu:

oo bardzo cenna rada robilem podobnie tyle ze do mimijacka podłaczylem jedną czincze ( bo z jacka wychodzily 2 kabelki z czinczy też) jeszcze nie jestem pewny jak to skrecic ale poprobuje , dziekuje za odpowiedzi juz biore sie za test - oczywiscie dla was obu "po punkcie":)
+ jeszcze jedno pytanie , czy powinno być napięcie w tylnich otworach na kabel (laczacy amplituner i glosniki) ?? bo gdy wkladam do srodka miernik napięcia nie wykrywa mi go

edit
skrecilem 2 koncowki jednej czinczy i podpiałem do koncowki jacka z druga zrobilem to samo koncowksi wsadzilem pod aux + lineout w discmenie niestety glosu ani napięcia w glosnikach podlaczonych pod speakers nie bylo , zastanawiam mnie czy napięcie w tych wejsciach powinno sie znajdowac .

Proszę poprawić treść postu. Kolega pisze w sposób haniebny.
GM

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Jul 2009 14:04   

Back to top

januss73
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 12 Jul 2009 14:28   

Nie, nie powinno tam być napięcia, conajwyżej jakieś milivolty.

A co do głośników które proponowałeś, to raczaej ominął bym je dużym łukiem.

edit.
W kablu z minijackiem masz na pewno 2 żyły plus oplot. Oplot podłączasz do obu chinch na obwód, i odpowiednio żyły do każdego bolca w chinch. Tak zrobiłeś? Oczywiście na wzmacniaczu musisz wybrać wejście w które to podpiąłeś.
Back to top

bananoke
Poziom 5
Poziom 5

Post#6 Post from the author of the topic 12 Jul 2009 14:35   

januss73 wrote:
Nie, nie powinno tam być napięcia, conajwyżej jakieś milivolty.

A co do głośników które proponowałeś, to raczaej ominął bym je dużym łukiem.

za kilka minut wrzuce pare zdjec

ok oto one :

tak to wyglada

z jacka wychodzily tylko 2 kabelki , mam jeszcze jednego innego jacka z ktorego wychodza 3 wyglada tak :

Proszę zmienić sposób wstawienia zdjęć.
GM
Gotowe :)
Back to top

januss73
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 12 Jul 2009 15:18   

Z jacka nie mogły wychodzić 2 kabelki, chyba że był mono. W tym drugim masz jak mówiłem 2 żyły biały i czerwony i oplot.
Jak już podłączasz miernik to raczej ustaw go na prąd zmienny 'AC' u ciebie V~ może wtedy coś pokaże.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Jul 2009 15:18   

Back to top

bartek21: )
Poziom 11
Poziom 11

Post#8 12 Jul 2009 15:23   

Witam

Tak to powinno wyglądać
Back to top

bananoke
Poziom 5
Poziom 5

Post#9 Post from the author of the topic 12 Jul 2009 16:21   

bartek21: ) wrote:
Witam

Tak to powinno wyglądać

Skręciłem tak jak radziliście , jednak głosu niestety wciąż nie ma :(
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Jul 2009 16:21   

Back to top

januss73
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 12 Jul 2009 16:26   

A radio w tym ampli gra?
Back to top

bananoke
Poziom 5
Poziom 5

Post#11 Post from the author of the topic 12 Jul 2009 16:44   

januss73 wrote:
A radio w tym ampli gra?

akurat radio nigdy nie grało bo z tylu podpina się antenę której nigdy nie miałem :) nie wiem co jeszcze mogę wymyślić i czego to może być wina =/
Back to top

msichal
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 12 Jul 2009 16:57   

Podłącz kawałek kabla, cokolwiek. Powinno zbierać np RMF, bo to chyba najsilniejszy sygnał ma.
Back to top

januss73
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 12 Jul 2009 17:15   

msichal wrote:
Podłącz kawałek kabla, cokolwiek. Powinno zbierać np RMF, bo to chyba najsilniejszy sygnał ma.

Najsilniejszy sygnał to ma chyba RM :)
Back to top

bananoke
Poziom 5
Poziom 5

Post#14 Post from the author of the topic 12 Jul 2009 18:26   

chyba pozostaje mi tylko oddanie ampli do serwisu bo sam nic nie stworze - chyba faktycznie coś jest uszkodzone :|

swoja drogą zastanawia mnie jak taki ampi sprzed 20 lat może kosztować na allegro aż 700zł? dlaczego tak dużo? i jeśli ktos ma jakies pojęcie to jakie głosniki były by do niego najlepsze ?
Back to top

bananoke
Poziom 5
Poziom 5

Post#15 Post from the author of the topic 16 Aug 2009 17:11   

oddałem ampli do serwisu za 70 zl gość mi go zrobił po podłączeniu go w domu mam jeszcze jeden nierozwiązany problem - jak ustawiam gałkę na "A" to działa jak ustawie na B lub A+B to przestaje (z góry uprzedzam ze wsadzałem kabel z głosników do różnych wejść w ampli).
Jeśli nie ma rady to trudno jakoś przeżyje, byłbym też wdzięczny gdyby ktoś doradził mi jakie głosniki bedą się nadawać pod ten model, facet który go naprawiał powiedział ze jest baaaardzo mocny i estradowe głosniki pod niego można podpiąć jako iż ja wogóle się nie orientuje- byłbym wdzięczny za rade.

Dzięki za Wasze wcześniejsze odpowiedzi !

Pozdrawiam !
Back to top

Grzegorz Markowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 16 Aug 2009 17:47   

Jeśli masz tylko jedną parę zestawów głośnikowych, to podłączasz ją pod zaciski A. Podłączenie jej pod zaciski B nic nie da, ponieważ zestawy są łączone, przełącznikiem, szeregowo i aby grały zestawy podłączone do zacisków B, muszą być podłączone do wzmacniacza zestawy do zacisków A.

GM
Back to top

bananoke
Poziom 5
Poziom 5

Post#17 Post from the author of the topic 17 Aug 2009 10:04   

To nawet nie para glośników tylko jedna sztuka - ale chodzi o sam fakt że gdy było ustawione na "A" to działały a jak dałem A+B to już nie więc pewnie to wina wzmacniacza. Ponawiam pytanie o model głośników (byłbym też wdzięczny gdyby ktoś doradził mi jakie głosniki bedą się nadawać pod ten model, facet który go naprawiał powiedział ze jest baaaardzo mocny i estradowe głosniki pod niego można podpiąć jako iż ja wogóle się nie orientuje- byłbym wdzięczny za rade).

dzięki za odpowiedź
Back to top

Pablo1964
Poziom 26
Poziom 26

Post#18 17 Aug 2009 15:39   

Jakie estradowe głośniki? I takie bzdury mówią ludzie w serwisie?
Back to top

bananoke
Poziom 5
Poziom 5

Post#19 Post from the author of the topic 17 Aug 2009 16:18   

tak mi powiedział , ja nie wiem jestem tylko szarym posiadaczem tego wzmachola - dlatego nie wiem jakie głośniki warto pod niego podłączyć ktoś z forum napisał mi na priv że warto zakupić Tonsil Fenix II Front - jeden glosnik to około 370zł na allegro (szukam głośników do 1000zł).

Regulamin p.10.9
(dj-MatyAS)

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Aug 2009 16:18   

Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#20 17 Aug 2009 16:40   

Ponieważ Kolega do tej pory nie zapoznał się z Regulaminem w wystarczającym stopniu do poprawnego działania na Forum, temat zostaje usunięty.
Kolega będzie pod ścisłą kontrolą i w wypadku popełniania w dalszym ciągu tak rażących błędów i pisania w sposób niechlujny; zgodnie z p.15 Regulaminu zostanie przyznana kolejna, bardziej drastyczna nagroda.
Pozdrawiam.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Amplituner sony str v5 - co zrobić
Page 1 of 1

Page generation time: 0.284 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed