FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Moduł zasilający 4.6kVA, dużo zdjęć.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Moduł zasilający 4.6kVA, dużo zdjęć.
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#31 Post from the author of the topic 17 Jul 2009 11:40   

Re: Moduł zasilający 4.6kVA, dużo zdjęć.

RAFAŁ.M wrote:
Projekt ciekawy ,ale może lepiej było przeprojektować ZVS-a na zasilanie z wyższego napięcia i dać zwykły autotransformator. Przy większych napięciach popłyną niższe prądy i straty mocy będą mniejsze.Dodatkowo autotransformatorem można regulować napięcie płynnie od zera.
Przetwornice ZVS Flyback nie robi sie o takiich mocach. Stosując transformator chciałem mieć głównie bezpieczeństwo.
Jako Ciekawostkę dodam, że zasilacz może służyć jako spawarka, co prawda z 4mm sobie nie poradzi(albo ja) ale 2,5 mm płynnie;].
Back to top

Adam1988
Poziom 20
Poziom 20

Post#32 18 Jul 2009 16:18   

Przy stosowaniu wylacznikow silnikowych na zasilaniu 1 fazowym laczysz 3 tory szeregowo, u Ciebie jest blad.
Back to top

Femen
Poziom 15
Poziom 15

Post#33 Post from the author of the topic 18 Jul 2009 21:57   

Nie jest to błąd. Można połączyć 3 tory szeregowo. Ja podłączyłem fazę i zero równolegle. Podczas zadziałania bezpiecznika odłączy fazę(najważniejsze) i zero.
ADD. Sprawdzone przy zwarciu. Prąd zwarcia około 100-140A poprzez dłuższy kawałek drutu, który spłonął mi w rękach;]. Moc pobierana powyżej 8kVA. Pobór prądu z sieci około 35A. Bezpiecznik zadziałał niemal natychmiast. Zadymione pomieszczenie- bezcenne.
Back to top

eurotips
Poziom 19
Poziom 19

Post#34 19 Jul 2009 01:01   

Femen wrote:
...Prąd zwarcia około 100-140A poprzez dłuższy kawałek drutu, który spłonął mi w rękach;].....

ZAMKNĄĆ TEMAT BO TO PRZESTAJE BYĆ ZABAWNE.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Jul 2009 01:01   

Back to top

Femen
Poziom 15
Poziom 15

Post#35 Post from the author of the topic 19 Jul 2009 04:08   

eurotips wrote:
Femen wrote:
...Prąd zwarcia około 100-140A poprzez dłuższy kawałek drutu, który spłonął mi w rękach;].....

ZAMKNĄĆ TEMAT BO TO PRZESTAJE BYĆ ZABAWNE.

Sądzisz, że robiłem to bez żadnej ochrony? Próbę zwarciową robiłem po to, aby sprawdzić działanie zabezpieczeń, jak i samego urządzenia. Nie rozumiem Twojego oburzenia, każdy kto spawa, wie, że spawarka ma bardzo duży prąd zwarciowy o wiele większy niż 140A.
Jak pisałem wcześniej bezpiecznik zadziałał bardzo szybko, wyłączając obwód transformatora głównego.
Back to top

parafka
Poziom 18
Poziom 18

Post#36 19 Jul 2009 08:28   

Quote:
Próbę zwarciową robiłem po to, aby sprawdzić działanie zabezpieczeń, jak i samego urządzenia. Nie rozumiem Twojego oburzenia....

No właśnie cały problem tkwi w tym, że dużo rzeczy nie rozumiesz.
-A jak zabezpieczenie będzie miało sklejone styki od Twoich wcześniejszych eksperymentów to co?

Z uwagi na skrajną nieodpowiedzialność:
Proszę zamknąć temat!
Back to top

Femen
Poziom 15
Poziom 15

Post#37 Post from the author of the topic 19 Jul 2009 12:17   

Czy bezpiecznik o prądzie nominalnym 25-40A sklei styki przy prądzie zwarcia trochę ponad 35A przy tak mocnym mechanizmie wyłącznika?
Są to prądy, które mogą przepływać cały czas przez wyłącznik, jedynym ograniczeniem jest stycznik o amperażu 25A. Proszę nie zapomnieć, że budynek również ma zabezpieczenia, w tym przypadku esa 25A C, które również wywaliło.
P.S. Według CIOP granica bezpiecznego napięcia stałego to 120V.
Back to top

parafka
Poziom 18
Poziom 18

Post#38 19 Jul 2009 12:39   

A wiesz, że jak podnosisz bezpiecznik ze zwartym obwodem to może nastąpić zespawanie styków i wyrzucenie zabezpieczeń w TG?
Po usunięciu zwarcia Twoje np. C16 może być niesprawne i kolejne zwarcie będzie wyrzucać ten "większy" bezpiecznik.
Proszę zaniechaj tych eksperymentów bo stanie się jasność i Cię zabije.
Back to top

Femen
Poziom 15
Poziom 15

Post#39 Post from the author of the topic 19 Jul 2009 12:42   

Nie załączałem tego wyłącznikiem silnikowym (on jest w środku obudowy, chociażby na logikę)! Patrz uważnie na schematy. Są 2 wyjścia sterujące, jedno do załączenia stycznika, drugie do sterownia went.
Back to top

Mark II
Poziom 15
Poziom 15

Post#40 19 Jul 2009 14:58   

Femen wrote:
Nie jest to błąd. Można połączyć 3 tory szeregowo. Ja podłączyłem fazę i zero równolegle. Podczas zadziałania bezpiecznika odłączy fazę(najważniejsze) i zero.
ADD. Sprawdzone przy zwarciu. Prąd zwarcia około 100-140A poprzez dłuższy kawałek drutu, który spłonął mi w rękach;]. Moc pobierana powyżej 8kVA. Pobór prądu z sieci około 35A. Bezpiecznik zadziałał niemal natychmiast. Zadymione pomieszczenie- bezcenne.

Nie jest dla mnie do końca jasne, co oznacza połączenie równoległe w tym przypadku (podkreślenie kolorem).
Należy sobie zdać sprawę z jednej rzeczy. Wszelkiego rodzaju trzyfazowe przekaźniki termiczne mają inne ch-ki w przypadku obciążenia jednego toru, a inne w przypadku obciążenia wszystkich. I aby mieć pewność, że nastawiony prąd jest tym przy którym zabezpieczenie ma zadziałać, należy z reguły obciążać wszystkie tory prądowe. Dlatego, jeśli obciążenie jest jednofazowe, należy wszystkie tory połączyć szeregowo, lub przez dwa szeregowo połączone "puścić" fazę a przez trzeci N, lecz wyłącznie tylko z zabezpieczanego wyłącznikiem obwodu. W żadnym przypadku nie należy jednak przerywać PE.

Co do drugiej części wypowiedzi, hmm... raczej nie jest przyjęte, by badać skuteczność ochrony przez robienie zwarć celowo i na "żywca". W ten sposób niszczy się tylko aparaturę. To, że miernik pokazał 35A nie znaczy że tego prądu nie było więcej. Raczej było, bo opis efektów eksperymentu sugeruje zadziałanie członów zwarciowych w pozostałych zabezpieczeniach, a w ich przypadku ok. 50A to raczej najmniejsza wartość. O niebezpieczeństwie związanym ze stosowaniem takich metod nie wspominając - można dostać np. po oczach kulkami stopionej miedzi - bezcenne.
Back to top

Femen
Poziom 15
Poziom 15

Post#41 Post from the author of the topic 19 Jul 2009 23:04   

Doinformowałem sie od elektryka, doradził mi, abym podłączył przez wył. silnikowy fazę i zero robocze. Tak więc zrobiłem. Jednak skoro bezpiecznik działa poprawnie przy Inast=25A, to nic zmieniać nie będę. Taki wył. posiada wyzwalacz zwarciowy?
Jeżeli chodzi rozpryskiwanie się stopionej miedzi, masz rację, było by nie miło. Miałem dostęp do okularów(maski) spawalniczej, tak więc skorzystałem. Można powiedzieć, że miałem cały strój spawacza(bez obuwia).
Co do tych prób, chciałem mieć pewność, że urządzenie będzie działo po przypadkowym zwarciu, aby w razie czego nie zrobiło mi nie miłej niespodzianki.
Back to top

Prezydentrp
Poziom 16
Poziom 16

Post#42 22 Jul 2009 09:22   

Cała konstrukcja niby solidna i budowana z zapasem, ale ja jednak do czegoś bym się przyczepił a mianowicie uzwojenie w polwinitowej izolacji które stopi się przy solidnym nagrzaniu i ta taśma PVC na transformatorach...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Jul 2009 09:22   

Back to top

Femen
Poziom 15
Poziom 15

Post#43 Post from the author of the topic 22 Jul 2009 12:04   

Przy dobrym chłodzeniu nie ma problemów, jak na razie testowałem przez około 8 minut przy prądzie 35A. Nie było problemów z chłodzeniem.
Ta taśma służy zbiciu blach transformatorowych.
Dziś postaram się dać następne zdjęcia. Zrobiłem napisy na froncie, dałem w miarę duży radiator z boku obudowy i zamontowałem kolejny wentylator, bo chłodzenia nigdy dosyć;]

Moduł zasilający 4.6kVA, dużo zdjęć. Moduł zasilający 4.6kVA, dużo zdjęć. Moduł zasilający 4.6kVA, dużo zdjęć. Moduł zasilający 4.6kVA, dużo zdjęć. Moduł zasilający 4.6kVA, dużo zdjęć.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Jul 2009 12:04   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Moduł zasilający 4.6kVA, dużo zdjęć.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Kolumny 3-drożne na głośnikach Tonsil & STX. Dużo zdjęć! (9)
Lampowe kombo gitarowe 50W (Marshall JCM800), dużo zdjęć (56)
Preamp na 2xecc83 & 2xem84+dużo zdjęć (1)

Page generation time: 0.138 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed