| Author |
Dawidzio Poziom 10

|
16 Jul 2009 20:50 Intel(R) ICH8M SATA AHCI Controller szukam sterowników |
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów!
Ostatnio zakupiłem dysk przenośny Toshiba MK2035GSS 200GB. Gdy podłączam go do kompa na dysku świeci dioda, ale nie nic nie wyskakuje na kompie. Doszedłem do wniosku, że potrzebne są mi sterowniki. Niestety :cry: w zestawie nie była dołączona żadna płyta ze sterownikami. Mój system operacyjny to Microsoft Windows XP.Szukam osoby, która posiada sterowniki do tego dysku. Będę bardzo wdzięczny takiej osobie jeśli prześle mi instalki takich sterowników na e-maila. Chodzi o sterowniki takie jak:
Intel(R) ICH8M SATA AHCI Controller - 2829
Intel(R) ICH8M Ultra ATA Storage Controllers - 2850
E-mail: czelusniakdawid(malpa)gmail.com
Pozdrawiam. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jul 2009 20:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kolobos Poziom 26

|
16 Jul 2009 21:40 Re: Szukam sterowników do dysku Toshiba MK2035GSS |
|
|
|
Nie ma sterownikow do dysku, potrzebne Ci sterowniki do kontrolera SATA, dostepne na stronie producenta plyty glownej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jul 2009 21:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
17 Jul 2009 06:39 Re: Szukam sterowników do dysku Toshiba MK2035GSS |
|
|
|
.... albo Intela - czego szukać sam wskazałeś (ICH8M).
Możesz też w BIOS-ie sprawdzić czy jest tam opcja AHCI (wystarczy ją na disable ustawić) lub inna typu native IDE lub podobnie nazwana. Zmiana tego typu ustawień powoduje, że sterowniki kontrolera S-ATA nie będą, przy instalacji, potrzebne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jul 2009 06:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gajdzi Poziom 11

|
25 Jan 2010 22:26 Re: Szukam sterowników do dysku Toshiba MK2035GSS |
|
|
|
Witam, mialem identyczny problem, jednak sie z nim uporalem!
Ja zrobilem tak...
Po 1 sterowniki do sATA dotycza plyty glownej... w moim lapku Toshiba A205-S4777 plyta jest intela, ale bez nazwy... odszukalem po chipsecie (GM965) sterownikow do dysku...
sciaganlem 32-bit Floppy Configuration Utility i to zintegrowalem z xpkiem nLite'em.
Po zainstalowaniu systemu zaistalowalem Intel(R) Matrix Storage Manager i gra...
Problem jednak mam nadal z dzwiekiem... ze strony toshiby driver wywala mi ze musze miec angielska wersje systemu, a ja mam polska z MSDNA...
Wiec zaczynam szukac gdzies na realtek'u...
A... moga byc jeszcze problemu z zainstalowaniem drivera do chipseta... ja sciagam nie ze strony toshiby tylko ze strony intela...
Na razie to tyle... zycze powodzenia...
|
|
| Back to top |
|
 |