FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Poszukiwany materiał na izolator magnetyczny

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Poszukiwany materiał na izolator magnetyczny
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 17 Jul 2009 04:15   

Izolator magnetyczny

Witam wszystkich,
jeżeli założyłem temat w złym miejscu proszę o przeniesienie go w odpowiednie miejsce.
W internecie było już ogólnie wiele razy zadawane to pytanie ale nigdzie nie widziałem żeby ktoś na nie konkretnie udzielił odpowiedzi.

Istnieje substancja która umieszczona po między dwoma magnesami powoduje że zaprzestają one miedzy sobą oddziaływać ?obojętne w jaki sposób to się stanie grunt żeby przestały się przyciągać/odpychać.Dobrze by było gdyby ta substancja sama nie oddziaływała z magnesami (nie jest to konieczne)
pozdrawiam
Pirotech
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 17 Jul 2009 08:47   

Re: Izolator magnetyczny

Dowolny nadprzewodnik I rodzaju.
Back to top

Pirotech
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 Post from the author of the topic 17 Jul 2009 12:09   

forestx to już jakiś trop :wink:
a może jakaś substancja nie wymagająca utrzymania temperatury poniżej 30 Kelwinów ?
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 17 Jul 2009 12:33   

Jak znam życie, to masz na myśli silnik magnetyczny, perpetuum mobile albo coś w tym rodzaju.
Problem był poruszany wielokrotnie, użyj "szukaj".
Back to top

Pirotech
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 Post from the author of the topic 17 Jul 2009 13:37   

Szukałem zanim założyłem ten temat.Jednak tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie a jeżeli coś przeoczyłem to proszę o pokazanie w którym momencie...jest tego w końcu duuuzoo..
pozdrawiam i dalej czekam na odpowiedź na moje pytanie.
P.S.
Domyślam się że nie może coś takiego istnieć ponieważ wtedy możliwe było by zbudowanie czegoś w stylu PM jednak chciałbym to usłyszeć od kogoś kompetentnego.
pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Jul 2009 13:37   

Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 17 Jul 2009 14:06   

Pirotech wrote:
Szukałem zanim założyłem ten temat.Jednak tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie
- a jakie jest pytanie?
Pirotech wrote:
a jeżeli coś przeoczyłem to proszę o pokazanie w którym momencie...jest tego w końcu duuuzoo..
- czyli mam poszukać za ciebie?
Pirotech wrote:
Domyślam się że nie może coś takiego istnieć ponieważ wtedy możliwe było by zbudowanie czegoś w stylu PM jednak chciałbym to usłyszeć od kogoś kompetentnego.
- gdybyś nawet znalazł "izolator magnetyczny", albo użył nadprzewodnika to silnika magnetycznego (w znaczeniu P.M.) nie zbudujesz. No ale ja nie czuję się kompetentny w temacie perpetuum mobile :D
Back to top

Pirotech
Poziom 6
Poziom 6

Post#7 Post from the author of the topic 17 Jul 2009 14:31   

Quote:
- a jakie jest pytanie?

Naucz się czytać ze zrozumieniem.Pytanie postawiłem w pierwszym poście.
Quote:
- czyli mam poszukać za ciebie?

Nie, jednak w pierwszym poście napisałem również że w internecie było wiele razy stawiane to pytanie a nikt na nie konkretnie nie udzielił odpowiedzi.Forum elektroda.pl również zalicza się do internetu więc i to forum przeszukałem.Skoro dalej twierdziłeś abym użył opcji szukaj drugi raz uznałem że WIESZ że coś ominąłem..jednak nic nie ominąłem a to już świadczy o Tobie.
Quote:
- gdybyś nawet znalazł "izolator magnetyczny", albo użył nadprzewodnika to silnika magnetycznego (w znaczeniu P.M.) nie zbudujesz. No ale ja nie czuję się kompetentny w temacie perpetuum mobile Very Happy

zapewniam Cię jeżeli istnieje "izolator magnetyczny" którego już cienka warstwa nie przepuszcza pola magnetycznego urządzenie typu PM jest łatwe do zbudowania(dlatego zakładam że nie może istnieć taka substancja)
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 17 Jul 2009 15:13   

Wiem, że temat "izolator magnetyczny" był na elektrodzie wielokrotnie poruszany.
Mam szukać linków dla ciebie?
Wiem, że "izolator magnetyczny" nie pomoże w zbudowaniu P.M.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Jul 2009 15:13   

Back to top

Pirotech
Poziom 6
Poziom 6

Post#9 Post from the author of the topic 17 Jul 2009 20:37   

Izolator magnetyczny nie tyle co pomoże ale jest kluczowym elementem którego brakuje do wykonania PM...jeżeli dostane takie coś to w 2h będę miał gotowe urządzenie:P dlatego tak bardzo mi na tym zależy.I liczę się z krytyką...
serdecznie pozdrawiam
Pirotech
Back to top

henrykS
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 17 Jul 2009 20:56   

Czy chodzi raczej nie tyle o izolator, co ekran magnetyczny ?
Reszta po wpisaniu takiego hasła do wyszukiwarki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Jul 2009 20:56   

Back to top

Pirotech
Poziom 6
Poziom 6

Post#11 Post from the author of the topic 17 Jul 2009 21:15   

Nie nie chodzi o ekran magnetyczny.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#12 18 Jul 2009 13:47   

Witam!

By umieścić naprzewodnik w pobliżu magnesu będziesz musiał wykonać pracę - w najlepszym przypadku taką samą jaką uzyskasz w następstwie takiego działania. Nadprzewodnik wypycha z siebie pole magnetyczne i przez to odpycha się od magnesów. Natomiast umieszczając jakiś ferromagnetyk by zagiąć linie pola i tym przerwać lub osłabić oddziaływanie nie musisz wykonać pracy, ba, nawet otrzymasz pewną energię przez to. Z tym że wszystko co otrzymasz musisz zwrócić na usunięcie tego ferromagnetyka z okolic magnesu.

Pozdrawiam
Back to top

Pirotech
Poziom 6
Poziom 6

Post#13 Post from the author of the topic 18 Jul 2009 15:40   

Dokładnie ;)
dlatego szukam substancji która najlepiej sama nie oddziałuje z magnesem jak np.aluminium czy miedź a potrafi przerwać/odbić pole magnetyczne jak lustro czy kartka papieru światło widzialne.
pozdrawiam
Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 24 Jul 2009 00:51   

Raczej nie znajdziesz takowej.
Jeśli masz jakiś projekt, to spróbuj w odpowiedni sposób użyć ferromagnetyków (pochłaniaja spora część pola magnetycznego), lub nienamagnesowanych magnesow (przenosza dosc dobrze pole magnetyczne i szybko się przemagnesowują).
Pamiętaj że uwzgledniając obydwa bieguny magnesów podwajasz sily oddziaływania magnesów w urządzeniu.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#15 24 Jul 2009 02:46   

ferromagnetyk będzie przyciągał, nadprzewodnik będzie odpychał oba magnesy;
kiedyś się zastanawiałem, czy jest możliwe jakieś ich połączenie tak, by nie działała
żadna siła - do tego potrzeba, żeby ferromagnetyk przepuścił taki strumień pola,
jaki by przechodził przez miejsce, gdzie jest nadprzewodnik, gdyby go nie było.

Istnienie takiego materiału, który umieszczony pomiędzy magnesami powodowałby,
że nie działają one żadną siłą na ten materiał, ani na siebie, nie oznacza możliwości
zbudowania PM - bo praca wykonywana przy umieszczaniu takiego materiału między
magnesami mogłaby być zależna (i powinna być) od ich wzajemnego ustawienia -
włożenie tego między magnesy przyciągające się wymagałoby większej pracy.
Back to top

Taenia_Saginata
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 24 Jul 2009 08:29   

Pirotech wrote:
Dokładnie ;)
dlatego szukam substancji która najlepiej sama nie oddziałuje z magnesem jak np.aluminium czy miedź a potrafi przerwać/odbić pole magnetyczne jak lustro czy kartka papieru światło widzialne.
pozdrawiam

Drewno. Tylko go musi być dużo.
Back to top

Pirotech
Poziom 6
Poziom 6

Post#17 Post from the author of the topic 25 Jul 2009 04:14   

Taenia_Saginata dziękuje za tego typu ironiczne wypowiedzi^^ pisałem że cienka warstwa a Ty mi piszesz że musi być go dużo..no comments
_jta_ Istnienie substancji która nie oddziałuje z magnesami a przerywa ich działanie w 100% oznacza że 2 dni później będziecie mieli PM :D
pozdrawiam ludzi którzy starają się pomóc
Pirotech
Back to top

hobbyelektronik
Poziom 19
Poziom 19

Post#18 25 Jul 2009 10:14   

A może by tak iść tym tropem:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=punkt+curie%2C+&lr=

Powodzenia...........
Back to top

Pirotech
Poziom 6
Poziom 6

Post#19 Post from the author of the topic 25 Jul 2009 14:39   

hobbyelektronik
mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób to może mi pomóc?
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#20 26 Jul 2009 20:24   

W sprawnie "nie oddziaływania" da się na pewno uzyskać coś takiego, że mamy płytkę, mamy dwa magnesy,
i jak magnes jest w określonej odległości od płytki, to magnes i płytka nie działają na siebie żadną siłą, oraz
że magnesy oddzielone tą płytką nie działają na siebie, niezależnie od tego, którymi biegunami są do siebie
zwrócone. Nie umiem na szybko określić, czy może być tak, że przy oddalaniu magnesu od płytki nadal nie ma
między nimi żadnej siły - próbowałem coś takiego wymyślić, i ustaliłem, że nie będzie w taki sposób działać.
A nawet, jak to się uda, nie oznacza to, że nie będzie siły dla dowolnego położenia płytki względem magnesu
- jedynie, że istnieje droga, po której można magnes zbliżyć do płytki tak, by nie pojawiła się siła między nimi.
Back to top

Pirotech
Poziom 6
Poziom 6

Post#21 Post from the author of the topic 26 Jul 2009 20:44   

no właśnie a mi chodzi żeby w miejscu w którym magnesy na siebie oddziałują z siłą prawie max po włożeniu płytki siła jest =0 a po wyciągnięciu znowu max :D myślałem czy jest coś w stylu że np magnes w określonych warunkach jest magnesem a przy minimalnym bodźcu już nie bądź potrafi przemieniać swoje bieguny pod wpływem określonego bodźca że raz tu jest N a raz S jednak nic nie znalazłem na ten temat :(
pozdrawiam
Back to top

me_super
Poziom 22
Poziom 22

Post#22 26 Jul 2009 21:00   

Pirotech wrote:
Witam wszystkich,
jeżeli założyłem temat w złym miejscu proszę o przeniesienie go w odpowiednie miejsce.
W internecie było już ogólnie wiele razy zadawane to pytanie ale nigdzie nie widziałem żeby ktoś na nie konkretnie udzielił odpowiedzi.

Istnieje substancja która umieszczona po między dwoma magnesami powoduje że zaprzestają one miedzy sobą oddziaływać ?obojętne w jaki sposób to się stanie grunt żeby przestały się przyciągać/odpychać.Dobrze by było gdyby ta substancja sama nie oddziaływała z magnesami (nie jest to konieczne)
pozdrawiam
Pirotech

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mumetal

Znajomy ostatnio kupował blachy z mumetalu, jak wróci mogę go podpytać jak to działa.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#23 26 Jul 2009 21:47   

Mumetal jest przyciągany przez magnesy. Ale jak będzie w środku między dwoma magnesami, to
siły przyciągania przez oba magnesy zrównoważą się, i nie będzie on ciągnięty w żadną stronę.
Magnesy są przyciągane przez mumetal. Ale (o ile mumetalu nie jest za mało) siła przyciągania
magnesu przez mumetal nie będzie (prawie - może o jedną milionową będzie) zależeć od tego,
czy po drugiej stronie jest drugi magnes, i w którą stronę jest on ustawiony.
Ale coś mam wrażenie, że to już było wielokrotnie wałkowane na forum, dlatego prosiłbym autora
tematu, by sprawdził, co z tego, co go interesuje, jest już opisane na forum, i podał namiary. Myślę,
że to oszczędzi, przynajmniej częściowo, powtarzania informacji, które już są w archiwum forum.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jul 2009 21:47   

Back to top

mmm777
Poziom 21
Poziom 21

Post#24 26 Jul 2009 22:44   

A nie było by lepiej poszukać izolatora grawitacji?
Back to top

Pirotech
Poziom 6
Poziom 6

Post#25 Post from the author of the topic 26 Jul 2009 23:23   

Z tym mumetalem i podobnymi już czytałem nawet chciałem kupić ale wydaje mi się że nie przerwie on oddziaływań.On tylko przeprowadza fale magnetyczne przez siebie...chociaż jeżeli by umieścić dwie płytki mumetalu tak aby jedna ekranowała jeden magnes a druga drugi?
Nie wiem..myślę ,szukam już z rok i nic...liczę na Waszą pomoc za którą będę dozgonnie wdzięczny lecz jeżeli ktoś znajdzie taka substancję nie ukrywam że chciałbym jej to jakoś wynagrodzić.
pozdrawiam i liczę na Was.
mmm777 co masz na myśli mówiąc izolatora grawitacji?wyczuwam w tym nutkę ironii a zarazem odpowiedz że taka substancja nie istnieje.Dobrze myślę czy po prostu wszędzie widzę krytykę i jestem przewrażliwiony..?
me_super bardzo proszę i czekam na info :D
_jta_ było to wałkowane i jest tego tutaj około 100 stron lecz nigdzie nie ma odpowiedzi.Myślę że powtórzenia będą tu na miejscu ponieważ osoba szukająca tejże substancji będzie mogła sobie oszczędzić czytania tych 100 stron o PM i innych :) myślę że tych powtórzeń będzie niewiele ponieważ w tamtych tematach jest mało koncepcji więcej siana..

Co myślicie o dwóch płytkach mumetalowych oddzielonych papierem?powiedzmy że po między dwa magnesy odwrócone jednoimiennie włożę takie płytki to czy magnes wiszący w powietrzu opadnie na płytkę?
jeżeli napisałem nie zrozumiale to przybliżę rysunkiem bądź wyjaśnieniami :)
pozdrawiam
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#26 27 Jul 2009 00:35   

Pytanie jest niezbyt zrozumiałe. Podejrzewam, że to, co niedawno napisałem, jest odpowiedzią.
Jeśli nie jest, to wytłumacz, o co właściwie pytasz - jakiej informacji brak w tym, co napisałem.
Może nie jest jeszcze jasne, że jeśli magnesy oddzielisz warstwą mumetalu, to nie będą się
odpychać (mumetal im nie pozwoli), zostanie przyciąganie obu magnesów przez mumetal?

Oczywiście, wymaga to odpowiedniej grubości warstwy mumetalu - tym większej, im silniejsze
są magnesy - i na pewno kiedyś już opisywałem, jak to wyliczyć, dla najsilniejszych magnesów
wystarczy warstwa o grubości równej średnicy magnesów, a nawet nieco cieńsza.
Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#27 27 Jul 2009 02:58   

Pirotech, czy myślałeś o wykorzystaniu kształtek.
Mam na myśli coś w rodzaju obudowy klamry magnetycznej, czy pierścienia , bo w obydwu przypadkach pole magnetyczne nie wydostaje sie na zewnątrz.
Jeszcze jeden przykład, zjawisko wiatru elektrycznego, może na pozór nie ma nic wspólnego z magnesami, ale kształt elementu gra tu najważniejszą rolę.
Back to top

Pirotech
Poziom 6
Poziom 6

Post#28 Post from the author of the topic 01 Aug 2009 14:43   

Przepraszam ale widzę że zbyt mało wiem na ten temat a żeby zrozumieć niektóre wypowiedzi siedzę z książkami oraz Wikipedia.
Proszę o tłumaczenie Waszych koncepcji zaoszczędzi mi to wiele trudu :)
J. Kleban mógłby Pan przybliżyć nieco owy pomysł?
Jeżeli dobrze myślę to mumetal przepuszcza fale magnetyczne przez siebie nie dając im przejść na drugą strone.Więc czy ten rysunek jest prawidłowy?Czy faktycznie tam nie będzie żadnych oddziaływań?

_jta_ mógłbyś podać Twój wzór na obliczanie jaka warstwa mumetalu wystarczy aby "odizolować" pole magnetyczne?Myślę o najsilniejszych magnesach neodymowych dostępnych na rynku.

elektroda.JPG
 Filename:  elektroda.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  96.09 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#29 01 Aug 2009 15:42   

Mumetal ma indukcję nasycenia 0.85T; najsilniejsze magnesy neodymowe dają indukcję 1.4T;
żeby pole nie przeszło na drugą stronę, potrzeba żeby strumień pola magnetycznego dawany
przez magnes mógł tak się rozpłynąć w mumetalu, żeby nigdzie nie osiągnął nasycenia, więc
obwód_bieguna_magnesu * grubość_mumetalu * indukcja_nasycenia musi przekroczyć
powierzchnia_bieguna_magnesu * indukcja_magnesu. Jeśli magnesy są przyłożone
po obu stronach tym samym biegunem, to ich powierzchnie trzeba zsumować.

Może dobrze by było oprócz mumetalu użyć permenduru, który ma indukcję nasycenia 2.45T
- czyli zrobić przekładaniec: permendur-mumetal-permendur - wyjdzie znacznie cieńszy, niż
sam mumetal, przy tej samej skutecznosci izolowania magnesów. Kolejność ze względu na to,
że permendur dobrze ekranuje silne pola (bo ma dużą indukcję nasycenia), a mumetal słabe
(bo ma dużą przenikalność, początkową 7 000-25 000, maksymalną 100 000); może lepszy od
mumetalu byłby supermalloy (przenikalność początkowa 125 000, maksymalna 900 000), albo
któryś alsifer (są o przenikalności początkowej 35 000, maksymalnej 160 000).
Jeszcze żelazo wodorowe - pod każdym względem lepsze od mumetalu: indukcja nasycenia
2.15T, przenikalność początkowa 25 000, maksymalna 275 000) - można nie robić przekładańca.
Back to top

J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20

Post#30 02 Aug 2009 01:39   

To co pisałem to tylko moje spekulacje na ten temat.
Większość modeli PM które oglądałem wykorzystują tylko jedne bieguny magnesów, a jak wiadomo największa siła magnesów występuje przy zamknięciu obwodu linii pola magnetycznego co jest także podstawą działania silników, gdyż linie sił pola dążą do zamknięcia obwodu, ale przed osiągnięciem tego zamknięcia pole zanika na jednym obwodzie a powstaje na innym który właśnie jest pod odpowiednim kątem do magnesów stojana itd. itd.( nie mówiąc o prądach indukowanych w zwartych na komutatorze cewkach wirnika.
Teraz spróbuj wyobrazić sobie w jaki sposób te ustawione takimi samymi biegunami naprzeciw siebie magnesy zamykają obwód linii pola magnetycznego. Moim zdaniem ta druga (nie użyteczna) strona magnesów nie tylko zmniejsza siły które ewentualnie mogłyby być wykorzystane jeśli to zadziała, ale także wręcz przeszkadza tworząc niekontrolowane zawirowania.

Co do kształtek to wiesz jak wygląda tzw. podkowa, typowy magnes szkolny, a teraz wyobraż sobie magnes w kształcie litery E gdzie środek to jeden biegun a góra i dół to drugi, tylko że środek będzie przyciągał z 2 X większą siłą niż góra lub dół z osobna. Podobnie będzie z kształtem Y i to można by wykorzystać do zmniejszenia sił w pewnych miejscach lub do rozproszenia pola lub zmiany jego kształtu aby niwelować je w miejscach gdzie przeszkadzają.
Jako kształtek spróbuj nienamagnesowanych magnesów.
Resztę musisz sam wykombinować bo wszystkich możliwości nie sposób wymienić na forum.

Pomyśl np. nad przeniesieniem (przeprowadzeniem ) niewykorzystywanych pól biegunów, aby one też na siebie oddziaływały z odpowiednim przesunięciem kątowym.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Poszukiwany materiał na izolator magnetyczny
Page 1 of 6 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Page generation time: 2.252 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed