| Author |
_jta_ Poziom 26

|
31 Dec 2011 17:03 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
zimny8 - a do szkoły chodziłeś? O rozróżnieniu miękkich i twardych materiałów ferromagnetyków nie słyszałeś?
Miarą twardości ferromagnetyka jest Hc - czyli prąd na jednostkę długości potrzebny do jego rozmagnesowania.
Dla magnesu neodymowego jest on wyjątkowo duży - kilkaset A/mm - taki prąd "zniesie" pole takiego magnesu.
Może pomyśl, jaka potrzebna jest grubość uzwojenia cewki, żeby wytrzymała taki prąd - ja oceniam na 30cm.
|
|
| Back to top |
|
 |
zimny8 Poziom 21

|
31 Dec 2011 17:15 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
Fakt ale, w tym rzecz że nie ma potrzeby całkowitego zniesienia pola, wystarczy zmniejszyć, myślę o 40 %, a to chyba coś zmienia, i w układ wołożyć zwykły wyprofilowany stalowy ekran.
|
|
| Back to top |
|
 |
zimny8 Poziom 21

|
01 Jan 2012 09:05 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
Można inaczej, magnes umieścić w "żelaznej" grubościennej rurce o dopasowanej średnicy w taki sposób aby rurka wystawała z obu stron (np. 0.5 cm), uzwojenia i sposób podłączenia jak opisałem wyżej.
Pole m. wyindukowane w metalu o przeciwnych biegunach będzie wtedy nie tyle "znosiło" co "wiązało", "skracało" i "zamykało" pole m. magnesu neodymowego, może się okazać że w wystarczającym stopniu.
Zaś prąd potrzebny do wytworzenia wymaganego pola niewielki.
Po latach każdemu się okaże że więcej ma w życiu warsztatu i praktyki niźli szkoły :).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jan 2012 09:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
01 Jan 2012 17:35 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
Przy odpowiednim przekroju rurki (np. średnica magnesu 10mm, grubość ścianek rurki 1.5mm wystarczy)
można uzyskać "zamknięcie" pola magnesu przez rurkę. Ale nie wiem, czego się po tym spodziewasz.
|
|
| Back to top |
|
 |
zimny8 Poziom 21

|
02 Jan 2012 08:28 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
| _jta_ wrote: |
| czego się po tym spodziewasz. |
Na początek zbuduje taki magnes, przetestuje i ocenie jego przydatność, w tym pobór prądu potrzebny do wytworzenia potrzebnego pola m.
Użyty w opisywanych tu i wszędzie silnikach m. zamiast "izolatora m." jeśli zadziała, (włączany we właściwym momencie), to taki silnik będzie miał w ogóle szansę się kręcić, w przeciwieństwie do innych.
Nie twierdze że to będzie sukces, bo nie wiadomo czy wystarczy wygenerowanej energii (kilka cewek wzdłuż obwodu) do zasilania elektromagnesów.
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
02 Jan 2012 12:24 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
| zimny8 wrote: |
| nie wiadomo czy wystarczy wygenerowanej energii (kilka cewek wzdłuż obwodu) do zasilania elektromagnesów. |
Wiadomo, to już dawno policzono - nie wystarczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
zimny8 Poziom 21

|
02 Jan 2012 12:39 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
| _jta_ wrote: |
| Wiadomo, to już dawno policzono - nie wystarczy. |
Pewnie nie wystarczy ale, ciekaw jestem jaką sprawność mógłby takowy uzyskać, bo wydaje się że większą od silników elektromagnetycznych (tego typu), prezentowanych na tym forum przez niektórych kolegów.
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
02 Jan 2012 16:40 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
Przy rozmiarach takich, że zmieściłby się w garażu, powinno dać się uzyskać około 99.9%.
Ale prawdopodobnie się nie opłaca ponad 99%, bo te dziesiąte części % za drogo kosztują.
|
|
| Back to top |
|
 |
zimny8 Poziom 21

|
03 Jan 2012 09:11 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
Może inaczej, nie potrzeba innych cewek "produkujących" prąd, przecież w moich elektromagnesach/magnesach też się będzie indukować, a gdyby zrobić to tak : magnes rotora wraz ze zbliżaniem się, indukuje coraz większe napięcie/pole w cewce elektromagnesu, o tej samej polaryzacji co magnes stały statora, co wzmocni siłę jego przyciągania, ale tylko do momentu "mijania" wtedy obwód elektromagnesu zostałby rozwarty (przekaźnik 7mA, i układ ster.), po "minięciu" obwód zwieramy, i w tym momencie indukcja będzie naprawdę spora, wtedy "oddalający się" magnes rotora dostanie porządnego kopa ?.
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
03 Jan 2012 11:25 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
Spodziewałbym się, że: zwarta podczas zbliżania się magnesu cewka zmniejszy pole indukowane w jej rdzeniu;
a zwarcie jej podczas oddalania się "zamrozi" pole w rdzeniu, powodując hamowanie oddalającego się magnesu.
|
|
| Back to top |
|
 |
zimny8 Poziom 21

|
03 Jan 2012 11:56 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
Zmontuję jednak, rotor i stator mam, magnesy też, więc jakieś próby w desperacji mogę poczynić.
Na koniec, zawsze mogę spożytkować neodymy budując i sprzedając coś takiego :) :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lewitron
(demonstracja film)
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 16

|
17 Jan 2012 01:55 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
| wicek404 wrote: |
| Tu nie chodzi o PM teraz naprawdę żałuję że do modelu zrobionego z CD i 12-tu magnesów i usadowionego na starym silniku z DVD dopuściłem znajomego. I jak zobaczył że się kręci z ciekawości dotknął małym wkrętakiem wtedy CD rozsypało się. Ale nieprzerwanie pracowało grubo ponad miesiąc, zrobiłem pomiary w rurce plastikowej na jaką wysokość się odpychają przed badaniem i miałem sprawdzić ile po 2 miesiącach osłabną. Nie zdążyłem bo w garażu jest pełno bałaganu i metalowych części i wszystko gdzieś się poprzyczepiało, a to co znalazłem było połamane. Fakt jest taki że według wyliczeń niektórych tu osób nie powinien się kręcić taki model co oznacza że te wszystkie wyliczenia mogą sobie wsadzić w nos. Nie bacząc na na to co piszą tu inni i zniechęcając resztę do robienia silnika magnetycznego, ja postanowiłem wykonać już prototyp wg. swojego pomysłu, opierając się częściowo na silniku Perendeva. To co pokazują na różnych filmikach owszem kręci się i to dosyć szybko ale jak długo magnes osadzony w otwartym i zmiennym polu magnetycznym, gdy zacznie wykonywać pracę tzn. podłączony zostanie generator. Sądzę że po góra 2 miesiącach magnesy oddadzą swoją siłę w tych warunkach. Ja wykonuję wszystko ze stali i magnesy osadzone w specjalnych obudowach, które zamykają pole magnesu. Jest do zrobienia jeszcze powiercić wszystko, ale trzeba zaczekać na rozwianie właśnie wątpliwości co do materiału, który zmniejszy oddziaływanie przeciwnego magnesu na obudowę bo strata może wynieść około 10%, a gdy uda się to jeszcze zmniejszyć przez osłonięcie blachą nierdzewną o takich właśnie właściwościach i wywierceniu w nich otworów że tylko same magnesy wykonają czystą pracę to daje dodatkowe korzyści. |
| wicek404 wrote: |
| Model wykonany był ze zwykłego CD-romu 12 magnesów 5mm x 2mm przyklejonych płasko w równych odstępach od siebie bez zachowania kątów i napędzany był tylko jednym magnesem i znalazłem kilka miejsc z których tarcza bez problemu się obracała do dość wysokich obrotów. |
Więc jaki problem zamiast żałować, zbudować dokładnie to samo ponownie?
Ile kosztowała budowa i ile pochłonęło czasu kupno części i wykonanie?
Proponuję zrobić wierną działającą kopię,
maksymalnie przejrzystą w wykonaniu,
byśmy nie musieli się doszukiwać ukrytych baterii
czy bezprzewodowego dosyłania energii,
i zaprosić nas na pokaz,
umożliwiając prześwietlenie tego na wylot;
pomiary organoleptyczne i instrumentalne,
oraz wszelką dokumentację.
Niech "sceptycy" się przekonają na własne oczy.
Zgodnie z prawami fizyki takie coś nie może działać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2012 01:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
22 Jan 2012 17:38 Re: Izolator magnetyczny |
|
|
|
On to napisał 04 Paź 2010 09:42, ale jak dotąd nie widziałem informacji, żeby odtworzył to na nowo,
choć takie magnesy kosztują raptem parę zł (aczkolwiek sklep ma minimalną wartość zakupu prawie
40zł - z przesyłką około 50zł, mógłby za to kupić magnesy na kilkanaście takich zestawów).
Konkretnie: MW 5 x 2 / N38 - magnes neodymowy po 17 gr/sztukę. Kliszę magnetyczną, którą
wicek404 się interesował, też tam mają, 50x50mm (taka powinna wystarczyć) za niecałe 20zł.
Czyli wicek404 mógłby tanim kosztem odtworzyć konstrukcję, która mu ponoć działała.
Co wobec tego powstrzymuje go przed tym? Chyba tylko fakt, że tak naprawdę to nie działało... ;)
|
|
| Back to top |
|
 |