| Author |
rych Poziom 4

|
17 Jul 2009 21:16 CyberHome, CH-DVD 462, świeci diaoda STANDBY, DVD nie działa |
|
|
|
Mam problem z w/w odtwarzaczem. Świeci dioda STANDBY, urządzenie nie reaguje na pilota ani na przyciski z odtwarzacza, wyświetlacz nie świeci. Sprawdziłem wszystkie napięcia na przetwornicy - są ok. Silniki też działają bez zarzutu. Próbowałem go pobudzić "ręcznie", tzn. po ręcznym wysunięciu szuflady włączałem napięcie - szuflada się wsunęła i nadal brak jakiejkolwiek reakcji. Co może być przyczyną takiego defektu? Gdzie szukać usterki? Bardzo proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jul 2009 21:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sashimi Poziom 16

|
17 Jul 2009 21:40 Re: CyberHome, CH-DVD 462, świeci diaoda STANDBY, DVD nie dz |
|
|
|
Witam
Jeśli zasilacz jest na 100% ale tak na pewno na 100 sprawny to przejrzałbym płytę czołową. Elektrolity w zasilaczu były wymieniane?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jul 2009 21:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rych Poziom 4

|
17 Jul 2009 22:38 Re: CyberHome, CH-DVD 462, świeci diaoda STANDBY, DVD nie dz |
|
|
|
Witam,
Dziękuję za zainteresowanie się tematem. Płytę czołową przejrzałem - nie ma żadnych śladów uszkodzeń (przepaleń itp...). Elektrolity w zasilaczu nie były wymieniane. Na zasilaczu zamiast 5V jest dokładnie 5,1V ale myślę że to nie powinno mieć wpływu na takie zachowanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jul 2009 22:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pearson Poziom 4

|
04 Aug 2009 21:45 Re: CyberHome, CH-DVD 462, świeci diaoda STANDBY, DVD nie dz |
|
|
|
Ten sam temat przerabiałem sam niedawno i okazało się że przyczyną był uszkodzony laser. Procesor DVD zapamiętuje kilka nieudanych prób odtworzenia płyty i po przekroczeniu liczby zapisanej w pamięci odcina załączanie. Nic z tym nie zrobisz dopuki nie wymienisz lasera. Ponadto po wymianie potrzeny jest reset: w nim robi się tak że wysuwasz szufladę i następnie włączasz do gniazdka wtyczkę 220V, gdy szufada się chce sama zamknąć Ty ją przytrzymujesz ręką i naciskasz Eject. Procesor załączy w pełni DVD wraz z wyświetlaczem i reset gotowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
nom Poziom 18

|
17 Jan 2011 22:53 Re: CyberHome, CH-DVD 462, świeci diaoda STANDBY, DVD nie dz |
|
|
|
| pearson wrote: |
| Ten sam temat przerabiałem sam niedawno i okazało się że przyczyną był uszkodzony laser. Procesor DVD zapamiętuje kilka nieudanych prób odtworzenia płyty i po przekroczeniu liczby zapisanej w pamięci odcina załączanie. Nic z tym nie zrobisz dopuki nie wymienisz lasera. |
u mnie pomogło czyszczenie lasera alkoholem izopropylenowym, poźniej reset według Twojego opisu i DVD ożyło, dzięki. :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2011 22:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pearson Poziom 4

|
26 Jan 2011 17:30 Re: CyberHome, CH-DVD 462, świeci diaoda STANDBY, DVD nie dz |
|
|
|
Nie ma sprawy.
|
|
| Back to top |
|
 |