X

FORD GALAXY instrukcja naprawa

Kider21 18 Jul 2009 19:04
  • #1 18 Jul 2009 19:04
    Kider21
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    Witam. Mam problem z klimatyzacją w Fordzie Galaxy 2.0 98r problem polega na tym że po wymianie przewodu klimatyzacji tego dolnego najczęściej przecierającego się klima przestała chłodzić, oczywiście po nabiciu czynnika sprężarka załącza się normalnie, tak jakby niekiedy coś czuć przez nawiew zimnego ale to nie to co powinno być. Jeżeli ktoś spotkał się z takim przypadkiem poproszę o pomoc. Pozdrawiam [/b]
  • #2 18 Jul 2009 19:08
    Removed
    Helpful post? (0)
    -zły czynnik ( np R12 zamiast R134a). A kiedyś miałem sytuację że lodówkarz wrypał do klimy freon pół na pół z azotem z butli.
    -sprężarka nie robi właściwego ciśnienia ( np zuzyta-próby na "sucho")
    -za wysoka temp. skraplacza
    -zawór rozprężny.
  • #3 18 Jul 2009 19:52
    Removed
    Helpful post? (0)
    a może za mało czynnika?
  • #4 18 Jul 2009 21:35
    szczena32
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam
    Czy po wymianie tego przewodu klima była normalnie nabijana,to znaczy pełny cykl,czyli tworzenie próżni przez ok 20 min,sprawdzenie czy utrzymuje próżnie przez kolejne 5min i dopiero napełnianie.
    Czy kompresor na wyższych obrotach wyłącza sie i czy pracują wentylatory
    Sprawdz to
  • #5 18 Jul 2009 23:20
    Jacek79
    spec od auto-elektro
    Helpful post? (0)
    standardowo - oszczedność zrobmy jak najtaniej
    na poczatek do wymiany osuszacz ,
    ZAWSZE trzeba go wymieniać po rozszczelnieniu
  • #6 19 Jul 2009 01:26
    Kider21
    Level 8  
    Topic author Helpful post? (0)
    Tak przeszedł cały cykl nabijania wentylatory się włączają. Kompresor działa normalnie nie wyłącza się. Przed wymianą i stwierdzeniem usterki samochód był nabijany i wszystko chłodziło normalnie zaraz po wymianie przewodu klima przestała chłodzić. Zastosowałem przewód gumowy idealnie pasujący normalnie idzie tam aluminiowy ale po kilkunastu takich usterkach zacząłem wstawiać przewody gumowe. Oczywiście przewód nigdzie się nie zagiął zrobiony jest idealnie. Przewody niskiego i wysokiego ciśnienia są ciepłe.

    Regulamin pkt 10.9. Popraw temat! [Błażej]
  • #7 19 Jul 2009 14:43
    Removed
    Helpful post? (0)
    jak masz przewody niskiego i wysokiego ciśnienia ciepłe wymień zawór rozprężny
  • #8 19 Jul 2009 16:11
    Jacek79
    spec od auto-elektro
    Helpful post? (0)
    i ten nieszczesny osuszacz
    jakie ciśnienei na HP i LP?
  • #9 19 Jul 2009 20:05
    Kider21
    Level 8  
    Topic author Helpful post? (0)
    zawór rozprężny został wymieniony wraz z przewodem to znaczy pierwszy został wymieniony zawór rozprężny a po kilku dniach przewód został tylko filtr osuszający miejmy nadzieje że pomoże
  • #10 19 Jul 2009 23:09
    Removed
    Helpful post? (0)
    tu nadzieja ci nie pomoże tylko porządna diagnoza i odpowiedz na pytanie Jacek79
  Search 4 million + Products
Browse Products