| Autor |
Wiadomość |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
20 Lip 2009 12:01 "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Chcę zrobić "najprostsze zdalne sterowanie" - z magazynu "Elektronika dla Wszystkich" - czerwiec 2003r. ( Do pobrania Tutaj )
Schemat Pilota :
Schemat Odbiornika :
Potrzebne części :
Mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć jakie to maja być dokładnie części bo mam problemy ze znalezieniem :
W nadajniku :
- R6 i R7
- C3
- S1 - obojętnie jaki ?
W odbiorniku :
-D1
-U1
-U2
Szukałem na http://sklep.avt.com.pl/ ale nie znalazłem tam ich. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kolek Poziom 18

|
20 Lip 2009 12:41 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
W złym sklepie szukasz, ale nie wierze że rezystorów nie możesz znaleźć. Jak masz zamiar kupić wszystkie części to chyba taniej wyjdzie kit z AVT.
D1
U1
U2
itp. itd.
Dodane: a tu są z AVT, nie wiem w czym był problem, mogłeś nie wiedzieć o zamieniku U1, ale reszta ?
D1
U1
U2 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
20 Lip 2009 13:01 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Rezystory na pewno są dostępne tylko nie rozumiem zapisu - 4,7kom (2,2 .... 10kom). Chodzi o to ze te 2 rezystory maja mieć od 2,2kom do 10kom tak zęby po podłączeniu ich równolegle ich rezystancja wynosiła 4,7 kom ?
Co do kondensatora C3 to nie ma tam dostępnego na 6,3V najmniej jest 25V wiec dla pewności chciałem wiedzieć czy na większe napięcie będzie dobry. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
20 Lip 2009 13:01 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jaduda Poziom 21

|
20 Lip 2009 13:37 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
| CanYouSeeMe napisał: |
| Rezystory na pewno są dostępne tylko nie rozumiem zapisu - 4,7kom (2,2 .... 10kom). Chodzi o to ze te 2 rezystory maja mieć od 2,2kom do 10kom tak zęby po podłączeniu ich równolegle ich rezystancja wynosiła 4,7 kom ? |
Chodzi o to, aby te dwa rezystory były tej samej wartości w celu stworzenia dzielnika napięcia (symetrycznego). Więc możesz wykorzystać dowolne rezystory z przedziału 2,2kΩ-10kΩ (byle rezystancja R6=R7).
| Co do kondensatora C3 to nie ma tam dostępnego na 6,3V najmniej jest 25V wiec dla pewności chciałem wiedzieć czy na większe napięcie będzie dobry. |
Tak, bez obaw możesz zastosować kondensator na napięcie 25V. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kolek Poziom 18

|
20 Lip 2009 13:38 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Nie, podali 4,7 jako jakąś standardową wartość, ale w wypadku tych dwóch rezystorów ta wartość nie jest krytyczna i mogą to być dwa dowolne rezystory o tej samej rezystancji z zakresu 2,2k do 10k. Kondensator możesz dać nawet na 200V, będzie działał ale chodzi o to że mniejsze napięcie - mniejszy rozmiar a w obudowie pilota za dużo miejsca nie ma. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
20 Lip 2009 14:23 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
I teraz już wszystko jasne ;)
A jeszcze co do cen to taniej jest w sklepie -> sklep.avt.com czy w tym który podałeś przed chwila tme.eu |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kolek Poziom 18

|
20 Lip 2009 14:43 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Nie wiem, nie korzystałem ani z jednego ani z drugiego. TME podałem dla przykładu, ale nie wszystko jest tam na sztuki i w małych ilościach bardziej opłaca się w AVT, ale może są jeszcze tańsze sklepy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
23 Lip 2009 22:59 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Zamówiłem elementy teraz przystępuje do działania. Tylko takie może głupie pytanie. Jak najłatwiej odrysować ścieżki z wydrukowanej kartki albo z ekranu monitora na płytkę ? Bo odrysowywanie na oko odpada - mam krzywe oczy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
23 Lip 2009 22:59 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
januss73 Poziom 21

|
23 Lip 2009 23:53 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Poczytaj o termotranswerze. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
26 Lip 2009 08:26 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Jest jakiś sposób zrobienia tej płytki bez wytrawiania w tym kwasie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
r0cq Poziom 15

|
26 Lip 2009 08:59 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Jest inny sposób podłączenia tzw. na "pająka" tylko że wtedy jest strasznie dużo kabli... i możesz mieć "haos" . Swój projekt powinieneś, a nawet musisz go umieścić na płytce... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jaduda Poziom 21

|
26 Lip 2009 10:08 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
| Jest jakiś sposób zrobienia tej płytki bez wytrawiania w tym kwasie? |
Użyj płytki uniwersalnej :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
26 Lip 2009 14:18 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Obojętnie jaka płytka uniwersalna ? Bo tam jest wiele wersji z tego co patrzyłem w sklepie internetowym. Moglibyście mi powiedzieć jaka byłaby najlepsza do tego projektu ?
Jakby co to zrobię na pająka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
r0cq Poziom 15

|
26 Lip 2009 16:29 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Taka płytka uniwersalna żeby było dość otworów na wszystkie scalaki,rezystory... i wiele innych podzespołów.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cek87 Poziom 4

|
26 Lip 2009 19:55 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Musisz wiedzieć ze w płytce uniwersalnej są rożne odstępy miedzy wywierconymi otworami. Gdy nie stosujesz układów scalonych to wybierasz płytkę o "normalnych" odstępach (czyli szerszych). Gdy potrzebujesz włożyć układ scalony (chyba najlepiej przez gniazdo właściwe dla niego) to potrzebujesz mieć taka płytkę która ma otwory normalne + takie specjalne gęściej nawiercane dla układu scalonego. Taka płytkę masz tutaj Link W środkowej części masz specjalnie przygotowana cześć dla układu scalonego. Jednak bardzo wygodne są te plastykowe płytki w które się porostu dany element wkłada bez lutowania. Choć jest to już większy wydatek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
26 Lip 2009 21:46 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Zamówię 5 takich płytek uniwersalnych (w końcu za przesyłkę jeszcze zapłacę to już lepiej więcej kupić) Kupie każda inna jakby co to zrobię pająkiem.
btw. Jakim wiertłem powinno się nawiercać otwory do płytek ? Bo pewnie się okaże że tak małego nie mam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
blue_17 Poziom 19

|
26 Lip 2009 21:58 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Da się wyfrezować obrabiarką CNC a wszystkie części kupisz w TME |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
03 Sie 2009 18:01 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Dzisiaj dostałem wypłate to mogłem zamówić części tylko pojawił sie problem. Mianowicie Link . Jeżeli ktoś może coś pomóc w tej sprawie to byłbym wdzieczny ponieważ chciałbym się wziąć za robienie płytki a bez drukarki nie wiem jak z tym ruszyć.
btw. Jak zamówiłem części na sklep.avt.pl, wybrałem opcje płatności przelewem, i dostałem tylko maila żebym potwierdził zakup. Dostane jeszcze maila z numerem konta albo jakiegoś takiego instruktażowego ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
r0cq Poziom 15

|
03 Sie 2009 19:26 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Zależy co zamówiłeś...... ,a co do drukarki ...jak jej nie naprawisz to będziesz musiał ręcznie rysować ścieżki pisakiem (najlepiej olejnym) Lub wydrukować w jakimś punkcie która posiada "druk laserowy" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
03 Sie 2009 20:46 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Zamówiłem tylko to co jest potrzebne w tym układzie czyli kilka kondensatorów diod, komplet rezystorów, jakies układy scalone.
A jeszcze tak przy okazji bo ja czytałem o tym termotranswerze na elektrodzie i tam mówili że drukarka laserową drukują na folii. Czyli wkładają taka koszulke do dokumentów do drukarki i drukuja ? czy ja źle coś zrozumiałem i drukuje się normalnie na kartce ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
r0cq Poziom 15

|
03 Sie 2009 20:59 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Słuchaj do kondensatorów rezystorów i układów scalonych nic nie dostaniesz tylko one możesz poczytać o uikładach scalonych w nocie katalogowej.....W kondensatorach w elektronicznych to masz tylko biegunowości tzn. +i -... A rezystory łączysz obojętnie.
Co do drukowania to najlepiej jest tak: kupujesz papier kredowy wkładasz do drukarki ustawiasz na najlepszą jakość tunera i drukujesz :) A co do metody termotransferu to prasujesz na laminacie żelazkiem i się odbijają scieżki i tyle.... :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
03 Sie 2009 21:31 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Nie o to mi chodziło :D
Chodziło mi czy wyślą mi jakiś numer konta na który mam wysłać pieniądze, bo złożyłem zamówienie, potwierdziłem mail, ale nie widzę nigdzie numeru konta na jaki mam wysłać kasę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
r0cq Poziom 15

|
03 Sie 2009 21:49 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Wejdź do zakładki kontakt :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
04 Sie 2009 10:39 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Tak trochę nie z tematem związane ale robiłem właśnie porządek w szafce i znalazłem 2 transformatory : TS 5/34 i TS 6/34. Jak mogę sprawdzić czy one działają bez podłączania ich do jakiegoś układu. Najlepiej samym miernikiem. Trochę szukałem w google na ten temat ale nie znalazłem konkretów. Rezystancja na uzwojeniu pierwotnym na jednym z nich wynosi 590 om a na drugim 620 om. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jaduda Poziom 21

|
04 Sie 2009 12:14 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
| Tak trochę nie z tematem związane ale robiłem właśnie porządek w szafce i znalazłem 2 transformatory : TS 5/34 i TS 6/34. Jak mogę sprawdzić czy one działają bez podłączania ich do jakiegoś układu. Najlepiej samym miernikiem. Trochę szukałem w google na ten temat ale nie znalazłem konkretów. Rezystancja na uzwojeniu pierwotnym na jednym z nich wynosi 590 om a na drugim 620 om. |
Bez podłączenia ich do ~230V a następnie pomiaru napięcia na uzwojeniu wtórnym nigdy nie będziesz w 100% pewny, że są sprawne. Z tego co podałeś to uzwojenie pierwotne wygląda na sprawne, jednak nie wiadomo co z wtórnym czy nie ma jakiś przerw lub zwarć. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
04 Sie 2009 15:03 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Mogę to zrobić takim prostym układem ~230V -> transformator -> Voltomierz czy muszę jakimś bardziej rozbudowanym ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jaduda Poziom 21

|
04 Sie 2009 15:36 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
| Mogę to zrobić takim prostym układem ~230V -> transformator -> Voltomierz czy muszę jakimś bardziej rozbudowanym ? |
Tak, w zasadzie taki układ wystarczy. Jeśli transformator nie będzie się nagrzewał, a na jego uzwojeniu wtórnym będą odpowiednie napięcia to znaczy, że jest on sprawny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CanYouSeeMe Poziom 8

|
04 Sie 2009 16:58 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
Na jednym transformatorze (TS 6/34) napiecie wtórne to 12V - Z tego co patrzyłem w internecie to znalazłem kilka parametrów transformatora TS 6/34 - w jakichs sklepach internetowych pisało 10V, na innej stronie 12,5V wiec sie zgadza.
Tylko co do drugiego nie jestem pewny. Transformator TS 5/34. Pokazuje mi napiecie wtórne 5V. Nie znalazłem nic ap ropo tego transformatora w internecie więc nie wiem czy dobry czy nie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jaduda Poziom 21

|
22 Sie 2009 22:54 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
| Nie znalazłem nic ap ropo tego transformatora w internecie więc nie wiem czy dobry czy nie. |
Podłącz transformator pod ~230V (bez obciążenia uzwojenia wtórnego) i jak przez powiedzmy godzinę nie będzie się z nim nic niepokojącego dziać (grzać się, dymić itp.) to można uznać, że jest sprawny :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bbiidduull Poziom 20

|
22 Sie 2009 22:57 Re: "Najprostsze Zdalne Sterowanie" |
|
|
|
| Jaduda napisał: |
| i jak przez powiedzmy godzinę nie będzie się z nim nic niepokojącego dziać (grzać się, dymić itp.) to można uznać, że jest sprawny |
Nie za krótko? :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |