| Author |
KazekTP Poziom 15

|
20 Jul 2009 20:43 Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
TECHNIKA ŚWIETLNA
Witaj ero oszczędności
Żarówki odejdą w przeszłość
Żarówka to przede wszystkim źródło ciepła, które przy okazji w genialny sposób przetwarza 5% energii elektrycznej na światło.
Od 1 września 2009 z rynku europejskiego znikną :
* przezroczyste żarówki tradycyjne o mocy 100 W,
* nieprzezroczyste żarówki tradycyjne
- wszystkie typy,
* przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocach od 75 W do 500 W,
* nieprzezroczyste żarówki halogenowe
- wszystkie typy 12 V i 230 V.
W kolejnym roku 2010 wycofane będą :
* przezroczyste żarówki tradycyjne o mocy 75 W,
* przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocy 60 W
Proces całkowitego wycofania żarówek tradycyjnych zakończy się w 2012 roku.
Nieco dłużej trwać będzie pożegnanie żarówek halogenowych. Wszystkie wersje nieprzezroczystych żarówek halogenowych zostaną wycofane jeszcze w tym roku. Przezroczyste żarówki halogenowe 230 V będą wycofywane sukcesywnie do roku 2011, a takie same żarówki halogenowe 12 V do roku 2016. Docelowo w roku 2016 na rynku UE pozostaną jedynie :
* przezroczyste żarówki halogenowe 12 V o mocach 5 i 10 W,
* przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocy 750 W i wyżej.
Do 2016 roku ograniczenia nie obejmują też żarówek tradycyjnych i halogenowych w bańkach reflektorowych o kierunkowym rozsyle światła
Zarządzania UE dotyczą także świetlówek kompaktowych. Od września 2009 roku w sprzedaży mogą być jedynie świetlówki kompaktowe w klasie energetycznej A.
Co zyskamy ? :
Planuję się, że dzięki tej operacji w krajach Unii Europejskiej doprowadzi się do rocznego ograniczenia emisji dwutlenku węgla do atmosfery o 25 mln ton. Równocześnie uda się zaoszczędzić rocznie 10 mld Euro na kosztach energii elektrycznej.
Źródło informacji :
KATALOG OPRAW OŚWIETLENIOWYCH - ELGO
Pozdrawiam :
Kazek
|
|
| Back to top |
|
 |
technics6 Poziom 22

|
20 Jul 2009 21:01 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Chwyt marketingowy firmy ELGO czy jakiś nowy durny przepis unijny?
Ja lubię żarówki i ciepłe ŻAROWE światło.
Mam robić zapasy żarówek? :D
|
|
| Back to top |
|
 |
KazekTP Poziom 15

|
20 Jul 2009 21:17 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Na to wygląda :) Różne rzeczy nam narzucają (jazda na światłach w dzień).
Unijny przepis, ELGO to tylko opisała.
|
|
| Back to top |
|
 |
technics6 Poziom 22

|
20 Jul 2009 21:43 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Może niech najpierw zlikwidują żarówki rtęciowe... A nie czepiają się zwykłych.
Dodano po 2 [minuty]:
To durny pomysł, te energooszczędne źródła światła mają chyba niekorzystny współczynnik mocy (a już na pewno bardziej niekorzystny niż żarówka). Będziemy potrzebować dotacji na modernizację systemu energetycznego :D
|
|
| Back to top |
|
 |
pipałosia Poziom 18

|
20 Jul 2009 21:43 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Teamat był już kiedyś poruszany w sumie żadna nowość na forum .
|
|
| Back to top |
|
 |
KazekTP Poziom 15

|
20 Jul 2009 21:56 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Treść przeniosłem do pierwszego postu.
|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
20 Jul 2009 23:33 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Wszystko fajnie ale mnie osobiście denerwuje śwatło jakie dają świetlówki energooszczędne. Gdy znikną zarówki ich cena może podskoczyć z powodu mniejszej konkurencji a pozatym za kilkanaście lat znów będzie afera bo takie świetlówki mają w sobie rtęć. Co ze skażeniem środowiśka?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jul 2009 23:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mibars Poziom 8

|
20 Jul 2009 23:48 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Wydaje mi się, że jest nie do końca tak jak opisuje KazekTP
Cytując tą stronę (Osram):
http://www.osram.pl/osram_pl/Dla_konsumentow/Oswietlenie_domu/Zarowki/Dyrektywa_UE/index.html
to żarówki halogenowe podpadają pod kategorię "energooszczędnych" (przynajmniej te w klasie energetycznej C )
Sam mam taką żarówkę przy biurku, moc 40W, a świeci jak 60W. Wymieniłem ze względu na barwę światła (zwykła żarówka wydaje się przy niej być żółta), przy okazji zyskałem trochę dodatkowego światła :)
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1717 Location: Valencia, Hiszpania
|
|
| Back to top |
|
 |
Gibol Poziom 16

|
21 Jul 2009 03:12 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Ja bym to podciągnął pod ograniczanie swobód obywatelskich.
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
21 Jul 2009 06:54 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
No i pomyślcie o biednym Śląsku. Mniejsze zapotrzebowanie na energię to i likwidacja kopalń węglowych, lekki upadek energetyki no i pewne przyśrubowanie cen za prąd więc oszczędność dla szarego Kowalskiego będzie nieodczuwalna. Niedługo pewno wszystko będzie eko więc może niech nam wszystko zabiorą i będziemy świecić oczami. Ciężkie czasy się szykują.
|
|
| Back to top |
|
 |
KGS Poziom 17

|
21 Jul 2009 07:05 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Witam! Jeżeli ceny nowych dopuszczonych przez Unię źródeł światła nie spadną to rząd będzie musiał chyba wdrożyć program dopłat do nich dla najuboższych rodzin.Są ludzie którzy na prąd jakoś uzbierają,ale naście zł za wymianę każdej żarówki może stanowić dla nich problem-co z tego,że nowe mają znacznie większą trwałość.Stare kiedyś się przepalą i trzeba będzie kupić te nowe i to drogie.Kolejny przymus jak z telewizją cyfrową.Ciekaw jestem czy ruszy program dopłat do dekoderów dla najuboższych.Ma Unia durne pomysły to niech za to płaci! Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
21 Jul 2009 07:13 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Ceny napewno nie spadną. Ja zawsze widzę te wszystkie "szybkie" akcje jako cios na najbiedniejszego. Wg mnie aby ludzi namówić do wymian żarówek powinni nie likwidować stare ale dać nowe w cenie starych i stopniowo powolutku zmiejszać produkcje starego typu. Postęp ma ludziom pomagać a nie zmuszać do czegokolwiek wbrew jego woli.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelek_be Poziom 15

|
21 Jul 2009 07:17 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
| KazekTP wrote: |
| Na to wygląda :) Różne rzeczy nam narzucają (jazda na światłach w dzień). |
kto nam narzucil swiatla w dzien?? przeciez to pomysl polskich politykow...
|
|
| Back to top |
|
 |
Digitron Poziom 19

|
21 Jul 2009 07:33 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Nie nawidzę światła świetlówek... po 8h w tym można zwariować i oczy bolą.. :( No to trzeba robić zapasy...
Ech... poj**** unia... za chwile będzie eko kawa i eko mleko bo krowa wydziela odpady :(
|
|
| Back to top |
|
 |
otapi Poziom 16

|
21 Jul 2009 07:48 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
postęp.....
tak postęp w ekonomii... jak już rynek nasyci się jakimś produktem to wprowadza się nowe 'nowości' i wciska się ludziom kit znacznie gorszy od starych rozwiązań.... bo to przecież 'najnowszy model' jak to nie pomaga to wprowadza się nowe ustawy zakazujące czegoś i nakazujące co innego a i tak to wszystko jest produkowane po najmniejszej linii oporu w chinach i tak czy siak nie spełnią norm..... kiedy przemysł zbrojeniowy stoi bo nie ma wojen to się je wywołuje, kiedy przemysł motoryzacyjny stoi to się wprowadza dopłaty do likwidacji starych aut po to żeby ludzie kupowali nowe... kiedy nic nie pomaga to się generuje kryzys gospodarczy.... bo pieniądz nie może bezczynnie leżeć ale musi krążyć........
a wszystko pod przykrywką a to ekologii a to pokoju na świecie a to czegoś tam... jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
DjExit Poziom 19

|
21 Jul 2009 07:52 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
| Gibol wrote: |
| Ja bym to podciągnął pod ograniczanie swobód obywatelskich. |
Wydaje mi się, że nie bardzo bo UE ogranicza swobody firm produkujących oświetlenie, a Ty jako obywatel jak ci się podoba to sobie zrób w piwnicy tradycyjną żarówkę :D
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
21 Jul 2009 08:00 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
| DjExit wrote: |
| Gibol wrote: |
| Ja bym to podciągnął pod ograniczanie swobód obywatelskich. |
Wydaje mi się, że nie bardzo bo UE ogranicza swobody firm produkujących oświetlenie, a Ty jako obywatel jak ci się podoba to sobie zrób w piwnicy tradycyjną żarówkę :D |
Niedługo w dziale DIY pojawi się temat "jak zrobiłem swoją pierwszą żarówkę". Żyjemy w "wolnym świecie", który się składa z samych zakazów.
A faktycznie to sprawa jest prosta i producentom muszą się zwrócić nakłady poniesione na inwestycje w branży, w której klienci nie chcą kupować produktu.
Bo przecież argument, że
| KE wrote: |
| popieramy używanie rtęci w lampach po to, żeby chronić środowisko |
jest lekko śmieszny
|
|
| Back to top |
|
 |
karollo19 Poziom 14

|
21 Jul 2009 08:01 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Wszystko pięknie ładnie, ale zauważyć można łatwo że dzisiejsze żarówki energooszczędne są gorsze od tych co były sprzedawane kiedyś. Mam w domu energooszczędną kupioną jakieś 8 lat temu. Wtedy to był hit, a ceny kosmiczne. Do tej pory świeci. Kupiłem z 2 lata temu jakieś nowe ze średniej półki. W tym roku padły. Więc może i zaoszczędzimy, ale na pewno nie na żarówkach :|
|
|
| Back to top |
|
 |
quinty Poziom 20

|
21 Jul 2009 08:02 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Ja tam wole energooszczędne żarówki, ale przypomniało mi się coś. Mój kolega jest terrarystą, hoduje węże i różne inne gadzinki. Specjalnie używa tradycyjnych żarówek, żeby zapewnić odpowiednia temperaturę swoim zmienno-cieplnym zwierzaczkom.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jul 2009 08:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DjExit Poziom 19

|
21 Jul 2009 08:05 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
| quinty wrote: |
| Ja tam wole energooszczędne żarówki, ale przypomniało mi się coś. Mój kolega jest terrarystą, hoduje węże i różne inne gadzinki. Specjalnie używa tradycyjnych żarówek, żeby zapewnić odpowiednia temperaturę swoim zmienno-cieplnym zwierzaczkom. |
To właśnie dla niego
| Quote: |
| * przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocy 750 W i wyżej. |
hehe, terrarium i piekarnik w jednym :D
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
21 Jul 2009 08:05 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
| quinty wrote: |
| Ja tam wole energooszczędne żarówki, ale przypomniało mi się coś. Mój kolega jest terrarystą, hoduje węże i różne inne gadzinki. Specjalnie używa tradycyjnych żarówek, żeby zapewnić odpowiednia temperaturę swoim zmienno-cieplnym zwierzaczkom. |
To będzie im palił w piecu.
A swoją drogą to ciekawe jak długo przetrwa eurosojuz ze swoją durnotą. związek sowiecki wytrzymał 70 lat, "one" chyba tyle nie wytrzymają.
|
|
| Back to top |
|
 |
otapi Poziom 16

|
21 Jul 2009 08:13 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
ponad połowa obecnie dostępnych na rynku żarówek energooszczędnych nie spełnia żadnych norm, a będzie ich więcej....
|
|
| Back to top |
|
 |
KazekTP Poziom 15

|
21 Jul 2009 08:19 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Tak, przecież trzeba wprowadzić całodobową jazdę na światłach bo szwagier ma hurtownię ... Jeszcze trochę i politycy będą mogli rządzić samymi sobą, niech dzieci idą przeprowadzać przez jezdnię !
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jul 2009 08:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
KJ Poziom 22

|
21 Jul 2009 08:23 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Sranie pierdół o ograniczeniu emisji CO2 zaczyna mnie coraz bardziej denerwować. Ktoś mi ciągle usiłuje wmówić że jest on najbardziej znaczącym gazem cieplarnianym ale to temat na inna rozmowę. Co do żarówek NIE WIEM jak oni sobie wyobrażają zastąpienie oświetlenia scenicznego nie żarówkami. Nie wszędzie da się zastosować lampy wyładowcze a wszystko inne ma za mały strumień światła. Do tego usiłuje się nam wmówić że substancje zawarte w świetlówkach takie jak rtęć chociażby czy cały proces wytwarzania świetlówek kompaktowych są MNIEJ GROŹNE DLA ŚRODOWISKA OD CO2 !! Od razu widać że nie chodzi o ochronę środowiska tylko o czyjeś grube pieniądze. Tylko że naród unijny tępy prawie jak amerykański i każdy kit łyknie...
|
|
| Back to top |
|
 |
hki Poziom 18

|
21 Jul 2009 08:24 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
a ja zrobie sprzeciw i nie bede gasil swiatla na noc! nie ma oszczednosci!
|
|
| Back to top |
|
 |
marcinek.p Poziom 12

|
21 Jul 2009 08:26 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Witam...
Wy tu gadu, gadu a Oni i tak zrobią co będzie im się chciało. Czy się na to godzicie czy nie...
A swoją drogą wszystko jest wprowadzane metodą kija i marchewki... czyli marchewkę pożera na górze a tego na dole okłada kijem.
A co do żarówek... pewnie jakiś szwagier przymierza się do produkcji albo otwiera hurtownię :) Norma...
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
21 Jul 2009 08:39 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
A moim zdaniem to nic innego jak sianie paniki. Podobnie było 4 lata temu z cyną bezołowiową... W efekcie przymus lutowania cyną Pb free mają tylko producenci oraz serwisy autoryzowane. Generalnie bezołowiowe ma być wszystko to, co trafia na rynek, dla siebie można lutować ołowiem i nie ma żadnych problemów.
Prawdopodobnie tu będzie tak samo. Taki przepis może dotyczyć wyłącznie oświetlenia domowego, czy też miejsc publicznych jak np. biura, urzędy itp., do zastosowań specjalnych (np. oświetlenie sceniczne, czy "deco") nadal będziemy używali zwyczajnych żarówek.
Są specyficzne zastosowania, w których nie ma możliwości użycia świetlówek kompaktowych, czy oświetlenia diodowego (które zresztą moim zdaniem jest jeszcze w powijakach). Zwykłe diody małej mocy dają za mało światła, a te o większej mocy mimo wszystko wytwarzają spore ilości ciepła dając przy tym o wiele mniej światła niż tradycyjne żarówki.
|
|
| Back to top |
|
 |
jamtex Poziom 16

|
21 Jul 2009 08:42 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Talibowie przy ekoterrorystach sponsorowanych przez wielkie koncerny - to mały pikuś.
A co z owadami? Z moich obserwacji wynika, że wszelkiego typu ćmy, muchy i inne latające "bzykacze", lgną właśnie bardziej do świetlówek niż żarówek - czy ekologów to nie interesuje ?
Przypominam tylko, że istnieje cała rzesza chorób jak np migrena czy niektóre wady wzroku, przy których używanie światła migającego jest nie tylko niewskazane ale wręcz przysparza dodatkowych cierpień choremu.
A co z oświetleniem ruchomych części maszyn, np tokarek czy szlifierek ? Ciekawe czy były robione jakiekolwiek badania ?
Sam mam wadę wzroku -4,5 dpi i niestety nie mogę przebywać w pomieszczeniach oświetlonych tymi pseudo energooszczędnymi żarówkami.
Może ludzie chorzy jak ja - będą mieli zapisywane żarówki na recepty :)
|
|
| Back to top |
|
 |
KJ Poziom 22

|
21 Jul 2009 08:46 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Wielkie koncerny typu philips przestaną produkować żarówki. tak więc zacznie je produkować ktoś prywatny :D i będą sprzedawane "spod lady" ;)
|
|
| Back to top |
|
 |