FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Żarówki odejdą w przeszłość

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Żarówki odejdą w przeszłość
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 20 Jul 2009 20:43   

TECHNIKA ŚWIETLNA

Witaj ero oszczędności

Żarówka to przede wszystkim źródło ciepła, które przy okazji w genialny sposób przetwarza 5% energii elektrycznej na światło.

Od 1 września 2009 z rynku europejskiego znikną :

* przezroczyste żarówki tradycyjne o mocy 100 W,
* nieprzezroczyste żarówki tradycyjne
- wszystkie typy,
* przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocach od 75 W do 500 W,
* nieprzezroczyste żarówki halogenowe
- wszystkie typy 12 V i 230 V.

W kolejnym roku 2010 wycofane będą :

* przezroczyste żarówki tradycyjne o mocy 75 W,
* przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocy 60 W

Proces całkowitego wycofania żarówek tradycyjnych zakończy się w 2012 roku.

Nieco dłużej trwać będzie pożegnanie żarówek halogenowych. Wszystkie wersje nieprzezroczystych żarówek halogenowych zostaną wycofane jeszcze w tym roku. Przezroczyste żarówki halogenowe 230 V będą wycofywane sukcesywnie do roku 2011, a takie same żarówki halogenowe 12 V do roku 2016. Docelowo w roku 2016 na rynku UE pozostaną jedynie :

* przezroczyste żarówki halogenowe 12 V o mocach 5 i 10 W,
* przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocy 750 W i wyżej.

Do 2016 roku ograniczenia nie obejmują też żarówek tradycyjnych i halogenowych w bańkach reflektorowych o kierunkowym rozsyle światła

Zarządzania UE dotyczą także świetlówek kompaktowych. Od września 2009 roku w sprzedaży mogą być jedynie świetlówki kompaktowe w klasie energetycznej A.

Co zyskamy ? :

Planuję się, że dzięki tej operacji w krajach Unii Europejskiej doprowadzi się do rocznego ograniczenia emisji dwutlenku węgla do atmosfery o 25 mln ton. Równocześnie uda się zaoszczędzić rocznie 10 mld Euro na kosztach energii elektrycznej.

Źródło informacji :
KATALOG OPRAW OŚWIETLENIOWYCH - ELGO

Pozdrawiam :
Kazek
Back to top

technics6
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 20 Jul 2009 21:01   

Re: Żarówki odejdą w przeszłość

Chwyt marketingowy firmy ELGO czy jakiś nowy durny przepis unijny?
Ja lubię żarówki i ciepłe ŻAROWE światło.

Mam robić zapasy żarówek? :D
Back to top

KazekTP
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 20 Jul 2009 21:17   

Na to wygląda :) Różne rzeczy nam narzucają (jazda na światłach w dzień).

Unijny przepis, ELGO to tylko opisała.
Back to top

technics6
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 20 Jul 2009 21:43   

Może niech najpierw zlikwidują żarówki rtęciowe... A nie czepiają się zwykłych.

Dodano po 2 [minuty]:

To durny pomysł, te energooszczędne źródła światła mają chyba niekorzystny współczynnik mocy (a już na pewno bardziej niekorzystny niż żarówka). Będziemy potrzebować dotacji na modernizację systemu energetycznego :D
Back to top

pipałosia
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 20 Jul 2009 21:43   

Teamat był już kiedyś poruszany w sumie żadna nowość na forum .
Back to top

KazekTP
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 Post from the author of the topic 20 Jul 2009 21:56   

Treść przeniosłem do pierwszego postu.
Back to top

mkpl
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 20 Jul 2009 23:33   

Wszystko fajnie ale mnie osobiście denerwuje śwatło jakie dają świetlówki energooszczędne. Gdy znikną zarówki ich cena może podskoczyć z powodu mniejszej konkurencji a pozatym za kilkanaście lat znów będzie afera bo takie świetlówki mają w sobie rtęć. Co ze skażeniem środowiśka?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jul 2009 23:33   

Back to top

Mibars
Poziom 8
Poziom 8

Post#8 20 Jul 2009 23:48   

Wydaje mi się, że jest nie do końca tak jak opisuje KazekTP

Cytując tą stronę (Osram):
http://www.osram.pl/osram_pl/Dla_konsumentow/Oswietlenie_domu/Zarowki/Dyrektywa_UE/index.html

to żarówki halogenowe podpadają pod kategorię "energooszczędnych" (przynajmniej te w klasie energetycznej C )

Sam mam taką żarówkę przy biurku, moc 40W, a świeci jak 60W. Wymieniłem ze względu na barwę światła (zwykła żarówka wydaje się przy niej być żółta), przy okazji zyskałem trochę dodatkowego światła :)
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 21 Jul 2009 02:54   

Temat był już wałkowany... http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1278127-0.html

Ja tylko dodam, tak się zastanawiam, jaki mają pomysł na żarówki w lodówkach? :)
Back to top

Gibol
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 21 Jul 2009 03:12   

Ja bym to podciągnął pod ograniczanie swobód obywatelskich.
Back to top

_eddie_
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 21 Jul 2009 06:54   

No i pomyślcie o biednym Śląsku. Mniejsze zapotrzebowanie na energię to i likwidacja kopalń węglowych, lekki upadek energetyki no i pewne przyśrubowanie cen za prąd więc oszczędność dla szarego Kowalskiego będzie nieodczuwalna. Niedługo pewno wszystko będzie eko więc może niech nam wszystko zabiorą i będziemy świecić oczami. Ciężkie czasy się szykują.
Back to top

KGS
Poziom 17
Poziom 17

Post#12 21 Jul 2009 07:05   

Witam! Jeżeli ceny nowych dopuszczonych przez Unię źródeł światła nie spadną to rząd będzie musiał chyba wdrożyć program dopłat do nich dla najuboższych rodzin.Są ludzie którzy na prąd jakoś uzbierają,ale naście zł za wymianę każdej żarówki może stanowić dla nich problem-co z tego,że nowe mają znacznie większą trwałość.Stare kiedyś się przepalą i trzeba będzie kupić te nowe i to drogie.Kolejny przymus jak z telewizją cyfrową.Ciekaw jestem czy ruszy program dopłat do dekoderów dla najuboższych.Ma Unia durne pomysły to niech za to płaci! Pozdrawiam!
Back to top

_eddie_
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 21 Jul 2009 07:13   

Ceny napewno nie spadną. Ja zawsze widzę te wszystkie "szybkie" akcje jako cios na najbiedniejszego. Wg mnie aby ludzi namówić do wymian żarówek powinni nie likwidować stare ale dać nowe w cenie starych i stopniowo powolutku zmiejszać produkcje starego typu. Postęp ma ludziom pomagać a nie zmuszać do czegokolwiek wbrew jego woli.
Back to top

pawelek_be
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 21 Jul 2009 07:17   

KazekTP wrote:
Na to wygląda :) Różne rzeczy nam narzucają (jazda na światłach w dzień).

kto nam narzucil swiatla w dzien?? przeciez to pomysl polskich politykow...
Back to top

Digitron
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 21 Jul 2009 07:33   

Nie nawidzę światła świetlówek... po 8h w tym można zwariować i oczy bolą.. :( No to trzeba robić zapasy...

Ech... poj**** unia... za chwile będzie eko kawa i eko mleko bo krowa wydziela odpady :(
Back to top

otapi
Poziom 16
Poziom 16

Post#16 21 Jul 2009 07:48   

postęp.....
tak postęp w ekonomii... jak już rynek nasyci się jakimś produktem to wprowadza się nowe 'nowości' i wciska się ludziom kit znacznie gorszy od starych rozwiązań.... bo to przecież 'najnowszy model' jak to nie pomaga to wprowadza się nowe ustawy zakazujące czegoś i nakazujące co innego a i tak to wszystko jest produkowane po najmniejszej linii oporu w chinach i tak czy siak nie spełnią norm..... kiedy przemysł zbrojeniowy stoi bo nie ma wojen to się je wywołuje, kiedy przemysł motoryzacyjny stoi to się wprowadza dopłaty do likwidacji starych aut po to żeby ludzie kupowali nowe... kiedy nic nie pomaga to się generuje kryzys gospodarczy.... bo pieniądz nie może bezczynnie leżeć ale musi krążyć........
a wszystko pod przykrywką a to ekologii a to pokoju na świecie a to czegoś tam... jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze ;]
Back to top

DjExit
Poziom 19
Poziom 19

Post#17 21 Jul 2009 07:52   

Gibol wrote:

Wydaje mi się, że nie bardzo bo UE ogranicza swobody firm produkujących oświetlenie, a Ty jako obywatel jak ci się podoba to sobie zrób w piwnicy tradycyjną żarówkę :D
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#18 21 Jul 2009 08:00   

DjExit wrote:
Gibol wrote:

Wydaje mi się, że nie bardzo bo UE ogranicza swobody firm produkujących oświetlenie, a Ty jako obywatel jak ci się podoba to sobie zrób w piwnicy tradycyjną żarówkę :D
Niedługo w dziale DIY pojawi się temat "jak zrobiłem swoją pierwszą żarówkę". Żyjemy w "wolnym świecie", który się składa z samych zakazów.
A faktycznie to sprawa jest prosta i producentom muszą się zwrócić nakłady poniesione na inwestycje w branży, w której klienci nie chcą kupować produktu.

Bo przecież argument, że
KE wrote:
popieramy używanie rtęci w lampach po to, żeby chronić środowisko
jest lekko śmieszny
Back to top

karollo19
Poziom 14
Poziom 14

Post#19 21 Jul 2009 08:01   

Wszystko pięknie ładnie, ale zauważyć można łatwo że dzisiejsze żarówki energooszczędne są gorsze od tych co były sprzedawane kiedyś. Mam w domu energooszczędną kupioną jakieś 8 lat temu. Wtedy to był hit, a ceny kosmiczne. Do tej pory świeci. Kupiłem z 2 lata temu jakieś nowe ze średniej półki. W tym roku padły. Więc może i zaoszczędzimy, ale na pewno nie na żarówkach :|
Back to top

quinty
Poziom 20
Poziom 20

Post#20 21 Jul 2009 08:02   

Ja tam wole energooszczędne żarówki, ale przypomniało mi się coś. Mój kolega jest terrarystą, hoduje węże i różne inne gadzinki. Specjalnie używa tradycyjnych żarówek, żeby zapewnić odpowiednia temperaturę swoim zmienno-cieplnym zwierzaczkom.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Jul 2009 08:02   

Back to top

DjExit
Poziom 19
Poziom 19

Post#21 21 Jul 2009 08:05   

quinty wrote:
Ja tam wole energooszczędne żarówki, ale przypomniało mi się coś. Mój kolega jest terrarystą, hoduje węże i różne inne gadzinki. Specjalnie używa tradycyjnych żarówek, żeby zapewnić odpowiednia temperaturę swoim zmienno-cieplnym zwierzaczkom.

To właśnie dla niego
Quote:
* przezroczyste żarówki halogenowe 230 V o mocy 750 W i wyżej.

hehe, terrarium i piekarnik w jednym :D
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#22 21 Jul 2009 08:05   

quinty wrote:
To będzie im palił w piecu.
A swoją drogą to ciekawe jak długo przetrwa eurosojuz ze swoją durnotą. związek sowiecki wytrzymał 70 lat, "one" chyba tyle nie wytrzymają.
Back to top

otapi
Poziom 16
Poziom 16

Post#23 21 Jul 2009 08:13   

ponad połowa obecnie dostępnych na rynku żarówek energooszczędnych nie spełnia żadnych norm, a będzie ich więcej....
Back to top

KazekTP
Poziom 15
Poziom 15

Post#24 Post from the author of the topic 21 Jul 2009 08:19   

Tak, przecież trzeba wprowadzić całodobową jazdę na światłach bo szwagier ma hurtownię ... Jeszcze trochę i politycy będą mogli rządzić samymi sobą, niech dzieci idą przeprowadzać przez jezdnię !
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Jul 2009 08:19   

Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#25 21 Jul 2009 08:23   

Sranie pierdół o ograniczeniu emisji CO2 zaczyna mnie coraz bardziej denerwować. Ktoś mi ciągle usiłuje wmówić że jest on najbardziej znaczącym gazem cieplarnianym ale to temat na inna rozmowę. Co do żarówek NIE WIEM jak oni sobie wyobrażają zastąpienie oświetlenia scenicznego nie żarówkami. Nie wszędzie da się zastosować lampy wyładowcze a wszystko inne ma za mały strumień światła. Do tego usiłuje się nam wmówić że substancje zawarte w świetlówkach takie jak rtęć chociażby czy cały proces wytwarzania świetlówek kompaktowych są MNIEJ GROŹNE DLA ŚRODOWISKA OD CO2 !! Od razu widać że nie chodzi o ochronę środowiska tylko o czyjeś grube pieniądze. Tylko że naród unijny tępy prawie jak amerykański i każdy kit łyknie...
Back to top

hki
Poziom 18
Poziom 18

Post#26 21 Jul 2009 08:24   

a ja zrobie sprzeciw i nie bede gasil swiatla na noc! nie ma oszczednosci!
Back to top

marcinek.p
Poziom 12
Poziom 12

Post#27 21 Jul 2009 08:26   

Witam...

Wy tu gadu, gadu a Oni i tak zrobią co będzie im się chciało. Czy się na to godzicie czy nie...

A swoją drogą wszystko jest wprowadzane metodą kija i marchewki... czyli marchewkę pożera na górze a tego na dole okłada kijem.

A co do żarówek... pewnie jakiś szwagier przymierza się do produkcji albo otwiera hurtownię :) Norma...
Back to top

Artur k.
Poziom 26
Poziom 26

Post#28 21 Jul 2009 08:39   

A moim zdaniem to nic innego jak sianie paniki. Podobnie było 4 lata temu z cyną bezołowiową... W efekcie przymus lutowania cyną Pb free mają tylko producenci oraz serwisy autoryzowane. Generalnie bezołowiowe ma być wszystko to, co trafia na rynek, dla siebie można lutować ołowiem i nie ma żadnych problemów.

Prawdopodobnie tu będzie tak samo. Taki przepis może dotyczyć wyłącznie oświetlenia domowego, czy też miejsc publicznych jak np. biura, urzędy itp., do zastosowań specjalnych (np. oświetlenie sceniczne, czy "deco") nadal będziemy używali zwyczajnych żarówek.

Są specyficzne zastosowania, w których nie ma możliwości użycia świetlówek kompaktowych, czy oświetlenia diodowego (które zresztą moim zdaniem jest jeszcze w powijakach). Zwykłe diody małej mocy dają za mało światła, a te o większej mocy mimo wszystko wytwarzają spore ilości ciepła dając przy tym o wiele mniej światła niż tradycyjne żarówki.
Back to top

jamtex
Poziom 16
Poziom 16

Post#29 21 Jul 2009 08:42   

Talibowie przy ekoterrorystach sponsorowanych przez wielkie koncerny - to mały pikuś.

A co z owadami? Z moich obserwacji wynika, że wszelkiego typu ćmy, muchy i inne latające "bzykacze", lgną właśnie bardziej do świetlówek niż żarówek - czy ekologów to nie interesuje ?

Przypominam tylko, że istnieje cała rzesza chorób jak np migrena czy niektóre wady wzroku, przy których używanie światła migającego jest nie tylko niewskazane ale wręcz przysparza dodatkowych cierpień choremu.

A co z oświetleniem ruchomych części maszyn, np tokarek czy szlifierek ? Ciekawe czy były robione jakiekolwiek badania ?

Sam mam wadę wzroku -4,5 dpi i niestety nie mogę przebywać w pomieszczeniach oświetlonych tymi pseudo energooszczędnymi żarówkami.
Może ludzie chorzy jak ja - będą mieli zapisywane żarówki na recepty :)
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#30 21 Jul 2009 08:46   

Wielkie koncerny typu philips przestaną produkować żarówki. tak więc zacznie je produkować ktoś prywatny :D i będą sprzedawane "spod lady" ;)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Żarówki odejdą w przeszłość
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 6 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Similar topics
2D to już przeszłość, 3D to teraźniejszość - moduł EPLAN (3)
Przeszłość i przyszłość elektrycznych aut według firmy Ford (17)
Wielki Zderzacz Hadronów LHC przeniesie materię w przeszłość (14)

Page generation time: 0.283 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed