| Author |
cirrostrato Poziom 22

|
21 Jul 2009 09:00 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Na wyprzedaży w jakimś markecie kupiłem francuskie żarówki 40-100W z długim(dawniej takie produkowano,dłużej żyły..) żarnikiem,ponad 300szt. po ok. 20gr i chyba długo nie będę sobie tym tematem zawracał głowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
sknerus Poziom 5

|
21 Jul 2009 09:21 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Przeraża mnie polityka UE, dzięki takim postanowieniom konieczne będzie zamknięcie kilku polskich zakładów produkujących tradycyjne żarówki. W efekcie nawet kilka tysięcy robotników na bruk. Tradycyjna żarówka kosztowała grosze i najlepiej "szła" im sprzedaż. Przeciętny Polak nie kupi markowej świetlówki, tylko chińską podróbę ze straganu. Takie chińskie wynalazki są dopiero zagrożeniem dla środowiska, napakowane rtęcią po brzegi, marnej jakości, o energooszczędności można zapomnieć.
Kiedyś kupiłem taką tanią żarówkę. Do oświetlenia wnętrz się nie nadaje, świeci światłem fioletowym, zapewne luminofor przepuszcza większość ultrafioletu, szkodliwego dla oczu.
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzislaw malczewski Poziom 7

|
21 Jul 2009 09:36 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Po co rząd ma wprowadzać dopłaty dla najuboższych, wprowadzi sprzedaż łuczyw, przecież i tak już mieszkają w jaskiniach.
:?
|
|
| Back to top |
|
 |
jamtex Poziom 16

|
21 Jul 2009 09:39 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
A może powinni zostać powołani specjalni Kontrolerzy Energooszczędności (koniecznie z przedrostkiem EKO). Którzy będą sprawdzać jakich używam w domu żarówek, czy papiel toaletowy jest ekologiczny i czy mam zbyt dużej pojemności płuc (w końcu ja też produkuje CO2). Tak jak obecnie listonosz, czy zapłaciłem podatek od telewizora !
Cała ta UE zaczyna coraz bardziej przypominać ZSRR. Z jedną różnicą: magiczne słowo "socjalizm" zastąpiono bardziej magicznym "ekologia".
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
21 Jul 2009 10:07 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Proponuję zmienić temat na: "Od żarówki do rewolucji".
(offt.)
Teraz wymiana na świetlówki a za jakiś czas na LED. To jest dopiero interes!
|
|
| Back to top |
|
 |
canlom Poziom 5

|
21 Jul 2009 10:16 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
oczywiście, że chodzi o pieniądze.
produkcja tych ekośmieci przeczy zasadzie zachowania energii, chociaż produkowaliby to w miliardach sztuk.
osobna sprawa to chemia użyta do produkcji, rtęć, luminofory itp.
nie wierzę w to, że nawet 50% zużytych trafi do utylizacji. będą walać się po lasach, śmietnikach. nawet, firma która robi zbiórki sprzętu nie szanuje dobrej woli ludzi którzy oddają taką żarówkę. widziałem jak walają się potłuczone po kontenerze. pod przykrywką dbania o środowisko.
mamy to co wybraliśmy, jesteśmy coraz mocniej ubezwłasnowolnieni
na koniec jeszcze smutniej. unia sobie poradzi z odpadami wysyłając je do polski. już tak się dzieje
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
otapi Poziom 16

|
21 Jul 2009 10:31 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
... ktoś myślał że wymyślił perpetuum mobile, maszyna poszła w ruch ale okazało się że jednak czymś ją trzeba napędzać.... bo jak wiadomo perpetuum mobile nie istnieje...
|
|
| Back to top |
|
 |
Mibars Poziom 8

|
21 Jul 2009 11:01 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
...A ja się powtórzę i zwrócę uwagę na to, że informacje zawarte w pierwszym poście nie do końca są zgodne z prawdą.
Nadal będzie można dostać żarówki halogenowe w całym zakresie mocy, byleby tylko łapały się na klasę energetyczną "C" Naprawdę nie widzę wielkiego problemu by zastąpić np 100-watową zwykłą żarówkę w wiatrołapie (bo często zapalana i mocna by było coś widać po wejściu z dworu) np około 75-watową żarówką halogenową...
Nie mam na myśli "halogenków", tylko żarówkę o kształcie takim, jak normalna żarówka (ochrona przed UV) a w środku ukryta właściwa bańka z żarówką halogenową. Jakość światła z takiej żarówki jest wyższa, niż ze zwykłej żarówki.
Problemem może być dostępność i cena, choć ostatnio w jednym sklepie w Warszawie znalazłem te żarówki za mniej, niż 5zł sztuka. Wytrzymałość 2000 godzin.
Do terrarium też się chyba taka nada...
A świetlówki "dobre" i "złe"... Fakt, zawarta w nich rtęć jest mocno kontrowersyjna, dlatego wprowadzono program zbiórki zużytych świetlówek, poza tym jedna nowoczesna świetlówka ma kilka miligramów rtęci w sobie... Porównajmy to do np termometru rtęciowego, które cały czas można znaleźć u nas w domach...
Jest prosta zasada jaką można kierować się przy wyborze świetlówki - jeśli startuje od razu - najprawdopodobniej padnie szybciej, niż "norma", jeśli trzeba poczekać z 2 sekundy - elektrody zdążą sie nagrzać i nie będą tak niszczone od startów "na zimno" (każdy chyba widział czarne końcówki rur świetlówek...)... A wszystko to wina jednego termistorka...
|
|
| Back to top |
|
 |
Pokrentz Poziom 15

|
21 Jul 2009 11:54 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
No, cóż, ja o tym wiem, i już robię zapasy zwykłych żarówek. Na pierwszy ogień idą "setki". Jak obliczyłem, to 100 takich żarówek starczy mi chyba do końca żużywania (jakieś 2 rocznie). Potem będę kolekcjonował 75-tki, potem 60-tki i szlus. Na szczęście mam gdzie to trzymać w piwnicy / na strychu. Chyba, że znajdzie się stadko znajomych płaczących mi w rękaw "tyle tego masz a mi już od tej świetlówy przy biurku wysiadają oczy, daj ze dwie...". Fakt faktem, zostaną nam tylko halogeny z żarowych źródeł światła. No i można jeszcze adaptować żarówki samochodowe, które szybko nie odejdą, bo ich konkurencyjne rozwiązania albo są zaporowo drogie (lampy wyładowcze), albo mają zbyt dużą powierzchnię świecącą (jak świetlówki) i nie dają kształtować swojego strumienia świetlnego za pomocą luster. Są jeszcze LED-y, ale te z kolei dopiero raczkują w tym segmencie i mogą być ewentualnie używane jako lampy do jazdy dziennej. No i sprawność LED-ów dużej mocy nie odbiega od sprawności żarówek halogenowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel-foto Poziom 16

|
21 Jul 2009 12:19 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
A ja mam w lampach w studio żarówki w pilotach. I ich moc jest proporcjonalna do siły błysku. To czy w myśl tego wymysłu też nie będzie tam można wstawić(kupić) normalnych żarówek? No bo to 100W softtone.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jul 2009 12:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
21 Jul 2009 12:35 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Parę miesięcy temu kupiłem lampę do pokoju z żarówką halogenową rurkową 500W. Jak mi się przepali to mam kupić nową lampę? Idę zaraz zrobić zapas żarówek :) do samochodu H4 też będzie zakazana?
Niedługo żarówki będą na czarnym rynku, a za jakiś czas w gazecie przeczytam "Policja zlikwidowała szajkę żarówkowych dilerów i nielegalną wytwórnię żarówek" :D :D :D
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
21 Jul 2009 13:04 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Na szczęście na wschód od Bugu jeszcze do końca nie zgłupieli i przemyt będzie kwitł. A jak ruskie chwycą wiatr "ekopoprawnosci' w żagle, to będziemy świecić chińskimi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Moulder Poziom 19

|
21 Jul 2009 13:58 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Mamy XXI wiek, a wy domagacie się żeby na rynku dominowały żarówki które były powszechne już pod koniec IXX wieku.
Przypominam że sprawność typowej żarówki wynosi 3% :D Chyba nadszedl czas aby unowocześnic ten rynek.
|
|
| Back to top |
|
 |
KJ Poziom 22

|
21 Jul 2009 14:13 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Tylko co ty chcesz unowocześniać po co i w imię czego ? Poza małą sprawnością jakie wady ma żarówka ? Tania, bezpieczna, łatwa w produkcji, nie zawiera toksycznych substancji, światło daje przyjemne a jak się zużyje to nie trzeba specjalnych procedur jej utylizacji. Świetlówki ? Rtęć, toksyczne luminofory, paskudne światło, skomplikowany proces produkcji zużywający masę energii produkujący kupę niebezpiecznych odpadów a do tego świetlówkę taką trzeba poddać utylizacji. Jak dla mnie unowocześnianie źródła światła dla stwierdzenia że jest przestarzałe bo ma ponad 100lat jest żadnym uzasadnieniem. Skoro spełnia swój podstawowy cel czyli dostarczanie przyjemnego ciepłego światła o prawie ciągłym widmie i nie wynaleziono jak na razie innych źródeł światła o podobnych właściwościach to nie widzę absolutnie sensu wtłaczania ludziom do domów produktów które są z definicji prawie pod każdym względem gorsze od przestarzałej ponad stuletniej technologii. No ale cóż biznes jest biznes żarówki są za tanie i przynoszą za małe zyski tak więc należy je zniszczyć a wymyślić coś co będzie przynosiło większe zyski. Że będzie to gorsze bądź wręcz g... warte jest nieistotne. To samo dzieje się na rynku oprogramowania i sprzętu audio. Nie da się kupić starych DOBRYCH wersji oprogramowania tylko jest się skazanym albo na współczesne mułowate niefunkcjonalne badziewie albo na piraty. Ewentualnie open source ale nie wszystko da się zastąpić takowym. Podobnie sprzęt RTV zwłaszcza audio. Wyłącznie chińska tandeta pseudo kina domowe. Jak ktoś chce dobry zestaw stereo to ma problem bo albo jet także chiński chłam albo coś trochę lepszego za sumy przekraczające możliwości finansowe większości obywateli tego kraju. NIE ZAWSZE NOWSZE ZNACZY LEPSZE ośmielę się nawet stwierdzić że na dzień dzisiejszy STARSZE ZNACZY LEPSZE.
|
|
| Back to top |
|
 |
KazekTP Poziom 15

|
21 Jul 2009 14:33 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
LED może kiedyś będzie miała zastosowanie, na chwilę obecną można sobie najwyżej je wsadzić ...
|
|
| Back to top |
|
 |
przemm91 Poziom 6

|
21 Jul 2009 14:35 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Prawdopodobnie diody led zdominują rynek. Diody CREE POWERLED nadają się już jako światło użytkowe. Gdzieś się spotkałem z oprawą Spotlux, która wykorzystała te diody. Osiągi jak na led'a są nawet dobre. Jakieś 9 wat i świeci jako 45W halogen (lub 50W - nie pamiętam dokładnie). Co do Philips'a: przestanie produkować żarówki bo już produkuje Powerled'y.
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
21 Jul 2009 15:14 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
| przemm91 wrote: |
| Prawdopodobnie diody led zdominują rynek. Diody CREE POWERLED nadają się już jako światło użytkowe. Gdzieś się spotkałem z oprawą Spotlux, która wykorzystała te diody. Osiągi jak na led'a są nawet dobre. Jakieś 9 wat i świeci jako 45W halogen (lub 50W - nie pamiętam dokładnie). |
A ile ciepła przy tym wydziela? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
stoperekk Poziom 15

|
21 Jul 2009 15:23 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Edison w tym momencie przewraca sie wgrobie
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocket_93 Poziom 16

|
21 Jul 2009 15:29 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Witam!
Rzeczywiście zwykłe żarówki mają bardzo małą sprawność. Podobno przy elektrowniach węglowych, z których jest zasilana duża część Polski, w wyniku stosowania żarówek uwalniana jest większa ilość rtęci niż w świetlówce, a także inne zanieczyszczenia. Moim zdaniem natomiast, żarówki halogenowe są wycofywane niepotrzebnie - mają większą sprawność, ich światło najlepiej oddaje kolory i w niektórych przypadkach będzie je cieżko zastąpić czymś innym (np. we wspomnianych wcześniej reflektorach samochodowych oraz innych).
Nie ma dobrej alternatywy dla żarówek halogenowych jeśli chodzi o oddawanie barw.
Uważam więc, że o ile bez zwykłych żarówek o mocach 100W i więcej jesteśmy w stanie sobie poradzić bez większych kłopotów, o tyle żarówki halogenowe powinny zostać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jul 2009 15:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
21 Jul 2009 15:50 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Galopujecie się za bardzo - co ma oświetlenie auta do emisji CO2?! To czy będzie tam żarówka klasyczna czy wyładowcza czy (zenon)wie co to ma minimalne znaczenie na środowisko. No chyba, że EKO auta i oszczędność przy ładowaniu EKO akumlatorów z EKO ładowarek w EKO elektrycznych napędach.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel-foto Poziom 16

|
21 Jul 2009 15:58 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
A co oni rozumieją z tą bańką przeźroczystą? Nie mogą być już mleczne?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jul 2009 15:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mreq Poziom 16

|
21 Jul 2009 16:37 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Jeśli chodzi o oświetlenie np. do czytania czy pracy nigdy bym nie zrezygnował z żarówki - bardziej cenie swój wzrok niż prąd !
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
21 Jul 2009 17:38 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
| Moulder wrote: |
Mamy XXI wiek, a wy domagacie się żeby na rynku dominowały żarówki które były powszechne już pod koniec IXX wieku.
Przypominam że sprawność typowej żarówki wynosi 3% :D Chyba nadszedl czas aby unowocześnic ten rynek. |
A czy każdy może sam decydować za siebie, czy trzeba to robić prikazem?
Tak naprawdę to chodzi o kilka miesięcy w roku, bo zimą ta energia się nie marnuje, dogrzewając mieszkania.
|
|
| Back to top |
|
 |
bercik999 Poziom 8

|
21 Jul 2009 18:02 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
A chinole nadrabiają emisję CO2 za całą unię i się śmieją z naszej pseudo ekologii.
|
|
| Back to top |
|
 |
przemm91 Poziom 6

|
21 Jul 2009 18:25 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
| Artur k. wrote: |
| Prawdopodobnie diody led zdominują rynek. Diody CREE POWERLED nadają się już jako światło użytkowe. Gdzieś się spotkałem z oprawą Spotlux, która wykorzystała te diody. Osiągi jak na led'a są nawet dobre. Jakieś 9 wat i świeci jako 45W halogen (lub 50W - nie pamiętam dokładnie). |
A ile ciepła przy tym wydziela? :) |
Z tego co wyczytałem to musi być radiator o powierzchni ok 1dm na 1W.
|
|
| Back to top |
|
 |
maszkotek Poziom 14

|
21 Jul 2009 18:30 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
To już kolejny skąpy news na ten temat w którym brakuje konkretów.
Co to znaczy że żarówki "znikną"? Czy te które mam w szufladzie też znikną?
Jakie kary zostały przewidziane dla posiadaczy zwykłych żarówek?
Czy produkcja na własny użytek będzie zabroniona?
Cz produkcja będzie tylko mocno ograniczona jakimiś limitami?
Może jednak żarówki będą dostępne w szczególnych wypadkach?
"Komisja Europejska zdecydowała o wprowadzeniu zakazu sprzedaży" - to znaczy że na Allegro też nie będę mógł sprzedać/kupić takiej żarówki chociażby w celach kolekcjonerskich? Może tylko przepalone?
Czy będzie zabroniona odpłatna regeneracja przepalonego drucika przy pomocy armii nanorobotów?
Czy da się obejść ten zakaz sprzedając żarówki pod nazwą grzejnik elektryczny?
"w gospodarstwie domowym nie będzie można już używać zwykłych żarówek." - a jak użyję to co?
Kiedy ja płacę za prąd to ja decyduję jak go wykorzystam.
A jak ktoś jest naprawdę proekologiczny to proszę by cały dom oświetlał sobie ledami. Poważnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
KGS Poziom 17

|
21 Jul 2009 19:01 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
Ciekaw jestem jak wytłumaczą to zwierzętom na fermach hodowlanych.Tam żarówki dają ciepło i światło.Wychodzi,że jesteśmy skazani na używanie niedopracowanej jeszcze technologii LED czy świetlówek.Teoretycznie produkuje się lampy daylight (5500K),ale nagroda za wytrzymałość dla tego kto wytrzyma 8 godzin codziennie w takim świetle.Bynajmniej ja nie mogę.Może dostanę receptę na zwykłe żarówki od neurologa-muszę go zapytać!
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
21 Jul 2009 19:09 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
| Z tego co wyczytałem to musi być radiator o powierzchni ok 1dm na 1W. |
Doświadczalnie sprawdziłem - dioda 1W pracuje przy prądzie nominalnym 360mA i napięciu przewodzenia 3.6V, co daje ok. 1.3W mocy pobieranej, zatem 0.3W jest tracona jako ciepło. Sprawność wychodzi ok. 70%. Co prawda jest to dużo więcej niż w przypadku zwykłej żarówki, jednak jeśli porównamy jakość światła z żarówki o mocy 1W i diody o takiej samej mocy to wszystko przemawia za żarówką.
|
|
| Back to top |
|
 |
kazek125 Poziom 12

|
21 Jul 2009 20:18 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
No dobra o mocy już wiemy wszystko ale jak się ma 1 Wat zwykłej żarówki do 1 Wata diody LED ? co daje więcej światła ?
|
|
| Back to top |
|
 |
przemm91 Poziom 6

|
21 Jul 2009 20:39 Re: Żarówki odejdą w przeszłość |
|
|
|
| Artur k. wrote: |
| Z tego co wyczytałem to musi być radiator o powierzchni ok 1dm na 1W. |
Doświadczalnie sprawdziłem - dioda 1W pracuje przy prądzie nominalnym 360mA i napięciu przewodzenia 3.6V, co daje ok. 1.3W mocy pobieranej, zatem 0.3W jest tracona jako ciepło. Sprawność wychodzi ok. 70%. Co prawda jest to dużo więcej niż w przypadku zwykłej żarówki, jednak jeśli porównamy jakość światła z żarówki o mocy 1W i diody o takiej samej mocy to wszystko przemawia za żarówką. |
Na jakiej diodzie to testowałeś?
|
|
| Back to top |
|
 |