FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

ZK-140 - parametry, konserwacja, naprawa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> ZK-140 - parametry, konserwacja, naprawa
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#121 31 Oct 2010 20:37   

Re: ZK-140 - parametry, konserwacja, naprawa

Witam serdecznie!

Magnetofon odebrałem w czwartek z naprawy gwarancyjnej (jak to śmiesznie brzmi w przypadku magnetofonu szpulowego :D). I tak:

1) Jakość odtwarzanego dźwięku na ścieżkach 1-2 czy 3-4 jest bardzo dobra. Nie ma żadnego buczenia ani trzasków. Jest super!

2) Koło niestety piszczy lub trze nadal (czasami piszczy dość głośno). Albo w serwisie zapomnieli się tym zająć albo zajęli się - ale ze słabym skutkiem :cry:
W każdym razie po Wszystkich Świętych zawiozę magnet jeszcze raz...

Pozdrawiam
1888
Back to top

1888
Poziom 6
Poziom 6

Post#122 08 Nov 2010 23:06   

Re: ZK-140 - parametry, konserwacja, naprawa

Witam!

Nic już nie piszczy i nie trze w moim ZK 140T :D - widocznie sprzęt potrzebował kilku dni, aby dojść do optymalnego działania :wink:
Zauważyłem jednak jeszcze, że magnetofon nie przewija zbyt żwawo - widoczne jest to szczególnie przy szpulach "15"-tkach. Pod koniec taśma praktycznie stoi, silnik charczy i wtedy do akcji wkraczam ja - z przewijaniem ręcznym :idea:
Dzwoniłem dziś do serwisu i pan, który zajmował się moim ZK wcześniej powiedział, że w ramach reklamacji dokona wszystkiego co w jego mocy, aby było ok, np. wymieni silnik ze sprzętu lepiej przewijającego. Muszę nadmienić, że facet czuje bluesa i zależy mu, aby szpulowce spod jego ręki wychodziły w jak najlepszym stanie.
Ostatnio dałem do niego ZK-120 T do konserwacji, czyszczenia, likwidacji buczenia oraz czasowo występujących hałasów podczas regulacji głośności. Muszę nadmienić, że odebrałem magnetofon jak nowy (również z wyglądu), mnóstwo rzeczy serwisant wymienił na lepsze. Powiedział, że miał innego ZK z jakiegoś przedszkola, który był prawie nieużywany - stąd wymienił mi nawet niektóre elementy obudowy. Podobno w środku również jest rewelacyjnie i lśniąco (tak powiedział). Mam teraz nawet super znaczek na przodzie: Unitra ZRK licencja Grundig :D
Oczywiście wszelkie usterki zostały usunięte. Za wszystko zapłaciłem kilkadziesiąt zł - myślę, że niewygórowane pieniądze :) a sprzęt jest zadbany i po konserwacji.

Pozdrawiam
Tomek / 1888 /
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> ZK-140 - parametry, konserwacja, naprawa
Page 5 of 5 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
Magnetofon Aria - konserwacja i naprawa (3)
Gramofon Bambino - Konserwacja i Naprawa (7)
Magnetofon Tonette - naprawa i konserwacja (39)
Magnetofon Tonette - konserwacja i naprawa (16)
Magnetofon ZK 120 - naprawa i konserwacja (86)
ZK145 - naprawa i konserwacja (182)
Wzmacniacz Unitra PA-427 - parametry, konserwacja. (14)
ZRK Aria MDS2412 - konserwacja i naprawa (33)

Page generation time: 0.552 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed