Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podlaczenie pradnicy do traktora


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki -> Podlaczenie pradnicy do traktora
Autor
Wiadomość
prisonhunter
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Mar 2009
Posty: 37

Post#1 Post autora tematu 22 Lip 2009 23:39   

Podlaczenie pradnicy do traktora


Witam, Posiadam traktora-samoróbkę, silnik Andoria S-15. Chciałem podłączyć prądnice C330 (np Ursus) w taki sposób, aby była bezpośrednio podłączona do świateł (bez akumulatora). Światła działały by tylko podczas pracy silnika ;)

Czy jest taka możliwość?

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lip 2009 23:39   





Powrót do góry
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3546
Miasto: Biłgoraj

Post#2 22 Lip 2009 23:57   

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


To są prądnice samowzbudne więc mogą działać bez akumulatora. Podłącz ją do regulatora według schematu i powinna działać. Przy pierwszym uruchomieniu i po dłuższym postoju może wymagać wzbudzenia poprzez chwilowe podłączenie napięcia stałego do zacisków.
Powrót do góry
   
mr.Sławek
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 1236

Post#3 23 Lip 2009 00:03   

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Tylko ten regulator elektromechaniczny odlacza ladowanie akumulatora jesli napiecie pradnicy spadnie ponizej okreslonej wartosci lub prad wsteczny bedzi wiekszy niz 6A. W tym przypadku jesli nie bedzie wogole akumulatora w pojezdzie, przy niskich obrotach silnika beda sie wylaczaly swiatla.
Powrót do góry
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3546
Miasto: Biłgoraj

Post#4 23 Lip 2009 00:09   

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Racja ale jeśli nie będzie akumulatora to styki wyłacznika można zmostkować, tylko w takim przypadku prądnica będzie obciążona cały czas i nie wiem czy nie będzie miała kłopotów ze wzbudzeniem. Można by pomyśleć w tym wypadku o przestawieniu napięcia zadziałania wyłącznika.
A jak światła wyłączą się przy 5 czy 6V to chyba niewielka strata.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2009 00:09   





Powrót do góry
   
prisonhunter
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Mar 2009
Posty: 37

Post#5 Post autora tematu 23 Lip 2009 00:20   

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Odnowić całą elektrykę i zakupić nowy akumulator to trochę większy koszt.. ;] Chciałem ominąć jakoś ten akumulator ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2009 00:20   





Powrót do góry
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3546
Miasto: Biłgoraj

Post#6 23 Lip 2009 00:24   

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Przynajmniej regulator musisz podłączyć bo wypalisz wszystkie żarówki a w skrajnym przypadku spalisz prądnicę.
Z regulatorem będzie działać.
Powrót do góry
   
mr.Sławek
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 1236

Post#7 23 Lip 2009 10:12   

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Tak, nalezoloby przestawic dzialanie wylacznika na nizsze U, tak w granicach kilka V (bo oryginalnie to jest 12-13V).
Zmostkowac tez mozna, lecz jesli swiatla beda wlaczone to pradnica nie ma szans sie wzbudzic, najpierw musiala by sie wzbudzic i dopiero potem wlaczyc siwatla
Powrót do góry
   
prisonhunter
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Mar 2009
Posty: 37

Post#8 Post autora tematu 23 Lip 2009 15:49   

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Złoże jednak wszystko do kupy, razem z akumulatorem, bo tak będzie najbezpieczniej :)
Znalazłem regulator napięcia ;) :

Podlaczenie pradnicy do traktora Podlaczenie pradnicy do traktora

Dziękuje wszystkim za pomoc :) Pozdrawiam.
Temat do zamknięcia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2009 15:49   





Powrót do góry
   
robokop
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 16834
Miasto: Płońsk/Warszawa

Post#9 11 Gru 2009 17:41   

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Do autora tematu: Proszę myśleć następnym razem co i gdzie się pisze - publikując treść postów na forum , zrzeka się kolega praw własności do nich, tak że biorąc pod uwagę iż temat nie łamie regulaminu forum w żaden sposób, nie ma podstaw do jego usunięcia.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki -> Podlaczenie pradnicy do traktora
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem z magnesami w pradnicy? (5)
jaki akumulator do traktora (18)
Podłączenie prądnicy do traktora. (10)
Problem z ładowaniem pradnicy motoru iż (4)
Przygazówa przed zgaszeniem traktora (25)
Alternator ZSRR - podłączenie do traktora... (6)
wsk 175 alternator zamiast pradnicy (10)
Podłączenie alternatora z nissana cherry do traktora. (21)
t25 - naprawa główna całego traktora (19)
Ursus 1604 -Jaki pług do tego traktora ? (15)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony