Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Podlaczenie pradnicy do traktora


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Agricultural Machinery ->Podlaczenie pradnicy do traktora Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
prisonhunter
Level 10
Joined: 18 Mar 2009
Posts: 35
Helped: 1
Post rating: 2
prisonhunter
Level 10
Post#1 22 Jul 2009 23:39  Topic author   

Podlaczenie pradnicy do traktora


Witam, Posiadam traktora-samoróbkę, silnik Andoria S-15. Chciałem podłączyć prądnice C330 (np Ursus) w taki sposób, aby była bezpośrednio podłączona do świateł (bez akumulatora). Światła działały by tylko podczas pracy silnika ;)

Czy jest taka możliwość?

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
niutat
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Helped: 285
Post rating: 83
niutat
Level 37
Post#2 22 Jul 2009 23:57    

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


To są prądnice samowzbudne więc mogą działać bez akumulatora. Podłącz ją do regulatora według schematu i powinna działać. Przy pierwszym uruchomieniu i po dłuższym postoju może wymagać wzbudzenia poprzez chwilowe podłączenie napięcia stałego do zacisków.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mr.Sławek
Level 31
Joined: 20 Sep 2008
Posts: 1192
Helped: 171
Post rating: 20
mr.Sławek
Level 31
Post#3 23 Jul 2009 00:03    

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Tylko ten regulator elektromechaniczny odlacza ladowanie akumulatora jesli napiecie pradnicy spadnie ponizej okreslonej wartosci lub prad wsteczny bedzi wiekszy niz 6A. W tym przypadku jesli nie bedzie wogole akumulatora w pojezdzie, przy niskich obrotach silnika beda sie wylaczaly swiatla.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
niutat
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Helped: 285
Post rating: 83
niutat
Level 37
Post#4 23 Jul 2009 00:09    

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Racja ale jeśli nie będzie akumulatora to styki wyłacznika można zmostkować, tylko w takim przypadku prądnica będzie obciążona cały czas i nie wiem czy nie będzie miała kłopotów ze wzbudzeniem. Można by pomyśleć w tym wypadku o przestawieniu napięcia zadziałania wyłącznika.
A jak światła wyłączą się przy 5 czy 6V to chyba niewielka strata.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
prisonhunter
Level 10
Joined: 18 Mar 2009
Posts: 35
Helped: 1
Post rating: 2
prisonhunter
Level 10
Post#5 23 Jul 2009 00:20  Topic author   

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Odnowić całą elektrykę i zakupić nowy akumulator to trochę większy koszt.. ;] Chciałem ominąć jakoś ten akumulator ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
niutat
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Helped: 285
Post rating: 83
niutat
Level 37
Post#6 23 Jul 2009 00:24    

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Przynajmniej regulator musisz podłączyć bo wypalisz wszystkie żarówki a w skrajnym przypadku spalisz prądnicę.
Z regulatorem będzie działać.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mr.Sławek
Level 31
Joined: 20 Sep 2008
Posts: 1192
Helped: 171
Post rating: 20
mr.Sławek
Level 31
Post#7 23 Jul 2009 10:12    

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Tak, nalezoloby przestawic dzialanie wylacznika na nizsze U, tak w granicach kilka V (bo oryginalnie to jest 12-13V).
Zmostkowac tez mozna, lecz jesli swiatla beda wlaczone to pradnica nie ma szans sie wzbudzic, najpierw musiala by sie wzbudzic i dopiero potem wlaczyc siwatla

Helpful post? + 0
Back to top
prisonhunter
Level 10
Joined: 18 Mar 2009
Posts: 35
Helped: 1
Post rating: 2
prisonhunter
Level 10
Post#8 23 Jul 2009 15:49  Topic author   

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Złoże jednak wszystko do kupy, razem z akumulatorem, bo tak będzie najbezpieczniej :)
Znalazłem regulator napięcia ;) :

Podlaczenie pradnicy do traktora Podlaczenie pradnicy do traktora

Dziękuje wszystkim za pomoc :) Pozdrawiam.
Temat do zamknięcia.

Helpful post? + 0
Back to top
robokop
Moderator Samochody
Location: Płońsk
Joined: 25 Nov 2005
Posts: 19724
Helped: 1088
Post rating: 178
robokop
Moderator Samochody
Post#9 11 Dec 2009 16:41    

Re: Podlaczenie pradnicy do traktora


Do autora tematu: Proszę myśleć następnym razem co i gdzie się pisze - publikując treść postów na forum , zrzeka się kolega praw własności do nich, tak że biorąc pod uwagę iż temat nie łamie regulaminu forum w żaden sposób, nie ma podstaw do jego usunięcia.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Agricultural Machinery -> Podlaczenie pradnicy do traktora
Page 1 of 1

Similar topics to podlaczenie pradnicy do traktora

Problem z magnesami w pradnicy? (5)
jaki akumulator do traktora (18)
Podłączenie prądnicy do traktora. (10)
Problem z ładowaniem pradnicy motoru iż (4)
Przygazówa przed zgaszeniem traktora (25)
Alternator ZSRR - podłączenie do traktora... (6)
wsk 175 alternator zamiast pradnicy (10)
Podłączenie alternatora z nissana cherry do traktora. (21)
t25 - naprawa główna całego traktora (19)
Ursus 1604 -Jaki pług do tego traktora ? (15)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.072 seconds