Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki.

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Regeneracja -> Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki.
Angielska wersja
Autor Wiadomość
Dialta
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Wwa

Post 23 Lip 2009 08:52   

Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki.

Witam jak w temacie, po wysłaniu na drukarkę dowolnego pliku jednostronicowego drukuje 3 puste arkusze następnie występuje błąd. Ciekawostką jest to, że po przewiezieniu na warsztat udało się raz wydrukować stronę testową XP a następnie to samo.
Byłbym wdzięczny za sugestie.

PS. Dopowiem,że strona testowa z "klawisza" wychodzi tak samo także napewno nie jest to problem w systemie. Drukarka była sprawdzana na 2 niezależnych komputerach.

D.
Powrót do góry

pitbaw
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: Poznań

Post 23 Lip 2009 09:39   

Re: Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki.

witam,
rozumiem że na innym tonerze było sprawdzane.... że engine test był też robiony (ten mały switch z przodu drukarki na płycie gł.) ???

Gdyby co to stawiam na laser scanner, jest to objaw taki jakby nie był wpięty kabel od scannera.
A jaki błąd wyrzuca? Na komputerze czy na drukarce ten błąd? Może grzałka padła?

Musisz troche więcej napisać.
Powrót do góry

KrakuS125
Poziom 9
Poziom 9

Miasto: Myślibórz

Post 23 Lip 2009 10:17   

Witam

Miałem kiedyś taki przypadek z 5L. Padła elektronika a kartki wychodziły dwie :D Naprawa była nieopłacalna.

Możesz jeszcze sprawdzić czy po wysłaniu pliku 3 lub 5 stronicowego nie zdarzy się tak, że wydrukuje w pierwszym przypadku 3 strony poprawne i żadnej pustej a w drugim 6 z czego tylko jedna pusta. Będzie to oznaczało problem z buforowaniem pliku po stronie drukarki.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 23 Lip 2009 10:17   

Powrót do góry

Dialta
Poziom 17
Poziom 17

Post 23 Lip 2009 11:06   

Stawiam generalnie na formater, maszynka swoje latka już ma i pewnie dałbym sobie spokój gdyby nie to , że jest to sprawa prywatna.
Grzałka jest sprawna, po wydruku 3 pustych stron świeci wszystkimi trzema diodami (na stałe). Pytanie tylko takie dlaczego po transporcie udało wydrukować się stronę testową XP ? Toneru nie zmieniałem choć jest to jakaś myśl.
Powrót do góry

pitbaw
Poziom 13
Poziom 13

Post 23 Lip 2009 13:39   

jeżeli świeci wszystkimi diodami to naciśnij przycisk na drukarce i będziesz miał wtedy kod błędu. Podaj jakie diody świecą (od góry do dołu) Raczej obstawiam grzałkę - standard w tych drukarkach
Powrót do góry

wladek83
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Lubuskie

Post 23 Lip 2009 18:14   

:arrow: pitbaw : cyt. "Gdyby co to stawiam na laser scanner" , "Raczej obstawiam grzałkę - standard w tych drukarkach" - rozwiń swoją myśl, bo ja nie mogę znaleźć związku pomiędzy twoimi różnymi pewniakami.
W pierwszym oraz w drugim przypadku drukarka nie wydrukuje żadnej strony, bo tak ma napisany algorytm samokontroli - zatrzyma się i wyświetli kod błędu za pomocą kombinacji diod Led. Zajrzyj do instrukcji serwisowej. Przypadek kolegi jest rzadko spotykany i standardem nie jest.
Zacząłbym od podmiany formattera a potem płyty głównej. Czasami zimne luty gniazda LPT na formatterze powodują wywołują dziwne objawy.
Powrót do góry

pitbaw
Poziom 13
Poziom 13

Post 24 Lip 2009 07:56   

wladek83 napisał:
:arrow: pitbaw : cyt. "Gdyby co to stawiam na laser scanner" , "Raczej obstawiam grzałkę - standard w tych drukarkach" - rozwiń swoją myśl, bo ja nie mogę znaleźć związku pomiędzy twoimi różnymi pewniakami.

Kolega po prostu za mało informacji udzielił, a objaw białych kartek to typowy problem jeżeli nie jest podpięty jeden z kabli do skanera. Dlatego poprosiłem go o podanie kodu błędu - bo tylko wtedy drukarka będzie mogła być zdiagnozowana bez zbędnego przekładania części.
wladek83 napisał:

W pierwszym oraz w drugim przypadku drukarka nie wydrukuje żadnej strony, bo tak ma napisany algorytm samokontroli - zatrzyma się i wyświetli kod błędu za pomocą kombinacji diod Led.

Mylisz się kolego. dziesiątki razy miałem takie przypadki że 5L i 6L drukowała 1-2 kartki a później wyrzucała błąd grzałki.
Powrót do góry

Dialta
Poziom 17
Poziom 17

Post 24 Lip 2009 10:04   

Panowie to jest staruszka HP LJ6L - opisałem dokładnie po trzech kartkach świecą się trzy lampki na stałe. Kodu błędu nie ma jako takiego, dlatego, iż nawet po naciśnięciu tego przycisku wyskakują znowu 3 puste strony,drukarka zainstalowana na sterach systemowych XP SP2 ale to nie ma nic do rzeczy. Koledzy myśleli chyba o laserze a nie o skanerze....
Dziś popróbuję wszystkich ewentualności.

PS. Ale jeszcze raz zaznaczę, że po transporcie udało się raz wydrukować stronę testową z XP - ja obstawiam jednak jakiś niekontakt lub zimne luty.
Powrót do góry

pitbaw
Poziom 13
Poziom 13

Post 24 Lip 2009 10:58   

Jeżeli zaświecą się wszystkie diody to wciśnij przycisk w drukarce i TRZYMAJ go wciśniętego. I napisz jakie diody się świecą w trakcie trzymania wciśniętego przycisku.
Jeżeli górna i dolna się świeci: grzałka do wymiany
Jeżeli dwie górne się świecą: laser scaner (układ optyczny) do wymiany
Jeżeli po wciśnięciu świecą się wszystkie trzy: do wymiany formater
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Regeneracja -> Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki.
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.082 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS