| Author |
Dialta Poziom 17

|
23 Jul 2009 08:52 Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki. |
|
|
|
Witam jak w temacie, po wysłaniu na drukarkę dowolnego pliku jednostronicowego drukuje 3 puste arkusze następnie występuje błąd. Ciekawostką jest to, że po przewiezieniu na warsztat udało się raz wydrukować stronę testową XP a następnie to samo.
Byłbym wdzięczny za sugestie.
PS. Dopowiem,że strona testowa z "klawisza" wychodzi tak samo także napewno nie jest to problem w systemie. Drukarka była sprawdzana na 2 niezależnych komputerach.
D.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jul 2009 08:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pitbaw Poziom 17

|
23 Jul 2009 09:39 Re: Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki. |
|
|
|
witam,
rozumiem że na innym tonerze było sprawdzane.... że engine test był też robiony (ten mały switch z przodu drukarki na płycie gł.) ???
Gdyby co to stawiam na laser scanner, jest to objaw taki jakby nie był wpięty kabel od scannera.
A jaki błąd wyrzuca? Na komputerze czy na drukarce ten błąd? Może grzałka padła?
Musisz troche więcej napisać.
|
|
| Back to top |
|
 |
KrakuS125 Poziom 9

|
23 Jul 2009 10:17 Re: Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki. |
|
|
|
Witam
Miałem kiedyś taki przypadek z 5L. Padła elektronika a kartki wychodziły dwie :D Naprawa była nieopłacalna.
Możesz jeszcze sprawdzić czy po wysłaniu pliku 3 lub 5 stronicowego nie zdarzy się tak, że wydrukuje w pierwszym przypadku 3 strony poprawne i żadnej pustej a w drugim 6 z czego tylko jedna pusta. Będzie to oznaczało problem z buforowaniem pliku po stronie drukarki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dialta Poziom 17

|
23 Jul 2009 11:06 Re: Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki. |
|
|
|
Stawiam generalnie na formater, maszynka swoje latka już ma i pewnie dałbym sobie spokój gdyby nie to , że jest to sprawa prywatna.
Grzałka jest sprawna, po wydruku 3 pustych stron świeci wszystkimi trzema diodami (na stałe). Pytanie tylko takie dlaczego po transporcie udało wydrukować się stronę testową XP ? Toneru nie zmieniałem choć jest to jakaś myśl.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jul 2009 11:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pitbaw Poziom 17

|
23 Jul 2009 13:39 Re: Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki. |
|
|
|
jeżeli świeci wszystkimi diodami to naciśnij przycisk na drukarce i będziesz miał wtedy kod błędu. Podaj jakie diody świecą (od góry do dołu) Raczej obstawiam grzałkę - standard w tych drukarkach
|
|
| Back to top |
|
 |
wladek83 Poziom 22

|
23 Jul 2009 18:14 Re: Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki. |
|
|
|
:arrow: pitbaw : cyt. "Gdyby co to stawiam na laser scanner" , "Raczej obstawiam grzałkę - standard w tych drukarkach" - rozwiń swoją myśl, bo ja nie mogę znaleźć związku pomiędzy twoimi różnymi pewniakami.
W pierwszym oraz w drugim przypadku drukarka nie wydrukuje żadnej strony, bo tak ma napisany algorytm samokontroli - zatrzyma się i wyświetli kod błędu za pomocą kombinacji diod Led. Zajrzyj do instrukcji serwisowej. Przypadek kolegi jest rzadko spotykany i standardem nie jest.
Zacząłbym od podmiany formattera a potem płyty głównej. Czasami zimne luty gniazda LPT na formatterze powodują wywołują dziwne objawy.
|
|
| Back to top |
|
 |
pitbaw Poziom 17

|
24 Jul 2009 07:56 Re: Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki. |
|
|
|
| wladek83 wrote: |
| :arrow: pitbaw : cyt. "Gdyby co to stawiam na laser scanner" , "Raczej obstawiam grzałkę - standard w tych drukarkach" - rozwiń swoją myśl, bo ja nie mogę znaleźć związku pomiędzy twoimi różnymi pewniakami. |
Kolega po prostu za mało informacji udzielił, a objaw białych kartek to typowy problem jeżeli nie jest podpięty jeden z kabli do skanera. Dlatego poprosiłem go o podanie kodu błędu - bo tylko wtedy drukarka będzie mogła być zdiagnozowana bez zbędnego przekładania części.
| wladek83 wrote: |
W pierwszym oraz w drugim przypadku drukarka nie wydrukuje żadnej strony, bo tak ma napisany algorytm samokontroli - zatrzyma się i wyświetli kod błędu za pomocą kombinacji diod Led.
|
Mylisz się kolego. dziesiątki razy miałem takie przypadki że 5L i 6L drukowała 1-2 kartki a później wyrzucała błąd grzałki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jul 2009 07:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dialta Poziom 17

|
24 Jul 2009 10:04 Re: Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki. |
|
|
|
Panowie to jest staruszka HP LJ6L - opisałem dokładnie po trzech kartkach świecą się trzy lampki na stałe. Kodu błędu nie ma jako takiego, dlatego, iż nawet po naciśnięciu tego przycisku wyskakują znowu 3 puste strony,drukarka zainstalowana na sterach systemowych XP SP2 ale to nie ma nic do rzeczy. Koledzy myśleli chyba o laserze a nie o skanerze....
Dziś popróbuję wszystkich ewentualności.
PS. Ale jeszcze raz zaznaczę, że po transporcie udało się raz wydrukować stronę testową z XP - ja obstawiam jednak jakiś niekontakt lub zimne luty.
|
|
| Back to top |
|
 |
pitbaw Poziom 17

|
24 Jul 2009 10:58 Re: Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki. |
|
|
|
Jeżeli zaświecą się wszystkie diody to wciśnij przycisk w drukarce i TRZYMAJ go wciśniętego. I napisz jakie diody się świecą w trakcie trzymania wciśniętego przycisku.
Jeżeli górna i dolna się świeci: grzałka do wymiany
Jeżeli dwie górne się świecą: laser scaner (układ optyczny) do wymiany
Jeżeli po wciśnięciu świecą się wszystkie trzy: do wymiany formater
|
|
| Back to top |
|
 |