FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Regeneration -> Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki.
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 23 Jul 2009 08:52   

Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki.

Witam jak w temacie, po wysłaniu na drukarkę dowolnego pliku jednostronicowego drukuje 3 puste arkusze następnie występuje błąd. Ciekawostką jest to, że po przewiezieniu na warsztat udało się raz wydrukować stronę testową XP a następnie to samo.
Byłbym wdzięczny za sugestie.

PS. Dopowiem,że strona testowa z "klawisza" wychodzi tak samo także napewno nie jest to problem w systemie. Drukarka była sprawdzana na 2 niezależnych komputerach.

D.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Jul 2009 08:52   

Back to top

pitbaw
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 23 Jul 2009 09:39   

Re: Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki.

witam,
rozumiem że na innym tonerze było sprawdzane.... że engine test był też robiony (ten mały switch z przodu drukarki na płycie gł.) ???

Gdyby co to stawiam na laser scanner, jest to objaw taki jakby nie był wpięty kabel od scannera.
A jaki błąd wyrzuca? Na komputerze czy na drukarce ten błąd? Może grzałka padła?

Musisz troche więcej napisać.
Back to top

KrakuS125
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 23 Jul 2009 10:17   

Witam

Miałem kiedyś taki przypadek z 5L. Padła elektronika a kartki wychodziły dwie :D Naprawa była nieopłacalna.

Możesz jeszcze sprawdzić czy po wysłaniu pliku 3 lub 5 stronicowego nie zdarzy się tak, że wydrukuje w pierwszym przypadku 3 strony poprawne i żadnej pustej a w drugim 6 z czego tylko jedna pusta. Będzie to oznaczało problem z buforowaniem pliku po stronie drukarki.
Back to top

Dialta
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 Post from the author of the topic 23 Jul 2009 11:06   

Stawiam generalnie na formater, maszynka swoje latka już ma i pewnie dałbym sobie spokój gdyby nie to , że jest to sprawa prywatna.
Grzałka jest sprawna, po wydruku 3 pustych stron świeci wszystkimi trzema diodami (na stałe). Pytanie tylko takie dlaczego po transporcie udało wydrukować się stronę testową XP ? Toneru nie zmieniałem choć jest to jakaś myśl.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Jul 2009 11:06   

Back to top

pitbaw
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 23 Jul 2009 13:39   

jeżeli świeci wszystkimi diodami to naciśnij przycisk na drukarce i będziesz miał wtedy kod błędu. Podaj jakie diody świecą (od góry do dołu) Raczej obstawiam grzałkę - standard w tych drukarkach
Back to top

wladek83
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 23 Jul 2009 18:14   

:arrow: pitbaw : cyt. "Gdyby co to stawiam na laser scanner" , "Raczej obstawiam grzałkę - standard w tych drukarkach" - rozwiń swoją myśl, bo ja nie mogę znaleźć związku pomiędzy twoimi różnymi pewniakami.
W pierwszym oraz w drugim przypadku drukarka nie wydrukuje żadnej strony, bo tak ma napisany algorytm samokontroli - zatrzyma się i wyświetli kod błędu za pomocą kombinacji diod Led. Zajrzyj do instrukcji serwisowej. Przypadek kolegi jest rzadko spotykany i standardem nie jest.
Zacząłbym od podmiany formattera a potem płyty głównej. Czasami zimne luty gniazda LPT na formatterze powodują wywołują dziwne objawy.
Back to top

pitbaw
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 24 Jul 2009 07:56   

wladek83 wrote:
:arrow: pitbaw : cyt. "Gdyby co to stawiam na laser scanner" , "Raczej obstawiam grzałkę - standard w tych drukarkach" - rozwiń swoją myśl, bo ja nie mogę znaleźć związku pomiędzy twoimi różnymi pewniakami.

Kolega po prostu za mało informacji udzielił, a objaw białych kartek to typowy problem jeżeli nie jest podpięty jeden z kabli do skanera. Dlatego poprosiłem go o podanie kodu błędu - bo tylko wtedy drukarka będzie mogła być zdiagnozowana bez zbędnego przekładania części.
wladek83 wrote:

W pierwszym oraz w drugim przypadku drukarka nie wydrukuje żadnej strony, bo tak ma napisany algorytm samokontroli - zatrzyma się i wyświetli kod błędu za pomocą kombinacji diod Led.

Mylisz się kolego. dziesiątki razy miałem takie przypadki że 5L i 6L drukowała 1-2 kartki a później wyrzucała błąd grzałki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jul 2009 07:56   

Back to top

Dialta
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 Post from the author of the topic 24 Jul 2009 10:04   

Panowie to jest staruszka HP LJ6L - opisałem dokładnie po trzech kartkach świecą się trzy lampki na stałe. Kodu błędu nie ma jako takiego, dlatego, iż nawet po naciśnięciu tego przycisku wyskakują znowu 3 puste strony,drukarka zainstalowana na sterach systemowych XP SP2 ale to nie ma nic do rzeczy. Koledzy myśleli chyba o laserze a nie o skanerze....
Dziś popróbuję wszystkich ewentualności.

PS. Ale jeszcze raz zaznaczę, że po transporcie udało się raz wydrukować stronę testową z XP - ja obstawiam jednak jakiś niekontakt lub zimne luty.
Back to top

pitbaw
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 24 Jul 2009 10:58   

Jeżeli zaświecą się wszystkie diody to wciśnij przycisk w drukarce i TRZYMAJ go wciśniętego. I napisz jakie diody się świecą w trakcie trzymania wciśniętego przycisku.
Jeżeli górna i dolna się świeci: grzałka do wymiany
Jeżeli dwie górne się świecą: laser scaner (układ optyczny) do wymiany
Jeżeli po wciśnięciu świecą się wszystkie trzy: do wymiany formater
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Regeneration -> Laser Jet 6L drukuje trzy puste kartki.
Page 1 of 1
Similar topics
Hp Laser Jet 1320 - puste kartki? (5)
HP PSC1510 - drukuje puste kartki (3)
canon irc624 drukuje puste kartki (1)
hp LaserJet 2500L, drukuje puste kartki (6)
EPSON stylus DX3850 drukuje puste kartki (18)
Epson Stylus SX 400 - Drukuje puste kartki (6)
HP deskjet 5100 series- problem ..drukuje puste kartki (10)
Epson Stylus DX3850 - drukuje ,,puste kartki" (10)
Samsung CLP-300 (drukuje cały czas puste kartki) (1)
HP Laser Jet 4L brudzi kartki (4)

Page generation time: 0.197 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed