Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Rozdzielenie sygnału TV/SAT


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna ->Rozdzielenie sygnału TV/SAT Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
afoka
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 4

afoka
Poziom 2
Post#1 23 Lip 2009 13:13  Autor tematu   

Rozdzielenie sygnału TV/SAT


Witam,

Mam problem z zaprojektowaniem instalacji antenowej i chciałbym was prosić o radę. Może najpierw opiszę sytuację:
Posiadam dwurodzinny dom z poddaszem, na parterze są dwa telewizory i dwa tunery. Do tunerów idą kable z anteny sat na której jest konwerter quad, a do telewizorów doprowadzone są kable z anteny naziemnej. Obecnie układam kable na poddaszu, w którym w czterech pomieszczeniach będą potrzebne gniazdka TV/SAT.
1) Pokój - 2 gniazdka (w zależności w którym rogu postawie biurko z komputerem będę mógł się podłączyć do któregoś z nich)
2) salon - 1 gniazdko
3) sypialnia - 1 gniazdko
4) kuchnia - 1 gniazdko

W pokoju nigdy do dwóch gniazdek nie będzie podłączony naraz odbiornik - albo do jednego, albo do drugiego. Podobnie ma sie sytuacja w kuchni i sypialni, nawet jeśli będą tam podłączone dwa tunery, to nie będą one pracowały równocześnie - albo będzie się oglądało w sypialni albo w kuchni. Czy w takim przypadku powinienem poprowadzić 3 kable:
1) do pokoju, w którym jedno gniazdko będzie przelotowe i z niego do drugiego gniazdka końcowego
2) do sypialni w której jedno gniazdko będzie przelotowe i z niego do kuchni do gniazdka końcowego
3) do salonu do jednego gniazdka końcowego
a następnie kupić multiswitcha 5/6, podłączyć do niego konwerter oraz antenę naziemną, a na wyjściu te 3 kable + 2 idące na parter? Czy to jest poprawne? Czy wtedy wystarczy że końcówki TV w gniazdkach podłącze z telewizorami a końcówki SAT z tunerami i będę miał sygnał z anteny naziemnej i satelitarnej?

I dodatkowo:
Czy jeśli z rezygnowałbym z gniazdek w pokoju to wtedy nie musiałbym kupować multiswitcha i wystarczyło by podłączyć 2 dodatkowe kable do konwertera ale musiałbym za to dokupić jakiś sumatory czy zwrotnice aby wpiąć do nich sygnał z anteny naziemnej ?

Bardzo proszę o rady

Pozdrawiam Arek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
geco
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 625

geco
Poziom 19
Post#2 23 Lip 2009 14:47    

Re: Rozdzielenie sygnału TV/SAT


Komplikujesz sprawę z przelotkami najlepiej kup konwerter quad z wejściem tv i poprowadź 4 kable każdy osobno a na końcu gniazda TV/SAT.W pokoju podziel tylko na dwa gniazda.

Aukcje usunąłem .
Regulamin p.10.9 - GKVIDEO


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
afoka
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 4

afoka
Poziom 2
Post#3 23 Lip 2009 15:13  Autor tematu   

Re: Rozdzielenie sygnału TV/SAT


Dzięki za odpowiedź ale przecież skoro 2 wyjscia z konwertera idą na parter to na góre zostają mi również dwa? To jak mam połączyć cztery pomieszczenia ?
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna -> Rozdzielenie sygnału TV/SAT
Strona 1 z 1
Podobne tematy
rozdzielenie sygnału sat (C+) (7)
Rozdzielenie sygnału SAT (26)
Rozdzielenie sygnału z anteny SAT. (3)
Rozdzielenie sygnału z anteny SAT (7)
Rozdzielenie sygnału RGB z tunera SAT (2)
Rozdzielenie sygnału sat na 3 dekodery - nietypowo (7)
Rozdzielenie sygnału - Rozdzielenie sygnalu tv N cyfrowej (5)
Rozdzielenie sygnału RCA. Możliwa utrata jakości sygnału? (2)
SCHWAIGER SAT SF-9000 plus miernik sygnału sat (3)
Awaria instalacji TV-SAT - brak sygnału SAT (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.045 seconds

elektroda.pl temat RSS