Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Internet Orange freedom pro cdma


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Internet Orange freedom pro cdma
Autor
Wiadomość
piotrek333
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 19

Post#1 Post autora tematu 23 Lip 2009 23:08   

Internet Orange freedom pro cdma


Witam wszystkich.
Kupiłem Orange cdma na próbę i mam prośbę o skomentowanie osiągów mojego łącza http://www.netmeter.pl/rs/2009292784.png. Dziękuję z góry!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2009 23:08   





Powrót do góry
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3923

Post#2 23 Lip 2009 23:17   

Re: internet orange freedom pro cdma


Download jak to na UMTS , całkiem nieźle.
Ping oczywiście kaszana.
Powrót do góry
   
piotrek333
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 19

Post#3 Post autora tematu 24 Lip 2009 11:40   

Re: internet orange freedom pro cdma


a ma ktoś może pomysł jak zwiększyć transfer może jakaś dodatkowa antena pomoże prosze o odpowiedz
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#4 24 Lip 2009 12:07   

Re: internet orange freedom pro cdma


Łącze nie jest z gumy. Chodzi Koledze o zasięg?

PS.
Proszę stosować wielkie litery na początku zdania.
Powrót do góry
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3923

Post#5 24 Lip 2009 14:33   

Re: internet orange freedom pro cdma


Transfer zależy od siły sygnału i obciążenia na węźle z którym się łączysz. Jak sygnał masz dobry to możesz sie już tylko modlić.
Powrót do góry
   
marcin w
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Sie 2003
Posty: 637

Post#6 26 Lip 2009 11:50   

Re: internet orange freedom pro cdma


Ja swojego czasu miałem do testu modem z orange freedom pro. Mieszkam w pobliżu nadajnika, zasięg mam dobry, transfer w porywach sięgał chwilowo do 800 kb/s, ale niestety jakoś łącza była tragiczna. Mnie głównie zależy na łaczu umożliwiającym rozmowy głosowe, tu na tym nie ma mowy. Może i w porywach można dużo osiągnąć, ale niestety łacze jest bardzo niestabilne. Pingi bardzo mocno skakają.
Powrót do góry
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 512
Miasto: Warszawa

Post#7 26 Lip 2009 23:48   

Re: internet orange freedom pro cdma


Witam,

też właśnie mam na próbę wraz z usługą taki modem MV410R na próbę .
Dla porównania u mnie ,jak działa dobrze, jest tak - chyba podobnie.

http://www.netmeter.pl/rs/20092911611.png

niestety , łącze jest niestabilne. Jak się sygnał przełącza z jednego nadajnika na drugi, to już tragedia - niby połączenie jest, ale internetu nie ma, pingi nie działają . Podobno wg Orange miałaby na to pomóc antena kierunkowa.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
piotrek333
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 19

Post#8 Post autora tematu 27 Lip 2009 21:51   

Re: internet orange freedom pro cdma


A kolego jaką masz przybliżoną odległość od nadajnika bo ja mam ok 14km
Powrót do góry
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 512
Miasto: Warszawa

Post#9 28 Lip 2009 15:59   

Re: internet orange freedom pro cdma


Nie wiem tego jeszcze. Nie chcieli mi powiedzieć w Orange. Tyle powiedzieli , że jestem na granicy zasięgów

Jadę teraz kupić antenę kierunkową CDMA , dam znać jak to będzie działało z.

pozdrawiam. PS. Jestem koleżanką, nie kolegą.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lip 2009 15:59   





Powrót do góry
   
piotrek333
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 19

Post#10 Post autora tematu 28 Lip 2009 20:47   

Re: internet orange freedom pro cdma


koleżanko tu masz adres do strony gdzie odnajdziesz nadajniki w twojej okolicy http://mapa.btsearch.pl/ w polu gdzie są zakresy zaznacz tylko CDMA, a w polu operator wybierz ORANGE i znajdz swoją miejscowość powodzonka
Powrót do góry
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 512
Miasto: Warszawa

Post#11 29 Lip 2009 00:44   

Re: internet orange freedom pro cdma


Dziękuję za podpowiedź z mapą. No to wychodzi na to, że od przybytku głowa boli. Trzy nadajniki, każdy w tej samej odległości około 15 km.
Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 876

Post#12 29 Lip 2009 09:14   

Re: internet orange freedom pro cdma


Może pomóc ta antena,
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_cdma-10_400-470_mhz__10_m_przewodu__wtyk_tnc_A6910.htm
Ale nie pomyl anten jak to ktoś tu na forum zrobił.
Powrót do góry
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 512
Miasto: Warszawa

Post#13 29 Lip 2009 12:57   

Re: internet orange freedom pro cdma


Ja wzięłam tę, bo tańsza, a nie mam kłopotów z siłą sygnału, tylko z kierunkiem.

http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_cdma-5_400-470_mhz__5_m_przewodu__wtyk_tnc_A6905.htm.

Czy to miałeś na myśli mówiąc o pomyłce? Czy to że ktoś niechcący doradził na 900 MHz?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lip 2009 12:57   





Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 876

Post#14 29 Lip 2009 14:10   

Re: internet orange freedom pro cdma


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1322284.html
"pala22" źle doradził i ktoś inny kupił złą antenę
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1380801.html
Powrót do góry
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 512
Miasto: Warszawa

Post#15 30 Lip 2009 18:54   

Re: internet orange freedom pro cdma


Witam ponownie,

po podłączeniu anteny zewnętrznej wszystko chodzi jak burza.
Łączy się automatycznie ( używam wi-fi) , nie zrywa, stabilność też jest zadowalająca. Szybkość transferu się waha, no ale to już zależy od BTS.

Mogę polecić tę antenę każdemu mającemu kłopoty z sygnałem.

Poniżej - do pobrania - plik "Poradnik router_axesstel_mv410r" używany przez sprzedawców Orange. Oficjalna instrukcja PL jest niejasna i zawiera liczne błędy.

Do pobrania TU jest najnowsza, poprawiona instrukcja obsługi i instalacji routerów Axesstel serii MV400 ( w jęz. angielskim).

Załączniki:
Powrót do góry
   
jarecki55
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Lip 2004
Posty: 69
Miasto: xxxx

Post#16 24 Sie 2009 16:08   

Re: internet orange freedom pro cdma


Witam
Jakby ktoś lubił oszczędności i wykorzystanie starych niby nikomu nie potrzebnych gratów, to polecam do CDMA, jako antenę zewnętrzną stare "grabie" od TV analogowej, trzeba tylko trochę przyciąć, ja skróciłem o 40cm i oto efekty:
Internet Orange freedom pro cdma
Internet Orange freedom pro cdma
zysk około 10dBi
ps. ciekawe czy będzie jeszcze lepiej po podłączeniu 2 anten
Powrót do góry
   
pinkuser
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 11
Miasto: Lębork

Post#17 27 Lis 2009 19:20   

Re: internet orange freedom pro cdma


Mam kilka lakonicznych pytań:
1. pod które gniazdo ma być wkręcony przewód anteny zewnętrznej?
2. czy po drugiej stronie ma być też wkręcona antenka firmowa?
3. czy router może "chodzić" non stop, czy też trzeba go wyłączać gdy się nie korzysta z internetu?
Powrót do góry
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 512
Miasto: Warszawa

Post#18 28 Lis 2009 02:15   

Re: internet orange freedom pro cdma


1. Pod gniazdo oznaczone TX/RX
2. Tak. Druga antenka ma zostać.
3. Bez znaczenia. U mnie na działce działał włączony non stop. Jak się z ruterem gdzieś przemieszczasz, oczywiście siłą rzeczy go wyłączasz.
Powrót do góry
   
pinkuser
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 11
Miasto: Lębork

Post#19 28 Lis 2009 18:55   

Re: internet orange freedom pro cdma


O widzę, że z koleżanki to niezły "Nocny Marek"!
Bardzo dziękuję, wygląda na to, że mam wszystko dobrze podłączone. Do najbliższego nadajnika jakieś 8 km w linii prostej, a osiągi bardzo słabe i bardzo różne, w zależności od testera i pory dnia:
Speedtest.pl wieczorem:
Dowloand: 71kbps
Uploand: 123kbps
Latency: 121ms

Netmeter.pl rano:
Pobieranie: 229kbit/s
Wysyłanie: 319kbit/s
Czas reakcji: 114ms

Netmeter.pl wieczorem:
Pobieranie: 103kbit/s
Wysyłanie: 92kbit/s
Czas reakcji: 115ms

Co można z tym zrobić, w sensie ulepszyć?
Powrót do góry
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 512
Miasto: Warszawa

Post#20 28 Lis 2009 23:04   

Re: internet orange freedom pro cdma


Pewnie nadajnik obciążony ( wieczorem bardziej) .Jedyne, co mi przychodzi do głowy to spróbować się przełączyć na inny nadajnik w okolicy. Zobacz sobie na mapie
Powrót do góry
   
pinkuser
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 11
Miasto: Lębork

Post#21 29 Lis 2009 16:28   

Re: internet orange freedom pro cdma


Hey!
A powiedz mi jeszcze koleżanko, czy tę antenę zamontowałaś tak jak było na rysunku w dipolu? Chodzi mi oto czy "szczebelki" anteny są ustawione pionowo czy poziomo. Bo jak ja latałem z tą anteną i kompasem po dachu, to stwierdziłem, że w ustawieniu poziomym jest lepszy zasięg niż w pionowym. Zdziwiłem się jak zobaczyłem te rysunki w dipolu, może ma być tak jak na tych rysunkach?
Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 512
Miasto: Warszawa

Post#22 30 Lis 2009 13:47   

Re: internet orange freedom pro cdma


Szczebelki pionowo! Tak mi zresztą doradzili też w Dipolu w sklepie.
Powrót do góry
   
pinkuser
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 11
Miasto: Lębork

Post#23 03 Gru 2009 19:33   

Re: internet orange freedom pro cdma


Bardzo dziękuję! Pozdrawiam ciepło i serdecznie!
Powrót do góry
   
Areecki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2008
Posty: 108
Miasto: Z Kątowni

Post#24 10 Gru 2009 00:40   

Re: internet orange freedom pro cdma


Mam kilka banalnych pytań ale oczekuje konkretnych odpowiedzi.
1. Czy antenę trzeba jak najdokładniej skierować w stronę nadajnika ?
2. Czy te wartości :
EvDO - -88dBm
EvDO diveristry - -92dBm

oznaczają jakość sygnału i jakie będą lepsze jak będzie lepszy sygnał :
- więcej na minusie ( np. -100 dbm)
- mniej na minusie ( np. -70 dBm )
Jeżeli mam średnią prędkość z modemu v400 25 - 30 kb.s to o ile mi się zwiększy( mniej więcej) po zastosowaniu na kominie tej anteny ?

Czy opłaca się inwestować w tą antene ?

http://mapa.btsearch.pl/ - Czy na tej mapie mam się sugerować tylko i wyłącznie nadajnikami CDMA ?
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2905
Miasto: Ełk

Post#25 10 Gru 2009 22:07   

Re: internet orange freedom pro cdma


Areecki napisał:
Mam kilka banalnych pytań ale oczekuje konkretnych odpowiedzi.
1. Czy antenę trzeba jak najdokładniej skierować w stronę nadajnika ?

Jeśli instalowana antena jest kierunkowa, to chyba logiczne - nadaje i odbiera z konkretnego kierunku, im dokładniej ustawiona, tym lepiej.

Areecki napisał:

2. Czy te wartości :
EvDO - -88dBm
EvDO diveristry - -92dBm
oznaczają jakość sygnału

Tak, jest to jakość sygnału - nawiasem mówiąc, tuż przed granicą zerwania połączenia. Różnica pomiędzy poziomem sygnału a poziomem szumu wyznacza jakość połączenia.
Areecki napisał:

i jakie będą lepsze jak będzie lepszy sygnał :
- więcej na minusie ( np. -100 dbm)
- mniej na minusie ( np. -70 dBm )

Oj, matematyka, chłopie, czysta matematyka na poziomie szkoły podstawowej... Co jest wg Ciebie większe -100 czy -70 ?
Areecki napisał:

Jeżeli mam średnią prędkość z modemu v400 25 - 30 kb.s to o ile mi się zwiększy( mniej więcej) po zastosowaniu na kominie tej anteny ?

Powiedzmy, że zastosujesz antenę 10dBi, więc teoretycznie poziom sygnału przy dobrym ustawieniu powinien Ci podskoczyć do -78 dB. W praktyce wiadomo, a to antena ma 10dBi tylko w teorii, a to te celowanie średnio wyjdzie - będziesz miał -82 - - 84, to obciążenie BTS-a duże... Raczej nie spodziewaj się wyników powyżej 400kbps.
Aha, antenę podepnij do gniazda Tx/Rx, a nie Rx - jak dobrze pamiętam, to patrząc od przodu routera to te po prawej stronie, ale jest opisane, to sprawdź..
Areecki napisał:

Czy opłaca się inwestować w tą antene ?
http://mapa.btsearch.pl/ - Czy na tej mapie mam się sugerować tylko i wyłącznie nadajnikami CDMA ?

Zacznę "od tyłu" - tak, nadajnikami CDMA, ale na btsearch.pl zaznaczone są lokalizacje wg wydanych pozwoleń w Ministerstwie, a nie faktycznie już uruchomionych, więc zaznaczony BTS wcale nie musi już nadawać CDMA. Porównaj z mapą zasięgów operatora.
Inwestycja do wielkich nie należy - ale jeśli nie masz większych potrzeb, nie rwie Ci sygnału, na mapce masz jakiś BTS "w bliskim pobliżu" - czyli jest szansa, że niedługo routerek zaświeci "all green" - to fakt, nie warto...
Powrót do góry
   
Areecki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2008
Posty: 108
Miasto: Z Kątowni

Post#26 15 Gru 2009 15:25   

Re: internet orange freedom pro cdma


Jak można polepszyć jakość sygnału/prędkość pobierania
domowym sposobem - czyli bez kupowania anteny ?
Ktoś tu wspominał o zwykłej antenie do TV ( stare grabie)
Może jakieś ciekawsze informacje i inne pomysły ?

Znajomi trąbią, że wszedł jakiś net z Cyfry - wiecie coś o tym ?
Bo na stronie nie ma za bardzo konkretnych informacji albo słabo szukam.

Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2905
Miasto: Ełk

Post#27 15 Gru 2009 20:33   

Re: internet orange freedom pro cdma


Areecki napisał:
Jak można polepszyć jakość sygnału/prędkość pobierania
domowym sposobem - czyli bez kupowania anteny ?
Ktoś tu wspominał o zwykłej antenie do TV ( stare grabie)


Bez anteny to sygnału nie polepszysz... Antenę telewizyjną teoretycznie można wykorzystać - chociaż jest na szersze pasmo niż wykorzystywane w CDMA, ale trzeba na pewno zmienić wtyczkę i przewód antenowy oraz zawartość "puszki" - wykonać balun dopasowujący impedancje. Więcej roboty niż to warte...
Powrót do góry
   
Areecki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Gru 2008
Posty: 108
Miasto: Z Kątowni

Post#28 16 Gru 2009 11:15   

Re: internet orange freedom pro cdma


Rozumiem, więc to nie dla mnie.
Powrót do góry
   
x_LeNDo_x
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 124

Post#29 19 Gru 2009 18:59   

Re: internet orange freedom pro cdma


powiem szczerze ze zanim ta usluga zaczela byc "powszechna" to w dobrych miejscach smigalo 1,5mbit a 1mbit to byl standard :P a teraz to ciagle slysze ze w nocy nie da sie strony otworzyc (to juz mowia przewaznie ci ktorzy sa na granicy sygnalu) :S
Powrót do góry
   
wrk
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 20 Gru 2009
Posty: 3

Post#30 20 Gru 2009 13:57   

Re: internet orange freedom pro cdma


Witam,

Kilka tygodni temu miałem te same rozterki, więc napiszę jakie uzyskałem efekty.

Stan początkowy:
- modem mv410 na parapecie okna od strony masztu dostępowego cmda, 16km w linii prostej bez bezpośredniej widoczności.
- jakość sygnału EvDO - 85dBm
- tansfer około 100kb/s bardzo niestabilny

Stan pośredni:
- antena firmy Dipol (zysk 9,5-12dBi, 1,4m, 62zł) zamontowana w odpowienim kierunku, w tym samym pomieszczeniu, w któwym był modem (byłem ciekawy jaki jest faktyczny zysk na samej antenie a nie na jej wystawieniu na dach)
- jakość sygnału EvDO - 83dBm
- tansfer około 200kb/s dosyć stabliny

Stan ostateczny:
Antena zamontowana na dachu, 16km z bezpośrednią widocznością masztu (swoją drogą na mapie btsearch nie jest zaznaczone, że jest tam cdma)
- jakość sygnału EvDO - 74dBm
- tansfer około 600kb/s stabilny (zazwyczaj)

>Czy opłaca się inwestować w tą antene ?

Mi zdecydowanie się opłacoało.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Gru 2009 13:57   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Internet Orange freedom pro cdma
Strona 1 z 4 Idź do strony 1234  Następny
Podobne tematy
Konfiguracja 2 routerów - łącze Orange Freedom Pro ( CDMA) (1)
Orange Freedom Pro CDMA - co zamiast Axesstel MV410? (1)
CDMA - Wybór modemu i routera do Orange FreeDom Pro (1)
Orange Freedom Pro - antena zewnętrzna CDMA+15m kabla (1)
Internet Orange fredom nie (orange freedom pro) czy możliwy? (6)
internet orange free na kartę z routerem mv 400 od orange freedom pro (2)
internet freedom pro orange (4)
Internet Orange freedom pro (1)
Orange Freedom Pro - gra przez internet. (2)
internet Orange free dom pro(mobilny) modem to MV400 (CDMA) (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS