FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

[avr][pwm][mostek h] sterowanie mostkiem h za pomocą pwm

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> AVR Microcontrollers -> [avr][pwm][mostek h] sterowanie mostkiem h za pomocą pwm
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 25 Jul 2009 11:53   

Witam,
zbudowałem mostek H wg schematu:

Chce sterować tym mostkiem za pomocą jednego wyjścia PWM oraz dwóch normalnych wyjść, podłączonych następująco.
PWM do obu wejść LIN sterowników, wyjścia normalne osobno do dwóch wejść HIN sterownika.
Dzięki temu dwoma wyjściami mikrokontrolera będę wybierał kierunek a pwm sterował prędkością.
Podczas startu na oba wejścia LIN podam "1" a na oba wejścia HIN "0" tak aby kondensatory C1 i C4 naładowały się i układ był zdolny do normalnej pracy, wyglądającej mniej więcej tak:
1 0 pwm - lewo
0 1 pwm - prawo

Czy mój tok rozumowania jest dobry i czy to rozwiązanie powinno się sprawdzić? Czy minimalna liczba wyjść mikrokontrolera potrzebna do sterowania tym mostkiem to właśnie 3, czy jednak można zrealizować to sterowanie za pomocą jedynie dwóch wyjść? Liczba potrzebnych wyjść nie stanowi jednak problemu, głównie zależy mi na najbezpieczniejszym sterowaniu.
Back to top

Xweldog
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 25 Jul 2009 14:56   

Re: [avr][pwm][mostek h] sterowanie mostkiem h za pomocą pwm

Witam
Nie napisałeś, czy chodzi Ci o sterowanie silnikiem, z opisu można się domyśleć, że tak. Przed chwilą odpisałem na podobny temat, poszukaj.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Jul 2009 14:56   

Back to top

wesol
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 26 Jul 2009 21:33   

Tak, chodzi o sterowanie silnikiem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Jul 2009 21:33   

Back to top

Xweldog
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 27 Jul 2009 11:35   

Widzę, że w temacie analogicznym jak Twój Daro Elektronik koniecznie chce to zrobić na 4-rech MOS-ach N i na siłę dryfuje w kierunku max. komplikacji. Jeżeli chcesz zrobić swoje sterowanie max. prosto ale na MOS-ach N i P to się odezwij.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jul 2009 11:35   

Back to top

arrevalk
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 27 Jul 2009 14:11   

wesol wrote:
Czy mój tok rozumowania jest dobry i czy to rozwiązanie powinno się sprawdzić? Czy minimalna liczba wyjść mikrokontrolera potrzebna do sterowania tym mostkiem to właśnie 3, czy jednak można zrealizować to sterowanie za pomocą jedynie dwóch wyjść? Liczba potrzebnych wyjść nie stanowi jednak problemu, głównie zależy mi na najbezpieczniejszym sterowaniu.

Najbezpieczniejsze sterownie wyglądało by tak:
2 sygnały HIN, 2 Sygnały LIN, 1 Sygnał PWM(podłączony do wejścia SD) oraz jeden sygnał FAULT który sprowadzał by wszystkie sygnały kontrolujące mostek do stanu powodującego jego całkowite wyłączenie (np. w przypadku jakiegoś błędu). Za pomocą takiego układu możesz realizować nie tylko zmianę kierunku silnika, ale też hamowanie poprzez zwieranie górnej lub dolnej pary tranzystorów do + lib - zasilania.
No i jeszcze sprawa wiszących bramek tranzystorów, podłącz je odpowiednio do masy(dla dolnej pary) oraz potencjału VS dla górnej za pomocą dużego(100k+) rezystora lub diody zenera/transila żeby wymusić im potencjał niski w sytuacji gdy wyjscia znajdą się w stanie wysokiej impedancji. Dodatkowo dioda zabezpieczyła by bamki przed szpilkami napięcia.
W zależności od tego jaką moc ma ten silnik, warto było by pomyśleć o jakimś układzie gasikowym (snubber) na wyjściu mostka.
Back to top

janbernat
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 27 Jul 2009 20:15   

To chyba będzie dobre.
Back to top

Daro_Elektronik
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 29 Jul 2009 01:15   

Xweldog wrote:
Widzę, że w temacie analogicznym jak Twój Daro Elektronik koniecznie chce to zrobić na 4-rech MOS-ach N i na siłę dryfuje w kierunku max. komplikacji. Jeżeli chcesz zrobić swoje sterowanie max. prosto ale na MOS-ach N i P to się odezwij.

Nie na siłę, nie na siłę, zawsze jestem otwarty na nowe i ciekawe rozwiązania, tylko tym razem mam do dyspozycji, właśnie tylko z kanałem typu N, takie dostałem i takie muszę wykorzystać. Pozdrawiam
Back to top

wesol
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 Post from the author of the topic 08 Aug 2009 22:58   

arrevalk wykorzystałem twój pomysł na sterowanie.
Jednak po podłączeniu pod SD pwm uC nic się nie dzieje. Sam wybór kierunku wydaje się być w porządku, dopóki SD podłączone jest do masy.

Pierwszy raz wykorzystuje pwm, więc być może popełniłem jakiś błąd w kodzie (wykorzystany uC to atmega32)

sbi DDRB, DDB3

ldi r18, (1<<WGM01)|(1<<WGM00)|(1<<COM01)|(0<<COM00)|(1<<CS01)|(0<<CS02)|(0<<CS00)
out TCCR0, r18

ldi r18, 0x00
out OCR0, r18

do OCR0 ładowałem różne wartości, bez rezulatów.
Back to top

arrevalk
Poziom 18
Poziom 18

Post#9 09 Aug 2009 12:03   

Załaduj do rejestru PWM ustalajacego wypełnienie wartość równą połowie okresu. I zobacz czy na pinie SD pojawia się przebieg prostokątny.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Aug 2009 12:03   

Back to top

wesol
Poziom 15
Poziom 15

Post#10 Post from the author of the topic 09 Aug 2009 13:12   

Niestety nie mam dostepu do oscyloskopu, sprawdziłem jedynie działanie PWM na diodzie, w zależności od wartości wypełnienia jasność świecenia się zmienia, dziwi mnie tylko że wpisująć wartość zerową wypełnienia, dioda bardzo lekko świeci.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> AVR Microcontrollers -> [avr][pwm][mostek h] sterowanie mostkiem h za pomocą pwm
Page 1 of 1
Similar topics
[Atmega8][C][PWM] sterowanie PWM (16)
[avr] [bascom] [noob] pwm, sterowanie oswietleniem (5)
PWM w Atmega8535. Sterowanie diodą. Rejestry innych timerów i pwm. (6)
sterowanie silniczkiem DC za pomocą PWM attiny2313 (5)
[BASCOM] Sterowanie diodą za pomocą PWM (7)
Mostek H i kurs C pod uC. Sterowanie sygnałem PWM. (3)
sterowanie za pomocą PWM (3)
Sterowanie LM2575T z uC za pomocą PWM (19)
Prośba o sprawdzenie układu - Sterowanie oświetleniem schodów (RGB, PWM, AVR) (1)
Pwm 0-95% do sterowania mostkiem H. Na jakim uP? (13)

Page generation time: 0.091 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed