| Author |
bomblik09 Poziom 4

|
26 Jul 2009 14:44 Prosty system alarmowy |
|
|
|
Chcę zbudować prosty system alarmowy na drzwi. Czujnikiem otwarcia drzwi jest kontaktron na schemacie oznaczony tak jak przycisk. W momencie, gdy drzwi zastaną otwarte, następuje uruchomienie sygnału dźwiękowego (buzzer). Sygnał ma trwać około 5 sekund. Dodatkowo układ posiada przycisk STOP, który pozwala na wyłączenie sygnału dźwiękowego (tzn gdy jest sygnał naciśnięcie powoduje jego przerwanie).
Mam do tego projektu kilka pytań:
1. Czy schemat jest ok ?
2. Gdzie dodać potencjometr do regulacji głośności buzzera ?
3. Gdzie i jak podłączyć stabilizator, który zmniejszy mi napięcie z 5,5V na 5V ? (czy w ogóle tak się da ?)
PS. Wykorzystuję zegar wewnętrzny, więc nie podłączam do Atmegi zewnętrznego kwarcu.
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1846 Location: Valencia, Hiszpania
|
26 Jul 2009 14:49 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
Ale po co Ci tam uC?! to się robi na prostym 555. Generator impulsu, dobierasz R i C na 5s i na tranzystor sterujący buzzerem. Jak chcesz mieć modulację częstotliwości to dajesz drugi 555 ;)
Daj znać jeżeli być chciał wzory do obliczania.
|
|
| Back to top |
|
 |
bomblik09 Poziom 4

|
26 Jul 2009 14:52 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
| markovip wrote: |
| Ale po co Ci tam uC? |
To jest na razie prosta wersja. Chcę to później troszkę rozbudować :))
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jul 2009 14:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jony Poziom 24

|
26 Jul 2009 14:56 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
Generalnie to w AVR-ach można podciągnąć programowo do plusa. Więc R2 jest zbędny tak samo R6.
Z tego samego powodu lepiej zastosować tranzystor PNP do sterowania buzzera.
Co do głośności to może wykorzystaj PWM
A co do zasilania to 5.5V nie zniszczy ATmegi powyżej 6V go zniszczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jul 2009 14:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bomblik09 Poziom 4

|
05 Aug 2009 22:36 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
Witam po małej przerwie!
Poprawiłem schemat na ten, który wydaje mi się wreszcie odpowiedni do mojego projekciku :)
Po lewej stronie jest układ stabilizujący napięcie na 5V. Mam w związku z nim pytanie. Czy zasilając taki stabilizator z zasilacza dającego ~13V radiatorek dołączony do 7805 będzie się mocno grzał? (np. po 12h działania).
Do schematu dodałem 3 diody LED, które będę migać, w momencie uruchomienia alarmu. Z pomysłu regulacji głośności buzzera zrezygnowałem, bo wg. mnie jego "donośność" jest wystarczająca :)
Dodatkowo za pomocą przycisków SZYBCIEJ i WOLNIEJ można regulować częstotliwość dźwięku wydawanego przez buzzer. Przycisk STOP powoduje natychmiastowe wyłączenie sygnału dźwiękowego, a TEST służy do testowania pracy układu tzn. działa sygnał dźwiękowy i diodowy tak długo, aż odwołany zostanie przyciskiem STOP.
|
|
| Back to top |
|
 |
Samuraj Poziom 22

|
05 Aug 2009 22:49 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
Zmień sposób podłączenia diod świecących. Sterowanie powinno być stanem niskim.
|
|
| Back to top |
|
 |
bomblik09 Poziom 4

|
05 Aug 2009 23:02 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
| Samuraj wrote: |
| Zmień sposób podłączenia diod świecących. Sterowanie powinno być stanem niskim. |
Dlaczego tak uważasz? Prosiłbym o rozwinięcie tej sugestii.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Aug 2009 23:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Uzytkowniik Poziom 15

|
05 Aug 2009 23:03 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
Zastosowałeś "~" oznaczające wg mnie napięcie zmienne. Przed stabilizatorem powinno być napięcie stałe. Podłącz przed stabilizatorem mostek Gretza i kondenstaory (elektrolit i ceramiczny). Lepiej jest sterować diodami stanem niskim, możesz sobie wtedy dopasować jasność świecenia diod.
Czy dobrze jest zrealizowane zasilanie uC???
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

|
06 Aug 2009 00:43 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
| Uzytkowniik wrote: |
Czy dobrze jest zrealizowane zasilanie uC??? |
-Nie.
Dlaczego zasilasz cały układ przez rezystor w szeregu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Samuraj Poziom 22

|
06 Aug 2009 08:16 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
| bomblik09 wrote: |
| Samuraj wrote: |
| Zmień sposób podłączenia diod świecących. Sterowanie powinno być stanem niskim. |
Dlaczego tak uważasz? Prosiłbym o rozwinięcie tej sugestii. |
Chodzi tu o wydajność prądową portu mikrokontrolera.
|
|
| Back to top |
|
 |
bomblik09 Poziom 4

|
06 Aug 2009 10:22 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
| Uzytkowniik wrote: |
| Zastosowałeś "~" |
Przepraszam za zamieszanie, ten znaczek oznacza w przybliżeniu. Zasilacz daje oczywiście napięcie stałe.
| Dlaczego zasilasz cały układ przez diodę w szeregu? |
Nie wiem o jaką diodę w szeregu Ci chodzi, ale podejrzewam, że Twoje pytanie dotyczy LED1 (mimo, że nie jest w szeregu). Wyjaśniam: ta dioda sygnalizuje, że do układu jest podłączone zasilanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
06 Aug 2009 10:47 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
| bomblik09 wrote: |
Witam po małej przerwie!
Poprawiłem schemat na ten, który wydaje mi się wreszcie odpowiedni do mojego projekciku :) (...) |
Schemat nadal wymaga poprawy. Jak widzę Kolega rysuje połączenia pomiędzy elementami za pomocą narzędzia Bus - magistrala. Do rysowania połączeń pomiędzy elementami należy korzystać z polecenia Net - sieć. Różnicę widać na przykładowym schemacie poniżej.
Jak się Kolega przełączy do edytora płytek drukowanych Board to pomiędzy elementami połączonymi magistralą nie będzie połączeń :!:
Wszelkie udogodnienia w postaci netlisty, kontroli poprawności schematu i płytki czy też automatyczne trasowanie elementów nie będą dostępne.
|
|
| Back to top |
|
 |
bomblik09 Poziom 4

|
06 Aug 2009 10:51 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
| Christophorus wrote: |
| Jak widzę Kolega rysuje połączenia pomiędzy elementami za pomocą narzędzia Bus - magistrala. Do rysowania połączeń pomiędzy elementami należy korzystać z polecenia Net - sieć. |
Już śpieszę z wyjaśnieniami. Schemat rysuję w Eagle'u. Połączenia są całkiem normalne, zwiększyłem tylko ich grubość, żeby były lepiej widoczne.
Edit: Zajrzałem, połączenia rysują za pomocą Wire, ale zwiększyłem sobie jego szerokość.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Aug 2009 10:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bomblik09 Poziom 4

|
12 Dec 2009 22:56 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
witam po długiej przerwie!!
Ostatni rysunek jest wciąż aktualny, za wyjątkiem małych przeróbek: diody LED zgodnie z sugestiami "odwróciłem" i podpiąłem pod Vcc. Zaczynam pisać program w C i już powstały pierwsze problemy.
| Code: |
DDRD= 0x00; // PORTC - wejścia z guzików
PORTD=0xff;
DDRC= 0xff; // PORTD - wyjścia: LEDy i buzzer
PORTC=0x0f; |
Pętla while jest narazie pusta, to co jest powyżej jest przed tą pętlą. Teoretycznie z takimi ustawieniami wyjść buzzer powinien siedzieć cicho, a LEDy nie świecić. Niestety LEDy świecą bardzo słabo, ale świecą!!. Sprawdzałem wariant odwrotny tzn. PORTC=0; i wtedy wszystko jest ok: buzzer piszczy i diody świecą mocnym światłem. Czy umiałby mi ktoś wyjaśnić co jest w takim razie źle ?
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

|
16 Dec 2009 01:40 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
Witam,
Korzystając z okazji, sprostuję swoją wypowiedź. Oczywiście chodziło o rezystor R2 (10k) w szeregu z zasilaniem uC.
Nadal nie rozumiem po co on tam jest. Już przy niewielkich prądach będzie powodował spadki napięcia, obniżenie zasilania uC i co za tym idzie niestabilną jego prace.
No chyba, że jest to Twój jakiś nowy patent, którego jeszcze nie znam.
|
|
| Back to top |
|
 |
bomblik09 Poziom 4

|
16 Dec 2009 21:52 Re: Prosty system alarmowy |
|
|
|
Witam,
Korzystając z okazji, sprostuję swoją wypowiedź. Oczywiście chodziło o rezystor R2 (10k) w szeregu z zasilaniem uC..... |
Dzięki, faktycznie dopiero teraz zobaczyłem, że głupio to jest rozwiązane. Ze schematów, które znalazłem w necie wynika, że tylko pin resetu powinien być podłączony przez rezystor do zasilania. Jeśli źle myślę, albo są jakieś inne błędy proszę pisać!
|
|
| Back to top |
|
 |