| Author |
robi4 Poziom 15

|
26 Jul 2009 22:26 Yamaha DSP-A5 - mozna włączyć tylko na 3s |
|
|
|
Witam wszystkich.
Dostałem od znajomego Amplituner Kina Domowego Yamaha DSP-A5. Podłączyłem go prądu, naciskam przycisk STANDBY/ON a on się włącza tylko na 3s. Przeglądając forum znalazłem link do schematu. Zrobiłem pomiary i znalazłem uszkodzony stabilizator -12V. Wymieniłem go na nowy, ale cały czas działa zabezpieczenie. Pomierzyłem wszystkie napięcia (+/-5V, +5V Digital, +/- 12V, +/- 25V, +/-B (jest 50V) i wszystkie napięcia są ok. Pomierzyłem też napięcia na końcówkach mocy i wszędzie jest 0.003 - 0.005V - czyli dobrze, a protekcja działa cały czas.
W serwisówce wyczytałem, że można włączyć tryb serwisowy i odczytać czego dotyczy protekcja. Wyświetlacz pokazuje
DC PRT :0% (Power Amp DC Protection)
co sugerowałoby uszkodzenie w układzie końcówki mocy. Tranzystory są dobre, napięcia stałego na wyjściu nie ma.
Poniżej zamieszczam również fragment schematu blokowego uC z układem protekcji i zmierzonymi tam napięciami (pierwszy pomiar przy podłączonym zasilaniu, drugi pomiar po przyciśnięciu przycisku STANDBY/OK). W/g mnie napięcia są ok a on nie chce się włączyć. Czyżby procek padł?
Proszę o jakieś przemyślenia i sugestie bo szkoda mi go wyrzucić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jul 2009 22:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
528649 Guest
|
27 Jul 2009 01:17 Re: Yamaha DSP-A5 = mozna włączyć tylko na 3s |
|
|
|
Ta Yamaha (z resztą chyba jak każda) ma opóźnione załączanie głośników. Może w momencie załączania wyjść pojawia się jakiś problem i działa zabezpieczenie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jul 2009 01:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robi4 Poziom 15

|
27 Jul 2009 12:29 Re: Yamaha DSP-A5 = mozna włączyć tylko na 3s |
|
|
|
Może masz rację, wezmę dzisiaj oscyloskop i przyjrzę się dziś dokładnie co tam się dzieje.
Zastanawia mnie jeszcze parametr 0% przy wyświetleniu kodu błędu. W instrukcji jest tylko taka wzmianka na ten temat
Czytając to mam wrażenie że 0% odpowiada poziomowi 0V, a 100% odpowiada poziomowi 5V. To jak ma być, by było dobrze?
Pozdrawiam
A więc tak. Sprawdziłem oscyloskopem wszystkie wejścia protect (n40, 90,91, 92 IC501) i nie ma tam żadnych sygnałów. Później zwierałem do masy wejścia protect. Zmieniło się tylko tyle, że przy zwarciu n.91 IC501 wzmacniacz wyłącza się już po niecałej sekundzie.
Wylutowałem wszystkie tranzystory mocy od końcówki mocy - zabezpieczenie dalej działa.
Zabrakło mi już pomysłów. Bardzo proszę o jakies rady i sugestie. Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jul 2009 12:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
walgab Poziom 15

|
15 Aug 2009 08:07 Re: Yamaha DSP-A5 = mozna włączyć tylko na 3s |
|
|
|
Doświadczenie z Yamahami podpowiada mi, że jeżeli nie wiadomo. o co chodzi, tzn. że chodzi o uszkodzony procesor.
Tego modelu nie znam, ale proponuję pomierzyć napięcia dochodzące do procesora zwłaszcza te, które sa odpowiedzialne za tzw. protect. Jeżeli są dobre, to prawie na pewno procesor. Z zamieszczonych zmierzonych napięć wynika, że na koncówce PRV jest co najmniej 0,9 V, a powinno być 0,5V.
Być może któryś z rezystorów, które znajdują się między stabilizatorami a końcówką PRV są spalone.
Potem można też użyć zmrazacza, aby zamrozić procesor, czy to zmieni sytuację.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |