FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?]

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Beginners Programming -> Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?]
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 27 Jul 2009 11:53   

Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?]

Witam serdecznie,

mam do stworzenia sieć neuronową, która będzie oszacowała utracone próbki [pakiety sygnału].

Mam już taką sieć napisaną w matlabie, teraz muszę przenieść ten kod do C++. Problem w tym, że jestem w tym języku niedoświadczony i poszukuję bibliotek do tego zadania oraz paru wskazówek. Polecono mi openCV, ale też znalazłem tutaj informacje o FANNie, jednak kilku użytkowników nie za dobrze o nim się wypowiedziało. OpenCV generalnie jeszcze nie zgłębiałem, więc nie wiem czy jest ta biblioteka jest odpowiednia. Jeśli ktoś używał openCV i mógłby udzielić parę rad odnośnie SN byłbym wdzięczny.

Jeśli ktoś już robił SN w C++ to jaką bibliotekę polecacie? Zależy mi na prostocie, bibliotekę, która jak najbardziej przypomina Neural Network Toolboxa w matlabie ;-)

Z góry dzięki!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Jul 2009 11:53   

Back to top

spec1
Poziom 11
Poziom 11

Post#2 27 Jul 2009 16:10helpful post - solution   

Re: Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?]

Kolego skoro masz siec nauczoną w mathlabie to po tak naprawdę nie potrzebujesz biblioteki. znasz rozmiary sieci (ilość neuronów w warstwach) i masz już ustalone wagi wiec musisz tylko wklepać kilka pętli które będą mnożyć dodawać i aktywować.

P.S. Mathlab ma z tego co pamiętam możliwość stworzenia "czarnego pudełka" czyli procedury w c/c++ robiącej to samo co procedura napisana w skrypcie Mathlaba.
Back to top

one_eddie
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 29 Jul 2009 09:28helpful post - solution   

Spec1 ma racje z Matlaba mozna wygenerować DLLa, który będzie miał zaszytego mexa czyli jakiś przekompilowany matlabowy skrypt. Więcej informacji znajdzisz tu: http://www.mathworks.com/access/helpdesk/help/techdoc/index.html?/access/helpdesk/help/techdoc/matlab_external/f15075.html oraz tu http://www.mathworks.com/access/helpdesk/help/toolbox/compiler/index.html?/access/helpdesk/help/toolbox/compiler/br2jazs-4.html Problem tego rozwiązania jest taki że o ile się to nie zmieniło do uruchomienia plikacji korzystającej z tego DLLa trzeba mieć zainstalowanego MATLaba albo jakiegoś radzaju runtime. Osobiście do własnych projektów korzystam z biblioteki FANN i bardzo ją sobie chwale.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jul 2009 09:28helpful post - solution   

Back to top

buashey
Poziom 6
Poziom 6

Post#4 Post from the author of the topic 29 Jul 2009 10:35   

Dzięki za rady!

@spec1: moja sieć składa się z kilku warstw ukrytych, które w sumie mają w sobie około 250 neuronów, także kilka pętli chyba nie wystarczy [przynajmniej w moim mniemaniu :)]. Jeśli się mylę i nie będzie to takie pracochłonne, to mnie popraw, bo może używanie zewn bibliotek nie będzie potrzebne ;)

@one_eddie: zapoznam się z tym rozwiązaniem z matlaba, może coś się przyda, choć wątpię, bo moja sieć w c++ ma działać właśnie autonomicznie, bez udziału matlaba,

Poczytałem właśnie trochę na temat FANNa, mają bardzo fajnie opracowaną dokumentację, także sądzę, że zatrzymam się na tym rozwiązaniu.

Jeszcze raz dzięki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jul 2009 10:35   

Back to top

one_eddie
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 29 Jul 2009 12:20   

Ważniejsze jest to że mają grupę ludzi, którzy te bibliotekę wspierają i rozwijają. Choć to co pisze może nie być aktualne bo parę dni mnie tam już nie było :)
Back to top

Slash1985
Poziom 2
Poziom 2

Post#6 03 Aug 2009 00:43   

Witam

Napisz czy chcesz uczyć sieć również, czy tylko chcesz sprawdzać odpowiediz sieci na zadane jej wymuszenia. Jeżeli masz już nauczoną sieć (przy okazji z jakiej sieci korzystasz? jaką metodą uczysz?) to wystarczy, że wieźmiesz wagi neuronów i zapiszesz je w odpowiedniej strukturze a priori.

Jeżeli masz natomiast również uczyć sieć to polecam FANN.
Back to top

buashey
Poziom 6
Poziom 6

Post#7 Post from the author of the topic 07 Aug 2009 22:08   

Mam sieć nauczoną - metoda spadku gradientu z momentum. Wagi mam z matlaba.

Jak już napisałem wcześniej, z C++ nie jestem obyty, w jaki sposób napisać strukturę sieci w tym języku bez biblioteki FANNa?

Byłoby to wielce pomocne bo na starcie z instalacją FANNa mam trochę problemów w Visual Studio 2008 ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Aug 2009 22:08   

Back to top

one_eddie
Poziom 20
Poziom 20

Post#8 08 Aug 2009 09:41   

O jakie problemy z FANN w VS08 chodzi?

Tak czy inaczej, myślę że szukać potrafisz :) W źródłach fana jest funkcja fann_run zobacz w jaki sposób została zaimplementowana, może to pomoże Ci zbudować własne rozwiązanie.
Back to top

buashey
Poziom 6
Poziom 6

Post#9 Post from the author of the topic 18 Aug 2009 08:38   

Wyjechałem na trochę ale już powróciłem i znowu zasiadłem do SN.

Jak już wcześniej pisałem mam wytrenowaną sieć w matlabie, a co za tym idzie macierz wag i moim problemem jest import tej macierzy do FANNa. Nie wiem jak to zrobić. W dokumentacji nie znalazłem odpowiedzi, znalazłem tylko jak można ręcznie pozmieniać, a to mija się z celem przy kilkudziesięciu neuronach w warstwach.

Jeśli jednak nie da rady tego zrobić w FANNie, to może jest jakiś inny sposób?

Z góry dzięki za pomoc!
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Beginners Programming -> Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?]
Page 1 of 1
Similar topics
Sieci neuronowe w aproksymacji pomiarów elektrycznych (3)
[php] sieci neuronowe - pytania początkującego (3)
[sieci neuronowe] rozpoznawanie kształtu twarzy (3)
Rozpoznawanie twarzy program w C++ (sieci neuronowe) (2)
Sieci neuronowe i procesory sygnałowe DSP (3)
Sieci neuronowe - podstawy i programy w C. (8)
Sieci neuronowe na AVR -info. (9)
sieci neuronowe, samouczenie neuronów (13)
Choroby mowy -- sieci neuronowe (2)
hardwarowe sieci neuronowe (12)

Page generation time: 5.593 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed