| Author |
buashey Poziom 6

|
27 Jul 2009 11:53 Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?] |
|
|
|
Witam serdecznie,
mam do stworzenia sieć neuronową, która będzie oszacowała utracone próbki [pakiety sygnału].
Mam już taką sieć napisaną w matlabie, teraz muszę przenieść ten kod do C++. Problem w tym, że jestem w tym języku niedoświadczony i poszukuję bibliotek do tego zadania oraz paru wskazówek. Polecono mi openCV, ale też znalazłem tutaj informacje o FANNie, jednak kilku użytkowników nie za dobrze o nim się wypowiedziało. OpenCV generalnie jeszcze nie zgłębiałem, więc nie wiem czy jest ta biblioteka jest odpowiednia. Jeśli ktoś używał openCV i mógłby udzielić parę rad odnośnie SN byłbym wdzięczny.
Jeśli ktoś już robił SN w C++ to jaką bibliotekę polecacie? Zależy mi na prostocie, bibliotekę, która jak najbardziej przypomina Neural Network Toolboxa w matlabie ;-)
Z góry dzięki!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jul 2009 11:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
spec1 Poziom 11

|
27 Jul 2009 16:10 Re: Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?] |
|
|
|
Kolego skoro masz siec nauczoną w mathlabie to po tak naprawdę nie potrzebujesz biblioteki. znasz rozmiary sieci (ilość neuronów w warstwach) i masz już ustalone wagi wiec musisz tylko wklepać kilka pętli które będą mnożyć dodawać i aktywować.
P.S. Mathlab ma z tego co pamiętam możliwość stworzenia "czarnego pudełka" czyli procedury w c/c++ robiącej to samo co procedura napisana w skrypcie Mathlaba.
|
|
| Back to top |
|
 |
one_eddie Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jul 2009 09:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
buashey Poziom 6

|
29 Jul 2009 10:35 Re: Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?] |
|
|
|
Dzięki za rady!
@spec1: moja sieć składa się z kilku warstw ukrytych, które w sumie mają w sobie około 250 neuronów, także kilka pętli chyba nie wystarczy [przynajmniej w moim mniemaniu :)]. Jeśli się mylę i nie będzie to takie pracochłonne, to mnie popraw, bo może używanie zewn bibliotek nie będzie potrzebne ;)
@one_eddie: zapoznam się z tym rozwiązaniem z matlaba, może coś się przyda, choć wątpię, bo moja sieć w c++ ma działać właśnie autonomicznie, bez udziału matlaba,
Poczytałem właśnie trochę na temat FANNa, mają bardzo fajnie opracowaną dokumentację, także sądzę, że zatrzymam się na tym rozwiązaniu.
Jeszcze raz dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jul 2009 10:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
one_eddie Poziom 20

|
29 Jul 2009 12:20 Re: Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?] |
|
|
|
Ważniejsze jest to że mają grupę ludzi, którzy te bibliotekę wspierają i rozwijają. Choć to co pisze może nie być aktualne bo parę dni mnie tam już nie było :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Slash1985 Poziom 2

|
03 Aug 2009 00:43 Re: Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?] |
|
|
|
Witam
Napisz czy chcesz uczyć sieć również, czy tylko chcesz sprawdzać odpowiediz sieci na zadane jej wymuszenia. Jeżeli masz już nauczoną sieć (przy okazji z jakiej sieci korzystasz? jaką metodą uczysz?) to wystarczy, że wieźmiesz wagi neuronów i zapiszesz je w odpowiedniej strukturze a priori.
Jeżeli masz natomiast również uczyć sieć to polecam FANN.
|
|
| Back to top |
|
 |
buashey Poziom 6

|
07 Aug 2009 22:08 Re: Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?] |
|
|
|
Mam sieć nauczoną - metoda spadku gradientu z momentum. Wagi mam z matlaba.
Jak już napisałem wcześniej, z C++ nie jestem obyty, w jaki sposób napisać strukturę sieci w tym języku bez biblioteki FANNa?
Byłoby to wielce pomocne bo na starcie z instalacją FANNa mam trochę problemów w Visual Studio 2008 ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Aug 2009 22:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
one_eddie Poziom 20

|
08 Aug 2009 09:41 Re: Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?] |
|
|
|
O jakie problemy z FANN w VS08 chodzi?
Tak czy inaczej, myślę że szukać potrafisz :) W źródłach fana jest funkcja fann_run zobacz w jaki sposób została zaimplementowana, może to pomoże Ci zbudować własne rozwiązanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
buashey Poziom 6

|
18 Aug 2009 08:38 Re: Sieci neuronowe w C++ [biblioteki, openCV?] |
|
|
|
Wyjechałem na trochę ale już powróciłem i znowu zasiadłem do SN.
Jak już wcześniej pisałem mam wytrenowaną sieć w matlabie, a co za tym idzie macierz wag i moim problemem jest import tej macierzy do FANNa. Nie wiem jak to zrobić. W dokumentacji nie znalazłem odpowiedzi, znalazłem tylko jak można ręcznie pozmieniać, a to mija się z celem przy kilkudziesięciu neuronach w warstwach.
Jeśli jednak nie da rady tego zrobić w FANNie, to może jest jakiś inny sposób?
Z góry dzięki za pomoc!
|
|
| Back to top |
|
 |