| Author |
annaanna Poziom 13

|
29 May 2004 08:36 Jak działa funkcja drukowania w cyfrowych kserokopiarkach? |
|
|
|
Jestem w tej dziedzinie laikiem, a interesuje mnie czy funkcje drukowania w cyfrowych kopiarkach działają tak samo jak w drukarkach laserowych. W opisach jest zwykle napisane - opcja drukowania sieciowego. Czy to oznacza, że nie można drukować bezpośrednio z PC jeśli się nie ma sieci? Czy podczas drukowania działa także duplex lub sorter? Czy są problemy np. z drukowaniem polskich znaków itp. Czy można taką kopiarkę używać zamiast dukarki laserowej ale za to na formacie A3. Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie mi tych spraw.
Pozdrowienia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 May 2004 08:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Goshky Poziom 18

|
29 May 2004 09:08 Re: Jak działa funkcja drukowania w cyfrowych kserokopiarkac |
|
|
|
Jeżel idrukarka jest wyposażona w tzw. printboard to z punktu widzenia komputera nie różni się od innych drukarek laserowych. Niestety w tańszych modelach jest tylko GDI a to generalnie oznacza skazanie na Windows. W modelach droższych PCL i Postscript a to już lepiej.
Co do wykorzystania opcji to z reguły wszystkie opcje maszyny są dostępne, można korzystać z dupleksu, banku papieru, finiszera który poukłada gotowe komplety pozszywa, podziurkuje ewentualnie poskłada w broszurę itd. Papier A4 i A3 jaki tyko masz w maszynie. Jeżeli chodzi o podłączenie fizyczne to typowo Centronics lub USB.
Jeżeli chodzi o drukowanie sieciowe to mogę się wypowiadać o Sharpie bo w tym siedzę. Działa to tak: maszynę która ma printboard czyli jest drukarką można doposarzyć jeszcze w printserver, który łączy ją z siecią. Instalacja takiego ustrojstwa przebiega tak samo jak każdej innej drukarki z interfejsem sieciowym. Nadaje się adres ip instaluje w kompie sterowniki, odpowiedni port i drukujesz.
Z polskimi znakami nie miałem ani jednego problemu wynikającego z maszyny. Raz zdarzyło się ale to była wina specjalistycznej aplikacji która standardowo nie obsługiwała polskich znaków a klient strasznie się nakombinował żeby tak było, wkońcu dał sobie spokój.
Jeśli nie masz sieci to też nie problem bo możesz połączyć tylko komputer z maszyną sieciowym kablem tylko skrosowanym czyli styki 1-2 w drugiej wtyczce łączą się z 3-6 i na odwrót. Ja tak robiłem wiele razy i chodzi. Jeśli masz opcję druku sieciowego zawsze warto ją wykorzystać bo jest szybsza niż inne porty.
Dodatkowo sieciówki Sharpa w większych modelach obsługują funkcje skanera sieciowego ale tylko po zakupie licencji i wstukaniu w maszynę odpowiedniego klucza produktu. Można wtedy w maszynie skonfigurować trzy sposoby wysyłania skanów:
1. Bezpośrednio do któregoś komputera w sieci na którym chodzi oprogramowanie Network Scane Tool
2. Do servera poczty jako e-mail z załącznikami
3. Do servera FTP + powiadomienie e-mailem że poszedł skan.
W mniejszych modelach skanowanie działa tylko lokalnie przez kabelek USB, ale nawet najmniejsze modele czarnobiałe mają kolorową kamerę CCD i można skanować w kolorach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 May 2004 09:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
annaanna Poziom 13

|
29 May 2004 13:38 Re: Jak działa funkcja drukowania w cyfrowych kserokopiarkac |
|
|
|
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Nareszcie wiem coś konkretnego.
Przesyłam pozdrowienia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 May 2004 13:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Watażka Poziom 17

|
29 May 2004 18:41 Jak działa funkcja drukowania w cyfrowych kserokopiarkach? |
|
|
|
Goshky powiedział:.... powiedział praktycznie wszystko. Dodałbym jedynie, że tylko małe, średnie i kolorowe modele Sharpa mają możliwość skanu w kolorze - małe po USB, kolorówki po sieci. W większych maszynach skaner jest czarno - biały, ale bardzo wydajny. Również w większych maszynach dostępna jest funkcja dysku twardego instalowanego w kopiarce (SHARP, TOSHIBA, NASHUATEC), która daje nam możliwość, w zależności od producenta, do druku i zapisu na dysku (możliwość druku w późniejszym czasie), do zapisu na dysku bez druku (należy podejść do kopiarki i wpisać kod pin). Z reguły montowane są dyski 40 GB, jednak maszyny, w większości nie wykorzystują całej pojemności dysku.
|
|
| Back to top |
|
 |