Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Wykrywacz przewodów pod tynkiem


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics ->Wykrywacz przewodów pod tynkiem Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
darekas
Level 12
Location: Warszawa
Joined: 19 Jul 2008
Posts: 106
Post rating: 4
darekas
Level 12
Post#1 01 Aug 2009 22:37  Topic author   

Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Potrzebuje na budowę dobry wykrywacz przewodów pod tynkiem.

Chodzi nie tylko o przewody elektryczne 230V ale i niskonapięciowe np. alarmowe YTDY czy UTP.

Przewody nie są pod napięciem co będzie najlepsze.

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
blue_17
Level 32
Location: Kornatka
Joined: 14 Mar 2006
Posts: 2400
Helped: 168
Post rating: 297
blue_17
Level 32
Post#2 01 Aug 2009 22:47    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Polecam coś takiego

http://irma.pl/2643/probnik fazer 777 detector wielofunkcyjn.htm

Dodatkowo ma funkcję próbnika spełnia twoje wymagania mam go polecam sam używam do tych celów.

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Stary1952
Level 33
Location: Podkarpacie
Joined: 17 Jul 2008
Posts: 1959
Helped: 163
Post rating: 48
Stary1952
Level 33
Post#3 01 Aug 2009 22:54    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Witam .
Proponuję coś bardziej konkretnego na przykład coś w tym rodzaju :
http://www.apogeo.com.pl/wykrywacz-budowlany-metallifinder-p-331.html
Pozdrawiam .

Helpful post? + 0
Back to top
Enleth
Level 10
Location: Wrocław
Joined: 13 Dec 2005
Posts: 20
Helped: 1
Post rating: 1
Enleth
Level 10
Post#4 01 Aug 2009 23:02    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Quote:
Polecam coś takiego

http://irma.pl/2643/probnik fazer 777 detector wielofunkcyjn.htm

Dodatkowo ma funkcję próbnika spełnia twoje wymagania mam go polecam sam używam do tych celów.


Przecież autor tematu napisał, że przewody nie będą zasilane - niby jak taki próbnik ma je znaleźć?

Są dostępne próbniki ultradźwiękowe i laserowe (w zakresie podczerwieni, jak sądzę) przeznaczone głównie do szukania belek i rur, ale z płytko położonymi kablami powinny sobie poradzić. Ceny w okolicy 150-350zł.

[dodane] W międzyczasie przedmówca właśnie takie urządzenie przedstawił - co prawda dedykowana funkcja wykrywania przewodów pod napięciem się w nim akurat nie przyda, ale podstawowy układ wykrywający powinien zadziałać.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
darekas
Level 12
Location: Warszawa
Joined: 19 Jul 2008
Posts: 106
Post rating: 4
darekas
Level 12
Post#5 01 Aug 2009 23:43  Topic author   

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Enleth wrote:
Quote:
Polecam coś takiego

http://irma.pl/2643/probnik fazer 777 detector wielofunkcyjn.htm

Dodatkowo ma funkcję próbnika spełnia twoje wymagania mam go polecam sam używam do tych celów.


Przecież autor tematu napisał, że przewody nie będą zasilane - niby jak taki próbnik ma je znaleźć?

Są dostępne próbniki ultradźwiękowe i laserowe (w zakresie podczerwieni, jak sądzę) przeznaczone głównie do szukania belek i rur, ale z płytko położonymi kablami powinny sobie poradzić. Ceny w okolicy 150-350zł.

[dodane] W międzyczasie przedmówca właśnie takie urządzenie przedstawił - co prawda dedykowana funkcja wykrywania przewodów pod napięciem się w nim akurat nie przyda, ale podstawowy układ wykrywający powinien zadziałać.


Czyli raczej powinienem szukać wykrywacza metali niż przewodów?

Czy ktoś może to potwierdzić?

Właśnie znalazłem np takiego Boscha
Link

Ten fazer777 wykrywa tylko przewody pod napięciem?

Helpful post? + 0
Back to top
Stary1952
Level 33
Location: Podkarpacie
Joined: 17 Jul 2008
Posts: 1959
Helped: 163
Post rating: 48
Stary1952
Level 33
Post#6 02 Aug 2009 00:00    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


darekas wrote:

Ten fazer777 wykrywa tylko przewody pod napięciem?

Jest to bardzo prosty i zarazem amatorski próbnik wykrywający przewody tylko pod napięciem .
Ten Bosch wygląda obiecująco , wykrywa metale w tym miedź ( bez napięcia ) , zobacz też ten :
http://www.apogeo.com.pl/wykrywacz-budowlany-multifinder-p-330.html
Pozdrawiam .

Helpful post? + -1
Back to top
ksu
Level 13
Joined: 13 Sep 2005
Posts: 48
Helped: 5
Post rating: 1
ksu
Level 13
Post#7 02 Aug 2009 18:23    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Są jeszcze radjowe CABLE TRACKER firmy MASTECH
MS6812 za 80 zł.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
darekas
Level 12
Location: Warszawa
Joined: 19 Jul 2008
Posts: 106
Post rating: 4
darekas
Level 12
Post#8 07 Aug 2009 21:14  Topic author   

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Kupiłem tego Boscha


Bosch PDO Multi

no i lipa :| wogóle nie wykrywa przewodów takich YTDY 6x0,5 czy skrętka UTP nawet jak dosunę przewód pod sam wykrywacz. Sama izolacja przewodu wystarczy żeby go nie wykrywać.

Jedyne co wykrywa to aluminiowa taśma którą był mocowany YTDY do ściany :D


Jeżeli chodzi o przewody elektryczne YDYp to wykrywa je poprawnie zarówno to pod napięciem jak i te które nie są podłączone do napięcia.

Natomiast próbowałem narysować przebieg prętów zbrojeniowych w stropie i wiem czy Bosch jest w stanie narysować siatkę o przekroju 10x10cm z pręta 10mm wydaję mi się że wszystko się zlewa i cały czas piszczy


Macie jakieś pomysły czym wykrywać przewody alarmowe YTDY i UTP pod tynkiem wapienno-cementowym.

P.S Na szczęście Boscha mogę oddać zpowrotem do marketu :D

Helpful post? + 0
Back to top
filu
Level 16
Location: okolice szczecina
Joined: 02 Apr 2003
Posts: 254
Post rating: 3
filu
Level 16
Post#9 09 Aug 2009 10:50    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Ciekawy temat , też się zastanawiam nad kupnem czujnika. Możecie opisać swoje doświadczenia z tego typu urządzeniami. Szczególnie chodzi o taki , który wykrywa przewody alarmowe YTDY i UTP.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
darekas
Level 12
Location: Warszawa
Joined: 19 Jul 2008
Posts: 106
Post rating: 4
darekas
Level 12
Post#10 12 Sep 2009 12:27  Topic author   

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Może jak podbije wątek znajdzie się ktoś z nowym pomysłem.:D.

Na razie problem jest nie rozwiązany.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
filu
Level 16
Location: okolice szczecina
Joined: 02 Apr 2003
Posts: 254
Post rating: 3
filu
Level 16
Post#11 12 Sep 2009 20:22    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Znajomy do skrętek UTP doradzał mi ten sprzęt Lokalizator przewodów LKZ-710
ale jak przejrzałem dokumentację tego lokalizatora to wydaje mi się, że można owszem zlokalizować taki przewód ale tylko ten jeden i trzeba go wcześniej zasilić. Chyba nie o to nam chodzi. Ja chciałbym podejść do ściany i odnaleźć na niej wszystkie kable UTP od razu ,a nie szukać każdego trasy po kolei. Zresztą, nie wiem czy przypadkiem tym droższym Boschem nie można wykryć przewodów UTP pod napięciem ?

Najlepiej jakby się odezwał ktoś kto używał ten Lokalizator przewodów LKZ-710 ,choć cena jest dość odstraszająca - 1000 zł.

Helpful post? + 0
Back to top
g-sonel
Level 9
Location: Świdnica
Joined: 27 Jan 2010
Posts: 6
Helped: 1
Post rating: 2
g-sonel
Level 9
Post#12 27 Jan 2010 14:05    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


filu wrote:
Znajomy do skrętek UTP doradzał mi ten sprzęt Lokalizator przewodów LKZ-710
ale jak przejrzałem dokumentację tego lokalizatora to wydaje mi się, że można owszem zlokalizować taki przewód ale tylko ten jeden i trzeba go wcześniej zasilić. (...)

Najlepiej jakby się odezwał ktoś kto używał ten Lokalizator przewodów LKZ-710 ,choć cena jest dość odstraszająca - 1000 zł.


Osobiście nikomu nie polecam LKZ-710 tylko pełną wersję - czyli LKZ-700 (Link). Kosztuje niestety tyle, ile kosztuje, ale potrafi znaleźć zarówno obiekty pod napięciem, jak i bez napięcia, przerwy, zwarcia, rozgałęzienia itp. Na stronie producenta znajduje się film, pokazujący wszystkie funkcje urządzenia: Link. Osobiście potrafię tym znaleźć, oprócz kabli i przewodów, np. rury CO (byle nie plastikowe :)), metalowy stelaż (konstrukcję ściany lub sufitu) itp.

Helpful post? + +2
Back to top
pavulon
Level 20
Location: Szczecin
Joined: 29 Aug 2004
Posts: 524
Helped: 33
Post rating: 4
pavulon
Level 20
Post#13 27 Jan 2010 14:21    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Osobiście używam, a raczej próbuję używać wykrywacz bosch Bosch DMF10

Jeżeli przewód (nawet YTDY) nie jest głęboko w tynku to spokojnie wykrywa. Doskonale radzi sobie ze wskazywaniem przewodów z napięciem, oprócz tego wykrywa drewno. Ale nie jest doskonały, trzeba pilnować aby bateria była dobrze naładowana i jeżeli próbujemy wyryć przewód w okolicach innych dużych, metalowych rzeczy w ścianie to potrafi doprowadzić do szału (np. przy narożnikach). Oczywiście producent podaje, że wykrywa do 80mm pod tynkiem miedź - ale chyba mieli na myśli szynoprzewody.

Dodam, że pracowałem na LKZ-700 (jak już sobie Bosch nie radził) i naprawdę świetne urządzenie, tylko niestety sporo kosztuje.

Helpful post? + +1
Back to top
g-sonel
Level 9
Location: Świdnica
Joined: 27 Jan 2010
Posts: 6
Helped: 1
Post rating: 2
g-sonel
Level 9
Post#14 28 Jan 2010 11:30    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


pavulon wrote:
Osobiście używam, a raczej próbuję używać wykrywacz bosch (...) jeżeli próbujemy wyryć przewód w okolicach innych dużych, metalowych rzeczy w ścianie to potrafi doprowadzić do szału (np. przy narożnikach). Oczywiście producent podaje, że wykrywa do 80mm pod tynkiem miedź - ale chyba mieli na myśli szynoprzewody.

Dodam, że pracowałem na LKZ-700 (jak już sobie Bosch nie radził) i naprawdę świetne urządzenie, tylko niestety sporo kosztuje.


W LKZ-700 pracując w trybie "prądowym" nie ma takich problemów (w przypadku obwodów zamkniętych, obojętnie, czy pod napięciem, czy bez), bo sygnał z nadajnika generuje pole magnetyczne tam, gdzie się zamyka - nawet, jeśli jest w pobliżu coś metalowego, lub rozgałęzienie, to "nie przeskoczy". Gdy mamy do czynienia z obwodem otwartym (pole elektryczne) dużo więcej czasu poświęcimy na przygotowanie wszystkiego (uziemianie wszystkich obiektów, na które może przenieść się pole), niż na samą lokalizację.
Co do głębokości - nie ma problemu nawet, jeśli przewód będzie szedł po 2 stronie ściany; sygnał będzie (w trybie "mocowym" nawet 2 metry), ale wszystko zależy od doświadczenia pomiarowca (pole magnetyczne inaczej się zachowuje blisko przewodu, a inaczej w odległości).

Helpful post? + 0
Back to top
pirates69
Level 12
Location: T.G.
Joined: 17 Sep 2009
Posts: 105
Post rating: 1
pirates69
Level 12
Post#15 22 Oct 2010 10:31    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Podbiję temat. Miałem VOREL 81785, sprzedawca polecil mi go jako dobry, za rozsądną cenę. Totalna kicha, brzęczy przy zbliżeniu do "gołej" ściany.
Następny, który wałkowałem BLACK&DECKER BDS303. Także rozczarowanie, znowu inny sprzedawca polecił mi go jako dobry, za rozsądną cenę. Kabel pod napięciem znajdzie, ale mało precyzyjnie. Gubi się, gdy w ścianie jest gąszcz także innych rzeczy, wyświetla czasmi głupoty.
Mam pytanie. Kolega opisywał że Bosch PDO Multi... to dziadostwo. Czy używa ktoś Bosch`a DMF 10 ZOOM albo nowszego modelu GMS 120. Jak się te sprawują. Czy znajdą kabel niskonapięciowy, np.: skrętka komputerowa czy z czujki alarmu? Czy nie gubią się w gąszczu? Podziejcie się spostrzeżeniami. Nie potrzebuję wykrywacza za ok2500 zł.

Helpful post? + -1
Back to top
zdzisiek1979
Level 34
Location: Pabianice
Joined: 24 Jan 2010
Posts: 3273
Helped: 271
Post rating: 208
zdzisiek1979
Level 34
Post#16 22 Oct 2010 13:57    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Mam tego boscha DMF10zoom i powiem ci szczerze że jak go potrzebuje to się okazuje że został w domu :D ,ale na poważnie jedyne co mi w nim przeszkadza to że potrafi czasem ciągle widzieć napięcie i piszczy żeby to zniwelować to przykładam dłoń na ścianę obok niego i przestaje widzieć napięcie wykrywanie profili metalowych rurek czy czego innego z metalu to OK drewno no raczej tego nie stosuje ale ma taką opcję przewody pod napięciem tak jak pisałem wykryje ale czasem to widzi w całej ścianie może to że stara instalacja czy co no nie wiem. Nie wiem czy wykryje skrętkę i kable tel bo nie miałem przyjemności ich szukać.

Helpful post? + +1
Back to top
1044571
Removed
1044571
Removed
Post#17 22 Oct 2010 20:22    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Po co ci to ?
Dobre rozwiązanie to wpuścić do przewodu w.cz i wykrywać czujnikiem z obwodem rezonansowym.
Bronek

Helpful post? + 0
Back to top
pawol
Level 22
Joined: 06 May 2002
Posts: 705
Helped: 18
Post rating: 63
pawol
Level 22
Post#18 27 Oct 2010 15:38    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


pirates69 wrote:
Podbiję temat. Miałem VOREL 81785, sprzedawca polecil mi go jako dobry, za rozsądną cenę. Totalna kicha, brzęczy przy zbliżeniu do "gołej" ściany.


Nie prawda. Jest całkiem skuteczny . Występuje też pod nazwą DPM KC098-Y.
Posługując się nim należy pojąć kilka reguł tj.
1. Jedną ręką dotykać badanej ściany - podczas kalibracji i podczas szukania
2. Przy uruchomieniu detektor generuje krótki pisk, w tym czasie kalibruje się, wykrywacz należy trzymać z dala od ścian i innych obiektów. Po ustaniu pisku (jakies 2 sekundy) detektor jest skalibrowany i gotowy na maksymalnej czułości.
Nie puszczając przycisku pojeździć na płasko po ścianie.
W praktyce jednak kalibracja w powietrzu totalnie daleko od ściany zaskutkuje zbyt dużą czułością i piszczeniem po przyłożeniu do ściany. Kalibracja jakieś 10-15 cm od ściany rozwiązuje sprawę.
Kalibracja to nic innego jak zmierzenie poziomu pola w otoczeniu i wzięcie go za poziom odniesienia.
Kalibracja jest ważna do momentu puszczenia przycisku. Ponowne włączenie to ponowna kalibracja więc jest to krytyczna czynność. Ma to jednak sens.
3. Pomiarów dokonywać "na płasko" , nie na sztorc do ściany a na płasko, po to zresztą są naklejone dwa kawałki wykładziny pod spodem detektora aby nie ryć detektorem po ścianie a ślizgać się na nich właśnie. Na górze jest celownik i tam jest wykrywany obiekt. Ważne - pomiary na płasko
4. Rekalibrując detektor na ścianie obok wykrytego przedmiotu poprzez wyłączenie/włączenie osiągniemy efekt zmniejszenia czułości a tym samym zacieśnienia pola poszukiwań. Kalibrując np. bezpośrednio na metalu uzyskamy prawie zerową czułość. To jest logiczne.
5. W praktyce wystarcza pomiar "metal", gdy jest prąd to i tak pojawi się odpowiedni symbol prądu. Prąd mi też prawidłowo pokazywał w drutach na głębokości 1,5 cm bez żadnego obciążenia linii więc cool. Obciążenie linii zwiększ emitowane pole i sprawność wykrywacza rośnie. Bosch PDO 6 wymiękał w badanym miejscu i nie pokazywał prądu.

Przy odrobinie treningu wszystko stanie się łatwe i oczywiste.
I powiem od siebie że testowałem równolegle z nim Bosch PDO 6 i Bosch wymiękł a był przynajmniej 2 lub 3x droższy. Testowałem też jakież Black&Decker BDS200 i tam to była porażka. A kosztował tyle co Vorel lub DPM. Faktem jest ze instrukcja jest lamerska, zresztą nie tylko tutaj i większość użytkowników po prostu naciska i oczekuje na efekty. Nie tędy droga trzeba zrozumieć najpierw jak to działa.

Mam nadzieję ze pomogłem

Mam dostęp do Bosch Zoom 10 i też porównam . Tamto cudo to już 5 lub 6x droższe jest i powiem szczerze ze na kolana mnie nie zwalił jak go używałem. Porównam i opiszę.

Helpful post? + 0
Back to top
pawol
Level 22
Joined: 06 May 2002
Posts: 705
Helped: 18
Post rating: 63
pawol
Level 22
Post#19 10 Nov 2010 15:48    

Re: Wykrywacz przewodów pod tynkiem


Podczas jednego z eksperymentów doszedłem to tego ze wyprowadzając masę ze środka detektora na zewnątrz np. w formie śrubki w obudowie i dotykając jej podczas pomiaru kabli drastycznie polepsza się efektywność detektora. spróbujcie wyprowadzając "-" baterii na początek.

Aby rozebrać detektor należy zssunąc w dół czarną część obudowy - jest na zatrzaskach i daje się zsunąć spokojnie. Wtedy żólta obudowa da się bez problemu rozpołowić - też jakieś dwa zatrzaski

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Wykrywacz przewodów pod tynkiem
Page 1 of 1

Similar topics to wykrywacz przewodów pod tynkiem

wykrywacz przewodów pod tynkiem (3)
Wykrywacz przewodów pod napięciem. (9)
Przekrój przewodu pod tynkiem pod oświetlenie o bardzo niskim poborze (23)
Szukam detektora do kabli pod i bez napięcia pod tynkiem (8)
Uszkodzony przewód antenowy pod tynkiem (16)
w czym umieścić przewody pod tynkiem? (4)
Jakie i jak rozprowadzić przewody pod tynkiem do.... (20)
Detektor przewodód pod tynkiem - jaki wybrać? (8)
Jak połączyć przewody pod tynkiem bez puszki? (4)
Sygnały pod tynkiem (RS485 plus dodatkowe sygnałowe 24V) (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.333 seconds