Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Wyłączanie WiFi w routerze


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Wyłączanie WiFi w routerze
Author
Message
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Nov 2007
Posts: 277
Location: Słupsk

Post#1 Post from the author of the topic 05 Aug 2009 21:11   

Wyłączanie WiFi w routerze


Witam i mam pytanie: niedługo będę zmuszony do zainstalowania modemu bezprzewodowego w domu Neutral Mam internet z kablówki i komputer stacjonarny nadal będę miał podłączony do sieci przez kabel, natomiast WiFi ma służyć do laptopa i będzie wykorzystywany najwyżej godzinę dziennie.

W związku z powyższym zastanawiam się czy istnieje możliwość wyłączenia sygnału radiowego w modemie podczas, gdy nie będzie on potrzebny i włączania go tylko w razie potrzeby. Po pierwsze przekaz radiowy podatny jest na różnego rodzaju zagrożenia a po drugie po co faszerować się zupełnie niepotrzebnym polem elektromagnetycznym. Czy można zatem włączać i wyłaczać sygnał radiowy w modemie tak, aby na stałe działał tylko internet przez kabel?

Byłbym ogromnie wdzieczny za wszelkie wskazówki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Aug 2009 21:11   





Back to top
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863

Post#2 05 Aug 2009 21:16   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Quote:
Po pierwsze przekaz radiowy podatny jest na różnego rodzaju zagrożenia


To nie CB radio , że pól miasta słyszy co mówisz Wink

W jednym routerze się da wyłączyć w innym się nie da...
Po pierwsze, sieć radiową możesz zabezpieczyć przez WPA i filtrowanie MAC. Po drugie nadajnik w routerze ma moc 100mW lub mniej , telefon komórkowy ma moc do 2W i trzymasz go koło głowy - nie umarłeś jeszcze ? Shocked Laughing

Helpful message? + -

Back to top
   
proxxon
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 61
Location: imielin

Post#3 05 Aug 2009 21:45   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Nie w modemie a w ruterze. W linksys jest możliwość ustawienia tygodniowego harmonogramu, poza tym WPA-PSK, filtr MAC, brak rozgłaszania SSID, ustawienie max ilości przydzielonych adresów....... tylko nie wszystko na raz,przesada nigdy nie jest wskazana....

Helpful message? + -

Back to top
   
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Nov 2007
Posts: 277
Location: Słupsk

Post#4 Post from the author of the topic 05 Aug 2009 22:44   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


To znaczy głównie chodzi mi tylko o prostą funkcję on/off dla transmisji radiowej i głównym powodem, dla którego chciałbym taką możliwość posiadać jest obawa przed polem elektromagnetycznym. Przez komórkę rozmawiam parę minut dziennie a w pomieszczeniu, gdzie będzie działać to urządzenie spędzam kilka godzin dziennie. Skoro więc nie muszę narażać się na radiację, to po co fundować sobie ekspozycję na pole?

Internet mam z Vectry. Czy orientujecie się może czy w ich routerach jest taka możliwość? A gdyby tak po prostu rozebrać ten router i na zasilaniu modułu radiowego po prostu wstawić przełącznik on/off? No bo na mój rozum musi gdzieś być obwód zasilający tę konkretną funkcję, który można przeciąć. Dobrze kombinuję?

Helpful message? + -

Back to top
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863

Post#5 05 Aug 2009 23:08   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Na okrągło jesteś narażony na dużo większe pole od tego jakie wytwarza nadajnik WiFi. Wyłaczysz swój router i co z tego jak w okolicy sąsiedzi mają jeszcze 101 ruterów Wink To nie jest wojskowa radiostacja 1kW, białaczki nie dostaniesz.
A wiesz jak promieniuje monitor CRT albo sam komputer Wink WiFi to przy tym pikuś.

P.S. Idzie zrobić wyłącznik do modułu radia w routerze i to bardzo prosto.

Helpful message? + -

Back to top
   
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Nov 2007
Posts: 277
Location: Słupsk

Post#6 Post from the author of the topic 05 Aug 2009 23:28   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


lubamet wrote:
P.S. Idzie zrobić wyłącznik do modułu radia w routerze i to bardzo prosto.
O Exclamation To już jest coś Idea Wiesz może coś więcej o routerach stosowanych przez Vectrę?

Ja rozumiem, że w okół mnóstwo jest urządzeń emitujących pole, ale po co sobie dokładać skoro nie ma takiej konieczności? Mój ojciec jest nadwrażliwy na pole elektromagnetyczne i w zasięgu WiFi czuje się wyjątkowo źle - a to oczymś świadczy Neutral

Helpful message? + -

Back to top
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863

Post#7 05 Aug 2009 23:56helpful post - solution   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Nie wiem jakie stosuje Vectra, zasada jest wszędzie taka sama
Znalazłem byle jaki router i zaznaczyłem cały moduł radia.
Wystarczy znaleźć ścieżkę zasilania 3.3 / 5V lub stabilizator który zasila moduł, często jest oddzielny ze względu na zakłócenia...

Wyłączanie WiFi w routerze

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Aug 2009 23:56helpful post - solution   





Back to top
   
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Nov 2007
Posts: 277
Location: Słupsk

Post#8 Post from the author of the topic 06 Aug 2009 03:43   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Dzięki lubamet Exclamation Very Happy Mam nadzieję, że ich router będzie miał fabryczne rozwiązanie pozwalające na wyłączanie WiFi a jeśli nie, to będę poprawiać fabrykę Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Aug 2009 03:43   





Back to top
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Location: Warszawa

Post#9 06 Aug 2009 14:30helpful post - solution   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Jeszcze jedna opcja. Wybrać router samemu. Np Edimax BR-6204WLg j ma wyłącznik wi-fi on/off fabrycznie wbudowany.

http://edimax.pl/pl/produce_detail.php?pd_id=251&pl1_id=1&pl2_id=2

Helpful message? + -

Back to top
   
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Nov 2007
Posts: 277
Location: Słupsk

Post#10 Post from the author of the topic 08 Aug 2009 15:02   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Witam ponownie. Zakupiłem taki router:
http://www.ceneo.pl/231909
Sprzedawca zapewniał, że ma on możliwość wyłączania WiFi, ale po wyjęciu z opakowania okazało się, że nie ma on przycisku on / off do sieci bezprzewodowej. Myślałem, że trafi mnie nagły szlag Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Sprzedawca niby coś tłumaczy, że można wyłączyć WiFi z poziomu komputera, ale ja jakoś nie bardzo wierzę w jego zapewnienia, że wyłączenie WiFi z poziomu komputera równa się całkowitemu odcięciu zasilania od modułu radiowego. Powiedzcie, czy rzeczywiście wyłączenie WiFi z poziomu komputera odcina nadawanie radiowe?

Druga rzecz: co stanie się jeśli po prostu wyłączę z sieci router? Czy stracę wówczas również internet z kabla? Ewentualnie czy istnieje taki sposób połączenia modemu kablowego i routera, żeby chodził internet z kabla po wyłączeniu z sieci routera?

Helpful message? + -

Back to top
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863

Post#11 08 Aug 2009 16:01   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Odcina odcina, w setupie routera masz na pewno funkcję radio on/off.

Helpful message? + -

Back to top
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Location: Warszawa

Post#12 08 Aug 2009 22:00   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Jeśli jest taka opcja w setupie.. wtedy wyłącza.
Mogę się mylić , ale ja w instrukcji tego D-LinkaDI-524 takiej opcji nie widzę.

Helpful message? + -

Back to top
   
alvaro99
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 19 Jan 2009
Posts: 646
Location: Brzeszcze

Post#13 08 Aug 2009 22:19   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


O jejku, a to problem ciekawy Wink
W menu routera spod www bankowo jest taka funkcja.
Jesze inaczej, to odkręć antenę od routera i po kłopocie Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Nov 2007
Posts: 277
Location: Słupsk

Post#14 Post from the author of the topic 09 Aug 2009 00:50   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


zwyklyczlowiek wrote:
Jeśli jest taka opcja w setupie.. wtedy wyłącza.
Mogę się mylić , ale ja w instrukcji tego D-LinkaDI-524 takiej opcji nie widzę.
O cholera, to mnie zmartwiłeś. Na szczęście router kupowany na miejscu w zwykłym sklepie więc w poniedziałek walę do gościa i każe sobie sprowadzić urządzenie z przełącznikiem on / off jak wół!
alvaro99 wrote:
O jejku, a to problem ciekawy Wink
W menu routera spod www bankowo jest taka funkcja.
Jesze inaczej, to odkręć antenę od routera i po kłopocie Smile

He, he Smile Tak myślisz? Odkręciłem antenę od obecnego modemu dwufunkcyjnego THOMSON i co? Net śmiga w całej chacie aż miło :?

Helpful message? + -

Back to top
   
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Location: Warszawa

Post#15 09 Aug 2009 02:26   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Edimax BR-6204WLg- link wyżej ma taki wyłącznik.

Helpful message? + -

Back to top
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863

Post#16 09 Aug 2009 08:19   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Mam obawy czy dostaniesz router z fizycznym wyłącznikiem WiFi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Aug 2009 08:19   





Back to top
   
carefree
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 22 Oct 2003
Posts: 284
Location: Chicago

Post#17 09 Aug 2009 08:50   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Prosze bardzo! Np TRENDnet TEW-631BRP. Nie mieszkam w Polsce i nie wiem co to za provider "Vectra". Do routera potrzebny jest jeszcze modem. Ten model z tylu ma maly przelaczniczek WLAN on/off.

Wyłączanie WiFi w routerze

Helpful message? + -

Back to top
   
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Nov 2007
Posts: 277
Location: Słupsk

Post#18 Post from the author of the topic 08 Jan 2010 23:49   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Zakupiłem Edimaxa z tego linka:
http://edimax.pl/pl/produce_detail.php?pd_id=251&pl1_id=1&pl2_id=2
i mam, co chciałem: wyłączanie WiFi zwykłym wyłącznikiem. Pyk i nie ma sieci - i o to chodziło. Dziękuję za podanie linka.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Wyłączanie WiFi w routerze
Page 1 of 1
Similar topics
wyłączanie diody ASDL w routerze bezprzewodowym (5)
konfiguracja na routerze WiFi do tv (3)
Problem z Wifi na 2 routerze (5)
Ustawienie WiFi w routerze. (2)
Wifi w routerze Gigaset 504 AG (6)
wifi brak połaczenia na routerze (1)
Jak właczyć wifi w routerze ? (3)
Wyłączenie funkcji routera w routerze wifi (2)
Ustawienie WiFi w routerze MV400. Problem. (3)
Problem z Wifi w routerze orange Mv400 (12)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl topic RSS feed