Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Wyłączanie WiFi w routerze


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący ->Wyłączanie WiFi w routerze Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 284
Miasto: Słupsk

-Obywatel-
Poziom 16
Post#1 Post autora tematu 05 Sie 2009 21:11   

Wyłączanie WiFi w routerze


Witam i mam pytanie: niedługo będę zmuszony do zainstalowania modemu bezprzewodowego w domu Neutral Mam internet z kablówki i komputer stacjonarny nadal będę miał podłączony do sieci przez kabel, natomiast WiFi ma służyć do laptopa i będzie wykorzystywany najwyżej godzinę dziennie.

W związku z powyższym zastanawiam się czy istnieje możliwość wyłączenia sygnału radiowego w modemie podczas, gdy nie będzie on potrzebny i włączania go tylko w razie potrzeby. Po pierwsze przekaz radiowy podatny jest na różnego rodzaju zagrożenia a po drugie po co faszerować się zupełnie niepotrzebnym polem elektromagnetycznym. Czy można zatem włączać i wyłaczać sygnał radiowy w modemie tak, aby na stałe działał tylko internet przez kabel?

Byłbym ogromnie wdzieczny za wszelkie wskazówki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3863

Darrieus
Poziom 23
Post#2 05 Sie 2009 21:16   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Cytat:
Po pierwsze przekaz radiowy podatny jest na różnego rodzaju zagrożenia


To nie CB radio , że pól miasta słyszy co mówisz Wink

W jednym routerze się da wyłączyć w innym się nie da...
Po pierwsze, sieć radiową możesz zabezpieczyć przez WPA i filtrowanie MAC. Po drugie nadajnik w routerze ma moc 100mW lub mniej , telefon komórkowy ma moc do 2W i trzymasz go koło głowy - nie umarłeś jeszcze ? Shocked Laughing

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
proxxon
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 26 Gru 2008
Posty: 61
Miasto: imielin

proxxon
Poziom 11
Post#3 05 Sie 2009 21:45   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Nie w modemie a w ruterze. W linksys jest możliwość ustawienia tygodniowego harmonogramu, poza tym WPA-PSK, filtr MAC, brak rozgłaszania SSID, ustawienie max ilości przydzielonych adresów....... tylko nie wszystko na raz,przesada nigdy nie jest wskazana....

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 284
Miasto: Słupsk

-Obywatel-
Poziom 16
Post#4 Post autora tematu 05 Sie 2009 22:44   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


To znaczy głównie chodzi mi tylko o prostą funkcję on/off dla transmisji radiowej i głównym powodem, dla którego chciałbym taką możliwość posiadać jest obawa przed polem elektromagnetycznym. Przez komórkę rozmawiam parę minut dziennie a w pomieszczeniu, gdzie będzie działać to urządzenie spędzam kilka godzin dziennie. Skoro więc nie muszę narażać się na radiację, to po co fundować sobie ekspozycję na pole?

Internet mam z Vectry. Czy orientujecie się może czy w ich routerach jest taka możliwość? A gdyby tak po prostu rozebrać ten router i na zasilaniu modułu radiowego po prostu wstawić przełącznik on/off? No bo na mój rozum musi gdzieś być obwód zasilający tę konkretną funkcję, który można przeciąć. Dobrze kombinuję?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3863

Darrieus
Poziom 23
Post#5 05 Sie 2009 23:08   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Na okrągło jesteś narażony na dużo większe pole od tego jakie wytwarza nadajnik WiFi. Wyłaczysz swój router i co z tego jak w okolicy sąsiedzi mają jeszcze 101 ruterów Wink To nie jest wojskowa radiostacja 1kW, białaczki nie dostaniesz.
A wiesz jak promieniuje monitor CRT albo sam komputer Wink WiFi to przy tym pikuś.

P.S. Idzie zrobić wyłącznik do modułu radia w routerze i to bardzo prosto.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 284
Miasto: Słupsk

-Obywatel-
Poziom 16
Post#6 Post autora tematu 05 Sie 2009 23:28   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


lubamet napisał:
P.S. Idzie zrobić wyłącznik do modułu radia w routerze i to bardzo prosto.
O Exclamation To już jest coś Idea Wiesz może coś więcej o routerach stosowanych przez Vectrę?

Ja rozumiem, że w okół mnóstwo jest urządzeń emitujących pole, ale po co sobie dokładać skoro nie ma takiej konieczności? Mój ojciec jest nadwrażliwy na pole elektromagnetyczne i w zasięgu WiFi czuje się wyjątkowo źle - a to oczymś świadczy Neutral

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3863

Darrieus
Poziom 23
Post#7 05 Sie 2009 23:56Pomocny post   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Nie wiem jakie stosuje Vectra, zasada jest wszędzie taka sama
Znalazłem byle jaki router i zaznaczyłem cały moduł radia.
Wystarczy znaleźć ścieżkę zasilania 3.3 / 5V lub stabilizator który zasila moduł, często jest oddzielny ze względu na zakłócenia...

Wyłączanie WiFi w routerze

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 284
Miasto: Słupsk

-Obywatel-
Poziom 16
Post#8 Post autora tematu 06 Sie 2009 03:43   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Dzięki lubamet Exclamation Very Happy Mam nadzieję, że ich router będzie miał fabryczne rozwiązanie pozwalające na wyłączanie WiFi a jeśli nie, to będę poprawiać fabrykę Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 510
Miasto: Warszawa

zwyklyczlowiek
Poziom 18
Post#9 06 Sie 2009 14:30Pomocny post   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Jeszcze jedna opcja. Wybrać router samemu. Np Edimax BR-6204WLg j ma wyłącznik wi-fi on/off fabrycznie wbudowany.

http://edimax.pl/pl/produce_detail.php?pd_id=251&pl1_id=1&pl2_id=2

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 284
Miasto: Słupsk

-Obywatel-
Poziom 16
Post#10 Post autora tematu 08 Sie 2009 15:02   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Witam ponownie. Zakupiłem taki router:
http://www.ceneo.pl/231909
Sprzedawca zapewniał, że ma on możliwość wyłączania WiFi, ale po wyjęciu z opakowania okazało się, że nie ma on przycisku on / off do sieci bezprzewodowej. Myślałem, że trafi mnie nagły szlag Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Sprzedawca niby coś tłumaczy, że można wyłączyć WiFi z poziomu komputera, ale ja jakoś nie bardzo wierzę w jego zapewnienia, że wyłączenie WiFi z poziomu komputera równa się całkowitemu odcięciu zasilania od modułu radiowego. Powiedzcie, czy rzeczywiście wyłączenie WiFi z poziomu komputera odcina nadawanie radiowe?

Druga rzecz: co stanie się jeśli po prostu wyłączę z sieci router? Czy stracę wówczas również internet z kabla? Ewentualnie czy istnieje taki sposób połączenia modemu kablowego i routera, żeby chodził internet z kabla po wyłączeniu z sieci routera?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3863

Darrieus
Poziom 23
Post#11 08 Sie 2009 16:01   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Odcina odcina, w setupie routera masz na pewno funkcję radio on/off.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 510
Miasto: Warszawa

zwyklyczlowiek
Poziom 18
Post#12 08 Sie 2009 22:00   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Jeśli jest taka opcja w setupie.. wtedy wyłącza.
Mogę się mylić , ale ja w instrukcji tego D-LinkaDI-524 takiej opcji nie widzę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
alvaro99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 646
Miasto: Brzeszcze

alvaro99
Poziom 19
Post#13 08 Sie 2009 22:19   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


O jejku, a to problem ciekawy Wink
W menu routera spod www bankowo jest taka funkcja.
Jesze inaczej, to odkręć antenę od routera i po kłopocie Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 284
Miasto: Słupsk

-Obywatel-
Poziom 16
Post#14 Post autora tematu 09 Sie 2009 00:50   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


zwyklyczlowiek napisał:
Jeśli jest taka opcja w setupie.. wtedy wyłącza.
Mogę się mylić , ale ja w instrukcji tego D-LinkaDI-524 takiej opcji nie widzę.
O cholera, to mnie zmartwiłeś. Na szczęście router kupowany na miejscu w zwykłym sklepie więc w poniedziałek walę do gościa i każe sobie sprowadzić urządzenie z przełącznikiem on / off jak wół!
alvaro99 napisał:
O jejku, a to problem ciekawy Wink
W menu routera spod www bankowo jest taka funkcja.
Jesze inaczej, to odkręć antenę od routera i po kłopocie Smile

He, he Smile Tak myślisz? Odkręciłem antenę od obecnego modemu dwufunkcyjnego THOMSON i co? Net śmiga w całej chacie aż miło :?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zwyklyczlowiek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 510
Miasto: Warszawa

zwyklyczlowiek
Poziom 18
Post#15 09 Sie 2009 02:26   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Edimax BR-6204WLg- link wyżej ma taki wyłącznik.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3863

Darrieus
Poziom 23
Post#16 09 Sie 2009 08:19   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Mam obawy czy dostaniesz router z fizycznym wyłącznikiem WiFi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
carefree
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Paź 2003
Posty: 284
Miasto: Chicago

carefree
Poziom 16
Post#17 09 Sie 2009 08:50   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Prosze bardzo! Np TRENDnet TEW-631BRP. Nie mieszkam w Polsce i nie wiem co to za provider "Vectra". Do routera potrzebny jest jeszcze modem. Ten model z tylu ma maly przelaczniczek WLAN on/off.

Wyłączanie WiFi w routerze

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
-Obywatel-
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 284
Miasto: Słupsk

-Obywatel-
Poziom 16
Post#18 Post autora tematu 08 Sty 2010 23:49   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Zakupiłem Edimaxa z tego linka:
http://edimax.pl/pl/produce_detail.php?pd_id=251&pl1_id=1&pl2_id=2
i mam, co chciałem: wyłączanie WiFi zwykłym wyłącznikiem. Pyk i nie ma sieci - i o to chodziło. Dziękuję za podanie linka.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Wyłączanie WiFi w routerze
Strona 1 z 1
Podobne tematy
wyłączanie diody ASDL w routerze bezprzewodowym (5)
konfiguracja na routerze WiFi do tv (3)
Problem z Wifi na 2 routerze (5)
Ustawienie WiFi w routerze. (2)
Wifi w routerze Gigaset 504 AG (6)
wifi brak połaczenia na routerze (1)
Jak właczyć wifi w routerze ? (3)
Wyłączenie funkcji routera w routerze wifi (2)
Ustawienie WiFi w routerze MV400. Problem. (3)
Problem z Wifi w routerze orange Mv400 (12)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS