Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Wyłączanie WiFi w routerze


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners ->Wyłączanie WiFi w routerze Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
-Obywatel-
Level 17
Location: Słupsk
Joined: 15 Nov 2007
Posts: 332
Helped: 4
Post rating: 10
-Obywatel-
Level 17
Post#1 05 Aug 2009 21:11  Topic author   

Wyłączanie WiFi w routerze


Witam i mam pytanie: niedługo będę zmuszony do zainstalowania modemu bezprzewodowego w domu :| Mam internet z kablówki i komputer stacjonarny nadal będę miał podłączony do sieci przez kabel, natomiast WiFi ma służyć do laptopa i będzie wykorzystywany najwyżej godzinę dziennie.

W związku z powyższym zastanawiam się czy istnieje możliwość wyłączenia sygnału radiowego w modemie podczas, gdy nie będzie on potrzebny i włączania go tylko w razie potrzeby. Po pierwsze przekaz radiowy podatny jest na różnego rodzaju zagrożenia a po drugie po co faszerować się zupełnie niepotrzebnym polem elektromagnetycznym. Czy można zatem włączać i wyłaczać sygnał radiowy w modemie tak, aby na stałe działał tylko internet przez kabel?

Byłbym ogromnie wdzieczny za wszelkie wskazówki.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Darrieus
Level 38
Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863
Helped: 401
Post rating: 20
Darrieus
Level 38
Post#2 05 Aug 2009 21:16    

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Quote:
Po pierwsze przekaz radiowy podatny jest na różnego rodzaju zagrożenia


To nie CB radio , że pól miasta słyszy co mówisz ;)

W jednym routerze się da wyłączyć w innym się nie da...
Po pierwsze, sieć radiową możesz zabezpieczyć przez WPA i filtrowanie MAC. Po drugie nadajnik w routerze ma moc 100mW lub mniej , telefon komórkowy ma moc do 2W i trzymasz go koło głowy - nie umarłeś jeszcze ? 8-O :lol:

Helpful post? + -1
Back to top
proxxon
Level 11
Location: imielin
Joined: 26 Dec 2008
Posts: 61
Helped: 2
Post rating: 5
proxxon
Level 11
Post#3 05 Aug 2009 21:45    

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Nie w modemie a w ruterze. W linksys jest możliwość ustawienia tygodniowego harmonogramu, poza tym WPA-PSK, filtr MAC, brak rozgłaszania SSID, ustawienie max ilości przydzielonych adresów....... tylko nie wszystko na raz,przesada nigdy nie jest wskazana....

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
-Obywatel-
Level 17
Location: Słupsk
Joined: 15 Nov 2007
Posts: 332
Helped: 4
Post rating: 10
-Obywatel-
Level 17
Post#4 05 Aug 2009 22:44  Topic author   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


To znaczy głównie chodzi mi tylko o prostą funkcję on/off dla transmisji radiowej i głównym powodem, dla którego chciałbym taką możliwość posiadać jest obawa przed polem elektromagnetycznym. Przez komórkę rozmawiam parę minut dziennie a w pomieszczeniu, gdzie będzie działać to urządzenie spędzam kilka godzin dziennie. Skoro więc nie muszę narażać się na radiację, to po co fundować sobie ekspozycję na pole?

Internet mam z Vectry. Czy orientujecie się może czy w ich routerach jest taka możliwość? A gdyby tak po prostu rozebrać ten router i na zasilaniu modułu radiowego po prostu wstawić przełącznik on/off? No bo na mój rozum musi gdzieś być obwód zasilający tę konkretną funkcję, który można przeciąć. Dobrze kombinuję?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Darrieus
Level 38
Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863
Helped: 401
Post rating: 20
Darrieus
Level 38
Post#5 05 Aug 2009 23:08    

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Na okrągło jesteś narażony na dużo większe pole od tego jakie wytwarza nadajnik WiFi. Wyłaczysz swój router i co z tego jak w okolicy sąsiedzi mają jeszcze 101 ruterów ;) To nie jest wojskowa radiostacja 1kW, białaczki nie dostaniesz.
A wiesz jak promieniuje monitor CRT albo sam komputer ;) WiFi to przy tym pikuś.

P.S. Idzie zrobić wyłącznik do modułu radia w routerze i to bardzo prosto.

Helpful post? + +1
Back to top
-Obywatel-
Level 17
Location: Słupsk
Joined: 15 Nov 2007
Posts: 332
Helped: 4
Post rating: 10
-Obywatel-
Level 17
Post#6 05 Aug 2009 23:28  Topic author   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


lubamet wrote:
P.S. Idzie zrobić wyłącznik do modułu radia w routerze i to bardzo prosto.
O :!: To już jest coś :idea: Wiesz może coś więcej o routerach stosowanych przez Vectrę?

Ja rozumiem, że w okół mnóstwo jest urządzeń emitujących pole, ale po co sobie dokładać skoro nie ma takiej konieczności? Mój ojciec jest nadwrażliwy na pole elektromagnetyczne i w zasięgu WiFi czuje się wyjątkowo źle - a to oczymś świadczy :|

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Darrieus
Level 38
Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863
Helped: 401
Post rating: 20
Darrieus
Level 38
Post#7 05 Aug 2009 23:56Helpful post    

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Nie wiem jakie stosuje Vectra, zasada jest wszędzie taka sama
Znalazłem byle jaki router i zaznaczyłem cały moduł radia.
Wystarczy znaleźć ścieżkę zasilania 3.3 / 5V lub stabilizator który zasila moduł, często jest oddzielny ze względu na zakłócenia...

Wyłączanie WiFi w routerze

Helpful post? + 0
Back to top
-Obywatel-
Level 17
Location: Słupsk
Joined: 15 Nov 2007
Posts: 332
Helped: 4
Post rating: 10
-Obywatel-
Level 17
Post#8 06 Aug 2009 03:43  Topic author   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Dzięki lubamet :!: :D Mam nadzieję, że ich router będzie miał fabryczne rozwiązanie pozwalające na wyłączanie WiFi a jeśli nie, to będę poprawiać fabrykę :wink:

Helpful post? + 0
Back to top
zwyklyczlowiek
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Helped: 51
Post rating: 13
zwyklyczlowiek
Level 22
Post#9 06 Aug 2009 14:30Helpful post    

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Jeszcze jedna opcja. Wybrać router samemu. Np Edimax BR-6204WLg j ma wyłącznik wi-fi on/off fabrycznie wbudowany.

http://edimax.pl/pl/produce detail.php?pd id=251&pl1 id=1&pl2 id=2

Helpful post? + 0
Back to top
-Obywatel-
Level 17
Location: Słupsk
Joined: 15 Nov 2007
Posts: 332
Helped: 4
Post rating: 10
-Obywatel-
Level 17
Post#10 08 Aug 2009 15:02  Topic author   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Witam ponownie. Zakupiłem taki router:
http://www.ceneo.pl/231909
Sprzedawca zapewniał, że ma on możliwość wyłączania WiFi, ale po wyjęciu z opakowania okazało się, że nie ma on przycisku on / off do sieci bezprzewodowej. Myślałem, że trafi mnie nagły szlag :evil: :evil: :evil: Sprzedawca niby coś tłumaczy, że można wyłączyć WiFi z poziomu komputera, ale ja jakoś nie bardzo wierzę w jego zapewnienia, że wyłączenie WiFi z poziomu komputera równa się całkowitemu odcięciu zasilania od modułu radiowego. Powiedzcie, czy rzeczywiście wyłączenie WiFi z poziomu komputera odcina nadawanie radiowe?

Druga rzecz: co stanie się jeśli po prostu wyłączę z sieci router? Czy stracę wówczas również internet z kabla? Ewentualnie czy istnieje taki sposób połączenia modemu kablowego i routera, żeby chodził internet z kabla po wyłączeniu z sieci routera?

Helpful post? + 0
Back to top
Darrieus
Level 38
Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863
Helped: 401
Post rating: 20
Darrieus
Level 38
Post#11 08 Aug 2009 16:01    

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Odcina odcina, w setupie routera masz na pewno funkcję radio on/off.

Helpful post? + 0
Back to top
zwyklyczlowiek
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Helped: 51
Post rating: 13
zwyklyczlowiek
Level 22
Post#12 08 Aug 2009 22:00    

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Jeśli jest taka opcja w setupie.. wtedy wyłącza.
Mogę się mylić , ale ja w instrukcji tego D-LinkaDI-524 takiej opcji nie widzę.

Helpful post? + 0
Back to top
alvaro99
Level 22
Location: Brzeszcze
Joined: 19 Jan 2009
Posts: 669
Helped: 34
Post rating: 2
alvaro99
Level 22
Post#13 08 Aug 2009 22:19    

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


O jejku, a to problem ciekawy ;)
W menu routera spod www bankowo jest taka funkcja.
Jesze inaczej, to odkręć antenę od routera i po kłopocie :)

Helpful post? + 0
Back to top
-Obywatel-
Level 17
Location: Słupsk
Joined: 15 Nov 2007
Posts: 332
Helped: 4
Post rating: 10
-Obywatel-
Level 17
Post#14 09 Aug 2009 00:50  Topic author   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


zwyklyczlowiek wrote:
Jeśli jest taka opcja w setupie.. wtedy wyłącza.
Mogę się mylić , ale ja w instrukcji tego D-LinkaDI-524 takiej opcji nie widzę.
O cholera, to mnie zmartwiłeś. Na szczęście router kupowany na miejscu w zwykłym sklepie więc w poniedziałek walę do gościa i każe sobie sprowadzić urządzenie z przełącznikiem on / off jak wół!
alvaro99 wrote:
O jejku, a to problem ciekawy ;)
W menu routera spod www bankowo jest taka funkcja.
Jesze inaczej, to odkręć antenę od routera i po kłopocie :)

He, he :) Tak myślisz? Odkręciłem antenę od obecnego modemu dwufunkcyjnego THOMSON i co? Net śmiga w całej chacie aż miło :?

Helpful post? + 0
Back to top
zwyklyczlowiek
Level 22
Location: Warszawa
Joined: 24 May 2009
Posts: 510
Helped: 51
Post rating: 13
zwyklyczlowiek
Level 22
Post#15 09 Aug 2009 02:26    

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Edimax BR-6204WLg- link wyżej ma taki wyłącznik.

Helpful post? + 0
Back to top
Darrieus
Level 38
Joined: 28 Feb 2007
Posts: 3863
Helped: 401
Post rating: 20
Darrieus
Level 38
Post#16 09 Aug 2009 08:19    

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Mam obawy czy dostaniesz router z fizycznym wyłącznikiem WiFi.

Helpful post? + 0
Back to top
carefree
Level 17
Location: Chicago
Joined: 22 Oct 2003
Posts: 296
Helped: 5
carefree
Level 17
Post#17 09 Aug 2009 08:50    

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Prosze bardzo! Np TRENDnet TEW-631BRP. Nie mieszkam w Polsce i nie wiem co to za provider "Vectra". Do routera potrzebny jest jeszcze modem. Ten model z tylu ma maly przelaczniczek WLAN on/off.

Wyłączanie WiFi w routerze

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
-Obywatel-
Level 17
Location: Słupsk
Joined: 15 Nov 2007
Posts: 332
Helped: 4
Post rating: 10
-Obywatel-
Level 17
Post#18 08 Jan 2010 23:49  Topic author   

Re: Wyłączanie WiFi w routerze


Zakupiłem Edimaxa z tego linka:
http://edimax.pl/pl/produce detail.php?pd id=251&pl1 id=1&pl2 id=2
i mam, co chciałem: wyłączanie WiFi zwykłym wyłącznikiem. Pyk i nie ma sieci - i o to chodziło. Dziękuję za podanie linka.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Wyłączanie WiFi w routerze
Page 1 of 1

Similar topics to wyłączanie WiFi w routerze

wyłączanie diody ASDL w routerze bezprzewodowym (5)
konfiguracja na routerze WiFi do tv (3)
Problem z Wifi na 2 routerze (5)
Ustawienie WiFi w routerze. (2)
Wifi w routerze Gigaset 504 AG (6)
wifi brak połaczenia na routerze (1)
Jak właczyć wifi w routerze ? (3)
Wyłączenie funkcji routera w routerze wifi (2)
Ustawienie WiFi w routerze MV400. Problem. (3)
Problem z Wifi w routerze orange Mv400 (12)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.075 seconds