Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Schemat połaczenia silnika 3 fazowego
Autor
Wiadomość
darek23422
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 1198
Miasto: Rybnik

Post#1 Post autora tematu 06 Sie 2009 13:24   

Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


Witam nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale ale jeśli nie to proszę o przeniesienie, mam silnik z 5 zaciskami mam również kabel wychodzący z 5 żyłami i teraz pytanie co gdzie podłączyć i jakim kolorem .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Sie 2009 13:24   





Powrót do góry
   
mazomen
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 192
Miasto: Drawsko

Post#2 06 Sie 2009 14:11   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


Podejrzewam że 3 przewody pod fazy, 1 pod 0 i jeden to masa silnika i wtyczki
Powrót do góry
   
roks
Spec od PLC
Spec od PLC


Dołączył: 12 Paź 2003
Posty: 526

Post#3 06 Sie 2009 23:04   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


Najpierw napisz jaki to silnik
Powrót do góry
   
jacur
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Gru 2003
Posty: 1706
Miasto: Tarnów

Post#4 06 Sie 2009 23:08   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


mazomen napisał:
Podejrzewam że 3 przewody pod fazy, 1 pod 0 i jeden to masa silnika i wtyczki


Jakie 0 (zero) w silniku 3 fazowym ???
Powrót do góry
   
piotr5000
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 403
Miasto: okolice Łodzi

Post#5 06 Sie 2009 23:22   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


środek gwiazdy - zero robocze . Prawie nigdy nie podłączane

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli jest 5 zacisków to może w silniku jest termistor ? ( dwa wyprowadzenia ) + trzy zaciski uzwojeń
Powrót do góry
   
jacur
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Gru 2003
Posty: 1706
Miasto: Tarnów

Post#6 07 Sie 2009 12:50   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


piotr5000 napisał:
środek gwiazdy - zero robocze . Prawie nigdy nie podłączane


Prawie ?? To znaczy kiedy się środek gwiazdy w silniku podpina pod 0 ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Sie 2009 12:50   





Powrót do góry
   
piotr5000
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 403
Miasto: okolice Łodzi

Post#7 07 Sie 2009 20:09   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


Spotkałem 2 , albo 3 silniki z podłączonym zerem roboczym .
Dlatego napisałem " prawie nigdy" . Kol. Jacur musisz spytać autora co miał na myśli . Niestety autor NN.
Powrót do góry
   
dziobek666
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Paź 2006
Posty: 99
Miasto: Kolbuszowa

Post#8 12 Sie 2009 12:38   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


może 3 zaciski to fazy a dwa to czujnik, jak w wentylatorach chłodniczych.
Z reguły czarne, czerwone, brązowe to fazy, niebieski to 0, a zielono żółty to ochronny.
weź miernik do ręki i sprawdź gdzie na zaciskach masz cewki.
Najlepiej napisz co to za silnik. A jak nie potrafisz odczytać to zrób zdjęcie tabliczki znamionowej na nim.
Powrót do góry
   
darek23422
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 1198
Miasto: Rybnik

Post#9 Post autora tematu 22 Sie 2009 15:35   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


Witam wiec tak jest to stary silnik przy tym silniku jest podłączony kabel 4 żyłowy z stara wtyczka na 4 bolce w silniku sa 3 zaciski i jeden na na obudowę silnika jak to podłączyć bo mam wtyczkę 5 bolcami
Powrót do góry
   
jacur
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Gru 2003
Posty: 1706
Miasto: Tarnów

Post#10 22 Sie 2009 19:36   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


3 przewody które idą do zacisków silnika podłączasz we wtyczce pod L1 L2 L3 kabel idący na obudowę podpinasz pod PE wtyczki czyli najgrubszy bolec.
Powrót do góry
   
dziobek666
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 31 Paź 2006
Posty: 99
Miasto: Kolbuszowa

Post#11 24 Sie 2009 12:22   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


No i trzeba było tak od razu napisać.
Podłączasz tak jak kolega wyżej napisał, natomiast 5-tego bolca nie używasz, i po sprawie.
Powrót do góry
   
darek23422
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 1198
Miasto: Rybnik

Post#12 Post autora tematu 26 Sie 2009 19:46   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


A to jest obojętne który przewód z tych 3 zacisków podłącze pod L1, L2 i L3 czy trzeba kolorami podłączyć bo silnik będzie wykorzystany do betoniarki.
Powrót do góry
   
jacur
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Gru 2003
Posty: 1706
Miasto: Tarnów

Post#13 26 Sie 2009 20:05pomocny post - solucja   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


Wszystko jedno w jakiej kolejności podepniesz 3 fazy pod L1 L2 L3
Jeżeli betoniarka będzie się kręciła w złą stronę to zamieniasz dowolne dwa sąsiadujące ze sobą kable fazowe miejscami. Oczywiście wpierw odłącz wtyczkę z gniazda zasilającego ;P
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Sie 2009 20:05pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
darek23422
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 1198
Miasto: Rybnik

Post#14 Post autora tematu 27 Sie 2009 13:16   

Re: Schemat połaczenia silnika 3 fazowego


Dziękuje koledzy wszystko ładnie pięknie śmiga:)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Schemat połaczenia silnika 3 fazowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Potrzebuję schemat silnika 3-fazowego dwubiegowego. (15)
Potrzebny schemat uzwojeń silnika 3-fazowego 1380 obr (6)
zasilanie silnika 1 fazowego z 3 fazowego falownika ??? (7)
Przyłączenie silnika 1-fazowego do falownika 3-fazowego. (8)
Sterowanie silnika 3-fazowego (2)
regulator silnika 3-fazowego (4)
podłączenie silnika 3 fazowego (7)
zabezpieczenie silnika 3 fazowego (1)
Przezwajanie silnika 1-fazowego (6)
sterowanie silnika 3-fazowego (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS