X

Komputer nie chce się włączyć

07 Aug 2009 18:37 JOjoleczek
  • #1 07 Aug 2009 18:37
    joleczek
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam.

    Dość ciężko opisać mi problem w jednym zdaniu, więc temat wygląda dość błacho - czekam na propozycję.

    Jakiś miesiąc temu pierwszy raz miałem taki problem z komputerem, że przy próbie włączenia, zapalają się diody, wiatraczki zaczynają pracować, i wszystko wygląda dobrze, oprócz tego, że monitor się nie zapala - wchodzi w tryb oszczędny - czyli tak jakby nie reagował na włączenie komputera. Odczekałem troche, jakąs godzinkę, znowu spróbowałem i zadziałało.

    Dzisiaj po przebudzeniu miałem znowu ten problem, jednak po kilku godzinach nic się nie zmieniło. Zauważyłem kilka chyba ważnych szczegółów. Pierwszy z nich - przy włączeniu nie ma żadnego dzwięku, takiego piknięcia, a przy udanym włączeniu zawsze był, z tego co pamiętam. Spróbowałem wyjąc RAM i włączyć komputer - tak samo żadnego dzwięku, a chyba powinnien byc przy włączonym komputerze bez RAM'u (proszę mnie poprawić). Wyczyściłem procesor, powyciągałem wszystkie przewody, przedmuchałem i podłączyłem wszystko jeszcze raz od nowa. Powoli mi się kończą pomysły, ktoś ma jakieś propozycje co do zawężenia możliwości? Płyta główna, czy karta graficzna? Mam drugi komputer, tyle że laptopa, więc mam sprawdziłem tylko monitor - działa, więc to na pewno nie wina monitora.

    Konfiguracja komputera:
    Procesor: Athlon 3200+
    Płyta główna: Gigabyte
    RAM: 2.5GB Kingstone
    Dysyk: Seagate 500GB
    Zasilacz, dokupiłem ostatnio mocniejszy, więc nie doszukiwałbym się problemów z tym podzespołem, ale dla pewności - Chieftec 450W. Wcześniej przed wymianą (Rok temu) pracowałem 2 lata na jakimś chińskim deep'ie 400W (Nie zdziwiłbym się gdyby miał 300W) - wymieniłem ponieważ stary w pewnym momęcie odmówił posłuszeństwa przy nagrywaniu płyty i czytaniu czegoś z dysku w tym samym momęcie, ale to tak na marginesie.
  • #2 07 Aug 2009 18:55
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Quote:
    Płyta główna: Gigabyte


    Wiesz ile płyt ma w swojej ofercie Gigabyte?

    Quote:
    monitor się nie zapala


    Do jakiej karty graficznej ten monitor podłączony?

    Quote:
    Płyta główna, czy karta graficzna?


    Nie znamy modelu ani jednego, ani drugiego z potencjalnych podejrzanych, a mamy już wyrok na nich postawić?

    Mam tak mnożyć pytania czy uzupełnisz konfigurację o konkretne informacje?
  • #3 07 Aug 2009 19:08
    joleczek
    Level 2  
    Topic author Helpful post? (-1)
    Nie jestem aż takim znawcą komputerów, więc nie byłem powien czy Wam się to przyda, ale podaję, mam nadzieje że dobrze spisałem z dobrego miejsca:

    Płyta główna: Gigabyte GA-K8N Pro-Sli NF4SLI DUAL DRR400 SLI SATAII
    Karta grafiki: GIG GF 6600 128MB PCI-E TV&DVI Silent-PIPE
    Monitor to LG LCD 17 L1732S-SF
  • #4 07 Aug 2009 19:58
    jurbarkas
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Też tak kiedyś miałem ze swoim sprzętem. Po wymianie karty graficznej wszystko wróciło do normy.
  • #5 07 Aug 2009 20:06
    DriverMSG
    Admin grupy komputery
    Helpful post? (0)
    Sprawdź czy na płycie gł. nie masz spuchniętych kondensatorów .
  • #6 08 Aug 2009 11:43
    pp1964
    Level 24  
    Helpful post? (0)
    Witam.

    Sprawdź wtyki zasilające płytę, zwłaszcza ten 4x.

    Pozdrawiam.
  • #7 19 Mar 2010 09:02
    atomic99
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Sorki za wykopalisko ale mam podobny problem

    joleczek doszedłeś do tego co się zwaliło ?
  • #8 19 Mar 2010 09:13
    joleczek
    Level 2  
    Topic author Helpful post? (0)
    Hm... z tego co pamiętam, chyba nie udało mi się dojść co było przyczyną. Wtedy wystarczyło poczekac jakąs chwilke włączyc na nowo i dzialalo, a teraz mi sie to nie zdarza.
  • #9 19 Mar 2010 09:43
    maroslaf
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    :) jak ja miałem taki problem - i nadal go mam (podobny) to zazwyczaj dopchnięcie grafiki starczyło ażeby komp zaskoczył - lubię spać przy otwartym oknie a że jest wtedy zimno (ze względu na porę roku) to czasem dzieje się tak u mnie że chyba obudowa albo co się wypacza i niektóre styki w grafice po prostu nie stykają dopchnięcie paluchem / poruszanie grafy przed startem likwiduje ten problem.

    Miałem tak w starym kompie (riva tnt 16 mb ;) ) gdzie nie było zabezpieczenia przed wysunięciem się karty - i wtedy monitor się nie odpalał wyglądał jak by pracował w trybie uśpienia i mam tak teraz gdy jest zabezpieczenie przed wysunięciem się karty tylko że teraz pojawiają się paski pionowe przy zimnym włączeniu. Przed ponownym włączeniem kompa po długiej przerwie spróbuj z wyczuciem poruszać i dopchnąć kartę graficzną do gniazda. Powiedz czy zadziałało

    Pozdrawiam
    Marek
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products