| Author |
Paweł W. Poziom 14

|
21 Nov 2009 18:53 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| Ash Ketchum wrote: |
A skąd wiesz że nie są to kryptony?
Sam widziałem żarówki tej firmy w normalnej bańce oraz w takiej grzybkowej. To w takim razie różnią się tylko kształtem? |
Witam.
Domniemywam, ponieważ kupowałem te żarówki kiedyś na wycieczce na Ukrainie jak jeszcze była w granicach ZSRR i były to najzwyklejsze żarówki głównego szeregu.
Te same żarówki były na bazarach w latach 90 mniej więcej w cenie 50 - 60% ceny naszych rodzimych produktów.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
XboXC Poziom 14

|
04 Dec 2009 17:25 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Jak narazie widać... zero zmian.
A niżej dodam foty lampy rtęciowej LRF-80.
I ciekawi mnie jedno - czy nie można by wykorzystać lamp wyładowczych do oświetlenia wewnętrznego? Chodzi mi o odmianę metahalogenkowej - Xenon. Jest to lampa czysto wyładowcza, dająca dużą moc już przy 35W - a więc jest ona energooszczędna, a zapala się praktycznie od razu. Co o tym pomyśle sądzicie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
04 Dec 2009 23:05 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
W życiu!
Temperatura światła nie do zniesienia, i efekt stroboskopowy występuje, światło mocno skupione, skomplikowane zasilanie.
Na zewnątrz też nie najlepsze, byle mgła i światło ledwo co widać, np. sodówki poprawiają widoczność we mgle.
Ostatnio kupiłem świetlówki kompaktowe, te lepsze tzn. po ok. 15zł, i w żółtych kloszach dają całkiem dobre światło. Zobaczymy ich trwałość.
Jednak zwykła "sześćdziesiątka" czy "setka" do piwnicy, toalety jest niezastąpiona.
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 22

|
05 Dec 2009 00:08 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
AVE...
Akurat temperatura raczej optymalna - prawie jak światło słoneczne. Co do skupienia to można zastosować lekką matówkę albo odbić światło od białej powierzchni. Problemem jest zasilanie i grzanie się. Do tego dość złożony układ zapłonu i zasilania. Na korzyść przemawia ta sama trwałość 20.000-24.000 godzin i lepsze odwzorowanie światła naturalnego...
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
05 Dec 2009 11:56 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Co?!
Nie wiem gdzie kolega takie rtęciówki widział.
Ja mówię o tych co na ulicach są (nie żółto-pomarańczowe sodówki, a typowo białe rtęciówki).
Do światła naturalnego to świetlówką, rtęciówką a już przede wszystkim sodówką daleko. Najbliższe są żarówka, a jeszcze lepszy halogen. Jednak te źródła światła są prądożerne.
Wniosek: Kupić dwie-trzy lampy naftowe lub siedzieć po ciemku :)
A na poważnie: Mocne diodówki do toalety, piwnicy, jarzeniówki do kuchni, do salonu świetlówki kompaktowe, a na dwór sodówki i rtęciówki.
Chodź w lampce biurowej (takiej nowoczesnej jak i takiej z tradycyjnym abażurem) nie wyobrażam sobie czegoś innego niż halogenu (lampki z transformatorem) lub zwykłej żarówki (tradycyjne lampy pokojowe z abażurem).
|
|
| Back to top |
|
 |
XboXC Poziom 14

|
05 Dec 2009 15:52 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Czyja wiem... Trupio-biała świetlówka (ta długa) ma podobne światło do rtęciówki (a bynajmniej jak dla mnie jeszcze gorsze). A słyszałem, że tera wymyślili nowe rtęciówki o poprawionym oddawaniu barw. Co do sodówek - mój kolega z nudów sobie zamontować 70-ke. Dziwnie to wygląda, ale nawet fajny klimat oddaje ;D
|
|
| Back to top |
|
 |
unemake Poziom 13

|
05 Dec 2009 23:02 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| XboXC wrote: |
| Czyja wiem... Trupio-biała świetlówka (ta długa) ma podobne światło do rtęciówki (a bynajmniej jak dla mnie jeszcze gorsze). |
Barwa światła świetlówki nie zależy od jej długości a jest jedynie jednym z parametrów jej doboru.
|
|
| Back to top |
|
 |
-Obywatel- Poziom 15

|
05 Dec 2009 23:42 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Najlepsze światło daje lampa żarowa Edisona i nikt i nic tego nie zmieni - żadne zabiegi głupich lewackich unijnych kocmołuchów. Tam, gdzie pracuje oko w życiu nie założę nic innego niż żarówki lub ewentualnie żarówki halogenowej. Cała reszta to gówniane półśrodki.
Sodówki i rtęciówki zostawmy dla latarń ulicznych, jarzeniówki dla hipermarketówi i hal produkcyjnych, ledy do latarek, kompaktówki (z górnej półki) tam gdzie długo ma się palić światło, ale gdzie nie wytężamy wzroku. Natomiast tam, gdzie pracujemy oczami i gdzie chcemy, żeby atmosfera była przyjazna człowiekowi wkręcajmy żarówki lub ewentualnie halogeny. Choć te drugie dają światło zbyt detaliczne jak na mój gust.
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 22

|
05 Dec 2009 23:52 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
AVE...
Ksenonowe lampy wyładowcze dają światło najbardziej zbliżone do słonecznego. I dają go od groma i ciut-ciut. Przy trwałości równej dobrym kompaktom...
|
|
| Back to top |
|
 |
-Obywatel- Poziom 15

|
06 Dec 2009 00:02 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| Urgon wrote: |
AVE...
Ksenonowe lampy wyładowcze dają światło najbardziej zbliżone do słonecznego. I dają go od groma i ciut-ciut. Przy trwałości równej dobrym kompaktom... |
Jakoś nie kręcą mnie te biało-niebieskie klimaty. W aucie mam żółte selektywne H4 - poezja :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Dec 2009 00:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
XboXC Poziom 14

|
06 Dec 2009 21:58 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
A to jest ta lampa sodowa, tubularna 70W w lampce wolnostojącej u kolegi. :D
Po lewo robione telefonem, po prawo aparatem.
|
|
| Back to top |
|
 |
żarówka rtęciowa Poziom 23

|
09 Dec 2009 16:22 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| -Obywatel- wrote: |
| Sodówki zostawmy dla latarń ulicznych, |
Istnieją lampy sodowe o świetle bardzo zbliżonym do żarówki, używa się do oświetlania warzyw w hipermarketach, mają one znacznie lepsze widmo światła od świetlowek trójpasmowych, w tym kompaktowych. Lampy te nazywają się biała soda.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
10 Dec 2009 15:11 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Kolega żarówka rtęciowa zapomniał dopisać, że białe sody mają o ponad 30% mniejszą sprawność od zwykłych sodowych.
A jeśli chodzi o oświetlenie warzyw, nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Wszędzie w marketach (półki, lodówki itp.) widziałem jarzeniówki.
Główne oświetlenie to jarzeniówki i rtęciówki, przy stoisku z warzywami w markecie w łodzi (nie będę mówił nazwy) warzywa oświetlają halogenami.
Białe sody są dobre do oświetlenia placu przemysłowego (przejazd między dwiema halami dla wózków widłowych, itp.)
W skrócie:
Nie ma taniego, mocnego, o dużej sprawności, wysokiej jakości źródła światła.
|
|
| Back to top |
|
 |
XboXC Poziom 14

|
10 Dec 2009 20:55 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Mi sie wydaje, że każdy rodzaj światła ma swoje zalety i wady. Ktoś chce se zamontować rtęciówkę, bo stawia jakość światła nad mocą, a liczy się cena (metalohalogenkowe - wiadomo jak z ceną). Jeśli jednak ważna jest moc oświetlenia (lub powierzchnia) to zrobi to sodówkami itp. Itd. To samo dotyczy wnętrz. Jeśli komuś nie odpowiada świetlowka, będzie sie trzymał żarówek ew. halogenów. I na odwrót. A co do mojego kolegi, który se wsadził sodówkę - wsadził bo mu się bardzo podoba pomarańczowe światło i fajny klimat daje. Kwestia upodobań.
|
|
| Back to top |
|
 |
żarówka rtęciowa Poziom 23

|
16 Dec 2009 09:17 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Lampy wysokoprężne nadają się za to doskonale do oświetlenia zewnętrznego budynków gospodarstwa domowego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Dec 2009 09:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
19 Dec 2009 10:38 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| XboXC wrote: |
Jak narazie widać... zero zmian.
A niżej dodam foty lampy rtęciowej LRF-80.
I ciekawi mnie jedno - czy nie można by wykorzystać lamp wyładowczych do oświetlenia wewnętrznego? Chodzi mi o odmianę metahalogenkowej - Xenon. Jest to lampa czysto wyładowcza, dająca dużą moc już przy 35W - a więc jest ona energooszczędna, a zapala się praktycznie od razu. Co o tym pomyśle sądzicie? |
Po tygodniu sam zdejmiesz. Nie wytrzymasz. ;)
Miałem kiedyś wątpliwą przyjemność zamontować coś takiego w pracy. Po prostu pewien oszczędny kierownik wpadł na super pomysł oświetlenia tym warsztatu spawaczy.
Po drugim dniu, spawacze wolelji pracować po ciemku lub przy latarkach. Po dwóch tygodniach "Lampka siem zbiła przypadkiem" ;) Na jej miejsce trafiła zwyczajna sodówka.
Co do jarzeniówek - Zwykle są w dwóch odcieniach - zimne (te blade) i ciepłe (żółtawe). Brzydko to wygląda, ale najlepszy efekt to wsadzić w oprawą jedną zimną i jedną ciepłą. Wtedy dopiero światło jest w miarę normalne.
Na ulice są już rtęciówki i sodówki o białej barwie światła. Problem w tym, że by osiągnąć dobre widmo, mocno poświęcono skuteczność. W praktyce ich wydajność jest podobna do żarówek. Są za to drogi, bardzo skomplikowane i wymagają utylizacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
xnovikx Poziom 8

|
23 Dec 2009 15:50 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
wg mnie świetlówki nie są aż takie złe, ale za to większe i mniej ekologiczne w budowie. Faktem jest iż zużywają mniej energii, ale więcej kosztują. Jak wspomniałem są większe więc nie da ich się wcisnąć w np. ozdobne małe klosze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
23 Dec 2009 20:05 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Ja bym proponował dodać ankietę, żeby każdy mógł zagłosować czy jest za czy przeciw, czy nie wiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
23 Dec 2009 21:59 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Nie wiem czy to dobry pomysł, ja bym proponował zlikwidowanie pewnych mocy.
Do lampki diodówka, do salonu świetlówka kompaktowa (energooszczędna), do kuchni świetlówka liniowa (jarzeniówka) a do toalety i przedpokoju? Tylko żarówka i halogen przychodzą mi do głowy, a obydwa modele chcą zlikwidować. Już nie wspominam o piwnicy czy strychu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
23 Dec 2009 22:26 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Jeżeli chodzi o moje zdanie to w Unii siedzą kretyni, co nic się nie znają i głupotą zdobywają autorytet ekologów.
|
|
| Back to top |
|
 |
-Obywatel- Poziom 15

|
23 Dec 2009 22:47 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| Quote: |
| Jeżeli chodzi o moje zdanie to w Unii siedzą kretyni, co nic się nie znają i głupotą zdobywają autorytet ekologów. |
Dorzuciłbym jeszcze, że ekolodzy skwapliwie tę głupotę wykorzystują - niekoniecznie do szczytnych, oficjalnie deklarowanych celów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
23 Dec 2009 22:48 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Ale gdyby ci ekolodzy wzięli pod uwagę plastik i układ elektroniczny, a przede wszystkim rtęć w świetlówce kompaktowej to w 5 minut zmienili by zdanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
-Obywatel- Poziom 15

|
23 Dec 2009 22:51 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| telefon123 wrote: |
| Ale gdyby ci ekolodzy wzięli pod uwagę plastik i układ elektroniczny, a przede wszystkim rtęć w świetlówce kompaktowej to w 5 minut zmienili by zdanie. |
Oni o tym wszystkim dobrze wiedzą, ale - jak napisałem wyżej - ich rzeczywiste cele wcale niekoniecznie są zbieżne z oficjalnie deklarowanymi. Ekolodzy są powiązani z różnorakimi grupami nacisku: gospodarczymi, politycznymi i innymi. Pod płaszczykiem dbałości o środowisko rozgrywają takie interesy, że zwykłym ludziom się to w pale nie mieści i biedaki dalej wierzą w globalne ocieplenie. Ekolodzy to niezłe cwaniaki kute na czery nogi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
23 Dec 2009 23:15 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Lepiej by się zajęli problemem wywalania śmieci do lasu, czy recyklingu (chodzi o to, by ludzie oddawali do punktu a nie wywalali), oraz spopularyzowaniem akumulatorków a nie wycofywaniem żarówek czy proteście przeciwko autostradą. Swoją drogą, gdy jest więcej autostrad to samochód przejedzie daną trasę w x godzin, a jeśli ich nie będzie to będzie stał w korkach i będzie jechał np. 4 razy dłużej, przez co do atmosfery zostanie wyemitowane więcej CO2.
Dodano po 35 [sekundy]:
Co prawda to najmniejszy problem ale zawsze jest
|
|
| Back to top |
|
 |
-Obywatel- Poziom 15

|
23 Dec 2009 23:40 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Lepiej by się zajęli problemem wywalania śmieci do lasu, czy recyklingu (chodzi o to, by ludzie oddawali do punktu a nie wywalali), oraz spopularyzowaniem akumulatorków a nie wycofywaniem żarówek czy proteście przeciwko autostradą. Swoją drogą, gdy jest więcej autostrad to samochód przejedzie daną trasę w x godzin, a jeśli ich nie będzie to będzie stał w korkach i będzie jechał np. 4 razy dłużej, przez co do atmosfery zostanie wyemitowane więcej CO2.
Dodano po 35 [sekundy]:
Co prawda to najmniejszy problem ale zawsze jest |
Zapomnij... Oni mają w du**e rzeczywiste problemy tego świata. Oni kręcą swoje lody a te głośno wykrzykiwane hasełka to fasada i zasłona dymna.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
24 Dec 2009 10:47 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Skąd to kolega wszystko wie?
W takim razie co jest pod tą zasłoną dymną?
A to że mają w d***e to wiem, tak naprawdę wszyscy to mają w d...
|
|
| Back to top |
|
 |
-Obywatel- Poziom 15

|
24 Dec 2009 14:41 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Skąd to kolega wszystko wie?
W takim razie co jest pod tą zasłoną dymną?
A to że mają w d***e to wiem, tak naprawdę wszyscy to mają w d... |
Skąd to wiem? Wystarczy trochę pomyśleć. Ekolodzy stali się po prostu instrumentem lobbingu dla różnych grup interesów.
|
|
| Back to top |
|
 |
LuckyDj Poziom 23

|
25 Dec 2009 16:46 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Rzeczywiście takie wrażenie można odnieść.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
25 Dec 2009 18:01 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
No prawda, wystarczy że producent zareklamuje coś pod hasłem "zużywa 30% mniej energii", i ekolodzy zajmą się resztą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Dec 2009 18:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
LuckyDj Poziom 23

|
04 Jan 2010 19:59 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Oglądaliście program UWAGA??
Właśnie słucham jak koleś mówi, że rtęcią z 1 świetlówki można zatruć 2000l wody.
Podobno 0.001 mg wystarczy do zatrucia 1l wody, w świetlówce są 2mg
Po drugie, mierzyli prąd świetlówki i rzeczywiście energooszczędna staje się dopiero po kilku minutach, pomijając "energooszczędność" potrzebną do jej wyprodukowania ;)
|
|
| Back to top |
|
 |