FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ?
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#241 21 Nov 2009 18:53   

Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ?

Ash Ketchum wrote:
A skąd wiesz że nie są to kryptony?
Sam widziałem żarówki tej firmy w normalnej bańce oraz w takiej grzybkowej. To w takim razie różnią się tylko kształtem?

Witam.

Domniemywam, ponieważ kupowałem te żarówki kiedyś na wycieczce na Ukrainie jak jeszcze była w granicach ZSRR i były to najzwyklejsze żarówki głównego szeregu.
Te same żarówki były na bazarach w latach 90 mniej więcej w cenie 50 - 60% ceny naszych rodzimych produktów.

Pozdrawiam.
Back to top

XboXC
Poziom 14
Poziom 14

Post#242 04 Dec 2009 17:25   

Jak narazie widać... zero zmian.

A niżej dodam foty lampy rtęciowej LRF-80.
Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ?
I ciekawi mnie jedno - czy nie można by wykorzystać lamp wyładowczych do oświetlenia wewnętrznego? Chodzi mi o odmianę metahalogenkowej - Xenon. Jest to lampa czysto wyładowcza, dająca dużą moc już przy 35W - a więc jest ona energooszczędna, a zapala się praktycznie od razu. Co o tym pomyśle sądzicie?
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#243 04 Dec 2009 23:05   

W życiu!
Temperatura światła nie do zniesienia, i efekt stroboskopowy występuje, światło mocno skupione, skomplikowane zasilanie.
Na zewnątrz też nie najlepsze, byle mgła i światło ledwo co widać, np. sodówki poprawiają widoczność we mgle.
Ostatnio kupiłem świetlówki kompaktowe, te lepsze tzn. po ok. 15zł, i w żółtych kloszach dają całkiem dobre światło. Zobaczymy ich trwałość.
Jednak zwykła "sześćdziesiątka" czy "setka" do piwnicy, toalety jest niezastąpiona.
Back to top

Urgon
Poziom 22
Poziom 22

Post#244 05 Dec 2009 00:08   

AVE...

Akurat temperatura raczej optymalna - prawie jak światło słoneczne. Co do skupienia to można zastosować lekką matówkę albo odbić światło od białej powierzchni. Problemem jest zasilanie i grzanie się. Do tego dość złożony układ zapłonu i zasilania. Na korzyść przemawia ta sama trwałość 20.000-24.000 godzin i lepsze odwzorowanie światła naturalnego...
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#245 05 Dec 2009 11:56   

Co?!
Nie wiem gdzie kolega takie rtęciówki widział.
Ja mówię o tych co na ulicach są (nie żółto-pomarańczowe sodówki, a typowo białe rtęciówki).
Do światła naturalnego to świetlówką, rtęciówką a już przede wszystkim sodówką daleko. Najbliższe są żarówka, a jeszcze lepszy halogen. Jednak te źródła światła są prądożerne.
Wniosek: Kupić dwie-trzy lampy naftowe lub siedzieć po ciemku :)
A na poważnie: Mocne diodówki do toalety, piwnicy, jarzeniówki do kuchni, do salonu świetlówki kompaktowe, a na dwór sodówki i rtęciówki.
Chodź w lampce biurowej (takiej nowoczesnej jak i takiej z tradycyjnym abażurem) nie wyobrażam sobie czegoś innego niż halogenu (lampki z transformatorem) lub zwykłej żarówki (tradycyjne lampy pokojowe z abażurem).
Back to top

XboXC
Poziom 14
Poziom 14

Post#246 05 Dec 2009 15:52   

Czyja wiem... Trupio-biała świetlówka (ta długa) ma podobne światło do rtęciówki (a bynajmniej jak dla mnie jeszcze gorsze). A słyszałem, że tera wymyślili nowe rtęciówki o poprawionym oddawaniu barw. Co do sodówek - mój kolega z nudów sobie zamontować 70-ke. Dziwnie to wygląda, ale nawet fajny klimat oddaje ;D
Back to top

unemake
Poziom 13
Poziom 13

Post#247 05 Dec 2009 23:02   

XboXC wrote:
Czyja wiem... Trupio-biała świetlówka (ta długa) ma podobne światło do rtęciówki (a bynajmniej jak dla mnie jeszcze gorsze).

Barwa światła świetlówki nie zależy od jej długości a jest jedynie jednym z parametrów jej doboru.
Back to top

-Obywatel-
Poziom 15
Poziom 15

Post#248 05 Dec 2009 23:42   

Najlepsze światło daje lampa żarowa Edisona i nikt i nic tego nie zmieni - żadne zabiegi głupich lewackich unijnych kocmołuchów. Tam, gdzie pracuje oko w życiu nie założę nic innego niż żarówki lub ewentualnie żarówki halogenowej. Cała reszta to gówniane półśrodki.

Sodówki i rtęciówki zostawmy dla latarń ulicznych, jarzeniówki dla hipermarketówi i hal produkcyjnych, ledy do latarek, kompaktówki (z górnej półki) tam gdzie długo ma się palić światło, ale gdzie nie wytężamy wzroku. Natomiast tam, gdzie pracujemy oczami i gdzie chcemy, żeby atmosfera była przyjazna człowiekowi wkręcajmy żarówki lub ewentualnie halogeny. Choć te drugie dają światło zbyt detaliczne jak na mój gust.
Back to top

Urgon
Poziom 22
Poziom 22

Post#249 05 Dec 2009 23:52   

AVE...

Ksenonowe lampy wyładowcze dają światło najbardziej zbliżone do słonecznego. I dają go od groma i ciut-ciut. Przy trwałości równej dobrym kompaktom...
Back to top

-Obywatel-
Poziom 15
Poziom 15

Post#250 06 Dec 2009 00:02   

Urgon wrote:
AVE...

Ksenonowe lampy wyładowcze dają światło najbardziej zbliżone do słonecznego. I dają go od groma i ciut-ciut. Przy trwałości równej dobrym kompaktom...

Jakoś nie kręcą mnie te biało-niebieskie klimaty. W aucie mam żółte selektywne H4 - poezja :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Dec 2009 00:02   

Back to top

XboXC
Poziom 14
Poziom 14

Post#251 06 Dec 2009 21:58   

A to jest ta lampa sodowa, tubularna 70W w lampce wolnostojącej u kolegi. :D
Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ?
Po lewo robione telefonem, po prawo aparatem.
Back to top

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23

Post#252 09 Dec 2009 16:22   

-Obywatel- wrote:
Sodówki zostawmy dla latarń ulicznych,

Istnieją lampy sodowe o świetle bardzo zbliżonym do żarówki, używa się do oświetlania warzyw w hipermarketach, mają one znacznie lepsze widmo światła od świetlowek trójpasmowych, w tym kompaktowych. Lampy te nazywają się biała soda.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#253 10 Dec 2009 15:11   

Kolega żarówka rtęciowa zapomniał dopisać, że białe sody mają o ponad 30% mniejszą sprawność od zwykłych sodowych.
A jeśli chodzi o oświetlenie warzyw, nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Wszędzie w marketach (półki, lodówki itp.) widziałem jarzeniówki.
Główne oświetlenie to jarzeniówki i rtęciówki, przy stoisku z warzywami w markecie w łodzi (nie będę mówił nazwy) warzywa oświetlają halogenami.

Białe sody są dobre do oświetlenia placu przemysłowego (przejazd między dwiema halami dla wózków widłowych, itp.)

W skrócie:
Nie ma taniego, mocnego, o dużej sprawności, wysokiej jakości źródła światła.

Back to top

XboXC
Poziom 14
Poziom 14

Post#254 10 Dec 2009 20:55   

Mi sie wydaje, że każdy rodzaj światła ma swoje zalety i wady. Ktoś chce se zamontować rtęciówkę, bo stawia jakość światła nad mocą, a liczy się cena (metalohalogenkowe - wiadomo jak z ceną). Jeśli jednak ważna jest moc oświetlenia (lub powierzchnia) to zrobi to sodówkami itp. Itd. To samo dotyczy wnętrz. Jeśli komuś nie odpowiada świetlowka, będzie sie trzymał żarówek ew. halogenów. I na odwrót. A co do mojego kolegi, który se wsadził sodówkę - wsadził bo mu się bardzo podoba pomarańczowe światło i fajny klimat daje. Kwestia upodobań.
Back to top

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23

Post#255 16 Dec 2009 09:17   

Lampy wysokoprężne nadają się za to doskonale do oświetlenia zewnętrznego budynków gospodarstwa domowego.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Dec 2009 09:17   

Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#256 19 Dec 2009 10:38   

XboXC wrote:
Jak narazie widać... zero zmian.

A niżej dodam foty lampy rtęciowej LRF-80.
I ciekawi mnie jedno - czy nie można by wykorzystać lamp wyładowczych do oświetlenia wewnętrznego? Chodzi mi o odmianę metahalogenkowej - Xenon. Jest to lampa czysto wyładowcza, dająca dużą moc już przy 35W - a więc jest ona energooszczędna, a zapala się praktycznie od razu. Co o tym pomyśle sądzicie?

Po tygodniu sam zdejmiesz. Nie wytrzymasz. ;)
Miałem kiedyś wątpliwą przyjemność zamontować coś takiego w pracy. Po prostu pewien oszczędny kierownik wpadł na super pomysł oświetlenia tym warsztatu spawaczy.
Po drugim dniu, spawacze wolelji pracować po ciemku lub przy latarkach. Po dwóch tygodniach "Lampka siem zbiła przypadkiem" ;) Na jej miejsce trafiła zwyczajna sodówka.

Co do jarzeniówek - Zwykle są w dwóch odcieniach - zimne (te blade) i ciepłe (żółtawe). Brzydko to wygląda, ale najlepszy efekt to wsadzić w oprawą jedną zimną i jedną ciepłą. Wtedy dopiero światło jest w miarę normalne.
Na ulice są już rtęciówki i sodówki o białej barwie światła. Problem w tym, że by osiągnąć dobre widmo, mocno poświęcono skuteczność. W praktyce ich wydajność jest podobna do żarówek. Są za to drogi, bardzo skomplikowane i wymagają utylizacji.
Back to top

xnovikx
Poziom 8
Poziom 8

Post#257 23 Dec 2009 15:50   

wg mnie świetlówki nie są aż takie złe, ale za to większe i mniej ekologiczne w budowie. Faktem jest iż zużywają mniej energii, ale więcej kosztują. Jak wspomniałem są większe więc nie da ich się wcisnąć w np. ozdobne małe klosze.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#258 23 Dec 2009 20:05   

Ja bym proponował dodać ankietę, żeby każdy mógł zagłosować czy jest za czy przeciw, czy nie wiem.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#259 23 Dec 2009 21:59   

Nie wiem czy to dobry pomysł, ja bym proponował zlikwidowanie pewnych mocy.
Do lampki diodówka, do salonu świetlówka kompaktowa (energooszczędna), do kuchni świetlówka liniowa (jarzeniówka) a do toalety i przedpokoju? Tylko żarówka i halogen przychodzą mi do głowy, a obydwa modele chcą zlikwidować. Już nie wspominam o piwnicy czy strychu.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#260 23 Dec 2009 22:26   

Jeżeli chodzi o moje zdanie to w Unii siedzą kretyni, co nic się nie znają i głupotą zdobywają autorytet ekologów.
Back to top

-Obywatel-
Poziom 15
Poziom 15

Post#261 23 Dec 2009 22:47   

Quote:
Jeżeli chodzi o moje zdanie to w Unii siedzą kretyni, co nic się nie znają i głupotą zdobywają autorytet ekologów.
Dorzuciłbym jeszcze, że ekolodzy skwapliwie tę głupotę wykorzystują - niekoniecznie do szczytnych, oficjalnie deklarowanych celów.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#262 23 Dec 2009 22:48   

Ale gdyby ci ekolodzy wzięli pod uwagę plastik i układ elektroniczny, a przede wszystkim rtęć w świetlówce kompaktowej to w 5 minut zmienili by zdanie.
Back to top

-Obywatel-
Poziom 15
Poziom 15

Post#263 23 Dec 2009 22:51   

telefon123 wrote:
Ale gdyby ci ekolodzy wzięli pod uwagę plastik i układ elektroniczny, a przede wszystkim rtęć w świetlówce kompaktowej to w 5 minut zmienili by zdanie.
Oni o tym wszystkim dobrze wiedzą, ale - jak napisałem wyżej - ich rzeczywiste cele wcale niekoniecznie są zbieżne z oficjalnie deklarowanymi. Ekolodzy są powiązani z różnorakimi grupami nacisku: gospodarczymi, politycznymi i innymi. Pod płaszczykiem dbałości o środowisko rozgrywają takie interesy, że zwykłym ludziom się to w pale nie mieści i biedaki dalej wierzą w globalne ocieplenie. Ekolodzy to niezłe cwaniaki kute na czery nogi.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#264 23 Dec 2009 23:15   

Lepiej by się zajęli problemem wywalania śmieci do lasu, czy recyklingu (chodzi o to, by ludzie oddawali do punktu a nie wywalali), oraz spopularyzowaniem akumulatorków a nie wycofywaniem żarówek czy proteście przeciwko autostradą. Swoją drogą, gdy jest więcej autostrad to samochód przejedzie daną trasę w x godzin, a jeśli ich nie będzie to będzie stał w korkach i będzie jechał np. 4 razy dłużej, przez co do atmosfery zostanie wyemitowane więcej CO2.

Dodano po 35 [sekundy]:

Co prawda to najmniejszy problem ale zawsze jest
Back to top

-Obywatel-
Poziom 15
Poziom 15

Post#265 23 Dec 2009 23:40   

telefon123 wrote:
Lepiej by się zajęli problemem wywalania śmieci do lasu, czy recyklingu (chodzi o to, by ludzie oddawali do punktu a nie wywalali), oraz spopularyzowaniem akumulatorków a nie wycofywaniem żarówek czy proteście przeciwko autostradą. Swoją drogą, gdy jest więcej autostrad to samochód przejedzie daną trasę w x godzin, a jeśli ich nie będzie to będzie stał w korkach i będzie jechał np. 4 razy dłużej, przez co do atmosfery zostanie wyemitowane więcej CO2.

Dodano po 35 [sekundy]:

Co prawda to najmniejszy problem ale zawsze jest

Zapomnij... Oni mają w du**e rzeczywiste problemy tego świata. Oni kręcą swoje lody a te głośno wykrzykiwane hasełka to fasada i zasłona dymna.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#266 24 Dec 2009 10:47   

Skąd to kolega wszystko wie?
W takim razie co jest pod tą zasłoną dymną?
A to że mają w d***e to wiem, tak naprawdę wszyscy to mają w d...
Back to top

-Obywatel-
Poziom 15
Poziom 15

Post#267 24 Dec 2009 14:41   

telefon123 wrote:
Skąd to kolega wszystko wie?
W takim razie co jest pod tą zasłoną dymną?
A to że mają w d***e to wiem, tak naprawdę wszyscy to mają w d...

Skąd to wiem? Wystarczy trochę pomyśleć. Ekolodzy stali się po prostu instrumentem lobbingu dla różnych grup interesów.
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#268 25 Dec 2009 16:46   

Rzeczywiście takie wrażenie można odnieść.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#269 25 Dec 2009 18:01   

No prawda, wystarczy że producent zareklamuje coś pod hasłem "zużywa 30% mniej energii", i ekolodzy zajmą się resztą.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Dec 2009 18:01   

Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#270 04 Jan 2010 19:59   

Oglądaliście program UWAGA??

Właśnie słucham jak koleś mówi, że rtęcią z 1 świetlówki można zatruć 2000l wody.
Podobno 0.001 mg wystarczy do zatrucia 1l wody, w świetlówce są 2mg

Po drugie, mierzyli prąd świetlówki i rzeczywiście energooszczędna staje się dopiero po kilku minutach, pomijając "energooszczędność" potrzebną do jej wyprodukowania ;)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ?
Page 9 of 17 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 15, 16, 17  Next
Jump to page:
Similar topics
Koniec Świata - niekoniecznie "na wesoło" (118)
"Bynajmniej" czy "przynajmniej"?OBA! (10)
"""Siatka PCV """"zamiast (1)
Satel "CA4MX" + "SZW-02" + "CA-4 VK (5)
"Uprzejmie donoszę" - szczególnie "sępom" (15)
wyjścia układu 4047: "OSC" i "O" (1)
jak "domowymi sposobami" sparawdzić czy paliwo chr (4)
Czy jest w Polsce "mocny" na moją instalkę LPG (1)
"Ostatnia sztuka z wystawy" - czy nalezy się rabat (3)
Jaką spawarke wybrać? TIG "Magnum czy sherman" (2)

Page generation time: 0.097 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed