| Author |
x mysia x Poziom 18

|
08 Aug 2009 16:33 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Wiecie co chłopaki, co byście nie pisali to i tak nic nie zmieni mają zrobić to zrobią i co na to poradzicie...
Pozdrawiam :-D
|
|
| Back to top |
|
 |
darts Poziom 14

|
08 Aug 2009 16:37 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Zobaczycie w jakim tempie teraz będą znikały żarówki na klatkach schodowych tam gdzie jest 230V, nawet te 40W. A potem będzie to samo z nowymi bo kto będzie kupował po 20 dychy jak może zapier...
Ten przepis nie na Polskę niestety.
|
|
| Back to top |
|
 |
x mysia x Poziom 18

|
08 Aug 2009 16:38 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Teraz giną, a co będzie póżniej...
Zgadzam się z tobą :-D
|
|
| Back to top |
|
 |
faradek Poziom 12

|
08 Aug 2009 22:14 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
:arrow: Ash Ketchum
Zrobiłem małą sesję zdjęciową żarówce, która tak Cię fascynuje ;) Aparat mam taki sobie więc cudów nie ma ale coś widać.
Kilka zdjęć na pełnej mocy:
A teraz żarzącej się:
Zanim jeszcze zacząłem jej używać to żarnik wyglądał normalnie - nie był obwiśnięty ;)
Co do tej dużej to nie wiem jaką ona ma moc - nic na niej nie pisze, ale kiedyś ją włączyłem to nie dawała zbyt dużo światła - raczej coś jak dzisiejsza 200W, lecz było ono bardzo żółte - może ona jest na wyższe napięcie? W kopalniach podobno wykorzystuje się różne dziwne napięcia.
BTW jeśli chodzi o wycofanie żarówek ze sprzedaży to nie tyle denerwuje mnie fakt że ich nie będzie, bo u mnie w domu w większości opraw i tak świecą świetlówki kompaktowe, a w piwnicy liniowe, lecz to że ogranicza mi się jako obywatelowi możliwość wyboru źródła światła przy zakupie. I pomyśleć że to unia funduje nam takie atrakcje. Niech do samochodów też powciskają świetlówki - będzie ekologicznie że hej! Drugą sprawę też ktoś tu poruszał - mianowicie zawartość szkodliwych związków chemicznych. Jeśli zwykłą żarówkę wyrzucę do śmietnika to zamienia się ona w kupkę szkła i odrobinę metalu. A jeśli ktoś wyrzuci świetlówkę kompaktową do kubła/lasu/rzeki to jej zawartość, która nie jest tak przyjazna jak zawartość zwykłej bańki, mamy w powietrzu, glebie, wodzie, warzywach, owocach i w nas samych itd. Ponadto w zimie zwykła żarówka jest nam w stanie dogrzać pomieszczenie. Tak więc z tą ekologią to nie jest takie pewne. A producenci już zacierają ręce - odżyją po kryzysie że hej.
|
|
| Back to top |
|
 |
MoniTOX Poziom 20

|
08 Aug 2009 22:19 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Jestem przeciwny wycofaniu pospolitych żarówek.
Będę musiał kupić na zapas kilkanaście.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Aug 2009 22:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
airbites Poziom 18

|
09 Aug 2009 00:21 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
są żarówki tradycyjne ale halogenowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ash Ketchum Poziom 21

|
09 Aug 2009 10:57 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Być może to jest jakaś 300w dostosowana do napięcia 280V - widziałem takie 100w prawdopodobnie też z kopalni. Widać ma dłuższy żarnik - tamte też takie miały.
Co do tej ruskiej żarówki to ta co widziałem wtedy miała właśnie tak obwieszony żarnik - twoja wisiała bańką do dołu?
Co do tradycyjnych żarówek halogenowych to istnieją takie o wyglądzie zwykłej bańki - wewnątrz jest mały żarnik halogenowy. I to świeci nieźle. Ostatnio ten typ potaniał i to znacznie - poniżej 5zł za OSRAM właśnie przez fakt wycofywania żarówek tradycyjnych. I ma on dziwne moce podane np 28W, 42W (te wprowadzono najpierw, ostatnio także 18W oraz 52W, 72W, 105W i 140W) co odpowiada żarówkom normalnym 25, 40, 60, 75, 100, 150, 200W. Nawet są świecowe - 28W i potem doszły 18 i 42W oraz reflektorowe R50 28W oraz R63 42W. Być może dołączą inne moce i kształty np tych kulek małych jak będzie zapotrzebowanie. Żarówki te są oznaczone jako energooszczędne halogeny -30% energii, mają klasę energetyczną C i pisze że mogą być usuwane jako normalny odpad domowy - czyli jak te zwykłe.
|
|
| Back to top |
|
 |
faradek Poziom 12

|
09 Aug 2009 12:24 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Ta ruska żarówka świeciła w kilku lampach, w różnych położeniach, lecz ostatnio faktycznie wisi sobie w piwnicy grzybkiem do dołu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ash Ketchum Poziom 21

|
09 Aug 2009 12:43 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
I świeci jaśniej od tej 100w nawet polampu? Światło jest bielsze? O ile pamiętam to jedynie 100w miała taki obwieszony żarnik - pewnie przez to że w WC kina była używana podobno od początku jego istnienia. Właśnie mi się przypomniało - w korytarzu tego samego kina były wtedy plafony pozbawione klosza i była tam żarówka 75W z takim samym stemplem jak ta. Ale kształt miała normalny i żarnik jak polamp - widać więc, że te grzybkowe to coś innego już - dwuskrętka no i żarzące się podpórki żarnika - niespotykane w normalnych żarówkach - krypton lepiej izoluje termicznie niż argon i stąd ten efekt. 40 i 60W grzybkowe też miały takie żarniki - tylko napięte - pewnie mniej używane. A Razno normalne 40 i 60W miały właśnie takie jak stare polamp. Obok były polampy 75 i 60W i ta świeciła takim samym światłem jak polamp. Tylko tamta świeciła jaśniejszym. Teraz mi się przypomniało, że ktoś użył takowej do lampy plazmowej - tu na forum gdzieś jest - wyładowania były innego koloru co świadczy o obecności innego gazu w bańce. Jak byłem już na drugim filmie była zastąpiona przez PILA 60 czy 75W - poszły obydwie po tym niespełna roku czasu.
|
|
| Back to top |
|
 |
faradek Poziom 12

|
09 Aug 2009 16:05 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| Ash Ketchum wrote: |
| I świeci jaśniej od tej 100w nawet polampu? Światło jest bielsze? |
Właśnie nie, ona świeci tak samo jak nowa 100W Philips.
| O ile pamiętam to jedynie 100w miała taki obwieszony żarnik... |
Wg mnie im mocniejsza żarówka tym bardziej żarnik obwiśnie z powodu jego większego ciężaru.
| ...dwuskrętka no i żarzące się podpórki żarnika - niespotykane w normalnych żarówkach... |
Czy takie niespotykane? Z tego co widzę to nie tylko w tej ruskiej żarówce podpórki się żarzą:
To jest foto tej żarówki Polam z 1972 roku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ash Ketchum Poziom 21

|
09 Aug 2009 17:39 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
A w nowej philips się żarzą? Dawno nie widziałem starych żarówek, chyba że mniejszej mocy - tam to nie występuje. One się żarzą czy po prostu odbijają światło?
|
|
| Back to top |
|
 |
niutat Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
zdzicho44 Poziom 18

|
09 Aug 2009 17:54 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
To zwykły skok na kasę. I tak najwięcej energii pochłaniają elektrosprzety stosowane w naszych domach. Oświetlenie to margines.
Powinny zostać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Aug 2009 17:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
faradek Poziom 12

|
09 Aug 2009 18:18 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| A w nowej philips się żarzą? |
Według mnie żarzą się w każdej żarówce tylko ciężko to zaobserwować, ja jak robiłem zdjęcia lekko żarzących się żarówek, wykorzystywałem w tym celu bezwładność włókna - ustawiałem aparat gdy żarówka świeciła pełną mocą, wyłączałem ją i w tym momencie robiłem zdjęcie. Kiedyś w zwykłej 200W PILA po wyłączeniu zauważyłem że lekko tlą się te druty które doprowadzają prąd do żarnika ;)
Zgadza się i dokładnie taka sama dwuskrętka znajduje się w każdej nowej żarówce, tylko że w żarówkach 230V żarnik jest dużo cieńszy przez co wydawać się może że to zwykła pojedyncza skrętka.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Yasashii Poziom 9

|
10 Aug 2009 04:36 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Ja jestem przeciwko wycofaniu klasycznych żarówek... jak wszyscy zresztą co udowadnia ten temat... no ale jako że nasz ustrój kochany demokracją zwany jest tak doskonały, że mimo swojej nazwy (która oznacza rządy ludu) nikt tego ludu nie słucha. Nikt nie chce świetlówek a klasyczne wycofują... piękny popis polityków. Tak samo jak by minister edukacji chciał/a zabronić sprzedaży gier komputerowych bo powodują agresję wśród młodzieży. (btw, żeby zobaczyć skąd tak naprawdę bierze się agresja wśród młodzieży, wystarczy na parę minut wejść na boisko podczas meczu). To jest absurd. Chcą, żeby wszyscy używali świetlówek? ok. Są do kitu, bo słabiej świecą, a te większe mimo, iż dorównują światłem żarówkom, to są olbrzymie w porównaniu do tych drugich. Poza tym trzymają bardzo krótko. Ok. Ja jestem w stanie to znieść. Ja tak. Ale weźmy np takich producentów lamp z lawą. Posiadałem kiedyś jedną więc znam jej budowę i zasadę działania, która wbrew pozorom, jest bardzo prosta. W butelce podgrzewanej i podświetlanej przy okazji żarówką, znajduje się wosk. Po nagrzaniu staje się on bardzo lekki więc odczepia się taki "glut" i leci w górę, gdzie lekko ochładza się, stając się cięższym i opada na dół. Cudaczne. Ale tylko z żarówką. Całość była "zasilana" klasyczną bańką płaską z przodu dzięki czemu mogła idealnie przylegać do dna i ogrzewać go całym potencjałem. Nie wyobrażam sobie takiej lampy z świetlówką, ze względu na swój kształt, którego pewnie nie idzie tak dostosować, a nawet jeśli, to będzie to kosztowne (bo wykorzystywane tylko w tym) i tak oto świat zapomni o lampach z lawą. To tylko jeden, błahy co prawda przykład, co będzie bez baniek. Jak się zastanowić to całkiem spora ilość różnych wynalazków nie będzie mogła egzystować. Pozostaje tylko nadzieja, że nikt nie wymyśli, aby świetlówki wprowadzić w samochodach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Aug 2009 04:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
żarówka rtęciowa Poziom 23

|
10 Aug 2009 07:50 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Fluorescencyjne źródła światła nie nadają się do samochodów osobowych, ale LEDy już tak. Oprócz żarówek będą wycofane za kilka lat także świetlówki o CRI<80, moim zdaniem powinny być natychmiast wycofywane ze względu na niedużą skuteczność świetną oraz szkodliwe światło. Powinni jeszcze narzucić zakaz dla świetlówek energooszczędnych o trwałości poniżej 9000h.
|
|
| Back to top |
|
 |
LuckyDj Poziom 23

|
10 Aug 2009 11:51 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Jestem za, ale pod warunkiem, że ktoś powstrzyma zalew taniego chłamu, który wysiada po miesiącu.
Ludzie kiedyś płaciłem za świetlówkę energooszczędną powiedzmy 70zł, ale świeci mi już 11, a druga 9 rok !! Są już prawie całe czarne, ale świecą.
Teraz? Idź kup, jak poświeci pół roku to będzie dobrze.
No i oczywiście nie wszędzie da się zastąpić żarówkę świetlówką.
|
|
| Back to top |
|
 |
żarówka rtęciowa Poziom 23

|
10 Aug 2009 12:00 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| LuckyDj wrote: |
| No i oczywiście nie wszędzie da się zastąpić żarówkę świetlówką. |
Tam doskonale sprawdzają się lampy z diodami LED.
Ja chyba zamienię świetlówki kompaktowe na świetlówkę liniową pięciopasmową, ma ona znacznie lepsze parametry. :twisted:
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Aug 2009 12:40 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Zamień na żarówkę rtęciową ;)
A moim zdaniem ten przepis też jest chory.
W wypadku zaprzestania sprzedaży baniek, nie wierzę, żeby świetlówki potaniały.
Producenci usprawiedliwiając sie wysokimi cenami będą mówili, że zmienili technologię wytwarzania, żeby były bardziej ekologiczne, na co ludzie nie będą strajkować, a wytwórca będzie liczył pomnożone zyski.
Jeśli fabryki będą produkowały tanio, to w końcu pośrednicy wywindują ceny, tworząc tzw. zmowę cenową.
Mam dzisiaj zły dzień, musiałem na kogoś powrzucać.
|
|
| Back to top |
|
 |
slu_1982 Poziom 21

|
10 Aug 2009 13:02 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Ja sobie taką po domu świece hahah :D :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Aug 2009 13:18 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Halogenowa podczerwień?
|
|
| Back to top |
|
 |
slu_1982 Poziom 21

|
10 Aug 2009 13:26 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Że co ?! hahaha :D
Dodano po 7 [minuty]:
No dobra halogen z dławikiem 400W ? :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Ash Ketchum Poziom 21

|
10 Aug 2009 14:17 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
To metalohalogen 400w? I na to jakiś filtr?
|
|
| Back to top |
|
 |
arekb81 Poziom 19

|
10 Aug 2009 16:41 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Jedna rzecz mnie ciągle zastanawia. Niby mamy demokrację. Wybieramy przedstawicieli narodu do parlamentu itd. którzy mają reprezentować większość, która ich wybrała. Większość chce używać nadal zwykłych żarówek, a tymczasem garstka ludzi decyduje wbrew większości. Dotyczy to nie tylko żarówek, ale również innych dziedzin życia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
10 Aug 2009 16:55 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
AVE...
Nie rozumiesz sensu demokracji...
My nie wybieramy ludzi, którzy nas reprezentują - wybieramy ludzi, którzy sprzedają nam bajki tylko po to, by dorwać się do najlepszej posady dostępnej w Polsce. Gdyby demokracja miała działać, to wszyscy powinni brać udział w każdym głosowaniu. Mamy odpowiednie środki techniczne, ale jesteśmy zbyt leniwi, by głosować nad każdą sprawą. Frekwencja na zwykłych wyborach jest niska, a co dopiero by było, jakbyśmy musieli codziennie głosować? Referendum w sprawie żarówek nikt nie zrobi. A nasi przedstawiciele mają to gdzieś. Zatem pożegnamy żarówki albo zrobimy ogólny bunt przeciw władzy, czyli we współczesnej nowomowie zostaniemy terrorystami...
A uczono mnie, że to komunizm był zły...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Aug 2009 16:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
LuckyDj Poziom 23

|
10 Aug 2009 16:57 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Tak Kolego, ale pamiętaj że mieszkasz w Polsce i ta większość wcale nie musi nią być na prawdę ;)
Z tego co widzę to zawsze garstka ludzi przemawia za większością, w imię jakiśtam kruczków prawnych itd.
Co by nie było to zawsze jest zgodne z prawem, bo u nas w kraju prawo ustala się dla siebie, a nie dla ludzi. A to siebie to znaczy tych co rządzą ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
VCR ELEKTRONIK Poziom 11

|
11 Aug 2009 16:02 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Uwazam ze kazdy powinien miec prawo wyboru, poniewaz nie dla kazdego swietlowki sa dobre. Kiedys stosowalem swietlowki w calym domu i po kilku latach powrocilem do zarowek. Przy swietlowkach szybciej meczy sie wzrok a mnie osobiscie nawet boli glowa. Wycofanie zarowek jest niesluszne, ale mnie to nie martwi gdyz mam duzy zapas... Zatem kierunek hurtownia koledzy...
|
|
| Back to top |
|
 |
spearhead Poziom 12

|
11 Aug 2009 17:24 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
mnie też boli głowa od świetlówek, poza tym światło w niektórych drga, co jest przyczyną pogorszenia wzroku. a jeśli chcecie, aby wam bańka dłużej pochodziła, to należy po wkręceniu przetrzeć ją denaturatem, ew. rozpuszczalnikiem, aby pozbyć się tłuszczu i innych zanieczyszczeń, co znacznie polepszy chłodzenie. może wydaje się to nieznaczące, ale zaobserwowałem 2x dłuższe życie żarówki dzięki temu
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
11 Aug 2009 17:35 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Ja się siłą rzeczy musiałem przyzwyczaić do świetlówek. W podstawówce i gimnazjum były tylko świetlówki. A że niektóre mrygają to święta prawda. Nie wiem dlaczego, ale jak patrza na świetlówkę kątem oka to wydaje mi się, że mryga jakieś 7-10Hz, co jest okrutnie męczące.
|
|
| Back to top |
|
 |
LuckyDj Poziom 23

|
11 Aug 2009 17:57 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Z resztą dzisiejsze "bańki" są takiej samej jakości jak i te chińskie świetlówki :P
U mnie w pracy na sali widowiskowej mam ponad 40 żarówek 40W i 60W. Załączane są ściemniaczem o dość długim czasie "wejścia" światła (co teoretycznie powinno bardzo przedłużyć żywot takich żarówek), a nie ma tygodnia żeby któraś nie strzeliła.
|
|
| Back to top |
|
 |