| Author |
Guest Poziom 26

|
24 Mar 2010 21:34 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Kolego HDD-SATA, fakt, wszystko do czegoś służy, jednak te świetlówki kompaktowe to coraz gorsze robią, jeszcze niedawno to się starali, teraz ludzie nie mają wyboru to wciskają kit. No i są miejsca gdzie żarówka jest niezastąpiona.
A czy zakaz dotyczy również małych (takich do lampek biurkowych) żaróweczek halogenowych? Bo w 2012 nie będzie żadnych zwykłych żarówek (teoretycznie nawet takiej do lodówki, a nawet choinkowych).
A słyszał ktoś że chcą kasety VHS wycofać? Czy to prawda?
Ja coś czuję, że jeszcze nie jedną głupotę zrobią np. wycofają zapałki, baterie jednorazowe, napięcie w sieci z 10 razy zmienią, zmienią normy dotyczące "legalnych" warzyw i owoców, określą godziny w jakich można zapalać światło (bo jak nie to straż miejska i mandacik), i tak w nieskończoność można wymieniać. Już wystarczający bałagan zrobili.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
24 Mar 2010 21:47 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Wyobraźcie sobie świetlówkę w zamrażalniku , zanim świetlówka się oświeci to odmrozisz sobie palce.
Może jeszcze będą kazali do samochodu montować akumulatory Li-Ion bo "kfas jest rzroncy i ołuf szkodliwy"
Co powiecie na żarówki samochodowe , trudno wyobrazić sobie np. sodówkę jako reflektor.
|
|
| Back to top |
|
 |
niutat Poziom 23

|
24 Mar 2010 22:01 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| elektryku5 wrote: |
Wyobraźcie sobie świetlówkę w zamrażalniku , zanim świetlówka się oświeci to odmrozisz sobie palce.
Może jeszcze będą kazali do samochodu montować akumulatory Li-Ion bo "kfas jest rzroncy i ołuf szkodliwy"
Co powiecie na żarówki samochodowe , trudno wyobrazić sobie np. sodówkę jako reflektor. |
Ja to sobie wyobrażam niestety bo przecież chyba każdy wie kto od nas zasiada w parlamencie europejskim.
Strach pomyśleć co zasiada z innych krajów.
Ja się zaczynam bać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
25 Mar 2010 11:58 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
[...]
Co powiecie na żarówki samochodowe , trudno wyobrazić sobie np. sodówkę jako reflektor. |
No sodówkę to może nie, ale nie zdziwiłbym się gdyby kazali pozakładać wszystkim reflektory ksenonowe koniecznie z jakimś certyfikatem europejskim. Może wprowadzą zakaz słuchania radia w aucie (sam uważam że głupotą jest jechać ulicą z całym bagażnikiem subwooferów, wtedy to nawet szyby pękają, ale zwykłe 4 głośniki ew. subwoofer wystarczą).
A gdybym zobaczył tego gościa od żarówek (ten co wymyślił przepis który parlament przyjął) to bym tak mu do .... nakopał, że karetką do szpitala by go zabierali.
Teraz od ruskich żarówki mleczne muszę importować :) (znajomy na tirach po wschodzie jeździ).
Zakaz dot. żarówek dotyczy również małych halogenów i żarówek niskonapięciowych?
Żarówka niskonapięciowa:
Link
| Quote: |
| Wyobraźcie sobie świetlówkę w zamrażalniku , zanim świetlówka się oświeci to odmrozisz sobie palce. |
Dzięki że przypomniałeś, zapomniałbym o zapasie żaróweczek do lodówki (w końcu zwykła piętnastka e14).
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
25 Mar 2010 12:48 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| telefon123 wrote: |
Dzięki że przypomniałeś, zapomniałbym o zapasie żaróweczek do lodówki (w końcu zwykła piętnastka e14). |
Właśnie dziś trafiłem w markecie na ,,promocję'' po 69gr/szt, kupiłem 30szt...
|
|
| Back to top |
|
 |
HDD-SATA Poziom 14

|
25 Mar 2010 19:49 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Kolego HDD-SATA, fakt, wszystko do czegoś służy, jednak te świetlówki kompaktowe to coraz gorsze robią, jeszcze niedawno to się starali, teraz ludzie nie mają wyboru to wciskają kit. No i są miejsca gdzie żarówka jest niezastąpiona.
A czy zakaz dotyczy również małych (takich do lampek biurkowych) żaróweczek halogenowych? Bo w 2012 nie będzie żadnych zwykłych żarówek (teoretycznie nawet takiej do lodówki, a nawet choinkowych).
A słyszał ktoś że chcą kasety VHS wycofać? Czy to prawda?
Ja coś czuję, że jeszcze nie jedną głupotę zrobią np. wycofają zapałki, baterie jednorazowe, napięcie w sieci z 10 razy zmienią, zmienią normy dotyczące "legalnych" warzyw i owoców, określą godziny w jakich można zapalać światło (bo jak nie to straż miejska i mandacik), i tak w nieskończoność można wymieniać. Już wystarczający bałagan zrobili. |
Może masz racie, dawno nie kupowałem tych żarówek energooszczędny 3 lata temu kupiłem sobie jakąś tanią 20W do pokoju i nie wyobrażam sobie na jej miejsce zwykłą żarówkę, chociaż zrobiłem zapas żarówek 100W.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
26 Mar 2010 21:59 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Ja mam zapas "wszystkiego po trochę", z dużą przewagą 60 i 40 wat.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
06 Apr 2010 21:53 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Słyszał ktoś, że zmienią napięcie w sieci z 230V na 240V? Wtedy na nic zdadzą się te nasze zapasy, gdyż trwałość takej żarówki wyniesie wtedy tylko kilkaset godzin. W końcu się zdenerwuję to założę transformator który da mi 220V i wtedy żarówka będzie kilkukrotnie trwalsza od gwarantowanych 1000h.
|
|
| Back to top |
|
 |
-Obywatel- Poziom 15

|
06 Apr 2010 22:11 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| Słyszał ktoś, że zmienią napięcie w sieci z 230V na 240V? Wtedy na nic zdadzą się te nasze zapasy, gdyż trwałość takej żarówki wyniesie wtedy tylko kilkaset godzin. W końcu się zdenerwuję to założę transformator który da mi 220V i wtedy żarówka będzie kilkukrotnie trwalsza od gwarantowanych 1000h. |
Chyba nie będzie tak źle bo żarówki mają zakres napięć 220 - 240V. Poza tym nie wszędzie w gniazdach rzeczywiście występuje deklarowane napięcie. Na moim starym mieszkaniu miałem w gniazdach 218V (przy deklarowanym 230V). Na nowym mieszkaniu mam jednak jak w mordę strzelił 230 - 232V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Apr 2010 22:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
06 Apr 2010 22:29 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
BA, gdy jeżdżę na wczasy na BARDZO tanie pole namiotowe, to tam napięcie spada nawet do 120V ale chwilowo. Średnio trzyma się na poziomie 180-190. Żarówki to żarzą się, a nie świecą. Założę 100W i świeci jak 40W. Zasilam grube rzeczy, żarówki, farelki, grzałki itp. Jak się instalacja na polu zjara to nie mój problem. TV gdy nie zapala to podłączam go do przetwornicy 12v dc>230V ac 300W, przetwornica do akumulatora samochodzie, ten gdy pójdę spać pod prostownik, chodź mimo to aku się nie naładuje tak jak powinien (niskie napięcie w sieci). Ale gdy się kawałek gdzieś pojedzie już jest OK.
|
|
| Back to top |
|
 |
excray Poziom 20

|
06 Apr 2010 22:34 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| cirrostrato wrote: |
Dzięki że przypomniałeś, zapomniałbym o zapasie żaróweczek do lodówki (w końcu zwykła piętnastka e14). |
Właśnie dziś trafiłem w markecie na ,,promocję'' po 69gr/szt, kupiłem 30szt... |
A za pół roku kupisz lodókę z oświetlenie LED w środku <lol>
A tak swoją drogą ja też jestem na nie. I to nie ze wzgędu na cenę/jakość/czas rozgrzewania się tylko ze względu na paskudne białe światło emitowane przez świetlówki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
06 Apr 2010 22:38 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Podobno te żarówki mają ciepłą barwę światła - ale czysto teoretycznie. W praktyce barwa jest do d... nie podobna.
|
|
| Back to top |
|
 |
excray Poziom 20

|
06 Apr 2010 22:52 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Podstawowa różnica to taka że żarówa daje światło widmowo zbliżone do białego tymczasem jarzeniówa daje trzy piki - czerwony, zielony i niebieski co teoretycznie oszukuje wzrok i daje imitację białego a w praktyce męczy wzrok i moim zdaniem - pogarsza postrzeganie szczegółów i kolorów
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
07 Apr 2010 19:26 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Jeżeli chodzi o napięcie sieci to jeden miernik 830 pokazywał mi ok. 200V, Lavo 3 jeszcze mniej , a jeszcze inny 830 pokazywał mi 225V.
Mając jakiś niedokładny miernik takie pomiary się nie zdadzą lecz ostatni miernik pokazał (chyba) poprawne napięcie.
Odpalając jakieś naprawiane wzmacniacze czy przetwornice zawsze używam żarówek 60-100W , niestety rezystor na taką moc kosztował by kupę kasy ,a świetlówki czy tam led-y się do tego nie nadają bo są za słabe...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Apr 2010 19:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
10 Apr 2010 08:11 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Jeśli ktoś chce kupić "setki" albo żarówki mleczne to w Łodzi przy ul. Łagiewnickiej 87 jeszcze są. Oni chyba cały tir tego musieli kupić na zapas, albo gdzieś nielegalnie kupują.
|
|
| Back to top |
|
 |
-Obywatel- Poziom 15

|
10 Apr 2010 08:43 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| Jeśli ktoś chce kupić "setki" albo żarówki mleczne to w Łodzi przy ul. Łagiewnickiej 87 jeszcze są. Oni chyba cały tir tego musieli kupić na zapas, albo gdzieś nielegalnie kupują. |
Niedaleko Polski są Białoruś, Ukraina, Rosja, Norwegia. Nikt nikomu nie zabrania przywieźć sobie stamtąd 'setek'. Kupowanie tam żarówek nie jest nielegalne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
10 Apr 2010 12:55 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Prywatny człowiek może. Ale sklepy nie mogą zamawiać i importować żarówek.
Kiedyś jak będę blisko granicy kupię cały samochód żarówek i sprzedam na allegro. Setki schodzą jak świeże bułeczki.
A ktoś nie wie czy PIŁA (Philips Lighting Poland) w pile produkuje "setki"? W polsce ich nie ma, ale może na eksport idą.
|
|
| Back to top |
|
 |
LuckyDj Poziom 23

|
10 Apr 2010 15:35 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Już wyobrażam sobie import żarówek 100W zza wschodniej granicy.
Dzwonię do dilera "jo stary, za godzinę w parku, potrzebuję 8 setek" hehehe, k*rwa, gdzie my żyjemy...
|
|
| Back to top |
|
 |
stroggo81717 Poziom 22

|
10 Apr 2010 16:56 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| LuckyDj wrote: |
| gdzie my żyjemy... |
W Polsce, kraju, który jest zależny od UE, gdzie są głupie ustawy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
11 Apr 2010 11:45 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
I jeszcze proponuję osobną instalację na oświetlenie, tzn. autotransformator istawiony na 220V (na wyższym spalą się po miesiącu). A co by było gdyby żarówki były równie nielegalne jak narkotyki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
12 Apr 2010 18:49 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
A ja właśnie widziałem w jednym z marketów budowlanych świeżą dostawę żarówek 100W, przezroczyste, produkcji Osram (prawdopodobnie magazynowane) ... pełna półka ... tylko cena spekulacyjna 5.45 zł za sztukę ...
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
12 Apr 2010 18:58 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
| cena spekulacyjna 5.45 zł za sztukę ... |
To prawdziwy rozbój , jak mogą chcieć 5zł. za produkt którego wyprodukowanie kosztuje 50gr+- .
|
|
| Back to top |
|
 |
Stary1952 Poziom 22

|
12 Apr 2010 19:03 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
To prawdziwy rozbój , jak mogą chcieć 5zł. za produkt którego wyprodukowanie kosztuje 50gr+- . |
Gwarantuję Ci , że taki rozbój to jeszcze pryszcz - czeszą nas duuużo lepiej i to na każdym kroku . :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
12 Apr 2010 19:23 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Ciekawe są te chińskie telewizory i inne graty najpierw są po kilka tys. ,a potem po 1/10 ceny, najciekawsze ile kosztuję wyprodukowanie tego szmelcu. :(
Dzisiejsze żarówki to totalna porażka wytrzymują gdzieś 1/3 tego co stare polamy i inne, nie raz nie dwa miałem że po wkręceniu żarówki od razu się wypalała.
Weźmy przykład osramu 75W świeciła nie więcej niż 1/2h i nabrała tlenu po czym od środka zbielała , a żarnik stał się czarny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dj Joker Poziom 20

|
14 Apr 2010 19:55 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Jak wszystko, co robią chinole....ew. jak wszystko robione od niechcenia, tylko po to by zarobić... Precz z świetlówkami! Takie światło to ja chcę w garażu, ale w domu to samobójstwo.
|
|
| Back to top |
|
 |
LuckyDj Poziom 23

|
14 Apr 2010 20:18 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Świetlówki energo dostępne kilka lat temu było dużo lepsze (droższe, ale lepsze - co do barwy, mocy i jakości) niestety...
Kilka stron temu byłem za, teraz testując kilkanaście typów i mając na uwadze opinie kilku kolegów używających takich lamp, muszę zmienić zdanie - jestem przeciw (przeciw zalewowi taniego g*wna)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Apr 2010 20:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Książe Radziwił Poziom 18

|
15 Apr 2010 09:12 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Ostatnio znalazłem żarówkę 200 W ,chyba odłożona z powodu nadtapiania plastikowych oprawek przez głupotę do piwnicy powinna pasować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
topanja Poziom 2

|
10 May 2010 03:36 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|
Dawniej gdy świetlówka energooszczędna kosztowała pół miliona zł uważałem ją za szczyt osiągnięć - jakże się myliłem. Dziś jestem przeciw.
|
|
| Back to top |
|
 |
Romulus7874 Poziom 19

|
10 May 2010 20:01 Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ? |
|
|
|