FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ?
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#61 11 Aug 2009 18:08   

Re: Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ?

A o jakim typie żarówek mówisz?
Back to top

Hokoczu
Poziom 16
Poziom 16

Post#62 11 Aug 2009 18:12   

Gdyby zaprzestano produkcji "baniek" to ich ceny po jakimś czasie by spadły i można by zrobić sobie zapas. Raczej tymczasowo jest to nierealne.
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#63 11 Aug 2009 18:13   

Są to zwykłe żarówki z dużym gwintem 40 i 60W/230V PIŁA
Back to top

inkognito09
Poziom 22
Poziom 22

Post#64 11 Aug 2009 19:08   

Koniec baniek?

Teraz wiem czemu mi rąbnęli na wsi z podwórka żarówkę 250W...
Back to top

Ash Ketchum
Poziom 21
Poziom 21

Post#65 11 Aug 2009 19:27   

A co to za żarówka była? Taka biała podłużna?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Aug 2009 19:27   

Back to top

XboXC
Poziom 14
Poziom 14

Post#66 17 Aug 2009 21:24   

To pewnie lampa rtęciowa.
A jeśli mowa o niej - wiecie. Istnieją lampy żarowo-rtęciowe na E27, które można po prostu podmienić zamiast zwykłej żarówki :D

Okazuje się, że skoro nie bedzie zwykłych żarówek, a wiec bedziemy zmuszeni do wymiany ich na inne - to mamy tutaj wiele opcji żarówek/lamp. Kwestia tylko taka, czy po wymianie faktycznie bedzie jakas enegrooszczednosc (kosztem naszych kieszeni na kupno lamp).
Back to top

Zumo
Poziom 18
Poziom 18

Post#67 17 Aug 2009 22:51   

Oto co GreenPeace robi z żarówkami:

Link

Back to top

mr.papryk
Poziom 15
Poziom 15

Post#68 17 Aug 2009 23:07   

Ja mam Ledy bo jedna żarówka Led bierze 1,5 watów ;) I światło jest rozproszone, zależy jaką się kupi, jak są diody na wierzchu to świeci rozproszoniej ;D A jak taka z diodami za soczewką (filtrem) to punktowo . Nie jestem za wycofaniem :) chodź wole Xenonowe ;) .
Back to top

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23

Post#69 18 Aug 2009 09:16   

I do tego takie źródła świecą znacznie słabiej niż żarówka o mocy 15W. Szkoda Gadać.:|

Dodano po 17 [minuty]:

RmikiOCK wrote:
Nie wiem dlaczego, ale jak patrzą na świetlówkę kątem oka to wydaje mi się, że mruga jakieś 7-10Hz, co jest okrutnie męczące.

Świetlówka zużyta właśnie się tak objawia.:|

Dzisiejsze świetlówki standardowe to szajs o małej trwałości. Mam w domu świetlówkę Philips TLD 36W/840, która jest intensywnie użytkowana trzy lata i jej końce jeszcze nie są czarne.
Back to top

slu_1982
Poziom 21
Poziom 21

Post#70 18 Aug 2009 10:00   

No tak tłuczenie żarówek jest bardziej ekologiczne od ich użytkowania w sposób przeznaczony....
Back to top

MrKatharsis
Poziom 17
Poziom 17

Post#71 18 Aug 2009 10:16   

Jasne, że tak! Kosztują grosze, a marnują energię za całkiem pokaźne kwoty.
Back to top

mr.papryk
Poziom 15
Poziom 15

Post#72 18 Aug 2009 12:26   

Swietlówki są bee żarówki Bańka są w miare ale ja Wole Ledy ;d
Back to top

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23

Post#73 18 Aug 2009 12:28   

Ale świetlówki mają największą skuteczność świetlną z lamp o małych mocach i to przy dobrej jakości światła.
Back to top

konradr25
Poziom 11
Poziom 11

Post#74 18 Aug 2009 15:46   

MrKatharsis wrote:
Jasne, że tak! Kosztują grosze, a marnują energię za całkiem pokaźne kwoty.

I ich wyprodukowanie tylko poto zeby je potluc tez bylo takie ekologiczne no nie?

No, a czy takie ekologiczne bedzie używanie kompaktówek skoro taka ciemnota będzie wrzucac je razem z innymi odpadami? Zaloze się ze na chwile obecna 95% zużytych świetlówek w gospodarstwach domowych leci do kosza razem z innymi śmieciami komunalnymi.

No bo kto będzie leciał szukać kosza odpowiedniego do tego typu odpadów? Ja sam nie znam odpowiedniego miejsca gdzie je wyrzucać w moim mieście i musze je zawozić do miasta 40 km dalej od mojego.
Back to top

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23

Post#75 18 Aug 2009 17:18   

konradr25 wrote:
No, a czy takie ekologiczne bedzie używanie kompaktówek skoro taka ciemnota będzie wrzucać je razem z innymi odpadami? Założę się ze na chwile obecna 95% zużytych świetlówek w gospodarstwach domowych leci do kosza razem z innymi śmieciami komunalnymi.

Prawie codziennie zaglądam na osiedlowy śmietnik i tylko raz widziałem tam świetlówkę energooszczędną w całości. Częściej widziałem tam zwykłe świetlówki.

Problem mógłby być rozwiązany przez odpowiednie pojemniki na elektrośmieci.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Aug 2009 17:18   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#76 18 Aug 2009 18:25   

żarówka rtęciowa wrote:
I do tego takie źródła świecą znacznie słabiej niż żarówka o mocy 15W. Szkoda Gadać.:|

Dodano po 17 [minuty]:

RmikiOCK wrote:
Nie wiem dlaczego, ale jak patrzą na świetlówkę kątem oka to wydaje mi się, że mruga jakieś 7-10Hz, co jest okrutnie męczące.

Świetlówka zużyta właśnie się tak objawia.:|

Dzisiejsze świetlówki standardowe to szajs o małej trwałości. Mam w domu świetlówkę Philips TLD 36W/840, która jest intensywnie użytkowana trzy lata i jej końce jeszcze nie są czarne.

Zauważyłem to jakiś rok temu i cały czas świeci ;)
Back to top

XboXC
Poziom 14
Poziom 14

Post#77 18 Aug 2009 20:10   

U mnie w domu mam kilka zarowek halogenowych (kuchnia itp), 1 żarowke energooszczedna (kibel), kilkanascie normalnych żarowych i 1 lampę rtęciowo-żarową w pokoju, ktora zastąpiła zwyklą żarowke. Myśle że u mnie jest narazie 50% lamp energooszczednych, a 50% nie.
Back to top

konradr25
Poziom 11
Poziom 11

Post#78 18 Aug 2009 22:59   

żarówka rtęciowa wrote:

Prawie codziennie zaglądam na osiedlowy śmietnik i tylko raz widziałem tam świetlówkę energooszczędną w całości. Częściej widziałem tam zwykłe świetlówki.

Nie spotyka sie czesto świetlówek kompaktowych bo ich ludzie nie uzywają. Ale jak sie już zużyje to leci do tradycyjnego kosza.

żarówka rtęciowa wrote:

Problem mógłby być rozwiązany przez odpowiednie pojemniki na elektrośmieci.

Ale unia o tym nie pomyslala.

No nie wiem jak by to bylo z tym koszem na elektrośmieci jak stoją kosze "makulatura", "plastik" "szkło". Tak z ciekawosci zernalem do tego z makulatura okazalo sie ze w nim bylo pelno szklanych butelek, puszek itp itd.
Albo pewnego dnia patrze jak wywalali śmieci z tego typu koszy i wszystko mieszali razem (ze wszystkich pojemników typu makulatura plastik).

I właśnie obawiam sie czy by tu tez tak nie było :(

Dodano po 7 [minuty]:

A i kolejna wada do wytchnięcia świetlówką kompaktowym:
jak oni sobie wyobrazaja świetlówki kompaktowe na klatkach schodowych gdzie sie zaświeca tam światło na kilkanascie/kilkadziesiat sekund? Przecież taka kompaktówka nie zdąży się rozświecić, a nie wspominając już o jej skróceniu żywotności...

Albo poza tym jak mogą być one używane w pomieszczeniach gdzie sa niskie temperatury (w piwnicach itp)? Ja już tak zastosowałem u rodziny świetlówke kompaktową w pomieszczeniu nie ogrzewanym - moc 20W - światłość po zaświeceniu w temperaturze około 6 stopni odpowiadała żarówce 15W. I jaka tu ekologia?
Back to top

-Obywatel-
Poziom 15
Poziom 15

Post#79 19 Aug 2009 00:06   

Kupiłem sobie właśnie na zapas 10 szt. seteczek :D Nie wyobrażam sobie po prostu pozbawienia mnie możliwości wyboru źródła światła i będę robił zapasy wycofywanych żarówek wszystkich mocy. A poza tym mam nadzieję, że prywatny import z krajów spoza Związku Socjalistycznych Republik Europejskich wypełni lukę na rynku.
Back to top

Diagran6
Poziom 20
Poziom 20

Post#80 19 Aug 2009 08:56   

Trwałość żarówek klasycznych jest celowo skracana poprzez zaniżanie jakości. Jestem zdania, że to do nas należy wybór zakupu żarówki, jarzeniówki, LED. Tłumaczenie wprowadzanych ograniczeń za pomocą ekologii lub ekonomii mija się z celem. Ekologia: Jarzeniówki zawierają rtęć. Ekonomia: Każdy z nas dysponuje innymi środkami finansowymi. Do produkcji świetlówki energooszczędnej trzeba chyba zużyć wiele więcej energii niż do żarówki. :D
Back to top

elektro155
Poziom 20
Poziom 20

Post#81 19 Aug 2009 11:37   

darts wrote:
Był już temat "za czy przeciw Tv cyfrowej"
Ha, To mój temat.

Dodano po 4 [minuty]:

Jestem przeciw. Po co wycofywać to, co dobre. Zresztą wprowadzenie świetlówek to tylkopogorszy stan środowiska, gdyż ciemna masa będzie je wyrzucać do kosza. W czasie produkcji do świetlówki wpuszcza się jedną kroplę rtęci więc po wprowadzeniu badziewnych świetlówek polska to będzie kraj rtęcią i miodem płynący (może nie miodem)
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#82 19 Aug 2009 17:05   

A ja się zastanawiam ile w tym unii, a ile paniki naszego rządu...
Back to top

And!
Poziom 23
Poziom 23

Post#83 19 Aug 2009 19:09   

XboXC
Jakie parametry mają żarówki żarowo-rtęciowe w porównaniu z normalnymi żarowymi ?

Ciekawe są żarówki halogenowe w standardowej oprawie E27.
Back to top

Ash Ketchum
Poziom 21
Poziom 21

Post#84 19 Aug 2009 19:53   

Podałem wcześniej, że są takie żarówki - właśnie mają moce nieco dziwne bo 18w, 28w, 42w, 52w, 70w, 105w, 140w i wyglądają jak żarówka standardowa z kapsułką halogenową w środku, a matowe po prostu jak żarówka standardowa matowa. I są to zamienniki kolejno 25, 40, 60, 75, 100, 150 i 200w żarówek. 42w wersja występuje także jako reflektorowa R63 o mocy 60w - z zewnątrz identyczna a jak się dobrze przyjrzeć pod światło widać ową kapsułkę halogenową. Istnieją też wersje E14 - 3 najmniejsze moce tak jak było dotychczas wśród żarówek świecowych oraz R50 28w. Takie żarówki mają klasę energetyczną C i pobierają 30% mniej energii w stosunku do ich tradycyjnych odpowiedników. Światło jest podobne, nieco bardziej jasne barwowo, ale przy żarówkach najmniejszych mocy prawie takie samo i ciężko je odróżnić. Poziom olśnienia porównywalny z normalnymi żarówkami, wersje matowe dają ładne rozproszone światło. Są wykonane dość solidnie i starannie (symetryczny rozsył światła) , mają trwałość 2x większą niż żarówki tradycyjne. Produkuje je philips i osram. Co do żarówki żarowo rtęciowej to E27 wersja ma 160w (są i 250w ale mało popularne, rzadko spotykane, 250w typowa ma już gwint E40 tzw goliat a E27 jest i od niej droższa bo to produkt nietypowy). Taka 160w daje 3100lm czyli niewiele więcej od żarówki 200w. Światło jest na początku takie jak matowa żarówka i w czasie rozgrzewania przechodzi w światło typowe dla lamp rtęciowych - zimne, niebieskawo zielone, z lekkim zabarwieniem żółtawoczerwonym właśnie od żarnika.
Back to top

XboXC
Poziom 14
Poziom 14

Post#85 20 Aug 2009 17:21   

And! wrote:
XboXC
Jakie parametry mają żarówki żarowo-rtęciowe w porównaniu z normalnymi żarowymi ?

Ciekawe są żarówki halogenowe w standardowej oprawie E27.

Żarówki te, a dokładnie - lampy żarowo-rteciowe wystepuja w wersji na gwint E27 i E40. Jak wiadomo- nie wymagają żadnych statecznikow, a wiec każdy może sobie bez wiekszych problemow zamontować taką w domu (kwestia wielkosci bo sa one troche wieksze i kwestia mocy, zeby gwint nie stopił się - u mnie mam ją wkreconą w miejsce gwintu max 100W i dziala - a mam 160W ż-rteciową). Tuż po zapaleniu jak kolega mówi - wygląda jak mocna zwykła żarówka, ale po kilku minutach zmienia się w jasne białe światło, typowe dla lamp rtęciowych i takie się świeci. Po zgaszeniu trzeba odczekać kilka minut aż ostygnie (inaczej nie zapali). Pamiętaj, że żarówki do 160W działają tylko w pozycji pionowej lub w niewielkim odchyleniu - inaczej będzie mrugać, nie dotyczy to żarówek o 250W i więcej.

Co do wypowiedzi kolegi - Ash Ketchum
Procz 160W i 250W (najpopularniejsze) występują rowniez w wersji 100W. Na internecie gdzieś znajdywałem też wersje 80W.
Co do swiecenia - przed rteciowką mialem zwyklą 200W, tera jest 160W i jednak jak sie zle spojrzy, to potrafi nieźle dać po oczach, a poprzednia po prostu swiecila. Kolor raczej obstawiam podobny do lamp xenon w samochodach - czysta biel z takim jakby odcieniem niebieskiego-fioletowego. Na granicy swiatla z ciemnym daje taki lekki kolor fioletu.

Lampa zgaszona:

Lampa zapalona i rozgrzana (5 minut po zalaczeniu, widać efekt stroboskopowy):
Back to top

Ash Ketchum
Poziom 21
Poziom 21

Post#86 20 Aug 2009 17:41   

80w to są zwykłe rtęciowe tak jak 125w np i wymagają dławika, fakt są też 100w marki philips. Jak chcesz mieć jaśniej jeszcze to polecam zakup właśnie 125w żarówki rtęciowej i dławika do niej. Da 6000lm. A jak chcesz jeszcze mniej energii to 70w metalohalogen w takiej bańce - jest sporo mniejsza a kształt podobny. Tylko że dławik + zapłonnik droższe a sama żarówka 100zł. Za to sporo trwalsza jest. Są też 100 i 150w. Dają lepsze światło - jak świetlówki ciepłobiałe albo lepsze energooszczędne lub coś podobne do tego - idealnie czysta biel tzw neutralna. Oddawanie barw jest na wysokim poziomie.
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#87 20 Aug 2009 20:41   

Mam trzy szt opraw metalohalogenowych + lampy PHILIPS 70W używane, w porównaniu do zwykłych żarówek 60, czy 100W jest dosłownie kosmos, ale nie stosuję ich ze względu na czas zapłonu gorącej lampy...
Back to top

hikari_com_pl
Poziom 7
Poziom 7

Post#88 20 Aug 2009 21:47   

mr.papryk wrote:
Ja mam Ledy bo jedna żarówka Led bierze 1,5 watów ;) I światło jest rozproszone, zależy jaką się kupi, jak są diody na wierzchu to świeci rozproszoniej ;D A jak taka z diodami za soczewką (filtrem) to punktowo . Nie jestem za wycofaniem :) chodź wole Xenonowe ;) .

LED-y z soczewką nie zawsze świecą punktowo. Nasze żarówki mają chip-y emitujące światło w ponad 100-stopniowy stożek. Soczewki nadal są, ale mniej wypukłe.

Naszym zdaniem takie żarówki są lepsze do zastosowań domowych. Oświetlają pomieszczenia bardziej równomiernie i mniej męczą wzrok.

Oswietlenie punktowe w mieszkaniu powinno mieć charakter pomocniczy. Np. powinno doświetlać miejsce przeznaczone do czytania.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Aug 2009 21:47   

Back to top

fiskusmati
Poziom 20
Poziom 20

Post#89 20 Aug 2009 22:21   

Cześć

Oczywiście jestem przeciw wycofaniu i przeciw wprowadzeniu tych swietlowek energooszczednych.

Mam jeszcze do was pytanie czy są takie żarówki: http://www.tme.eu/katalog_pics/9/1/f/91f9267a1cbfeea9726b2e086257d4c1/halo-4_20_24.jpg tylko że na 230V?
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#90 20 Aug 2009 22:33   

Kolego są, ale stanowczo odradzam! Ze względu na bardzo krótką żywotność i "wystrzałowość" tego typu żarówek.
Już lepiej zainwestuj w transformstor i halogeny na 12V.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Koniec żarówek "baniek" - za czy przeciw ?
Page 3 of 17 Go to page Previous  1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17  Next
Jump to page:
Similar topics
"Avatar" kto widział i czy warto obejrzeć (41)
Czy ludzie się sami ograniczają do "wycinków" internetu? (16)
"trzeba zlikwidować 22 tys. MW istniejących mocy" - czy to po polsku? (8)
Wodomierz "metrona epico" czy może się uszkodzić (23)
"Ostatnia sztuka z wystawy" - czy nalezy się rabat (17)
"Uprzejmie donoszę" - szczególnie "sępom" (15)
Migracja z "Orange Free" na "Play Lubie to" (10)
Gdzie zdobyć taką "gumę" " uszczelkę" - jak to w ogóle się n (4)
"Bynajmniej" czy "przynajmniej"?OBA! (10)
Wybór szkoły: Technik pojazdów samochodowych czy "zawodówka" elektrome (9)

Page generation time: 0.106 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed